Testissä: Armytek Wizard Pro v3 XHP50 -otsalamppu

Aiemmin meillä oli testipenkissä Armytekin C2 Prime Pro. Tällä kertaa testasimme Armytekin lippulaivaotsalampun eli Wizard Pro v3:n. Ensimmäisenä otsalamppu tietenkin vertautuu aiemmin arvostelemaamme Lumoniten Compass v4 otsalamppuun. Tutustutaan ensin vähän Armytekin lamppuun ja suoritetaan vertailu lopuksi.

Hiljalleen olen itsekin ruvennut käyttämään enemmän ja enemmän otsalamppua geokätköillessä. Lumoniten testin aikaan suosin vielä taskulamppuja. Otsalamppu on pimeään  aikaan hyvä yleisvalo ja se jättää kädet vapaaksi puukiipeilyä tai kätköloggausta varten. Huono puoli otsalampussa on, että kaverin kanssa kätköillessä tulee usein sokaistua tahattomasti geokollega, kun otsavalon keila on liian ylhäällä ja osuu kaveria silmiin. Mutta asiaan.

Armytek Wizard Pro v3 XHP50

Armytek Wizard Pro v3 on 95 euroa (ovh) maksava 18650-akulla toimiva otsalamppu, jonka ilmoitettu valoteho on 2300 lm (kylmä valkoinen) ja 2140 lm (lämmin valkoinen). Tarjouksessa lamppua on välillä ollut tarjolla hyvinkin edullisesti ja tätä kirjoittaessa sen kampanjahinta on Armytek.fi:ssä 80,75 €. Kun lampun ottaa paketista käy kyllä selväksi, ettei kyseessä ole mikään rimpula, vaan ihan laadukas valaisin. Mukana tulee 3200 mAh Li-ion akku, jonka voi ladata mukana tulevalla USB-johdolla. Eli akku lampun sisään, magneettinen USB-latausjohto lamppuun kiinni ja toinen pää lähimpään vapaaseen USB-portiin ja lamppu latautuu. Paitsi, että ei lataudu. Tässä on ensimmäinen vaihe, missä lampun kanssa helposti menee pieleen. Se, että magneettinen klipsi välkkyy punaisena tarkoittaa, että lamppu ei lataudu. Ohjekirjan avulla huomaa nopeasti, että patterikotelon kantta pitää kiertää 1/4 kierrosta auki, niin lataus alkaa. Kun valo on tasaisen punainen USB-johdon päässä, lamppu latautuu. Vihreä valo puolestaa indikoi, että lataus on valmis. Kun lamppu on kätköilylaukussa, voi korkin pitää tuon 1/4 kierrosta auki, niin se ei mene vahingossa päälle.

Lampun latausta odotellessa rupesin kasaamaan lampun päähihnaa. Siinä menikin sen verran aikaa, että lamppu ehti hyvinkin latautua täyteen. Hihnan laittaminen oli nimittäin hämmentävän vaikeaa. Ei luulisi muutaman kuminauhan pujottelu olevan niin vaikeata. Ehkä näppärämpi saisi pujottelun tehtyä nopeammin ja kerralla oikein, mutta itsellä hommaan meni 1½ tuntia. Lisäksi lopulta, kun keksin miten hihnan tulee olla, tein sen vielä kerran väärin päin ja homma piti purkaa ja aloittaa alusta. Pantaa sai myös jonkin aikaa säätää, ettei kiinnike osunut kaksinkertaisen kohdan päälle, sillä jos se osui, niin panta venyi ikävästi ja lamppu hölskyi päässä. Ei kiva. Kun pannan sai lopulta säädettyä kohdalleen, se on erittäin mukava. Ehkä jopa mukavampi kuin Lumoniten panta, vaikkei siinäkään suurempaa vikaa ollut. Selkeästi en ole ainoa, jolla on ollut ongelmia pannan virittelyn kanssa, sillä Armytek on joku aika sitten julkaissut videon pannan kasaamisesta. Ehkä tämän avulla onnistut helpommin.

 

Akun ja pannan lisäksi lampun mukana tulee vyöklipsi, kaksi varatiivistettä, rannehihna ja käyttöohje. Lampun patterikotelo on huolella tiivistetty ja kierteissä on kaksoiskumitiivisteet. Lampun saa helposti otsapantaan kiinni ja irti siitä, jolloin sitä voi käyttää tarvittaessa myös käsivalaisimena. Ihan kuin Compassin kanssakin.

Lampun pituus on 110 mm, runko on 24.5 mm paksu ja valopää puolestaan 29 mm. Painoa lampulla on 65 grammaa. Armytek on siis hieman Compass V4:ää painavampi (Compass painaa 56 grammaa) Lamppu istuu otsaan hyvin, eikä hölsky kovemmassakaan menossa, kunhan säädöt ovat kohdallaan.

Lampun painonappi löytyy kätevästi, vaikka lamppu olisi otsallakin ja napin tuntuma on erinomainen. Tarvittavat tupla- ja triplanapautukset onnistuvat ongelmitta. Nappulassa on myös ledi, joka kertoo lampun sielunelämästä. Kolme keltaista välkähdystä tarkoittaa, että lamppu on kuumentumassa. Ylikuumentumistilanne ilmaistaan kolmella punaisella välkähdyksellä. Kun punainen valo ilmaantuu, rajoittaa lamppu antamaansa valotehoa automaattisesti. Normaalisti painonapin ledin vilkkuu viiden sekunnin välein. Jos väri on vihreä on akkua jäljellä 75-100%, keltainen kertoo puolestaan akun olevan 25-75% ladattu ja punainen alle 10 %.

Lampun saa myös perustilan lisäksi taktiseen moodiin, jolloin lamppu palaa vain kun kytkin on painettu pohjaan. Tämä on ehkä kätevää vain silloin kun lamppua pitää kädessä otsan sijasta. Kirkkautta ei voi taktisessa tilassa säätää, joten se pitää tehdä etukäteen ennen taktiseen tilaan siirtymistä. Taktiseen tilaan siirrytään kiertämällä lampun takaosaa hieman auki, painamalla lampun nappi pohjaan, sulkemalla lampun takaosa ja vapauttamalla kytkin. Tavalliseen operointitilaan taas pääsee painamalla kytkin pohjaan, kiertämällä lampun takaosa hieman auki ja vapauttamalla kytkin.

Valoteho

No entäs se tärkein eli valoteho? Erilaisia moodeja löytyy lampusta enemmän kuin tarpeeksi. Käyttöohjeet tulevat tarpeeseen lampun eri moodien välillä siirtyessä. Lampun napin painallus kun sytyttää lampun viimeksi valittuun tilaan tai sitten sammuttaa lampun. Lampun toiminta on jaettu eri käyttötiloihin: turbo, main, kuutamo, strobo. Käyttötilan sisällä eri tilaan esim. Main 1, Main 2 ja Main 3 siirrytään pitämällä painonappia pohjassa lampun ollessa päällä, jolloin lamppu vaihtaa tilaa. Sen sijaan käyttötilojen välillä siirrytään silloin kun lamppu on päällä tai pois päältä painamalla nappia useasti peräkkäin. Kaksi painallusta vie pääkäyttötilaan (main), kolme painallusta vie turbo-tilaan ja neljä napsautusta vie strobo-tilaan. Kuutamo-käyttötiloihin puolestaan päästään pitämällä nappia pitkään pohjassa, kun valaisin on pois päältä. Kuulostaa monimutkaiselta ja sitä se alkuun onkin. Hetken opettelulla lampun kanssa pääsee sinuiksi ja yleisimmät tarpeelliset valinnat löytyvät helposti. Jos on käyttänyt muita Armytekin lamppuja aiemmin, niin sittenhän tämä on kuin kotiin tulisi, sillä vaihtoehdot ovat samat muissakin Armytekin lampuissa.

Alla olevaan taulukkoon on koottu Armytekin lamppujen speksit ja vertailun vuoksi Lumonite Compass V4 otsalamppu. Taulukon lampuista Prime A1 on vielä tällä sivustolla testaamatta, mutta sekin tullaan vielä näkemään. Valotehot alla on Armytekin ja Lumoniten ilmoittamat, eivätkä siis mittaamiani. Joskin kannattaa huomata, että Armytek esittää sivuillaan sekä teoreettiset, että mitatut arvot.

Moodi Prime C2 Pro Prime A1 Armytek Wizard Pro v3 XHP50 Lumonite Compass V4
Turbo 2 1700 lm / 1h 1800 lm / 1h
Turbo 1 950 lm / 1.7h 500 lm / 0.8h 900 lm / 1.7h 1000 lm / N/A (hetkellinen)
Main 3 420 lm / 4h 95lm / 4.2h 390 lm / 4h 630 lm / 2.8 h
Main 2 180 lm / 10.5h 34 lm / 11.7h 165 lm / 10.5h 230 lm / 8 h
Main 1 35 lm / 50h 10 lm / 35h 30 lm / 50h 85 lm / 24 h
Kuutamo (firefly) 3 6 lm / 12 päivää 5.5 lm / 12 päivää 3 lm / 25 päivää
Kuutamo (firefly) 2 1.7 lm / 40 päivää 2 lm / 8 päivää 1.5 lm / 40 päivää
Kuutamo (firefly) 1 0.15 lm / 200 päivää 0.15 lm / 90 päivää 0.15 lm / 200 päivää
Strobo/vilkku 3 10 hz / 1700 lm / 2h 10 hz / 1800 lm / 2h
Strobo/vilkku 2 1 hz / 1700 lm / 5h 1 hz / 1800 lm / 5h
Strobo/vilkku 1 1 hz / 180 lm / 52h 1 hz / 165 lm / 52h

Valostore on perinteisesti kova testaamaan lamppuja. Heillä on myös myynnissä Armytekin lamppuja (kuten muuten myös Kiven Alla on ottanut Armytekin valikoimiinsa) ja ovat testanneet Wizard Pron suorituskykyä. Valostorehan onnistui syksyllä kampanjoidessaan Armytekkiä vastaan aiheuttamaan jonkinlaista some-raivoa. Kieltämättä kampanja oli vähän hyvän maun rajoilla, koska vaikutti samalta kuin Prisma olisi sanonut, että K-kaupan banaanit on huonoja. Valostoren testi ei tietenkään ole puolueeton, koska Compass on heidän oma lippulaivatuotteensa, mutta varmasti se jotain suuntaa antaa. Alla olevassa käppyrässä näkyy vihreällä Lumonite Compass v5 (eli parannettu malli testaamastamme lampusta) ja Armyte Wizard Pro. Molemmat täydellä teholla tuulettimella jäähdytettynä.

Valostoren käppyrän mukaan siis Armytek jäisi jonnekin vajaaseen 700 lumeniin täydellä teholla, kun heidän oma Compass v5 pääsisi tasaiseen 1200 lumeniin 60 minuutin ajan. Meillä ei ole mahdollisuutta näin hienoja testejä tehdä, mutta maastokoe kyllä osoittaa, että Armytek jää Compass v4:nkin valotehoista. Silmämääräisesti vaikea arvioida onko se tuo mitattu 1/3, mutta merkittävästi eroa on kuitenkin. Antaa kuvien puhua puolestaan. Kuvat on otettu samoilla asetuksilla, suurin piirtein samalta paikalta samalla kameralla.

Alla olevassa kuvassa vielä eri moodien valokeilat noin metrin korkeudelta maahan osoitettuna. Ehkä kamerasta johtuen kovin suuria eroja parin main 1 ja main 2 sekä turbo 1 ja turbo 2 tilojen välillä ei ole havaittavissa. Käytännössä kuitenkin tiloilla on enemmän eroa kuin alla oleva kuva antaa ymmärtää. Myöskään kaksi ensimmäistä kuutamo tilaa ei oikein kuvausteknisistä syistä näy oikein alla olevassa kuvassa. Jos zoomaa todella lähelle voi huomata hieman ruohoa kuutamo 2 kuvassa.

Lampussa mainostetaan olevan diffusoiva TIR-optiikka, mitä ikinä se tarkoittaakaan. Sen ansiosta ilmeisesti valokeila on sitten tasainen ja laaja. Artifakteja tai sävyn muunnoksia ei lampussa tosiaan näy.

Akun kesto

Valotehossa siis jäädään Compassille, mutta valoteho on kyllä varsin riittävä siltikin. Myyntipuheet eivät ehkä täysin pidä paikkaansa kuitenkaan. Akun kesto nähtiinkin jo tuossa Valostoren kuvassa, että täydellä teholla valoa riittää noin tunniksi. Tämä on linjassa valmistajan ilmoittaman akun keston kanssa. Täysteho ei kuitenkaan käytännössä ole tarpeen kovinkaan usein vaan pääosin tulee käytettyä tiloja main 2 ja main 3. Näissä moodeissa valoa riittää neljäksi tunniksi tai 10.5 tunniksi mikä riittää jo pidempäänkin kätköilysessioon. Ja toki kätköilijällä on aina 18650 vara-akkukin matkassa mukana.

Hinta-laatusuhde on kunnossa

Armytekin Wizard Pro on laadukas lamppu. Se on myös vesitiivis ja pudotuksen kestävä. Molemmat ovat geokätköilijälle tärkeitä ominaisuuksia. Mattapintainen lampun viimeistely tuo mukavasti pitoa lamppuun jos sitä käyttää taskulamppuna. Otsaklipsiin lamppu napsahtaa kiinni helposti ja kun otsapannan on saanut koottua, on sen käyttö miellyttävää. Lamppua saa käännettyä sopivaan kulmaan otsapannassa.

Lamppu lämpiää kirkkaamissa tiloissa melko voimakkaasti ja tämä saattaa rajoittaa lampun käyttöä taskulamppuna kirkkaammilla tiloilla. Toisaalta talvella pakkasella voi lämpiävä lamppu olla mukava. Lataus USB-laturilla on melko hidasta. Vaikea tästä on kovin paljon huonoa keksiä. Armytek on halvempi kuin esimerkiksi Lumonite Compass. Jos etsii suhteellisen edullista, mutta laadukasta otsalamppua on Armytek hyvä valinta. Vain valotehossa jäädään hieman jälkeen kalliimpia kilpailijoita.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.