Geocaching.comin hakutoiminto uudistuu

Monet ovat varmasti tuskailleet geocaching.comin kankean kätköhaun kanssa. Geocache.fi:n mainio hakutoiminto kun tarjoaa huomattavasti monipuolisemmat hakuvaihtoehdot. Vaikka geocache.fi:n haku on monipuolinen, ei se auta esimerkiksi silloin, kun lähtee kätköilemään ulkomaille ja haluaa etsiä kätköjä tiettyjen hakuehtojen avulla.

Asiaan on kuitenkin tulossa muutos (toivottavasti parempaan), sillä Groundspeak on tuomassa geocaching.comiin uutta hakutoimintoa. Itse asiassa toiminnon piti tulla julki jo tällä viikolla, mutta beta-testaajien palautteen perusteella hakua vielä parannettaan ja ominaisuus julkaistaan ensi viikolla (vko 5). Uusi hakutoiminto tulee vain premium-jäsenten käyttöön ainakin alkuvaiheessa. Premium-jäsenille avautuu myös mahdollisuus antaa palautetta uudesta hakutoiminnosta. Ilmeisesti haku avautuu myöhemmin kaikille, mutta tästä en vielä tiedä tarkemmin, joten se jää nähtäväksi.

Uusi hakutoiminto (kuva 1) näyttää huomattavasti monipuolisemmalta kuin vanhat hakutoiminnot. Hakutuloksia voi rajata kätkötyypin, vaikeusluokituksen, maastoluokituksen ja kätkön koon perusteella. Lisäksi voi hakea kätköjä, joiden nimessä on tietty sana tai kätköjä, jotka on piilottanut tietty kätköilijä. Kuulostaa siis varsin tutulta geocache.fi käyttäjille. TV-shopin tapaan siinä ei kuitenkaan ole vielä kaikki. Lisäksi kätköjä voi uudessa hakutoiminnossa hakea suosikkipisteiden perusteella eli rajata tulokset kätköihin, jotka ovat saaneet vähintään tietynmäärän suosikkipojoja. Mielenkiintoisena uutuutena kätköjä voi myös hakea sen mukaan, onko jokin toinen kätköilijä löytänyt sen (kuvassa not found by). Tähän voi antaa maksimissaan viisi nimimerkkiä ja hakutuloksista rajautuu pois ne kätköt, jotka kaverit ovat jo löytäneet. Tämä onkin toiminto, jota itse käytän paljon geocache.fi:n puolella. Tällä tavoin kollegoiden kanssa kätköillessä gepsissä näkyy vain ne kätköt, jotka on kaikilta reissussa mukana olevilta hakematta. Näin vältytään pysähdyksiltä, joilla vain osa porukasta saa löydön.

Kuva 1 - Geocaching.comin ensi viikolla julkaistava uusi hakutoiminto näyttänee tältä.
Kuva 1 – Geocaching.comin ensi viikolla julkaistava uusi hakutoiminto näyttänee tältä.

Hakutuloksia voi rajata myös sen mukaan onko itse löytänyt kätkön, onko kätkö aktiivinen ja omistaako itse kätkön. Samoin hakutulokset voi rajata sen mukaan onko kätkö premium only vai ei. Vihdoin myös kätköjä voi hakea myös geocaching.comiin talletettujen omien koordinaattien ja henkilökohtaisten muistiinpanojen perusteella. Eli vihdoin on mahdollista hakea vain sellaiset mysteerit ja multit, joihin on omia muistiinpanoja ja/tai koordinaatit loppupisteelle talletettuna.

Vielä ei hakua voi kuitenkaan näillä näkymin tehdä attribuuttien mukaan kuten geocache.fi:ssä. Ja tietysti vain suomalaisten tarvitsemat haut, kuten maakunnan mukaan, eivät onnistu 🙂

Uusi hakutoiminto kuulostaa siis oikein lupaavalta! Ehkäpä vihdoin hakutoiminto on myös geocaching.comin puolella käyttökelpoinen. Se nähdään ensi viikolla kun uusi hakutoiminto julkaistaan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.