Ruotsin Mega FAD 2016 lähestyy

Ruotsin mega (Mega Sweden FAD 2016) on jo ovella. Tämän vuoden Ruotsin mega järjestetään Linköpingissä 5.11. 2016. Linköping sijaitsee 1 ½ tunnin ajomatkan päästä Tukholmasta, joten sen puolestahan tapahtumaan voisi tehdä vaikka päiväreissun laivalla. Toisaalta, jos mielii osallistua tapahtuman pääosioon, pimeässä kätköilyyn kannattaa harkita yöpymistä Ruotsissa. Mutta joka tapauksessa viikonloppureissuna länsinaapurin megassa vierailu onnistuu mukavasti. Saimme haastatteluun tapahtuman pääjärjestäjän pinkunicorn -nimimerkin.

FADissa väki kokoontuu koordinaattien lataukseen ennen varsinaisen sähellyksen alkua.
FADissa väki kokoontuu koordinaattien lataukseen ennen varsinaisen sähellyksen alkua.

Ensimmäinen FAD-eventti järjestettiin vuonna 2003. Vuosien varrella tapahtuma on kasvanut ja tämän vuoden FAD on jo neljästoista tapahtuma ja seitsemäs FAD, joka on saanut Mega-statuksen. Alunperin tapahtuma järjestettiin Ruotsin läntisissä osissa pääosin saman porukan toimesta, mutta vuodesta 2013 alkaen järjestäjät ja kaupunki ovat vaihtuneet joka kerta. “Tietääkseni ihan alusta alkaen mukana on ollut taidokkaasti tehtyjä väliaikaisia kätköjä, jotka on tehty erityisesti yökätköily mielessä. Yleensä näissä kätköissä on myös paljon valoja ja elektroniikkaa.”, pinkunicorn kertoo tapahtuman historiasta.

Alunperinhän FAD tuli sanoista Fumble After Dark. Mutta kun ruotsalainen drag show -esitys “After Dark” uhkasi oikeustoimilla, katsoivat ruotsalaiset kätköilijät parhaaksi vaihtaa tapahtuman nimeä. Kätköilijät järjestivät nimikilpailun ja nykyisin FAD muodostuu sanoista Fumble After Daylight.

blogg_fad11
The Bar – eräs FAD -tapahtuman perinteistä. Vinkki: Yleensä The Bar on lab cache.

Sähläystä pimeän laskettua

Tärkeä osa FAD:ia onkin ollut illasta pimeän laskeuduttua julkaistavat väliaikaiset kätköt. Näiden kätköjen koordinaatit julkaistaan tapahtumassa ja niitä lähdetään porukalla metsästämään. Suuri osa kätköistä on väliaikaisia tapahtumaa varten tehtyjä kätköjä, mutta osa on uusia geocaching.comissa julkaistavia kätköjä. Lisäksi Mega Sweden FAD 2016 tapahtumassa on myös 10 lab-kätköä. Nämä on kuitenkin etsittävissä ihan päivällä muiden mega-tapahtumien tapaan, eivätkä liity pimeässä sähellykseen.

FADissa kätköilijät kulkevat pimeässä tapahtumaa varten luoduilla kätköillä.
FADissa kätköilijät kulkevat pimeässä tapahtumaa varten luoduilla kätköillä.

Ruotsin mega ei suinkaan rajoitu siis pimeällä kätköilyyn vaan ohjelmassa on monenlaisia esityksiä: Ruotsin kätkötarkastajien esitys, miten teet Earthcachen, Heart of Sweden geotour -esittely, jne. Osa esityksistä on ruotsiksi, mutta suurimmasta osasta esityksistä on myös englanninkielinen versio ohjelmassa. Samat esitykset siis toistuvat pitkin päivää. Esitysten lisäksi ohjelmassa on opastettua kaupunkikierrosta, geokauppoja, seinäkiipeilyn kokeilua jne.

GIFF -viikonloppu osuu Ruotsin megan kanssa samaan aikaan, mutta järjestäjät eivät suinkaan ole unohtaneet tätä. Ohjelmassa on kaksi GIFF-näytöstä oman tapahtumansa alla, joten megavieraat saavat tienattua souvenirinsa kätevästi megan yhteydessä.

Mikäli Ruotsin megaan mielii lähteä, niin vielä ei ole liian myöhäistä rekisteröityä tapahtumaan. Rekisteröityminen tapahtuu tapahtuman sivuilla ja se maksaa ennakkoon 100 Ruotsin kruunua (n. 10 euroa). Oveltakin tapahtumaan saa lipun, mutta tällöin hinta on 150 kruunua (reilu 15 euroa). Halutessaan toki voi tilata myös rekisteröitymisen yhteydessä tapahtuman geokolikoita, joskin niistä hopeinen ja kultainen on jo loppuunmyyty, joten tyytyminen on kupariseen.

Kysyessäni pääjärjestäjä pinkunicornilta, että onko Linköpingissä kätköjä, joilla vierailijan kannattaa käydä hän vastaa seuraavasti:

Linköpingin alueella on paljon laadukkaita kätköjä. Alueella on huomattava määrä hienoja teknisiä toteutuksia (gadget cache) ja kätköjä, joilla on paljon suosikkipisteitä. Lisäksi Linköpingissä on melko paljon puukiipeilykätköjä vaihtelevilla vaikeustasoilla, joten niistä voi valita itselleen sopivan haastavat kätköt. Ja tietenkin meillä on kaupungissamme myös moniosainen virtuaalikätkö, jonka yksi vaihe on Mega Sweden FAD 2016 rakennuksessa!

No entäpä, mitä vihjeitä pinkunicorn antaa FADiin ensikertaa suuntaaville?

Ota ehdottomasti mukaasi taskulamppuja. Myös varalamppu ja pattereita. Ruotsissa marraskuu on pimeä, joten et varmasti halua, että lampusta loppuu patterit keskellä metsää. Lisäksi tietysti kannattaa pakata mukaan vaatteet marraskuun kelejä varten. Kelithän voivat olla melkein mitä tahansa: aurinkoa, sadetta, lunta. Toisaalta, kyllä suomalaiset varmasti tämän tietävät, joten mitä minä tässä teitä neuvon 😉

Reissua vielä empivälle pinkunicorn huikaa vakuudeksi, että kannattaa lähteä mukaan, koska osa kätköistä on unohtumattoman hienoja ja väliaikaisia vain tapahtumaa varten tehtyjä, joten jos et ole paikalla, et pääse ehkä koskaan kokemaan mitään vastaavaa.

Kuka on pinkunicorn?

Megan järjestäjältähän pitää tottakai kysyä muutama muukin geokätköilyyn liittyvä kysymys. Pinkunicorn on siis ruotsalainen kätköiljä, joka aloitti kätköilyn vuonna 2004 ja hänelle on löytöjä kertynyt n. 6500 kappaletta. Kun kysyn millaisista kätköistä hän pitää, mies kertoo, että mielestään nautinnollisimpia kätköjä ovat sellaiset, jotka näyttävät jotakin. Oli se sitten hieno paikka, mukava kenttämysteeri tai ovelasti naamioitu kätköpurkki. Pinkunicorn ei valitse sitä, mille purkille menee kätkötyypin mukaan vaan on kaikkiruokainen. Joskin mies mainitsee, että jos jossakin on miitti, niin hänet todennäköisesti löytää sieltä notkumasta. Miiteistä on tullut hänelle tärkeitä ja ehkäpä osin siksi hän on päätynyt megaakin järkkäämään.

Pyydän miestä nimeämään muutaman oman suosikkikätkönsä. Tästä listasta saattaa olla iloa myös FADiin matkaaville suomalaisille:

  • GC45RTW Georallyt – multi, jossa tulee ratkaista erilaisia arvoituksia päästäkseen etenemään
  • GC550CK Gorma – puukiipeilykätkö, jossa purkki on ripustettu ilmaan kahden puun välille, eikä siten ole helposti saatavilla
  • GC6D448 Linsrille åker till FAD – Mysteerikätkö, jossa pelataan peliä, jossa on erilaisia reittejä ratkaisuun. Peli on hauska ja lisäksi siinä on kätköntekijän käsinpiirtämää grafikkaa. Peli kannattaa pelata, vaikkei aikoisi koskaan kätköllä käydäkään, pinkunicorn vinkkaa.
  • GC2KCMN MMR-16: Operation Centroid (arkistoitu) – 5/5 mysteeri, jossa oli tehtävä joka piti ratkoa kotona ja sitten joukko hyvin laadittuja kenttämysteereitä
  • GCKE29 Sandy Lighthouse (Tanskassa) – Virtuaalikätkö hylätyssä majakassa, jonka hiekkadyyni uhkaa “syödä” kadoksiin.
  • GC5DG3G The Smelly Letterbox – Letterbox-kätkö, jossa pitää yhdistää numeroita ja pulloissa olevia hajuja, jotta saa kätkön koordinaatit.
  • GC3N9VW Tjo vad det var livat – Linnunpönttökätkö, jossa on valot, musiikki ja muuta viihdykettä.

Vielä lopuksi kysyn, mikä on pinkunicornin mieleenpainuvin kätköilyhetki. Mies ei emmi pitkään vaan vastaa, että se on ollut hetki, jolloin hän on liukunut tyynellä järvellä kajakilla matkalla saarikätkölle.

Tapahtuman pääjärjestäjä pinkunicorn
Tapahtuman pääjärjestäjä pinkunicorn

Jutun kuvat julkaistu FAD 2016 järjestäjien luvalla. Kuvien lähde (pl. pinkunicornin kuva) patojen.wordpress.com/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.