Suomi 100 vuotta – geokätköilijän silmin

Tänään Suomi täyttää 99 vuotta ja ympäri Suomen niemeä juhlitaan itsenäisyyspäivää. Tasavallan presidentti suorittaa vuosittaisen kättelyrituaalinsa ja monissa paikoin kokoonnutaan katsomaan ilotulitusta ja/tai Tuntematonta Sotilasta. Ensi vuonna kuitenkin on luvassa suuremmat bileet, kun Suomi täyttää 100 vuotta. Geokätköilijät eivät ole suinkaan unohtaneet juhlavuotta, vaan ainakin kaksi hanketta on asian tiimoilta vireillä.

banner

Suomi 100 vuotta – geokätköilijän silmin.

Geokätköilijät eivät suinkaan ole unohtaneet Suomen suurta juhlaa, vaan keskustelua on jo käyty Suomen Geokätköilijät -Facebook ryhmässä. Ryhmässä käydystä keskustelusta kävi ilmi, että moni kätköilijä olisi valmis lähtemään toteuttamaan yhteistä Suomi 100 vuotta -kätköjen sarjaa. Tästä innostuneena neljä kätköilijää BoxHunter, Cindy67, Kesäsade ja kuja1a lähtivät vetämään projektia ja perustivat erillisen Facebook -ryhmän projektia varten. Projektilla on myös omat kotisivut täällä.

Projektin tavoitteena on julkaista 100 kätköä – yksi jokaiselle Suomen itsenäisyyden vuodelle. Idea on, että jokainen sarjan kätkö liittyy johonkin vuoteen ja esittelee jonkin sen vuoden merkittävän tapahtuman maassamme. Tarkoituksena on, että sarjan kätköjä piilotettaisiin ympäri Suomea. Vuoden 2017 aikana on myös tarkoitus järjestää teemaan liittyviä eventtejä.

Suomi 100 vuotta – geokätköilijän silmin projekti on päässyt mukaan valtioneuvoston organisoimaan Suomi 100 -ohjelmaan. Juhlavuoden teemana on Yhdessä ja projektissa on nimenomaan kyse siitä: kätkösarjan tekemisestä yhdessä.

Mukaan tekemään kätkösarjaa?

Jos haluat mukaan tekemään juhlavuoden kätkösarjaa, kannattaa liittyä keskusteluryhmään Facebookissa (täällä). Jos et käytä Facebookkia kannattaa ottaa yhteyttä, vaikkapa projektin sivujen kautta. Jos haluat tehdä kätkön, tulee sinun varata oma vuotesi kätkölistasta, jotta päällekkäisyyksiä ei tulisi. Ei kannata arastella lähteä mukaan, vaan ihan rohkeasti toteuttaa oma kätköidea”, Kesäsade projektin vetotiimistä vinkkaa.

Vuosien tämän hetkisen varaustilanteen näkee alta:

Tällä hetkellä vuosia on vielä reilu 30 vapaana. Jos kaikille vuosille saadaan tehtyä yksi kätkö, on mahdollista tehdä jollekin vuodelle useampikin kätkö, joten kaikki halukkaat mahtuvat mukaan. Perusajatuksena kätköillä on, että ne esittelisivät historiallisesti merkittäviä tai tärkeitä tapahtumia. Sarjan kätköt tulee nimetä yhtenäisessä muodossa, josta tarkemmat ohjeet löytyvät projektin sivuilta. Sarjan kätköille on tulossa myös kätkökuvauspohja ja banneri, jotka ovat tätä kirjoittaessa vielä työn alla, mutta valmistuvat vielä joulukuun aikana, vetotiimistä kerrotaan.. Näin kätköille tulee yhtenäinen ilme geocaching.comiin.

Projektin kätköissä on myös ajatuksena se, että ne olisivat laadukkaita ja ajatuksella toteutettuja geokätköjä. Filmipurkkeja on jo tarpeeksi siltojen kaiteissa ja PET-putkiloita kuusien oksalla. Tässä kätkösarjassa olisi hyvä suosia isompia purkkeja ja jos paikka pakottaa käyttämään mikroa, niin sitten se tulisi toteuttaa jotenkin tavallista kekseliäämmin. Sarjan kätköjen halutaan olevan myös kaikkien harrastajien saavutettavissa, joten kaikkein hankalimmat mysteerit tai pahamaastoiset kätköt kannattaa toteuttaa sarjan ulkopuolella. Jonkinlaisena ohjenuorana on ajateltu, että sarjan kätköt olisivat vaikeus- ja maastoluokitukseltaan maksimissaan 2.5/2.5. Toivottavaa olisi, että sarjan kätköjä saataisiin tehtyä ympäri Suomen. Kätköt on tarkoitus julkaista vuoden 2017 aikana omaan tahtiinsa. Eli yhteistä julkaisuaikaa kätköille ei ole.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.