Muutoksia Adventure Labien ohjeisiin

Ympäri maailman on julkaistu yli 1800 Adventure Labia. Hiljan project-gc.com julkisti oman virtuaalisen Adventure Labin, joka herätti keskustelua. Adventure lab oli ohjenuorien mukainen mutta selkeästi Adventure Labien hengen vastainen, sillä sen saattoi logata kotisohvalta käsin. Asiasta keskusteltiin useammallakin foorumilla ja keskusteluissa monet nostivat esiin muutaman muunkin sohvalabin, joissa etsittiin tietoa internetistä. Vähemmän yllättäen, kun tämä tuli Geocaching HQ:n tietoon, kaikki nämä labit arkistoitiin. Koska ohjeistuksessa oli selkeitä puutteita, nyt on sitten luvassa muutoksia Adventure Labien ohjeisiin.

Ensimmäiseksi hyvät uutiset. Jos olet saanut mahdollisuuden tehdä Adventure Lab, on labin tekemiselle annettu jatkoaikaa ja kaikilla, joilla labi on vielä tekemättä, on nyt aikaa tehdä se toukokuun 1. päivään 2020 asti. Jos et ole varma oletko saanut mahdollisuuden tehdä Adventure Lab, voit tarkistaa sen kirjautumalla Adventure Lab Builder -työkaluun. Jos siellä näkyy Adventure Credit, on sinulla mahdollisuus luoda labi-seikkailu.

Jatkossa kaikissa seikkailuissa vaaditaan, että jokainen lokaatio on geoaidattu (geofencing) tarkoittaen sitä, että seikkailun tekijä on määritellyt alueen, jolla seikkailu voidaan suorittaa. Kaikki nykyisetkin seikkailut, joissa ei ole määritelty tällaista aluetta, tullaan muuttamaan siten, että niissä on maksimikokoinen alue, jolla seikkailun voi suorittaa. Tällä tietenkin halutaan estää sohvakätköilyä.

Samalla Adventure Labeja koskeviin ohjenuoriin tulee muutoksia. Muutokset ovat seuraavat:

  1. Adventure labeissa ei jatkossa sallita fyysisiä kätköpurkkeja. Bonus-kätköt ovat edelleen sallittuja
  2. Kätköilijöiden tulee fyysisesti vierailla seikkailun välipisteillä.

Ne seikkailut, jotka olivat julkaistu ennen 10. helmikuuta 2020 saavat jatkaa aiempien ohjenuorien mukaisina. Kuitenkin jos seikkailusta tulee vierailijoilta valituksia, että se ei vaatinut oikeasti vierailua paikalla, tullaan tällaiset seikkailut arkistoimaan jatkossakin. Uusien seikkailujen tekijöille on tukena nyt päivitetty Labin tekijän opas.

Se täytyy sanoa, että yllämainitun muutoksen #2 valvominen on hankalaa. Android -laitteissa sijainti on helposti huijattavissa FakeGPS-sovelluksen avulla, jolloin teoriassa mikä tahansa seikkailu on logattavissa sohvalta käsin. Tietysti jos kysymykset on huolella laadittu, voihin niihin vastaaminen olla haastavaa ilman, että henkilö on vieraillut paikalla.

Jatkossakin Geocaching HQ haluaa pitää Adventure Labin alustana, jolla voi kokeilla uusia asioita kätköilyn piirissä. Niinpä muihin kätkötyyppeihin verrattuna Adventure Labit ovat jatkossa purkittomia eli virtuaalisia. Lisäksi labeja voi tehdä sisätiloihin ja ne voivat olla kuinka lähellä toisiaan tahansa. Niitä ei siis koske tavallinen 161 metrin saturaatiosääntö.

Tässä vielä HQ:n kootut vinkit labien tekemiseen:

  • Valitse sijainti, jossa on hyvä kännykkäkuuluvuus. Sovellus toimii muutoin huonosti.
  • Tee seikkailustasi sellainen, että kaikkien sijaintien kiertämiseen menee maksimissaan 2 tuntia. Mieluiten kävellen.
  • Kerro uniikki tarina tai keksi teema, jonka ympärille rakennat seikkailun
  • Pidä kysymykset yksinkertaisina. Sijainnin tulisi puhua puolestaan
  • Jos haluat luoda yhteyden geocaching.comin ja seikkailusi välille, tee vapaaehtoinen mysteerikätkö, joka toimii bonuskätkönä Adventure Labin etsijöille. Voit tehdä vain yhden bonuskätkön seikkailullesi.
  • Testaa seikkailusi ennen julkaisua. Tähän on hyvä pyytää avuksi ystävä, joka ei ole sotkeutunut labin tekemiseen. Näin saat luotettavimman palautteen labisi toimivuudesta.
  • Lue seikkailun aktiviteettilogeja, jotta tiedät mitä mieltä vierailijat ovat seikkailustasi ja että sijainnit ovat edelleen turvallisia vierailijoille (tilanteet maastossa voivat muuttua nopeastikin).

P.s. Toinen maanantaina tullut päivitys on, että geocaching.comin julkinen profiili näyttää kätköilijän saaman yhteenlasketun suosikkipistemäärän kätköiljän profiilissa. Alla esimerkki.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.