El Caminito del Rey avataan jälleen

Viime viikolla saimme lukea uutisista, että Espanjan Andalusiassa sijaitseva patikkapolkku El Caminito del Rey avataan uudelleen. El Caminito del Rey eli vapaasti suomennettuna kuninkaan polku (engl. The King’s little pathway) on yksi vaarallisimmasta patikkareiteistä Euroopassa. Reitti on noin metrin levyinen kulkuväylä, joka kulkee vuoren seinämillä noin sadan metrin korkeudessa. Kulkuväylä on rakennettu betonista, jota kannattelee teräspalkit, jotka on tuettu vuoren seinään kiinnitetyillä paaluilla, jotka ovat 45  asteen kulmassa kulkuväylään nähden.

Caminito del Rey

Reitti on ollut suljettuna vuodesta 2001 asti, jolloin reitillä kuoli viisi vaeltajaa lyhyen ajan sisällä. Tällöin paikalliset viranomaiset sulkivat molemmat sisäänkäynnit reitille. Turmat eivät ole ihme, sillä reitti on vuosia ollut erittäin huonossa kunnossa ja paikoin metrin levyinen betoninen kulkuväylä on romahtanut ja kulkijoiden on pitänyt kulkea reittiä kannatelleita teräspalkkeja pitkin (kts. video postauksen lopussa). Myös kaiteet ovat suurelta osin myös irronneet ja sitä myöten kadonneet, mutta paikalle on asennettu vaijeri.

Caminito del Rey

Henkeä salpaava kulkuväylä rakennettiin alunperin vuosina 1901-1905 palvelemaan vuoriston kahden vesivoimalalle kulkevia työntekijöitä. Alunperin kuninkaan polulla ei ollut minkäänlaisia kaiteita, jotka olisivat olleet tiellä kun polulla kuljetettiin rakennustarvikkeita Chorro- ja Gaitanejo-putousten voimalaitoksille. Nimensä El Caminito del Rey sai 1921 kun kuningas Alfonso XIII uskaltautui kulkemaan polkua vihkimään vesivoimalan käyttöön.

Caminito del Rey

Vaikka reitti on ollut suljettu vuodesta 2001, ei se ole estänyt huimapäisiä seikkalunjanoisia vaeltajia kulkemasta reitillä. Niinpä Andalusian hallitus päättikin laittaa rahaa reitin kunnostamiseen, jotta siitä saadaan turvallinen. Reittiä on nyt korjattu kolmisen vuotta ja homma on loppusuoralla. Reitti avataan uudelleen pääsiäisen aikaan (tarkalleen 29. maaliskuuta), jolloin sinne voi luvallisesti taas lähteä patikoimaan. Reitti on korjattu muistuttamaan alkuperäistä reittiä, vaikkakin siinä on käytetty uusia materiaaleja. Silti reitti ei sovi heikkohermoisille patikoijille.

Geokätköjäkin löytyy

Itse kuulin reitistä ensimmäisen kerran 2008, kun huomasin siellä olevan Earthcachen. Earthcache on sittemmin arkistoitu, koska reitillä kulkeminen ei ollut luvallista. Reitin varrella on kuitenkin myöhemmin tullut useita muita kätköjä (Ainakin GC3JHW0, GC4FZA0, ja GC4THR0), joten seikkailunhaluisille kätköilijöille on tarjolla palkinto vaivannäöstä. Paikka onkin ehdottomasti yksi kohteista, joka vain on must seikkailunhaluiselle kätköilijälle.

Kokonaispituus reitillä on 7.7 kilometriä ja se jakautuu kahteen osaan. Aluksi on 4.8 km pitkään reitti, joka tulee kulkea, jotta pääsee varsinaiselle vuoren seinää kulkevalle kulkureitille. Kapean vuorenseinää kulkevan reitin pituus on 2.9 km. Internetin tietolähteet kertovat, että koko 7.7 km reitin kulkemiseen kannattaa varata vähintään viisi tuntia ja kannatta huomioida, että matkalla on jyrkkiä ja vaikeita nousuja.

Mikäli reitille mielii lähteä, kannattaa myös huomata, ettei reitti ole rengasreitti, vaan lineaarinen. Niinpä jos auton jättää alkupisteelle, niin pitää keksiä jokin tapa palata alkuun, ellei halua kulkea reittiä kahdesti. Reitin uudelleenavaamisen myötä tosin saattaa paikalle ilmaantua kuljetus. Sanomattakin on selvää, että reitille kannattaa suunnata valoisaan aikaan.

Lisätietoja reitistä löytyy täältä.

2 comments

  1. Onpas jännän näköinen paikka, en tästäkään tiennyt aikaisemmin. Melkein tekisi mieli kasata joku porukka ja lähteä käymään tuolla joku kesä.

  2. Jasox, kiitos kommentista. Kyllä tuo kohde on enemmän tai vähemmän on itselläkin Bucketlistilla, että joskus tuonne pitää vielä päästä. Etenkin nyt kun se on kunnostettu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.