Loggaussivu uusiksi ja muita muutoksia geocaching.comissa

Geocaching.comissa on tullut ja on tulossa muutama muutos, jotka ovat enemmän kuin tervetulleita. Olen kerännyt näistä muutoksista tärkeimmät tähän postaukseen.

Tuplaloggaukset historiaan

Ehkä tärkein ja noin 10 vuotta innolla odotettu ominaisuus on muutos kätköjen kirjauskäytäntöihin. Muutos koskee sekä geocaching.comia että heidän kumppaniensa käyttämää API -rajapintaa (eli kaikki mobiilisovelluksia). Muutos estää kätköjen omistajia kirjaamasta omille kätköilleen löytyi, DNF, webbikamerakuva otettu, tulisi arkistoida, ja tarvitsee huoltoa -tyyppisiä kirjauksia. Lisäksi samalla tuplaloggaukset jäävät historiaan. Kätköilijät eivät jatkossa pysty kirjaamaan kuin yhden löytökirjauksen kätkölle. Tämä koskee löytö, webcam kuva otettu, osallistui (Attended) ja aikoo osallistua (Will attend) -kirjauksia.

Omiin miitteihin pystyy jatkossakin tekemään Attended-kirjauksen ja nykyisin HQ suositteleekin järjestäjää kirjaamaan osallistumisensa omaan miittiin. Eli miittit ovat eräänlainen poikkeus tähän oman kätkön löytämiseen liittyvään sääntöön. Mielestäni myös huoltopyynnöt omille kätköille olisi ollut hyvä pitää sallittuna jatkossakin, sillä joskus vierailijat eivät huoltopyyntöä syystä tai toisesta tohdi laittaa ja tällöin omistaja voisi ikään kuin itselleen muistutuksena laittaa huoltopyynnön päälle. Ja lisäksi samalla tulisi huoltopyyntöattribuutti kätköön, jotta muut kävijät tietävät, että kätkö ei välttämättä ole parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Tämä suoraviivaistaa kätköjen kirjaamista ja vihdoin pakottaa geokätköilyn ohjenuorat tältä osin käytäntöön yksinkertaisella teknisellä ratkaisulla. Ulkomaalaisilla kätköilyfoorumeilla tämä odotettu muutos on aiheuttanut ehkä hieman turhaakin parran pärinää. Englannissa ollaan oltu huolissaan, että paikallinen legendaarinen liikkuva kätkö, jonka voi kirjata löydetyksi useampaan kertaan, menee pilalle. No onhan se kamalaa, että yksi ohjenuorien vastainen kätkö menee pilalle. Mutta se toki kannattaa huomata, ettei muutos koske aiempia kätkökirjauksia, joten jos olet vahingossa kirjannut jonkun kätkön kahdesti löydetyksi, nämä kirjaukset säilyvät muutoksenkin jälkeen. Muutos API-rajapintaan tehdään 8. toukokuuta ja geocaching.com sivustolle ilmeisesti hieman aiemminkin.

Loggaussivu uusiksi

Lisäksi kätköjen löytökirjaussivu on menossa uusiksi. Jatkossa myös drafteihin (ent. Field notes) voi valmiiksi lisätä suosikkipisteen ja valokuvan Geocachingin virallisella sovelluksella. Geocaching.comin draftien loggaussivu on myös vedetty kokonaan uusiksi. Sivulta voi nyt kätevästi lisätä suosikkipisteen ja kuvan sekä ilman erillistä loggausta merkitä huoltotarpeen erilaisella viestillä: Logikirja on täynnä, purkki on vahingoittunut, kätkö pitäisi arkistoida tai joku muu syy. Jos kätkökuvauksesta menee kätkökirjaussivulle, niin sivu on ainakin toistaiseksi edelleen se vanha tuttu. En kyllä ihmettelisi jos jossain kohtaa näkisimme uuden loggaussivun korvaavan kokonaan vanhan version.

Lisäksi Geocaching appilla näkee jatkossa suoraan kartalla ja kätkölistauksissa ne kätköt, joihin on olemassa draft-loggaus. Lisäksi pääsee näkemään kätkökuvauksen yksittäisen draftin kautta drafti-listauksessa.

Lähetä mun Garminiin

Kolmas uusi ominaisuus, joka on jo muutaman viikon ehtinyt olla toiminnassa, on kätkölistan lähettäminen Garmin-laitteeseen. Kätkölista – sivulta valitaan kolme pistettä – symboli ja sieltä avautuvasta valikosta valitaan Send to Garmin ja kätkölista lähetetään Garmin-laitteeseen. Joskin lähetys tarvitsee Garmin Express -lisäpalikan asennettuna. Valitettavasti tätä en voinut kokeilla, sillä Garmin Express kehoitti päivittämään käyttämäni Ubuntu 16.04 käyttöjärjestelmään uudempaan, jota en kuitenkaan nyt halunnut tehdä.

6 comments

    1. Hyvä kysymys Ville. Vastauskin on simppeli: Ei tarkoita. Omaan miittiin voi osallistua jatkossakin ja on mahdollista kirjata Attended -loggaus omalle kätkölle. Tämä oli erikseen HQ:n mainitsema asia, joka unohtui jutusta. Taidankin päivittää sitä tuolta osin.

  1. c:geolla onnistuin vielä eilen tekemään huoltopyynnön omalle kätkölle. Se kyllä ihmetteli vähän lokityypistä, mutta läpi meni.

    1. Joo voi olla, että muillakin sovelluksilla vielä toimii (en ole kokeillut). HQ lupasi API partnereille, että toiminnallisuus on olemassa 8.5. asti. Eli sinänsä voisi ajatella, että vanha tapa lakkaa toimimasta vasta tuolloin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.