Haastattelussa voittoisan Saturday -elokuvan ohjaaja HurricaneJuan

Tampereen Geofilmifestivaaleilla äänestettiin yleisön mielestä paras elokuva 16:sta GIFF (Geocaching International Film Festival) finalistista. Yleisö valitsi suosikikseen elokuvan nimeltä Saturday, joka kertoo omistajaltaan salaa kätköilevästä koirasta. Kun omistaja lähtee töihin, lähtee koira kätköilemään ja päivän aikana ehtii etsiä ammobox-kätkön, saarikätkön ja osallistua vielä miittiin. Elokuva sulatti yleisön sydämet.

61° 23° Tampere otti yhteyttä elokuvan tekijään, Floridassa asustavaan HurricaneJuan:iin ja onnitteli elokuvantekijää voitosta. Omistaja oli varsin ilahtunut ja yllättynyt suosiostaan. Hän lupasi illalla kotiin päästyään rapsuttaa Katon (elokuvan tähti) vatsaa kunnolla. HurricaneJuan suostui antamaan myös pienen haastattelun elokuvanteosta, joten olkaapa hyvä.

Kuva 1 - Saturday -elokuvan tähti on Kato niminen koira
Kuva 1 – Saturday -elokuvan tähti on Kato -niminen koira

Mistä sait idean Saturday -elokuvaan?

No, koirani Kato on ollut mukana elämässäni siitä asti kun pelastin hänet 9 vuotta sitten löytökoirien tarhasta. Olemme käyneet yhdessä geokätköilemässä lukuisia kertoja ja Kato rakastaa ulkoilua. Olemme kokeneet yhdessä monet vaellus- ja pyöräretket sekä käyneet telttailemassa ja kajakoimassa. Kato on myös käynyt monissa meet and greet -henkisissä geokätköilytapahtumissa. Tiedän, että hän nukkuu kotona, kun olen itse poissa – yleensä sohvalla. Mutta usein pohdin mitähän Kato tekisi jos hän voisi lähteä kätköilemään omillaan. Ja tästä syntyi idea elokuvaan.

Kuva 2 - Kato rakastaa kajakointia isäntänsä elokuvantekijä HurricaneJuanin kanssa.
Kuva 2 – Kato rakastaa kajakointia isäntänsä elokuvantekijä HurricaneJuanin kanssa.

Kuinka kauan elokuvan tekeminen kesti?

Kuvasin elokuvaa kaksi päivää. Suurinpiirtein toinen kaksi päivää kului editointiin.

Miten koulutit koirasi tekemään elokuvassa nähdyt kohtaukset?

Kuva 3 - Kato-koira on aina HurricaneJuanin kanssa mukana kätköreissuilla.
Kuva 3 – Kato-koira on aina HurricaneJuanin kanssa mukana kätköreissuilla.

Kato on erittäin fiksu koira. Kato on hyvin innostunut leikkimään ihmisten kanssa ja rakastaa vinkulelujaan. Koira on erittäin perso lelujen perään ja niiden avulla on ollut helppo kouluttaa Katosta taitava kätkökoira. Tällä hetkellä hän osaakin noin 25 eri temppua. Kato osaa istua, maata, leikkiä kuollutta, kätellä erikseen kummallakin tassulla, yläfemman, istua, kieriä, pyöriä, noutaa, ottaa esineen suuhun, pudottaa esineen ja leikkiä haisulia eli hieroa tassulla kuonoonsa. Esimerkiksi viimeinen temppu on nähtävillä elokuvan lopussa.

Mikä sitten oli elokuvan teossa kaikkein haastavinta?

Suunnittelu on aina hankalin osuus. Lisäksi avustajien koordinointi ja saaminen kuvauspaikoille oikeaan aikaan on hankalaa. Onneksi etelä-Floridan geokätköily-yhteisö on hyvin tiivis ja sieltä löytyi runsaasti vapaaehtoisia kameran eteen esiintymään.

Mikä oli ikimuistoisin hetki kuvauksissa?

Oikeastaan koko kokemus oli ikimuistoinen. Nautin joka hetkestä täysillä.

Oletko kuvannut muita filmejä ja onko sinulla paljon kokemusta elokuvanteosta?

No itseasiassa toimin ensimmäisenä apuohjaajana (1st assistant director) eräässä tuotannossa täällä Miamissa. Olen myös saanut mahdollisuuden ohjata muutamia pienempiä tuotantoja kokonaan. Mutta GIFF -lyhytelokuvan tein rakkaudesta lajiin, eikä se tuntunut työltä.

Lähetin GIFF:iin viime vuonna kaksi elokuvaa ja toinen niistä pääsikin finaaliin myös viime vuonna. Joten GIFF onkin antanut minulle mahdollisuuden yhdistää kaksi asiaa, joita rakastan: Geokätköilyn ja elokuvan teon.

Haluatko vielä kertoa jotain muuta elokuvanteosta?

Kuva 3 - Elokuvantekijä HurricaneJuan ja Kato -koira.
Kuva 3 – Elokuvantekijä HurricaneJuan ja Kato -koira.

Oikeastaan haluan vain sanoa kiitokset kaikille, jotka auttoivat minua elokuvan teossa. Kaikille teille, jotka ette ujostelleet astua kameran eteen näyttelemään. Itse en nimittäin tykkää esiintyä kameran edessä. Haluan myös kiittää ihmisiä, jotka auttoivat minua löytämään kuvauspaikat (toimisto ja kätkömiitti) ja tietenkin tekniselle henkilökunnalle eli kuvaajalle ja editoijalle. Ilman heitä tämä elokuva ei olisi koskaan syntynyt.

Vielä pitää elokuvamieheltä kysyä millaisista kätköistä hän pitää?

Erityisesti rakastan virtuaali- ja webcam -kätköjä. Mutta ylipäätään geokätköilyssä rakastan sitä, että pääsee ulkoilemaan ja voi katkaista yhteyden muuhun maailmaan. Jos puhelimessani on vielä kenttää, en ole mennyt riittävän pitkälle.

Haluatko lähettää terveisiä suomalaisille kätköilijöille?

Haluan kiittää kaikkia, jotka osallistuivat GIFF -tapahtumiin Suomessa viime viikonloppuna. On hienoa, että niin monet ovat pysähtyneet katsomaan geokätköilyfilmejä ja arvostavat työtä, jonka elokuvantekijät ovat laittaneet luomuksiinsa. Arvostan todella paljon kaikki kohteliaisuuksia ja kiitoksia, joita olen elokuvastani saanut. Se saa minut tuntemaan, että kaikki vaiva ja aika, jonka olen elokuviini laittanut on ollut sen arvoista. Kiitos teille! Kiitos myös 61° 23° Tampereelle terveisten välittämisestä.

Kiitoksia vaan HurricaneJuan. Saa nähdä näemmekö mieheltä elokuvan jälleen ensi vuoden finaalissa. Tässä linkki voittoisaan Saturday -elokuvaan. Käytä salasanaa: GIFF2015 nähdäksesi videon.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.