Niksinurkka: Loggauksen sanelu älypuhelimella

IMG_5682Kätköiletkö pääasiassa kännykällä? Loggaatko kätköt suoraan maastosta puhelimella? Etkö jaksa kirjoittaa puhelimen pienellä näppiksellä KK:ta pidempää loggausta? Jos vastasit kolme kertaa kyllä, niin tässä tulee oiva vinkki sinulle. Ja miksei kaikille muillekin. Itsekin, vaikka kätköilen pääasiassa käsi-GPS laitteella olen viime aikoina ottanut tavakseni sanella loggaukset puhelimeen.

Loggauksen voi siis sanella puhelimeen – ainakin iOs-laitteilla ja osalla Android -laitteista. iOs:lla loggauksen sanelu onnistuu painamalla mikrofoni -kuvaketta näppikseltä (kuva 1). Androidilla ilmeisesti homma toimii vastaavasti (kuva 2). Voi olla, että asetuksista pitää käydä laittamassa ominaisuus päälle, jos se ei jo ole. iOs:llä Dictation (=sanelu) löytyy Asetukset – Näppäimistö – Ota sanelu käyttöön (Enable dictation). Sen jälkeen loggaus sanellaan puhelimen käyttämällä kielellä. Sanelu toimii yllättävän hyvin suomeksi, kunhan puhuu riittävän rauhallisesti. Geokätköilyyn liittyviä slangisanoja ja lyhenteitä sanelu ei tietenkään osaa ottaa huomioon.

Sanelu ei myöskään tee täydellistä jälkeä, mutta melko hyvää kuitenkin. Itse olenkin käyttänyt sanelua field notejen tekemiseen. Sanelen puhelimeen kätköpaikalla loggauksen ja kotona tietokoneella editoin loggauksen järkevämpään muotoon ennen kuin lähetän sen geocaching.comiin. Tällä tavoin kätköt palautuvat hyvin mieleen vielä kotonakin, vaikka kätköjä olisi päivän aikana hakenut useammankin.

Sanellessa pisteet pitää erikseen sanoa ääneen. Myös muut erikoismerkit kuten esim. € (euro sign) tai = (equal sign) tulee sanella erikseen. Android-puhelimet eivät tietääkseni tue kuin perusvälimerkkejä, kuten piste (period), pilkku (comma), kysymysmerkki, jne ja rivinvaihtoja. iOs:llä tuki on laajempi ja erikoismerkit ovat myös tuettuja.

Porukalla kätköillessä sanelu kuitenkin tuntuu vähän hölmöltä. Pikaisessa testissä geokollegat eivät malttaneet olla huutelematta väliin rivouksia, kun yritin sanella puhelimeen loggausta. Porukassa kuitenkin eräs toinenkin kätköilijä otti sanelun heti omakseen. Tämän jälkeen kolmatta mukana ollutta kätköilijää harmitti, kun kaksi sanelee vuoron perään saman tarinan puhelimeensa. Kieltämättä se hölmöltä tuntui itsestäkin ja siksipä sanelunopeus huomaamatta kasvoi. Ja samalla virheiden määrä lisääntyi.

Niinpä sanelua ei ehkä voi porukkakätköilyyn suositella, mutta jos yksin on liikkeellä ja haluaa tehdä hyvät field notet itselleen, niin tätä voi kyllä suositella. Alla olevasta videosta käy vielä ilmi kuinka hyvin/huonosti homma toimii.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.