Tee-se-itse: Yökätkönastat

Kirjoitin viimeksi yökätköistä. Havaitsin, että yökätkönastoja ei ollut saatavilla paikallisesta geokätköilykaupasta ja ulkomaillakin niiden hinta oli melko arvokas. Aiemmin saatavilla olleet halvemmat Trail tack -nastat olivat kadonneet markkinoilta tyystin. Niinpä tuumasta toimeen ja tekemään omia yökätkönastoja. Tässä ohje ja vähän fiiliksiä miltä itsetehdyt yökätkönastat vaikuttavat.

Nämä tarvitset

Nastojen teko on helppoa, kunhan tarvikkeet on hankittu. Alla ostoslista

  • Heijastavaa teippiä
  • Nastoja

Nastoiksi periaatteessa kelpaa ihan tavalliset toimistotarvikenastatkin, mutta kannattaa huomata, että ne ovat halkaisijaltaan melko pieniä ja eivät siten ole tarpeeksi näkyviä. Lisäksi niiden piikki on todella lyhyt ja on hyvinkin mahdollista, etteivät ne pysy puussa kiinni kovin hyvin. Siksipä tilasimme jälleen Kiinan kaupasta vähän järeämpiä nastoja. Näiden nastojen halkaisija on 15 mm mikä on jo todella hyvä. Piikin pituus on 18 mm, joka on jo vähän liikaakin. Etsimällä löytää varmasti omaan makuun sopivan kokoisia nastoja. Hyviä hakusanoja on “furniture tacks”, “upholstery nails”, jne.

Lisäksi tarvitaan heijastavaa teippiä. Biltemasta löytyisi rulla 3.5 €. En ollut vakuuttunut sen laadusta, joten menin Puuiloon, josta saisi 3M heijastavaa teippiä 2.90€ / metri. Siellä hyllyjen välissä teippejä ihmetellessä huomasin Tarmo heijastavan teipin olevan ulkoisesti samanlaista kamaa kuin huomattavasti kalliimpi 3M teippi. Niinpä nappasin sitä 10 m x 2.5 cm rullan hintaan 5.90€. Näemmä verkkokaupassa on vain leveämpää mallia tuosta. Otin mukaani vielä punaista 3M:n teippiä testailua varten metrin pätkän. Voisihan sillä vaikka merkata kätkön paikan, jos ei muuta.

Yökätkönastat ja niiden tekemisen helppous

Vaikein osuus oli malttaa odottaa kiinasta tulevaa toimitusta. Jos jutun olisi halunnut tehdä suunnitellusti viime vuoden syksyksi, olisi pitänyt ottaa pikakuljetus. Lopulta kevätauringon tuikkiessa ikkunan reunasta sisään oli aika päästä askartelemaan.

Teipistä taustatarra irti ja nastoja tökkimään teippiin. Sitten vain leikataan nastat reunoja myöten teipistä irti. 10 metrin rullasta saa varmaan satoja jos ei tuhansia nastoja, kun tarkasti nastat asettelee ja leikkaa irti. Koska 3M tarran ohjeissa käsketään antaa teipin kuivua painon alla 24 tuntia laitoin kaikki nastat painon alle vuorokaudeksi, jonka jälkeen ne olivat oletettavasti valmiita käytettäväksi.

Kenttäolosuhteet

Koska oli kevät ja kohta kesä, en päässyt heti testaamaan nastoja. Sain kuitenkin Harjukselta paketin Trail tack nastoja vertailun vuoksi testiin. Näin syksyn tullen vihdoin pääsin testaamaan ja niinhän se on, että itse tehdyt nastat ovat huomattavasti kirkkaampia kuin trail tack nastat. Loistavat siis paljon kauempaa kuin kaupallinen tuote. Tietysti tähän hieman vaikuttaa se, että nämä itse tehdyt yökätkönastat ovat myös isompia kuin kaupalliset nastat.

Punainen teippi osottautui huomattavasti himmeämmäksi kuin kirkas halpisteippi. Tämä varmasti johtuu väristä, eikä siitä, että 3M olisi jotenkin huonompaa. Luulisin, että kirkas 3M teippi olisi yhtä hohtava pimeässä valon osuessa siihen kuin mitä halpis Tarmo-teippi. Valitettavasti pimeällä kuvan ottaminen heijastavista nastoista etäisyyden päästä on sen verran haastavaa, että tällä kertaa päätin säästää itseäni siltä vaivalta ja joudutte tyytymään sanaani asiasta 😀

Se on tietysti kiinnostavaa, kuinka itsetehdyt yökätkönastat kestävät vaihtelevia säitä. Se selviää vain yhdellä keinolla eli kokeilemalla. Niinpä aloitin jo kesällä kokeen, jossa laitoin pihaan ulkosalle sateen ja lumen armoille tekemiäni nastoja ja vertailun vuoksi myös Trail tack -nastoja. Palaamme asiaan syksyllä 2021 ja katsotaan missä kunnossa nastat ovat. Tietysti kontrolliryhmä nastoja löytyy suojaisasta ja suoralta auringonvalolta suojatusta paikasta, jotta nähdään sään vaikutukset kirkkautteen myös.

Kiven Alla -kauppa lupaili ottaa valikoimiin yökätkönastojen mersuja eli Fire tacks -nastoja. Mikäli näin käy, niin pitää tilata sieltä muutama niitä testiin ja kokeilla miten ne eroavat itse tehdyistä nastoista.

Bonuskätkö.. eiku nasta.

AliExpressiä surffatessa tuli löydettyä myös fluoresoivaa teippiä. Pitihän sitä tehdä tästäkin yksi nasta kokeiluun ja pohtia voisiko tällaista käyttää kätköilyssä. Sinänsä jos fluoresoiva nasta hehkuisi riittävästi saatuaan valoa taskulampusta, voisi sillä saada aikaan hauskan yökätkön. Tilasin alta euron maksavan rullan sinisesti hekuvaa teippiä. Jälkiviisaasti vihreä olisi ollut parempi, sillä se hehkuu kirkkaammin.

Kenttätestit osoittivat, että taskulamppu ei matkan päästä onnistu saamaan teippinastaa hehkumaan, joten se siitä ideasta. Lähietäisyydeltä lampulla valaistuna nasta kyllä jää iloisesti hehkumaan, mutta eipä se ehkä yökätkössä kauheen hyvin toimi. Pitää siis miettiä mitä muuta tästä voisi kehitellä. Hyviä ideoita otetaan toki vastaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.