Ammobox -kätköpurkin valmistelu

Vanhat ammuslaatikot (ammobox) ovat mitä parhaimpia kätkörasioita. Ne ovat tehty teräksestä ja ovat kestäviä sekä vesitiiviitä. Ammuslaatikoiden kansi on yleensä varustettu vielä tiivisteellä, joka pitää kosteuden pois purkista. Laatikossa on myös salpa, jolla loota suljetaan tiiviisti. Ammuslaatikoita saa esimerkiksi Varustelekasta tai muista armeijan ylijäämäkaupoista, kuten SuperNovasta. .30 cal ammuslaatikko maksaa 12-14 euroa ja isompi .50cal 18-20 euroa rippuen hieman kaupasta. Eli ihan halvasta kätköpurkista ei ole kysymys. Ammuslaatikko on kuitenkin kestävä ja kohtalaisen iso kätkörasia. Isompi .50cal laatikko on kooltaan 29 x 19 x 14 cm ja pienempi .30 cal laatikko on 26 x 17 x 9 cm. Eli eroa on lähinnä laatikon leveydessä. Tilavuudeltaan isompi ammuslaatikko on siis n. 7.7 litraa ja pienempi noin 4 litraa. Koko luokitukseltaan siis kumpainenkin olisi regular. Toki myös muun kokoisia ammuslaatikoita voi löytää vaikkapa Ebaysta.

Kuva 1 - Käytetyssäkin ammuslaatikossa on usein vielä ammuksiin liityvät merkinnät jäljellä. Ne on geokätkökäytössä syytä peittää.
Kuva 1 – Käytetyssäkin ammuslaatikossa on usein vielä ammuksiin liityvät merkinnät jäljellä. Ne on geokätkökäytössä syytä peittää.

Armeijan ylijäämäkaupoissa myytävät ammuslaatikot ovat yleensä käytettyjä ja vaativat hieman tuunaamista ennen kuin ne sopivat geokätkökäyttöön. Monesti laatikon kyljessä on merkintöjä alkuperäisestä sisällöstä eli ammuksista (kuva 1). Nämä on syytä peittää ennen kuin purkkia käyttää geokätkönä. Muutoin ulkopuolinen, joka laatikon löytää saattaa luulla, että purkissa tosiaan on ammuksia. Tämä ei tietysti vaikuta siihen, etteikö ulkopuolinen ihmettelisi miksi ammuslaatikko lojuu maastossa, mutta saattaa pienentää todennäköisyyttä, että paikalle hälytetään pommiryhmä.

Peitä tarralla..

Helpoin tapa peittää merkinnät on liimata virallinen geokätkötarra merkintöjen päälle. Esimerkiksi Pinterestissä ammuslaatikkokätköjä katsoessa huomaa, että aika moni on peittänyt merkinnät tarralla.

…tai maalaa itse

Toinen tapa on tietenkin maalata merkinnät peittoon. Muutoinkin käytetty ammuslaatikko saattaa tarvita hieman ehostusta, koska sen maalipinta voi olla kärsinyt tai se saattaa olla hieman ruosteessa.  Tässä tapauksessa purkki on hyvä maalata. Ruosteisia kohtia voi hieman hioa ja muutenkin vanhaa maalipintaa voi koittaa hieman tasoittaa hiomalla. Hiomiseen käy sopiva hiomapaperi tai teräsharja. Sitten vain tartuntapohjamaalia (tarvittaessa) ja uutta väriä pintaan. Purkin voi tietysti maalata haluamansa väriseksi, mutta jos haluaa säilyttää alkuperäisen ammuslaatikon fiiliksen voi käyttää ihan spray-purkissa myytäviä naamiointivärejä. Oliviin, vihreän ja ruskean värisiä naamiointimaaleja saa spray-purkissa esimerkiksi Motonetistä. Yhden maalipurkin hinta Motonetissä on 7.90 eur. Yhdellä purkilla maalaa ainakin pari ammuslaatikkoa helposti.

Kuva 2 - Kahteen kertaan maalattu purkki ja maali, jolla purkki on maalattu.
Kuva 2 – Kahteen kertaan maalattu purkki ja maali, jolla purkki on maalattu.

Spray-maali tarttuu ammuslaatikkoon varsin hyvin. Kannattaa pyrkiä suihkuttamaan mahdollisimman ohuita kerroksia ja antaa kerroksen kuivua aina ennen seuraavan suihkuttamista (kuvassa 2 suihkutettuna kaksi kerrosta maalia). Ahnehtia ei kannata, sillä muutoin maali helposti valuu ja lopputulos ei ole hyvä. Purkin voi tarvittaessa maalata myös sisäpuolelta. Sanomattakin on selvää, että maalauksessa kannattaa käyttää alustaa ja maalausta ei kannata tehdä olohuoneen pyödällä.

Loppusilaus

Purkille voi vielä antaa pienen loppusilauksen maalaamalla kylkeen haluamansa tekstin / merkinnät. Itse maalasin tällä kertaa tekstin Geokätkö. Ensin pitää tehdä sabluuna maalausta varten. Printtasin haluamani tekstin paperille ja piirsin tekstin kalvolle (kuva 3) mallia hyödyntäen.  Tietysti voisi tulostaa suoraan kalvollekin, jos tulostin vaan tukee semmoista.

Kuva 3 - Haluttu teksti printataan kalvolle tai piirretään.
Kuva 3 – Haluttu teksti printataan kalvolle tai piirretään.

Kun teksti on kalvolla pitää kalvoon tietysti tehdä reikä maalaamista varten. Tässä voi käyttää mattopuukkoa tai vaikka askarteluveistä. Kun sabluuna on leikattu se kannattaa teipata purkkiin kiinni, jotta se ei pääse liikkumaan maalauksen aikana. Aiemmin maalattu pinta kannattaa peittää tarvittaessa paperilla ja/tai teipillä. Sitten vain maalataan sabluunan päältä halutulla värillä. Itse maalasin keltaisella geokätkö -tekstin purkin kylkeen. Tässä täytyy korostaa, että etenkin tekstiä maalatessa kannattaa edetä maltillisesti ja suihkuttaa hyvin ohuita kerroksia. Itse päädyin lopulta maalaamaan kolme kerrosta keltaista väriä hyvin hyvin ohuina kerroksina. Paksumpi maalikerros helposti leviää sabluunan alle ja lopputulos on suttuinen. Sitten vain sabluuna irti ja ihailemaan lopputulosta (kuva 4).

Kuva 4 - Kun maali on kuivunut, sabluuna irti ja purkki on valmis piilotettavaksi.
Kuva 4 – Kun maali on kuivunut, sabluuna irti ja purkki on valmis piilotettavaksi.

Lopuksi ammuslaatikkokätkön pintaan voi suihkaista vielä muutaman kerroksen vasaralakkaa, jolloin maalipinta kestää huomattavasti paremmin. Itse olen käyttänyt kirkasta Bilteman vasaralakkaa ja hyvin on toiminut. Tällä tavoin pienellä vaivalla saa vanhasta ammuslaatikosta siistin ja kestävän kätköpurkin. Halpa kätköpurkki ammuslaatikko ei ole, mutta hyvää ei saa halvalla. Ammuslaatikko onkin kätköpurkkina mitä sopivin kivikkoisiin kohteisiin tai muihin metsäkätköihin, jotka todennäköisesti saavat olla jästeiltä rauhassa. Kuvissa 5 ja 6 vielä maalauksen lopputulos.

Kuva 6 - Ammuslaatikko on kestävä ja vesitiivis kätköpurkki.
Kuva 6 – Ammuslaatikko on kestävä ja vesitiivis kätköpurkki.
Kuva 5 - Ammuslaatikko kätköpurkiksi maalattuna.
Kuva 5 – Ammuslaatikko kätköpurkiksi maalattuna.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.