Haastattelussa SataWattia Vuojoella 2020 megan järjestäjät

Lappajärven megatapahtuma peruttiin kesäkuulta, kun yli 500 hengen tapahtumat ovat kiellettyjä (tällä tietoa) heinäkuun loppuun 2020 asti. Eurajoella järjestettävän SataWattia Vuojoella 2020 megatapahtuma on kuitenkin suunniteltu järjestettäväksi elokuun 1. päivä, joten vielä on mahdollista, että tänä vuonna Suomessa järjestetään megatapahtuma. Saimme haastatteluun Eurajoen megatapahtuman järjestäjiä ja kysyimme heiltä muutaman kysymyksen megaan liittyen. Tässä siis copohontaksen ja annakun haastattelu.

Järjestäjien haastattelu

Ensimmäisenä tietysti haluamme vastauksen kaikkien mielessä pyörivään kysymykseen, että onko Suomessa tänä vuonna megatapahtumaa vai ei? Mikä on järjestäjien näkemys, järjestetään tänä vuonna megaa Eurajoella? Lappajärven megatapahtumaa ei onnistuttu siirtämään uuteen ajankohtaan ja se jouduttiin perumaan. Onko tämä mahdollista Eurajoella jos elokuussakin on 500 hengen tapahtumat kielletty?

No eipä osattu täällä megan suunnittelua aloitellessa ihan kaikkia kommervenkkeja ottaa huomioon ja mielenkiinnolla olemme seuranneet viime aikojen tapahtumia. Olemme suunnitelleet megojamme yhdessä Lappajärven porukoiden kanssa, ettei tulisi päällekkäisyyksiä ja olemme surullisia, että suuri työmäärä sai Lappajärvellä tuollaisen päätöksen.

Eurajoen megan suhteen pidettiin 21.4.2020 palaveri, jossa päätettiin, että jatketaan järjestelyjä entiseen malliin eli että tapahtuma pidetään 1.8.2020. Ja onneksi tämän päiväisessä hallituksen tiedotustilaisuudessa ei ilmennyt mitään, minkä vuoksi megaa ei voitaisi tuolloin järjestää. Nyt seurataan aluehallintoviraston linjauksia ja edetään niiden mukaan.

Meitä ydinryhmäläisiä kiinnostaa kovasti linjaus, kuinka tämä tapahtuman kävijämäärä määritellään eli onko kyseessä tapahtuman kokonaisosallistujamäärä vai samanaikaisesti paikalla olevat.

Mikäli valtiovalta tai jokin viranomaistaho estää tapahtuman järjestämisen alkuperäisen suunnitelman mukaan, siirtyy tapahtuma tämän vuoden lokakuulle. Mikäli ei onnistu silloinkaan, pidetään mega vuonna 2021 ja päivämäärä mietitään myöhemmin.

Kiva kuulla, että SataWattia Vuojoella tapahtuman siirtäminen on mahdollista, jos tilanne sitä vaatii. Entä millaisia muita haasteita vallitseva koronatilanne on aiheuttanut järjestelyissä?

Lähinnä yleistä epätietoisuutta. Onneksi kukaan ei ole vielä tarttunut jarrukahvaan kiinni ja alkanut sitä nykiä, mutta mediaseurannan määrä on kasvanut huomattavasti. Samoin olemme lisänneet talkooväen informointia, koska kaikkien on syytä olla ajan tasalla siitä, missä mennään.

Toki olemme myös miettineet erityistoimenpiteitä itsetapahtuma-alueelle eli miten saadaan väkeä hajautettua, ettei tulisi suurempia keskittymiä. Vaikka rajoituksia ei tuolloin olisikaan, on syytä olla tarkkana näiden asioiden kanssa.

Ok. No, jos jätetään korona sikseen, niin miten valmistelut muuten sujuvat?

Valmistelut sujuvat ihan aikataulun mukaisesti. Tehtiin onneksi hyvä suunnitelma heti alkumetreillä ja säännöllinen yhteydenpito auttaa sen seurannassa. Kaikki tarvittava alkaa olla jo haalittuna eli ei muuta kuin pystytystä odotellessa.

Viranomaisten kanssa on edetty yhteistyössä ja se työ onkin näissä olosuhteissa äärimmäisen tärkeää. Samoin oheistapahtumat eli saaristoristeilyt yms. etenevät.

Tapahtuman geokolikotkin ovat saaneet jo lähes viime silauksensa ja lähtenevät näillä hetkillä sulattoon.

Hyvältä kuulostaa. Pidetään peukkuja, että tapahtuma saadaan järjestettyä. Sen verran hyvältä kuulostaa, että alkaa tulla oikeasti ikävä jo megatapahtumaan. Entä ketkä tapahtumaa ovat järjestämässä?

Mr. Mankka kylvi tapahtuman siemenen ja pyysi copohontakselta hieman kastelua viljelyksilleen ja siitä se lähti. Meillä on tapahtuman järjestelyporukan ydinryhmässä kymmenkunta henkilöä ja sen lisäksi noin 60 henkilön talkooporukka. Työtehtävät alkaa olla suurin piirtein jaettuna kaikille talkoolaisille. Lisäksi meillä on yhteistyökumppaneita lähiseudulta, jotka mahdollistavat tapahtuman järjestämisen taloudellisen puolen.

Osa ydinryhmästä Eurajoen koululla 23.11. 2019

Onko mahdollista vielä päästä mukaan avustamaan tapahtuman järjestämisessä? Tarvitaanko vapaaehtoisia vai ovatko talkoolaiset jo löytyneet? Jos voi päästä mukaan, niin miten?

Nyt näyttäisi siltä, että tällä porukalla pärjätään, mutta jos on jotain erityisosaamista tai muuten innokkuutta niin voi ottaa yhteyttä Megan-nettisivuilta löytyviin MEGA-puhelimiin.

Tarvitaanko erityisesti jollain tietyllä osa-alueella apua talkooporukkaan?

Jos on järjestyksenvalvojakortillisia megailijoita, jotka haluavat varmistaa tapahtuma-alueen turvallisuutta niin voi ottaa yhteyttä tapahtuman ydinryhmään.

Talkooväen kokoontuminen Eurajoen koululla 23.11. 2019

Eli innokkaat järjestyksenvalvojakortilliset sitten vaan ottamaan yhteyttä järjestäjiin. Entä missä tapahtuma järjestetään ja millainen tapahtuma-alue on? Miten Eurajoen tapahtuma eroaa muista aiemmin järjestetyistä megatapahtumista Suomessa? Vai mennäänkö perinteisellä kaavalla?

Tapahtuma-alue on historiallisen Vuojoen kartanon pihapiirissä ja jotta jotain jännitystä jäisi myös itse tapahtumaan, paikan ja alueen historiaa tullaan valaisemaan opastuskierroksilla yms. jotta kaikki halukkaat megailijat pääsevät selville paikan historiasta.

Tapahtuma-alueelle on tarkoitus järjestää leppoisa ”hengailuhenkinen” tapahtuma ja vieraiden viihtyvyydestä vastaa maineikas katusoitto-orkesteri Porkka Playboys. Itse Vuojoen kartano jo pitää sisällään eriskummallisia, jopa aavemaisia tarinoita, mutta niistä  lisää megassa.

Infopisteen lisäksi pihapiiristä löytyy Megacorner, jossa harrastuksen 20-vuotisjuhlan kunniaksi on tavattavissa harrastajakunnan pioneereja ja kätkötarkastajia. Aiemmista megoista poiketen ei ole tarkoitus järjestää haastatteluja vaan näiden henkilöiden kanssa voi jokainen käydä ihan itse juttelemassa. Oheislajiesittelynä on metallinetsintä ja sitä pääsee myös halukkaat kokeilemaan. Saattaa olla, että jokunen geokolikko on pääsyt hautautumaan Vuojoen kartanon pelloille.

Ja sitten tietysti toivotaan niitä valokuvia kätköilyreissuilta tuohon meidän valokuvakilpailuun, jotta saadaan parhaat palkita. Mitään markkinoita näistä ei ole tarkoitus järjestää. Kätköilyyn liittyvää tavaraa on saatavana, samoin kätköilyaiheisia ruoka-annoksia.

Talkooväki tutustumassa kartanoalueeseen.

Labien määrä on viime megoissa vaihdellut 10:stä 50:een. Montako labia on Eurajoelle kaavailtu? Onko ne tapahtuma alueella vai pitkin Eurajokea? Entä onko hienoja lab-toteutuksia luvassa vai patsaskierrosta?

Tapahtuma-alueelle on tarkoitus tehdä 10 labia paikallisten kätköntekijöiden voimin. Ketkä ovat käyneet näissä maisemissa kätköilemässä, voivat arvella, millaisia tuotoksia on luvassa. Ja sitten 10 labia mielenkiintoisissa kohteissa ympäri Satakuntaa.

Jos SataWattia Vuojoella -tapahtumaan mielii tulla paikalle, niin missä kannattaa majoittua?

Tapahtuman nettisivuilta löytyy eri tasoisia vaihtoehtoja, joihin on neuvoteltu tapahtumaa varten suotuisat hinnat.

Entä miten paikalle kannattaa saapua? Onko hyvät julkiset yhteydet vai tarvitaanko oma auto? Onko omalle autolle hyvin tilaa parkkialueella?

Tämä on meidän megamme suurin haaste ja paikalle kannattaa tulla omalla autolla. Tapahtuma-alueen pysäköintialue on hyvin rajallinen, mutta lähistön pellot ovat olleet lisäparkkipaikkana aiemmissakin kartanon tapahtumissa ja niin ovat nytkin. Jos sattuu oikein sateinen kausi, opastamme vieraat läheisen koulun parkkipaikalle ja järjestämme sieltä non-stop linja-autokuljetuksen mega-alueelle.

Mega-alueen tarkastusta helmikuun alussa.

Löytyykö Eurajoen alueelta miten paljon kätköjä etsittäväksi megavieraille? Onko jotain tärppejä sen suhteen, millä kätköllä ehdottomasti kannattaa käydä?

Eurajoen ja lähiseudun kätköt ovat pärjäilleet mainiosti ”Vuoden geokätkö” -äänestyksissä ja ovat keränneet myös paljon favoja. Lähistöllä on yksi Puutarhatractorpulling -miitin muistokätkö, joka ainakin on käymisen arvoinen. Toki on paljon muitakin. Määrän sijaan täällä on mielestämme aika laadukkaita kätköjä, joiden toivotaan tuovan hyvää mieltä löytäjille.

Ensimmäinen järjestelypalaveri Vuojoen kartanolla 8.10. 2019

Minkälaisia terveisiä haluatte lähettää megavieraille?

Tällä tietoa Suomessa on tänä vuonna vain yksi mega ja täältä on mahdollisuus saada hyvän mielen lisäksi myös locationless kätkötyyppi. Ainakin pyrimme täysillä siihen, että täältä jäisi kaikille hyvä mieli. Megatapahtuman lisäksi oheistapahtumina on tarkoitus järjestää mahdollisuus päästä nauttimaan Saaristomeren kansallispuiston ihanista maisemista saarikätköille venetaksikyydein ja Geocruisingin muodossa. Näistä tarkemmin tapahtuman nettisivuilla. Tervetuloa Eurajoelle – Suomen sähköisimpään kuntaan.

Kiitokset haastattelusta! Vaikka elämme epävarmoja aikoja, niin aina voi ruveta suunnittelemaan omaa vierailuaan megatapahtumassa. Korkkareiden tyyliin tapahtuma iskee kuin SataWattia Vuojoella.

2 comments

  1. Hei! Eurajoella on Selkämeren kansallispuisto ja Saaristomeren kansallispuisto on Turun saaristossa ja sillä suunnalla. Joten olisiko jutussa mainittu kansallispuisto kuitenkin Selkämeren kp eikä Saaristomeren kp? Ovat kaksi eri kansallispuistoa.

    1. Moi,

      Kyllä megan nettisivut kertovat, että olet Katja aivan oikeassa, kyseessä on Selkämeren kansallispuisto ja siitä kyse (https://mega100wattia.fi/en/archipelago/). Haastateltavalla on vaan vastauksessaan mennyt paikat ristiin, enkä minäkään tuota ole tajunnut korjata.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.