Mission GC: Tehtävä #1

missiongc_1No niin otetaanpa pieni katsaus Mission GC -pulmaan.

Premium-jäsenet saivat jo viime viikolla sähköposteihinsa viestin (jos olivat tilanneet vinkkisähköpostit), jossa oli ensimmäinen Mission GC -tehtävä. Luvassa on tämän kesän aikana vielä kaksi muutakin tehtävää ja jokaisesta näistä selviää tapa, miten voi ansaita souvenirin.

No miten tämä ensimmäinen pulma ratkaistaan/ratkaistiin? Tehtävässä on neljä rekisterikilpeä (alla) ja ne sisältävät salakirjoitetun viestin. Mistähän tässä on kysymys? Ensimmäisenä huomio kiinnittyy siihen, että neljä rekisterikilpeä ovat jenkkien eri osavaltioista. Pienellä selvittelyllä keksii, että osavaltiot ovat Kentucky, Washington, British Columbia (Kanadassa) ja Georgia. Tämän tiedon siis saa Googlaamalla rekisterikilven slogania. Googleen esim. “Bluegrass US State” niin Google itse osaa kertoa, että kyseessä on Kentucky, jne. Tällä tiedolla ei kuitenkaan vielä kuuhun mennä.

MissionGC1
Mission GC -tehtävän #1 neljä rekisterilaattaa

Outo yksityiskohta, johon kiinnittää huomiota on se, että ekassa rekisterikilvessä on kaksi riviä tekstiä kuin muissa on vain yksi. Lisäksi teksti “A Six is G” on jotenkin kiinnostava. Suomennettuna sen voisi käsittää jotenkin, että kutonen on G tai eräs kutonen on G. Jos tällä koittaa Googlata amerikan osavaltioita, niin tulokset ovat laihoja. Tässä menin itsekin lankaan ensin koska jotenkin käsitin, että rekisterikilven kutonen pitäisi tulkita G:nä. Mutta muut numerot eivät oikein taivu “hakkerimerkistöön” eli leet (tai 1337) -merkistöön. Lukemalla Groundspeakin tarjoamat vihjeet tajusin kuitenkin, ettei tästä ole kyse.

Tehtävä ratkeaa, jos lauseen “A six is G” lukee toisella tavalla. “Aa kuusi on G” eli A6 on G. Ahaa, eli jos siirryn aakkosissa kuusi askelta eteenpäin, niin A:sta tulee G. Kuvassa alla tätä on demonstroitu. Eli tämähän on tuttu Caesar-salaus sellaisella twistillä, että jokaista numeroa ei salata siirtymällä aakkosissa samaa määrää. Vaan ensimmäistä kirjainta siirretään kuusi toista 2 ja kolmatta 1. Kuten rekisterikilpi ohjeistaa. Vastaavasti toiset kilvet puretaan.missiongc_1_solution

Elikä ensimmäisestä rekkarista tulisi siis sana “GEO”. A:sta siirrytään kuusi askelta aakkosissa ja saadaan G. C:stä siirrytään kaksi askelmaa eli hypätään D:n yli E:hen ja N:stä siirrytään yksi askel eli otetaan aakkosista seuraava kirjain eli O. Jes – vaikuttaa hyvältä. Jatkamalla samaan tapaan loppuun saa ratkaisuksi nimen agentille, joka on vuotanut salaiset tiedot. Ainoa hieman mutkikkaampi tapaus on keltaisen rekisterikilven W, koska siinä tulee hypätä takaisin aakkosten alkuun. Kannattaa huomata, että tehtävässä tulee käyttää englanninkielisiä aakkosia, joten å,ä, ja ö pitää jättää pois. Eli siis pitää aloittaa aakkosten alusta uudestaan, tyyliin W, X, Y, Z, A ,B, C. Kirjoittamalla ratkaisuna saadun agentin nimen ilman välilyöntejä Mission GC:n “checkeriin” saa tietoonsa sen miten 30-31.7. voi ansaita souvenirin. Sitten vain purkille.

Seuraavaa tehtävää odotellessa voi käydä tutustumassa Mission GC:n sivuun www.missiongc.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.