Onko geocaching.comiin tulossa kätköjen arvostelutoiminnallisuus?

Päivänä eräänä avasin mysteerikätkön ja rupesin tutkimaan, että mistäs päin tällä kertaa ratkaisu löytyykään. Mysteerikurssilta tuttuun tapaan katsoin webbisivun lähdekoodia. Ja syystä tai toisesta silmiini osui jotain mielenkiintoista. Ehkä jopa mielenkiintoisempaa kuin kätkön ratkaisu, joka ei muuten sillä kertaa sieltä lähdekoodista löytynyt. Ajattelin jakaa tämän löytöni teidän kanssa nyt

Koodarin kämmi vai tahallinen vuoto?

Koodissa huomasin jotakin, mikä ei ole tuttu kätkökuvauksista. Nimittäin koodissa oli kätkönarviointi-widget (widget = vempain, pienoisohjelma). Mielenkiintoiseksi homman tekee se, että jos satuit vastaamaan kätköjen laatuun liittyvään kyselyyn ennen uutta vuotta, niin siinähän kyseltiin, olisiko kätköjen laadun arviointityökalusta apua hyvien laadukkaiden kätköjen erottamiseksi massasta ja kannustaisiko tällainen tekemään laadukkaita kätköjä. En tiedä ovatko HQ:n ohjelmoijat olleet joulutunnelmissa ja jokin testausta varten tehty commit (koodaajat tietää mikä tämä on, mutta muille sanotaan vaikka, että se tarkoittaa koodinpätkää) on päätynyt vahingossa tuotantoon, kun se olisi pitänyt laittaa testiympäristöön. Tietysti on mahdollista, että tämä on jo koekäytössä jossain päin maailmaa, kuten esimerkiksi lokien äänestystoiminnallisuus oli koekäytössä Norjassa. En kuitenkaan löytänyt lisätietoa aiheesta mistään.

Minkä tahansa kätkökuvauksen koodista löytyy tämä mielenkiintoinen koodinpätkä.

Viiden tähden arvostelu

Kätkönarviointi-widgetillä voi arvostella kätkön kolmessa kategoriassa. Kätkön fyysinen kunto (physical condition), hauskuus (fun) ja yleisarvosana (overall). Lisäksi ajatuksiaan kätköstä voi jakaa 4000 merkin verran. Saatteena on myös teksti HQ:sta. Vapaasti käännettynä se menee “Palautteesi auttaa meitä pitämään pelin hauskana sinulle ja muille geokätköilijöille. Palautteesi on näkyvissä vain Geocaching.com ylläpitäjille.”. Mielenkiintoista! Se ei tuosta tekstistä tai ohjelmanpätkästä selviä, ovatko nämä ylläpitäjät kätkötarkastajia vai HQ:n henkilöstöä. Yhtä kaikki, palautetta eivät muut kätköilijät pääse näkemään.

Ymmärretävää on, että palautetta ei haluta julkisesti näkyväksi, koska se avaisi kanavan kiusata toisia kätköilijöitä ja toisaalta jos palaute ei ole positiivista voi se tuntua vähän ikävältä aloittelevalle kätköilijälle. Ja lisäksi pitää muistaa, että emme vielä oikeasti tiedä miten ja mihin tätä palautelomaketta aiotaan käyttää, joten kysymyksiä on paljon. Ehkä saamme niihin vastauksia piakkoin.

Tältä kätkön arviointilomakkeen prototyyppi näyttää.

Mikäli lomaketta haluaa itse ihmetellä on sen ruudulle saaminen verrattain helppoa. Selaimeen auki mikä tahansa kätkökuvaus. Sen jälkeen valikosta Inspector auki (Firefoxissa Ctrl+Shift+C) ja ihmettelemään lähdekoodia. Sieltä etsii vaikkapa sanalla “cache-rating-widget” oikean kohdan. Sitten vain <div> -tageista poistaa classin “hidden” inspector näkymästä ja voil’a widgetti on näkösällä.

Alla esimerkkirivi ja miten sitä tulee muuttaa. Muiltakin riveiltä tämän rivin läheisyydestä kannattaa tuo “hidden” class poistaa.

<div id="cache-rating-widget" class="cache-rating-widget hidden">
Muutetaan muotoon:
<div id="cache-rating-widget" class="cache-rating-widget">

Jännityksellä jäämme odottamaan, millainen ominaisuus tästä muodostuu ja koska.

2 comments

 1. Erään televisio-ohjelman perässä eksyin kurkistelemaan Nova Scotian kätköjä, ja sieltä osui silmiin useita, joissa näyttäisi olevan jo jonkunlaisia arvostelumahdollisuuksia. En käynyt sen tarkemmin selvittämään onko jotkut tietyt kätköt (alue, tyyppi, ikä, loggausten määrä tms) missä tämä olisi olemassa. Nopeasti katsoen ainoat mistä tämän ominaisuuden löysin oli nimenomaan tuolta alueelta. Tässä tuo yksi esimerkki mistä ensimmäisenä bongasin: https://coord.info/GC4F122

  1. Kiitos Gidran kommentistasi. Itse en huomannut esim. linkkaamallasi kätköllä tuota arvostelumahdollisuutta. Vai pitääkö kätköllä olla kirjattuna löydetyksi?
   Lähdekoodista tutkimalla hieman tarkemmin löytyi seuraavat alueet, joilla ominaisuus olisi käytössä:
   ‘Maryland, United States’,
   ‘Oberösterreich, Austria’
   Sinänsä Nova Scotia olisi vielä yksi alue lisää tähän. Ehkä kokeilu on laajentunut sinne. Toisaalta tällä hetkellä en löydä enää kätkökuvauksen lähdekoodista koko arvosteluominaisuutta. Että ehkä se oli aikanaan vahingossa lipsahtanut tuotantoon.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: