Megat Suomessa

Megoja on ollut Suomessa säännöllisesti vuodesta 2011. Se on sen verran pitkä aika, ettevät monet tänä päivänä kätköilyä harrastavat vielä olleet silloin aloittaneet ja megojen historia voi olla monelle hämärän peitossa. Siitä idea tähän kirjoitukseen. Ehkä tästä samalla saa käsityksen mitä megatapahtumissa on ohjelmana. Samalla voidaan katsoa myös hieman tulevaan ja tuleviin megatapahtumiin tai megatapahtumiksi pyrkiviin eventteihin.

Mega Finland 2011 : Geocaching in Tampere

Ensimmäinen mega Suomessa järjestettiin Tampereella vuonna 2011. Idea varmasti lähti jo vuotta aiemmin, kun järjestettiin Sun Gear -kätkön kymmenvuotisjuhlamiitti, jonka osallistujamäärä kolkutteli megaan tarvittavaa 500 osallistujaa. Sun Gear-miitissä lopulta päädyttiin kirjaamaan kaikkien osallistujien nimet, mutta silti jäätiin karvan verran alle megarajan. Talvenmittaan geocache.fi:n foorumeilla sitten virisi keskustelu megasta ja pian tapahtuman ympärille muodostui talkooporukka, jonka keskushahmoja taisi olla ainakin Tilhet ja gnutcha&joorz. Lukuisa määrä muitakin vapaaehtoisia oli mukana tapahtumaa järjestämässä.

Tampereen tapahtuma järjestettiin Härmälän leirintäalueella, joka nimettiin geokyläksi. Tapahtuman runko noudatteli pitkälti nykyisten megojenkin ohjelmaa. Perjantaina rakennustalkoot, lauantaina päätapahtuma, sunnuntaina CITOa ja hyvästejä. Ohjelmassa oli erilaisia kisoja kuten filmirullapurkeista korkeimman tornin kasausta, Angry Birds -ritsalla ammuntaa, chirppien etsimistä alueelta (chirpin sai pitää itsellään), kuumailmapallolentoa, Viikinsaaren laivaretkeä, jne. Lab-kätköjä ei vielä vuonna 2011 ollut, joten niitä ei ohjelmasta löytynyt. Illalla alueella oli cover-bändejä ja illan viettoa. Erona nykyisin megatapahtumiin oli se, että ennakkoilmoittautuminen oli pakollista ja muistaakseni tapahtumaan oli sisäänpääsymaksukin. Sää suosi tapahtumaa ja aurinkoisesta viikonlopusta jäi hyvät muistot. Paikalla oli lopulta yli 1000 osallistujaa ja joukossa paljon ulkomaalaisia kätköilijöitä. Ehkä eniten mitä megoissa on ollut. Toisaalta vuonna 2011 megoja ei ollut joka niemennotkossa, joten niihin matkustettiin kauempaakin.

En tiedä johtuiko siitä, että tapahtuma oli ensimmäinen mega myös itselle, mutta tuntui, että Tampereen megan järjestelyporukassa oli laajimmin osallistujia ja pöhinä tapahtuman ympärillä suurempi kuin myöhempien megojen. Voi olla, että aika on kullannut muistot. Toisaalta tapahtumasta julkaistiin tunnin mittainen DVD-video – en muista, että muista megoista olisi jälkikäteen ilmestynyt dokumenttia.

Mega Finland 2012 : Geocaching in Turku

Mitä Tampere edellä, sitä Turku perässä 🙂 Seuraavana vuonna mega järjestettiin Turussa Kupittaan urheiluhallissa, josta käytettiin nimeä GeoAreena. Tapahtuma kulki Mega Finland nimen alla, joten megastatus perittiin Tampereelta suoraan, eikä etukäteen tarvinnut kerätä 500 will attend merkintää. Tämä helpotti järjestelijöiden vaivaa. Talkooporukan vetäjänä saattoi hääriä jälleen Tilhet & gnutcha&joorz. Tosin nyt täytyy myöntää, että tältä osin historia on jo minulta ainakin unohtunut. Ehkä mukana olleet voivat täydentää.

GeoAreenalta löytyi myyntipisteitä, esiintymislava ja muuta aktiviteettia, kuten köysitikaskiipeilyä ja ensimmäisestä megasta tuttu Angry Birds-ritsa. Jälleen sää suosi ja urheiluhallin vetovoima ei aurinkoisena päivänä oikein riittänyt ja kätköilijät katosivat hallista nopeasti kätköille. Jos olisi sattunut satamaan, tilanne olisi voinut olla toinen. Tapahtumassa esiintyi illalla Koop Arponen, joka veti kaksi 45 minuutin settiä. Ensimmäisessä setissä paikalla oli vain kourallinen ihmisiä ja ilmeisesti toinen setti kaikui miltei tyhjän hallin seinille. Oppina tästä saatiin, että nimiartistit eivät välttämättä sovi geokätköilytapahtumaan, sillä kätköjen vetovoima on suuri.

Turussa oli vieraana vielä tuolloin geocaching.comin toimitusjohtaja Jeremy Irish, jota haastateltiin esiintymislavalla. Lab-kätköjä ei Turussakaan ollut, mutta kuten Tampereella oli tapahtuman läheisyyten piilotettu uusia kätköjä vierailijoita varten.

Tapahtumaan osallistui 925 nimimerkkiä eli osallistujamäärällä mitattuna tapahtuma oli kuitenkin menestys jälleen. Tapahtumaan oli aikuisilta 20 euron pääsymaksu. Jotain ensimmäisen megan hohteesta oli kuitenkin kadonnut.

MEGA 2013 – Adventures in Lapland

Kahden ensimmäisen megan jälkeen alkoi talkooporukkaa ilmeisesti vaivata megaväsymys ja kolmannen megan syntyminen ei ollut enää itsestään selvää. Aluksi tapahtumaa lähdettiin rakentamaan Kiilopäälle Suomen Ladun kanssa yhteistyössä ja aikeista tiedotettiin heti elokuussa Turun megan jälkeen. Lokakuussa kuitenkin tiedotettiin, että kaksi ensimmäistä megaa järjestänyt yhdistys Geoliikkujat ry on vetäytynyt yhteistyöstä Suomen Ladun kanssa. Se mitä todella tapahtui on vain arvailtavissa, eikä oikeastaan kuulukaan ulkopuolisille. Voi olla, että aiemmista tapahtumista väsähtänyt talkooporukka ei kokenut etelästä katsoen kaukana pohjoisessa olevaa kohdetta motivoivaksi järjestellä megaa.

Lopputuloksena kuitenkin oli se, että gnutcha&joorz nimimerkki erosi Geoliikkujista ja lähti vetämään megan järjestelyjä yksityishenkilönä. Paikka vaihtui Kiilopäältä Muonioon Harrinivan lomakeskukseen. Tapahtuman nimi muuttui Mega Finland 2013:sta MEGA 2013 Adventures in Laplandiksi. Tapahtuma poikkesi monella tavalla aiemmista megoista. Tapahtuma oli ilmainen, siellä ei ollut lavaohjelmaa ja se kesti viikon. Aiempien megojen maskottina toiminut Loggi-lokki vaihtui pöllöön.

Väkimäärä jakautui koko viikon ajalle, koska kuten arvata saattaa, porukka pyöri pohjois-Suomen kätköillä ja vain poikkesi megassa matkalla. Tästä johtuen mega-alueella ei ollut suurta ryysistä kuten aiemmissa megoissa. Osallistuja määrä jäi will attendeissa mitattuna lopulta alle 500 ja tapahtumaan kirjasi attended kirjauksen 474 nimimerkkiä. Tapahtuma oli pitkään pohjoisin mega maailmassa.

Mega Finland 2014 – Amazing Geocaching

Syksyllä 2013 ilmoitettiin, että mega 2014 tulee olemaan geokolikkomessuhenkinen ja paikka kerrotaan myöhemmin. Joulukuussa 2013 tuli lisätietoa ja teema oli vaihtunut Amazing Geocaching -seikkailuksi ja paikka olisi Himoksella Jämsässä. Jämsän tapahtuma olikin ensimmäinen mega Suomessa, jossa mukana oli Lab-kätköjä.

Jämsässä palattiin jälleen viikonlopun mittaan pääpäivän ollessa lauantai. Tapahtuma oli edellisen vuoden tapaan ilmainen. Lavaohjelmaa ei ollut vaan ohjelman pääpaino oli seikkailuradassa. Radalla seikkailtiin rennossa seikkailusarjassa ja kilpasarjassa. Jämsässäkin kuten kaikissa aiemmissa megoissa sää suosi ja keli oli aurinkoinen. Monien mielestä liiankin aurinkoinen ja tapahtuman hiekkakentällä oli todella kuuma. Lab-kätköt olivat uusi juttu ja rastit ruuhkautuivat pahasti. Monille rasteille joutui jonottamaan pitkiäkin aikoja ja kaikkia rasteja ei meinannut ehtiä kiertämään. Rastien suosio yllätti järjestäjät ja pienehkö talkooporukka ei pystynyt vastaamaan täysin kysyntään.

Tapahtuma oli tähän astisista megoista suosituin ja osallistujia oli lopulta 1049 nimimerkkiä. Pääjärjestäjänä hääri jälleen kerran Gnutcha&joorz.

MEGA Finland 2015 – Historiallinen Häme

Vuonna 2015 astui järjestäjäksi täysin uusi porukka, jonka nokkamiehenä hääri Maitomies-nimimerkki. Toki järjestäjät olivat olleet mukana Jämsän megan järjestelyissä ja osa myös aiemmissa megoissa, joten noviiseja järjestäjät eivät millään mittapuulla olleet. Vuonna 2015 mega joutui vastatuuleen jo heti alkuunsa ja kuvauksen julkaisu viivästyi. Alun perin tapahtumaa kaavailtiin Hämeenlinnan linnan puistoon, mutta päällekkäisyyksien vuoski suunnitelmista jouduttiin luopumaan. Lopulta paikka löytyi Hauholta Härkälinnasta, jossa on kuvattu joskus muinoin Suuri Seikkailu-ohjelmaakin.

Teoriassa alue olikin täydellinen megan järjestämiseen: suhteellisen rajattu alue, kuten Härmälän leirintäalue aikanaan, jolloin porukka pysyy yhdessä ja tulee megatapahtuman tuntua. Ikävä kyllä Härkälinnaan vie kapeahko hiekkatie, jota joutuu ajamaan useamman kilometrin päästäkseen osoitetuille parkkialueille. Parkkialueet täyttyivät megavauhtia ja yllättäen alueen omistaja alkoi aamulla periä pysäköintimaksua peltopaikoista ja tämä tuli osallistujille yllätyksenä. Ihmiset alkoivat hakea pysäköintipaikkaa kauempaa (kaikilla ei edes ollut käteistä mukana) ja kaaos Härkälinnaan johtavalla tiellä oli valmis. Autot yrittivät kulkea molempiin suuntaan ja väistäminen kapealla tiellä oli hankalaa. Ongelmaa lisäsivät osallistujat, jotka alkoivat pysäköidä tien reunoille. Nyt tiellä oli kävelijöitä matkalla alueelle ja autoja molempiin suuntiin ja tien reunoilla. Lisäparkkitilaa ei oikein löytynyt läheltä ja ison tien varresta käveltävää oli useampi kilometri, joka pölyisellä kuumalla tiellä oli varsinkin lapsiperheille ikävää.

Tapahtuma-alueella kaikki toimi hyvin. Viime vuoden labeista oli otettu opiksi, mutta jälleen muutamat rastit ruuhkautuivat pahasti ja pääosa päivästä tuli vietettyä jonoissa, jos halusi suorittaa kaikki lab-kätköt. Lavaohjelma teki paluun vuonna 2015 ja paikalla oli tarkastajia vastailemassa kätköilijöiden kysymyksiin. Hämeen mega oli myös epäonninen Signal-sammakon suhteen, sillä Signal-sammakko jäi tulliin, eikä ehtinyt saapua ajoissa tapahtumaan. Niinpä yleisöä viihdytti Travel bug -torakka.

Sää suosi jälleen kerran megatapahtumaa ja osallistujia ennätysmäärä oli 1450 osallistunutta nimimerkkiä. Yllättävän iso osallistujamäärä osaltaan lisäsi tapahtuman yllä mainittuja ongelmia. Pienistä ongelmista huolimatta tapahtuma oli varsin onnistunut ja aurinkoisesta Hauhosta poistui varmasti tyytyväisiä kätköilijöitä hymy huulilla. Tapahtuman jälkeen Maitomies on muutaman kerran todennut kärsivänsä megakrapulasta, eikä ole vielä osallistunut suurtapahtumien järjestelyihin päävastuussa uudestaan. Vuoden 2015 järjestäjät myös kovasti kyselivät seuraavan vuoden tapahtuman järjestäjiä mukaan talkoisiin, jotta megastatus saataisiin siirrettyä suoraan seuraavan vuoden tapahtumalle, mutta yrityksistä huolimatta järjestäjiä ei ilmaantunut.

Sivuston raportti tapahtumasta löytyy täältä.

Sea Sand Sun Kalajoki 2016

Loppukesästä 2015 Sea Sand Sun Kalajoki 2016 tapahtuman kuvaus julkistettiin ja Suomen kuudes megatapahtumaksi aikova tapahtuma näki päivän valon. Tapahtumaa oli mietitty ensimmäisen kerran jo vuonna 2012, joten ihan hetken mielijohteesta megaa ei lähdetty Kalajoelle rakentamaan. Megastatusta ei saatu enää siirrettyä edellisen vuoden tapahtumasta, joten nollista oli jälleen kerran rakennettava tapahtuma ja kerättävät 500 will attend loggausta. Pääorganisaattorina toimi nimimerkki maisymousee ja mukana oli liuta paikallisia kätköilijöitä taustajoukoissa.

Tapahtuma järjestettiin Kalajoen hiekoilla ja nimikin jo lupasi merta, hiekkaa ja aurinkoa. Kaikkia niitä saatiin ja myös mahtava megatapahtuma, jota jälleen kerran kelitkin suosivat. Tapahtuma-alue oli ensimmäisen megan tapaan leirintäalue ja se toimi tapahtumapaikkana hyvin. Tänä vuonna lab-kätköistä oli otettu opiksi ja ne olivat riittävän nopeita suorittaa sekä riittävän laajalla alueella, jotta jonoja ei muodostunut haitaksi asti. Tapahtuma oli edellisten vuosien tapaan ilmainen. Osallistujia oli mukavasti 1145 nimimerkkiä.

Tarkempaa raporttia tapahtumasta löytyy tältäkin sivustolta. Myös illan geosinfoniasta löytyy Youtubesta video.

Midnight Sun Geocaching

Kuten vuonna 2015, ei myöskään vuonna 2016 heti löytynyt seuraavan megan järjestäjää. Kulisseissa kuitenkin tapahtui. Vuonna 2013 Suomen Ladun megasuunnitelmat eivät toteutuneet mutta syyskuussa 2016 Suomen Latu ilmoitti, että järjestää megatapahtuman Kiilopäällä. Suomen Latu oli ollut mukana jo Kalajoen megan järjestelyissä. Kalajoen talkooryhmässä asiasta oli keskustelua jo ennen syyskuuta ja tapahtuma oli monien tiedossa. Silti megastatusta ei saatu suoraan siirrettyä uudelle tapahtumalle, koska megoja koskeva ohjeistus oli muuttunut jo aiemmin. Tapahtuman pääjärjestäjänä Suomen Ladun puolelta toimi Metsähiipijä-nimimerkki.

Tällä kertaa Lapin mega oli tiiviimpi viikonloppu, pääpäivän ollessa lauantai. Megatunnelma oli aistittavissa myös pohjoisen megassa, vaikka osallistujamäärä oli esim. Kalajokea pienempi ja lopulta osallistujia oli 601 nimimerkkiä. Järjestelyt pelasivat ja tunnelma oli katossa. Ohjelma koostui pääosin erilaisista retkistä luontoon ja kätköille. Lavaohjelmaa ei ollut. Lab-kätköjä sen sijaan tapahtumassa oli tarjolla. Lapin yötön yö tarjosi mahtavat puitteet ja oli varsin tunnelmallista kiivetä Kiilopään huipulle illasta, jossa yllätysohjelmana Angelin tytöistä tuttu Ursula Länsman piti esityksen.

Porvoo CacheCon 2017

MissJenn Geocaching HQ Lackey piti lyhyen esityksen, jossa kiitteli oivallista Porvoon geotouria.

Vuonna 2017 Porvoon kaupunki helli geokätköilijöitä. Ensin keväällä tuli Suomen ensimmäinen Geotour ja kesällä sitten oli vielä tarjolla megatapahtuma. Pääjärjestäjinä tapahtumassa häärivät small oaks ja Delenna&Tehotytöt nimimerkit. Mukana taisi olla myös Porvoon kaupunki – ainakin jollain tavalla tukemassa tapahtumaa. Tapahtuman ohjelman muodosti pääosin esitykset ja haastattelut lavalla. Lab-kätköt oli ripoteltu pitkin kaupunkia ja tutustutti osallistujat Porvooseen.

Porukka viihtyi megassa melko hyvin, vaikka aurinkoinen sää ja kätköt kyllä houkuttelivat osallistujia. Lopulta osallistuneita nimimerkkejä oli 1438 eli pääkaupunkiseudun läheisyydestä huolimatta Hauhon mega säilytti tittelin Suomen isoimpana megatapahtumana – tosin niukasti.

61° 23° Tampereen raportti Porvoon megasta löytyy täältä.

PULL TOGETHER

Vuoden 2018 megan paikka ja ajankohta julkaistiin jo heti Porvoon tapahtuman yhteydessä. Tapahtuma olisi 7.7. 2018 Haapajärvellä. Näytti siltä, että tapahtumiin vihdoin saadaan jatkuvuutta ja tiedetään hyvissä ajoin seuraavan kesän megat. Kaikki ei tämän vuoden tapahtuman järjestelyiden alkuvaiheessa mennyt kuitenkaan nappiin ja tapahtumasta ei ensi tiedon jälkeen kuulunut mitään. Välillä Suomen kätköilijät -ryhmässä tuli tieto, että tapahtuma on tulossa ja sitten taas siitä ei kuulunut mitään pitkään aikaan. Lopulta kuitenkin tammikuussa 2018 järjestäjäporukka sai kerättyä rivinsä uudelleen ja tapahtuma varmistui. Megastatuksen tapahtuma sai nopeasti ja valmistelut ovat hyvässä vauhdissa.

Tapahtuman sivut löytyvät www.pulltogether.fi tai www.megafinland.fi osoitteista. Tapahtuman Facebook sivut puolestaan löytyvät https://www.facebook.com/pulltogether18

Nähdään Haapajärvellä kesällä!

Vuonna 2019 megaksi aikovia tapahtumia

Ensimmäistä kertaa Suomessa on mahtava tilanne, jossa geokätköilyn suurtapahtumista on tiedoitettu jo reilusti etukäteen ja tiedossa on peräti kolme megatapahtumaksi pyrkivää suurtapahtumaa vuodelle 2019. Yksikään näistä ei siis virallisesti ole vielä mega, mutta nämä tapahtumat ovat ilmoittaneet pyrkivänsä saamaan megastatuksen.

  • 25.5.2019 Nallikari, Oulu
  • 15.6.2019 Kiilopää, Saariselkä
  • 28.9.2019 Lahti

Tapahtumista Kiilopää voinee saada megastatuksen aiemman tapahtuman pohjalta, mutta muut joutunevat keräämään 500 will attendia. Mielenkiintoista nähdä millaisen kiinnostuksen kaksi ajallisesti lähekkäin olevaa pohjoisen tapahtumaa saa.

9 comments

  1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Pariin kohtaan voisin vähän tarkentaa. Kyllä Kalajoen megaa alettiin puuhata jo heti silloin kesällä 2015. Pääkonttori antoi luvan eventin julkaisuun syyskuun alkupuolella, ja megastatuskin saatiin jo syyskuun puolivälissä, joten aika paljon ennen vuodenvaihdetta siis oltiin liikkeellä.

    Suomen Latu oli hyvin vahvasti mukana tekemässä Kalajoen megaa jo ihan sillä ajatuksella että seuraavana vuonna megaillaan Kiilopäällä. Keskusteluyhteys päämajaankin oli avattu jo ennen Kalajoen megaa, mutta tuo megastatuksen myöntämisperuste oli vain muuttunut niin että statusta ei enää myönnetty suoraan siitäkään huolimatta että porukka oli ollut jo vastuussa edellismegassakin.

    1. Kiitos Maisa tarkennuksista. Arvelinkin, ettei minulla ole lähellekään kokonaiskuvaa kaikista megoista, mutta ajattelin julkaista kirjoituksen silti, koska arvatenkin tarkennuksia tulee kommentteina ja hyvä niin 🙂

      Tuosta voisi siis päätellä, ettei nykyään megastatusta voi siirtää seuraavalle tapahtumalle mitenkään. Onko asia tosiaan näin?

  2. Vaihdatko Oulun Megan päivämääräksi oikean, jos joku muukin hakee tietoa tätä kautta? 🙂

    1. Joo korjattu. Eipä aina tule mieleen kaikkia vanhoja julkasuja päivittää, kun tietoihin tulee muutoksia.

  3. Minulla pyörii laatikoissa tuollainen Turun MEGA:sta löytämäni CHIRP, se tosin on pelkkä roska tätänykyään, kun PIN-koodia kyseiseen CHIRPiin ei kukaan vaivautunut kertomaan.

    Olisko vinkkejä mitä tehdä asian kanssa? 😀

    1. Terve GeoKurppana,

      Valitettavasti en osaa auttaa kadonneen PIN-koodin tapauksessa. Ehkä peli on menetetty ;( Tietysti MEGAn järjestäjiltä voisi kysellä jos ovat vielä aktiivisia, mutta voi olla, etteivät hekään muista PIN-koodia. Tai sitten voisi kokeilla perinteista 0000 tai 1234 PINiä.

      -Weellu

    1. Kai sitä joskus voi kirjoittaa jatko-osankin jos innostus iskisi. Toisaalta kaikista megoista melkeinpä löytyy matkaraportti jo blogista ja tämän kirjoituksen kirvoitti niiden megojen muistelu, josta raporttia ei ollut. Tietysti tulevista megoista varmaan voisi ennakkojuttuja kirjoitellakin.
      Tapahtumat ei nyt yleisesti ole olleet niin keskiössä sattuneesta syystä viimeisen vuoden aikana. Lisäksi COVID-19 rokotukset ovat viivästyneet, että siinä mielessä alkukesä ainakin vähän jännittää, että noinkohan tapahtumia päästään järjestämään. Se on osaltaan laskenut intoa hehkuttaa aihetta ennakkoon. Toisaalta taas viime kesäksikin rajoituksia löysättiin, kun tilanne oli parempi. Ehkä tuo toistuu tänäkin vuonna? Kai sitä vois aktivoitua tämän tiimoilta…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.