Kohti Haapajärven megaa: Haastattelussa W4ter

Järjestäjätiimin vetäjä W4ter.

Enää on vajaa viikko ennen kuin tämän kesän megatapahtuma Pull Together starttaa Haapajärvellä. Päätimme virittäytyä megatunnelmaan haastattelemalla tapahtuman järjestäjäporukan vetäjää Hannu Österbergiä, joka tunnetaan geokätköilypiireissä nimellä W4ter.

Miten Mega-tapahtuman järjestelyt sujuvat?

Hienosti, vaikka tehtävää on paljon ja kiireitä ja muistettavaa riittää. Huikean tiimini työpanos ja tehokkuus on  järjestelyjemme valttikortti! Ei tätä tapahtumaa yksin tehdä. Me vedämme yhtäköyttä! Monia haasteellisia tehtäviä on tullut vastaan.

Tie megan järjestämiseen on ollut hieman kivikkoinen ja jossain vaiheessa näytti, ettei koko tapahtumaa ole tulossa. Mitä oikein tapahtui?

Alkuvaiheessa olin hiukan epävarma tapahtuman järjestelyyn liittyvissä asioissa. Aloitin tapahtuman järjestämisen, täysin kokemattomana ja tietoa tapahtumaan liittyvissä asioissa minulta ei paljoa löytynyt. Epävarmuuteni heijastui muihin kätköilijöihin ja tapahtuman vastuuvuoroihinkin lupautuneisiin. Lopulta kävi niin, että vastuuhenkilöt tipahtelivat tapahtuman työvuoroista. Ihmisillä ei ollut varmuutta tuleeko tapahtumaa oikeasti ollenkaan. Pikkuhiljaa uuvuin ja luotto tapahtuman järjestämiseen horjui myös itselläni. Vuorossa oli aikalisä.

Marraskuussa 2017 kerroin rehellisesti missä tilanteessa ollaan – itselläni alkoi tulla puurtamisesta väsymystä. Vapaaehtoisten työntekijöiden puuttuminen loi kovasti stressiä sekä mm. englanninkielen taidottomuus esti etenemistä omalta osaltaan. Kun sain kerrottua syyt, miksi tapahtuman valmistelut eivät etene, aloin saada yhteydenottoja ympäri Suomea. Yleisin viestin aihe oli tsemppaus (kiitokset kaikille) ja lupaukset työvuoroihin. Hetkeä myöhemmin saimmekin 12 mahtavaa vastuuhenkilöä, joiden kanssa aloimme vetämään yhtäköyttä ja viemään tapahtumaa nopein askelin eteenpäin. Hetkeä myöhemmin tilanne rauhottui ja saimme tapahtumalle oikean suunnan ja raamit. Aurinko alkoi paistamaan!

Mikä on ollut haasteellisinta tapahtuman järjestämisessä?

Tapahtuman budjetti on ollut aika tiukka ja sponsorointi-sopimusten tekeminen haastavaa.  Alkuvaiheessa tapahtuman koneisto käynnistyi hiukan myöhässä, joten kiire meinasi aiheuttaa päänvaivaa ja stressiä. Kaikesta kuitenkin selvittiin ja pian meillä on mahtava megatapahtuma käsillä.

Mikä on ollut mukavinta tapahtuman järjestämisessä?

Ehdottomasti ympärilläni oleva tiimi! – “Luovia hulluja”, ahkeria ja aikaansaavia tekijöitä koko kaarti! Upeaa! Tapahtuman järjestämiseen on tuonut ilon hetkiä tilanteet, joissa koneisto on liikahtanut eteenpäin. Näitä ovat mm. englanninkielen käännökset, mega-statuksen saaminen, tapahtuman logon valmistuminen, maskotin syntyminen, jne.

Onko jotakin, mikä on yllättänyt tapahtuman järjestämisessä?

Työn määrä! Sitä ei voi ikinä ymmärtää, ennen kuin on itse organisoimassa tai työskentelemässä vastuuhenkilönä. Täytyy kyllä kunnioittaa aiempia mega-järjestäjiä ja vapaaehtoisia. Olette tehneet mahtavaa työtä!

Mitä tapahtumassa on luvassa?

Hellettä! Tosin helteen lisäksi on luvassa lämpimiä ja iloisia kohtaamisia, hauskoja kätköilyhaastatteluita. Lämmöllä tapahtumaa on myös muistaneet S-market Haapajärvi, sekä Pouttu,  joiden ansiosta tapahtumassa on tarjolla ilmaisia makkaroita ja lättyjä.

Hupaisissa peleissä ja leikeissä on riemun ja naurun lisäksi luvassa yllätyspalkintoja.

Alueella on oikeasti maailman pienin sauna, joka on kaikkien vapaassa käytössä ja lämpimänä koko päivän. Pop-up partio järjestetään erittäin kauniilla paikalla Tynnyrikoskella,  jossa voi käydä mm. opettelemassa erätaitoja.  Lapsille on luvassa askartelupaja sekä harjoituskätköjä, joiden järjestäjänä on Haapajärven energinen 4H-yhdistys. Lisäksi voi halutessaan rakentaa kätköcamon tai vierailla vaikka kätköilymyymälässä. Bookcrossingin-pisteellä on lisäksi kirjaimellisia vaihtokauppoja, voit tuoda ja/tai noutaa kirjoja ilmaiseksi. Tuttuun tapaan geokolikot ja reissarit ovat tapahtumapäivänä esillä ja näiden lisäksi uutuutena meillä on lapsille ja lapsenmielisille lelujen ja pientavaroiden vaihtopöytä. Tänä vuonna Suomalaisessa mega-tapahtumassa on ensimmäistä kertaa tarjolla peräti 20 lab-kätköä.

Mitä tapahtumaan saapujien on syytä ottaa huomioon?

Haapajärvi on pieni kaupunki, joten ruuhkat keskustan alueella ovat väistämättömiä. Lisäksi tapahtuma-alueen vieressä aloittaa toinen tapahtuma,  Haapajärvi Cruising, kello 18:00, joka aiheuttaa lisää hulinaa keskustaan.

Toivomme, että malttia riittää kaikilla niin liikenteessä kuin tapahtuma-alueellakin. Lähde reissuun iloisella ja rennolla mielellä.

Onko paikalla myyjiä kojuineen?

Kiven alla sekä JP´s GeoDesings tulee myymään meille geokätköilytarvikkeita. Lisäksi alueella palvelee Oksavan kyläyhdistyksen ylläpitämä kioski.

Minkä ohjeen antaisit heille, jotka vasta suunnittelevat osallistumista tapahtumaan?

Olemme iloisia, kun teette Will Attend kirjauksen jo suunnitellessanne tapahtumaan osallistumista. Will Attend- kirjaus ei vielä sido tulemaan tapahtumaan. Tämä pieni ele antaisi meille kuitenkin suuntaa tulevasta kävijämäärästä. Ennakoimalla osallistujamäärän voisimme vaikuttaa tapahtuman sujuvuuteen tapahtuma-aikana.

Vieläkö ehtii saamaan majoituksen Haapajärveltä (tai lähistöltä)?

Valvottu teltta-alue palvelee puolen kilometrin päässä mega-alueesta. Yhteismajoituspaikkoja Haapajärvellä on kolme: Eurola Kuusaan kylällä, Kumisevan Kaiku Kumisevan kylällä sekä Tiiton koulu Tiitonrannalla. Näistä Tiiton koulu on tosin jo loppuunvarattu.

Majoituspaikkoja on Haapajärvellä ja lähiympäristössä muutoin melko niukasti. Jos haluat majoittua lähellä tapahtuma-aluetta ja ryhmämajoitus on sinulle vaihtoehto, sinun kannattaa ottaa ripeästi yhteyttä majoitusvastaavaan, tarkemmat tiedot löytyvät tapahtuman webbisivuilta: www.pulltogether.fi. Naapuripitäjissä on lisäksi hyviä leirintä-alueita: Emolahti Camping Pyhäjärvellä, Kuturanta Lestijärvellä, Urjanlinna Sievissä sekä kylpyläsaari Haapavedellä.

Mitä on tehty, jotta aiempien mega-tapahtumien kompastuskivet (riittämätön pysäköinti, ruuhkautuvat labit, ruoan jonottelu) saadaan vältettyä?

Mega-alueen suositellut parkkipaikat ovat hiukan etäällä alueesta. Tämä siksi, ettei kauppojen piha-alueet ruuhkaudu ja tapahtumasta jää myös hyvä maku paikallisille yrittäjille. Kävelymatkaa kauimmaisilta parkkipaikoilta on noin kilometri.  Parkkitila on ilmainen ja sitä on tarjolla kaikille tähän mennessä will attendin kirjanneille. Jos viime hetken ilmoittautujia on paljon, niin pysäköintitilan riittävyys on epävarmaa. Parkkiin ohjaajat tekevät kaiken mahdollisen, jotta autot saataisiin mahtumaan paikoitusalueille. Inva-kortilla pääsee tapahtuma-alueelle. Paikoitukseen liittyen on ikävää, että järjestäjistä riippumattomista syistä ja kirjallisista sopimuksista huolimatta on pysäköinti asiassa tullut takapakkia. Kaikki meille luvatut pysäköintipaikat eivät olekaan käytössä. Koetamme kuitenkin järjestää vielä tässä viimeisen viikon aikana lisää parkkitilaa.

Lab-kätköt on pyritty tekemään helpoiksi jottei ruuhkia pääsisi syntymään.

Alueella ei ole ruokamyyntiä, mutta infopisteestä voit ostaa ruokalippuja. Ruokaliput käyvät Sinikan Lounaspalveluun.  Tällä lipulla pääsee syömään nopeasti jonojen ohi maittavaa ruokaa. Sinikka tekee erittäin hyvää ruokaa. Sinikan Lounaspalvelu sijaitsee kauppakeskus Stoolperissa.

Lisäksi kaikkia paikallisia ravintoloita on informoitu hyvissä ajoin tapahtumasta ja kävijämäärästä, jotta he voisivat ennakoida ruoan riittävyyden ja tavanomaista suuremman väkimäärän.

Millaisia kätkösuosituksia Haapajärven seudulta antaisit vierailijoille? Onko joitain kätköjä, joille kannattaa ehdottomasti mennä?

Haapajärveltä löytyy paljon mainioita kätköjä! Omia suosikkikätköjä ovat mm. Tujukki , TB/GC Hotel Imperial *****  ja  Ars -kako.

Haluan mainita tässä yhteydessä, että Reisjärveltä löytyy Suomen kaikkien aikojen parhaalla suosikkipisteprosentilla arvosteltu kätkö: Alarannan Arvoitus – the Mystery of Alaranta.

Muita Team_Wildwater:n erikoisia toteutuksia ovat mm. Mysteeri miekka, Kellonsoittaja, Karhukirje ja Carmen – Onnen kulta.

Haapajärven kätkötarjonta on monipuolista: Löytyy mm. laatupurkkeja ja traileja.

Entä onko traileja?

Haapajärvi ja lähialueet muodostavat Suomen mittapuulla katsottuna ainutlaatuisen, runsaan trailikeskittymän. Täällä on niin autotraileja kuin polkupyöräiltäviä/patikoitavia reitistöjä. Pelkästään Haapajärvellä on hetken kuluttua jo 500 kätköä, suurin osa näistä on traileja.

Mitä aiot itse tehdä tapahtuman jälkeen? Pidätkö lomaa?

Aion sulkea hetkeksi Facebookin ja laittaa puhelimen äänettömälle ja ottaa aluksi parin vuoden jälkeen rauhalliset ja nautinnolliset päiväunet! Syksyllä saattaa olla tiedossa jokin kiva ja hyvinkin eksoottinen reissu. 😀

Kiitokset Hannu haastattelusta. Haapajärvellä nähdään ensi viikonloppuna! Lähde sinäkin megaan ja jos satut bloggarin huomaamaan (tai W4terin) niin ei muuta kuin rohkeasti jutulle 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.