Mikä on throwdown?

Lyhyesti sanottuna: Throwdown on kätkörasia, jonka geokätköilijä asettaa kätköpaikalle, kun ei löydä alkuperäistä kätköä. Yleensä throwdowneista puhuttaessa ajatellaan, että tämä tapahtuu ilman kätkönomistajan lupaa tai kätkönomistajan tietämättä asiasta. Mikäli kätköntekijän kanssa on sovittu uuden korvaavan purkin asettamisesta tilanne on yleensä ok. Joskin tällöinkin on vaara, että alkuperäinen purkki on jossain piilossa ja uuden purkin asettaja ei vain ole sitä löytänyt. Sanomattakin on selvää, että throwdownit eivät ole sallittuja.

Hymyyn vääntyy hymiön suu

Jotkut geokätköilijät siis asettavat throwdown-purkin, kun epäilevät alkuperäisen purkin olevan kadoksissa. Näin he voivat logata kätkön löydetyksi. Mutta geokätkörasiaa ei tulisi koskaan korvata uudella ilman kätköntekijän lupaa. Jos kätkö on oikeasti kadonnut ja kätkönomistaja on itse sen todennut, niin tällöin piilottajan luvalla periaatteessa voisi uuden purkin paikalle asettaa. Tällaisessakin tapauksessa kätkönomistajan luulisi hyllyttävän kätkön, joten paikalla ei pitäisi kenenkään “turhaan” käydä.

Mitä pahaa throwdownissa sitten on? Throwdown saattaa johtaa siihen, että paikalla on piilossa useampi purkki. Periaatteessa kaikki paitsi alkuperäinen purkki ovat roskia maastossa. Lisäksi jos alkuperäinen purkki on jotenkin hankalasti löydettävissä ja uusi throwdown-purkki on helposti löydettävissä, tulevat seuraavatkin vierailijat todennäköisesti löytämään throwdownin ja kirjaavat löytönsä tähän logiin. Kun kätkönomistaja sitten joskus käy kätköpaikalla ja toteaa tilanteen, niin saattaa syntyä melkoinen kalabaliikki, jos kätkönomistaja päättää poistaa väärään lokivihkoon nimimerkkinsä kirjanneiden löydöt. Eli siinä mielessä throwdown on aikamoinen karhunpalvelus muille kätköilijöille.

Tietysti, jos purkki on ollut kadoksissa ja kätkönomistaja on aktiivinen ja käy viemässä uuden virallisen purkin pian throwdownin jälkeen, ongelma on pieni. Pahin tilanne syntyy silloin, kun kukaan ei ole ilmoittanut DNF:iä tai huoltopyyntöjä kätkölle ja joku vie paikalle throwdownin, kun ei löydä purkkia. Tällaisessa tapauksessa kätkönomistaja ei saa mitään tietoa, että purkki on vaihtunut. Kun sitten vaikka vuoden päästä seuraavalla huoltokäynnillä purkki osoittautuu vääräksi, niin voi poistettavien löytöjen määrä olla melkoisen pitkä. Tietysti kätkönomistaja voi käyttää harkintaa ja miettiä kannattaako tällaisessa tapauksessa löytöjä poistaa. Toisaalta, jos alkuperäinen purkki on paikallaan, monet varmasti ovat kirjanneet löytönsä väärään purkkiin ja itse kätkö on edelleen löytämättä.

Niin ja throwdownin tekijähän ei koskaan löydä kätköä. Hän vain piilottaa kätkörasian. Kätkönomistajalla on aina oikeus poistaa throwdownin tekijän loggaus, jos asiasta ei ole sovittu kätkönomistajan kanssa.

Jos epäilet, että kätköllesi on ilmestynyt throwdown?

Kätkönomistajat ovat vastuussa kätkön huollosta. Eivät muut kätköilijät. Toki jos omistajan kanssa sopii, voi kätkölle tehdä huollon. Spontaaneihin huoltoihin en itse lähtisi, koska jos ei tunne kätkönomistajaa, voi siitä aiheutua mielenpahoitusta. Jos epäilet, että kätköllesi on ilmestynyt toinen purkki, niin kannattaa ehkä hyllyttää kätkö saman tien. Sitten kipaista paikalle ja tutkia tilanne, että millainen purkki siellä on ja onko purkkeja useampi kuin yksi. Jos et epäilyn herättyä hyllytä kätköä, niin kannattaa asennoitua hyväksymään myös väärään purkkiin tehdyt löytömerkinnät. Muuten asiasta voi nousta melkoinen älämölö, kuten esimerkiksi huhtikuussa 2016 keskusteltiin GC12PPM – The incredible traveling railway station -kätköstä (jos kiinnostaa, niin logeista löytyy vieläkin osa valituksista).

Throwdownit ovat ikävä lieveilmiö, jota on näkynyt enemmän ja enemmän, kun kätköilyn suosio on kasvanut ja haastekätköjen (tai henkilökohtaisten tilastotavotteiden) täyttäminen on tullut alati tärkeämmäksi. Voisiko joku muuten keksiä tälle termille osuvan suomenkielisen käännöksen?

P.S. Vaikka kätköily olisi sinulle vain peli ja sinusta tuntuisi, että mitä väliä jollain throwdownilla on, niin jollekin toiselle geokätköily on vähintään elämän ja kuoleman kysymys ja hän ottaa pelisi todella vakavasti. Siksi kannattaa toimia yhteisten pelisääntöjen mukaan merkata kätkö löydetyksi vain jos oikeasti löydät sen ja saat nimesi purkista löytyvään lokivihkoon.

8 comments

  1. Ihan toimivalta kuulostava suomennos. Tiedätkö Pekka onko laajemminkin käytössä tuo jättökätkö?

   1. Enpä tiedä, itselle putkahti päähän… Saa käyttää, jos tuntuu osuvalta

   2. Ok, pidetään mielessä. Vielä tuolle ei oikein ole vakiintunutta suomenkielistä termiä.

 1. Mun mielestä kätkönomistaja ei saisi poistaa muiden kuin throwdownin jättäneen kätköilijän loggauksia, koska ei ole niiden muiden vika, jos he ovat löytäneet ensin sen väärän rasian ja luulleet sitä oikeaksi kätköksi. Throwdownin jättäjältä saa kyllä vapaasti poistaa loggauksen, koska tuollainen toiminta on aivan naurettavaa.

  1. No varmasti tuo on kätkönomistajan omassa harkinnassa poistaako loggaukset vai ei ja riippuu tilanteesta. Jos joku hankala paikan päällä suoritettava mysteeri on kadonnut ja se on korvattu tavallisella purkilla ilmoittamatta, niin ehkä silloin loggaukset voisi poistaakin. Muutoin en kyllä itse lähtisi loggauksia poistamaan, vaikka jättökätkö voikin tulla yllätyksenä kätkönomistajalle. Ja harmittaahan sekin.
   On muuten varmasti melko mahdotonta jälkikäteen luotettavasti todeta, kuka on paikalle kätköpurkin jättänyt ja siten poistaa vain kätkön jättäjän kirjaus :/

 2. Eräs kätkö aiheutti hieman hämmennystä, ensin ei millään meinannut löytyä. Kaverin kanssa jatkettiin kuiteski sinnikkäästi ehtimistä kunnes melkeen samaan aikaan huuettiin täällä! Ja molemmat veti oman purkin esiin 🙂 muistaakseni löytyi 3 tai 4 kätköä sitten sieltä….. Kirjotin nimmarit varuiks jokaiseen.

  1. Joo joskus on tullut vastaan tällainen tapaus, jossa on useampi purkki piilossa. Ehkä omistaja ei ole löytänyt purkkiaan ja laittanut paikalle aina uuden, kun on tullut ilmoitus kadonneesta purkista tai sitten kyseessä on oikeasti throwdown. Mutta jos sattuu useamman purkin löytämään, niin vara ei venettä kaada ja jokaiseen voi nimmarin raapustaa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.