Mysteerikätköjen tekeminen

Edellisessä postauksessa oli puhetta mysteerien ratkonnasta hyvin yleisellä tasolla. Tällä kertaa katsomme asiaa piilottajan näkövinkkelistä ja pohdimme mitä tarkoittaa mysteerikätköjen tekeminen.

mystery_logoMysteerikätkön piilottajan olisi hyvä muistaa se tärkein juttu, että mysteerikätkön tulisi olla ratkaistavissa jonkun muun toimesta käyttäen hyväksi tietoa ja vinkkejä, jotka löytyvät kätkökuvauksesta. Silloin tällöin vastaan on tullut mysteerikätköjä, joissa ei kerrota tarpeeksi kätkökuvauksessa, jotta mysteeri olisi miellyttävä ratkaista. Toki tällaisetkin mysteerit ovat ratkaistavissa, mutta niihin menee monesti paljon aikaa, eikä ratkontakokemus ole välttämättä kovin mukava, kun pitää arvuutella mitähän mysteerissä pitäisi tehdä.

Jos kätkökuvaus ei tarjoa riittävästi tietoa tai kätköntekijä olettaa ratkojasta liikaa, on usein lopputuloksena ns. AMA -kätkö. AMA -lyhenne tulee sanoista “Arvaa mitä ajattelen”. Jos ratkojan pitää vaikkapa selvittää millä salauksella kätkökuvauksen teksti on salattu ja ratkoja huomaa, että tarvitsee avaimen saadaakseen salatekstin käännettyä selkokielelle on avaimen hyvä olla helposti löydettävissä tai kuvauksen vihjeiden tulisi johdattaa ratkoja keksimään avain itse. Sen sijaan, jos avaimena toimii satunnainen sana kätkökuvauksessa tai satunnainen sana piilottajan profiilisivulla, ei mysteeri välttämättä herätä suuria riemun tunteita – edes ratketessaan. Ratkaisu kun tuntuu kovin satunnaiselta. Olisikin parempi, jos mysteeri tarjoaisi oivaltamisen elämyksen ratkojalle ja salausavaimen pystyisi oivaltamaan kuvauksen vinkkien avulla.

Tämä onkin se vaikein juttu mysteerien tekemisessä: kuinka paljon ratkoja tarvitsee vinkkiä ratkaistakseen kätkön. Yleensä enemmän on parempi, jottei mysteeri tunnu liian vaikealta. Ainakin itse olen yllättynyt kuinka vaikeaksi monet kokevat tekemäni mysteerit, vaikka ne mielestäni ovat todella helppoja. Näin se tietysti onkin, että tekijälleen mysteerit tuntuvat kovin helpoilta ja silloin tulee helposti vaikeutettua mysteereitä lisää, koska tuntuu että muutoin ratkojat pääsevät liian helpolla. Kannattaakin seurailla loggauksia omille mysteereilleen ja katsoa kuinka vaikeiksi muut ne kokevat. Loggauksista ja kävijämääristä voi päätellä paljon. Jos kävijöitä on kovin vähän, ehkä siitä kannattaa ottaa opiksi ja seuraavasta mysteeristä tehdä vähän helpompi ja antaa kuvauksessa hieman enemmän vinkkiä. Kun on piilottanut muutaman mysteerin, saa jo hieman käsitystä kuinka paljon apuja ratkojat tarvitsevat. Kannattaa siis kuunnella vierailijoiden palautetta.

Hyvän vaikean mysteerin tekeminen onkin äärimmäisen hankalaa. Kannattaa siis aloittaa tekemällä helpompia mysteereitä ja mikäli mysteeri on vierailijoiden mielestä todella helppo ja siellä käy paljon kävijöitä, voi seuraavasta mysteeristä tehdä hieman vaikeamman. Kannattaa myös miettiä kuinka usein mysteerikätköjä tekee. Kätköilijöillä on kuitenkin vain rajattu aika käytössään mysteereiden ratkontaan ja voi olla, että jos mysteereitä tehtaileen todella tiheään, ratkojien into voi lopahtaa. Ainakin hetkellisesti.

Älä vaadi kirjautumista

Tosiaan kaikki mysteerin ratkaisemiseen tarvittava tieto tulisi löytyä kätkön sivulta. Siinäpä muuten oiva vinkki mysteeriini Tabula Rasa. Tietysti tätä ohjenuoraa pitää tulkita laajasti, eikä tietenkään esim. tietovisan vastausten tarvitse löytyä kätkösivulta. Jos kätkön ratkaisuun tarvittava tieto löytyy miltä tahansa julkiselta web-sivuilta, on se täysin hyväksyttävää. Sen sijaan et voi vaatia ratkojia kirjautumaan johonkin palveluun ratkaisun saamiseksi. Esimerkiksi Facebookiin postatut koordinaatit eivät voi siis olla ratkaisu, elleivät ne näy kaikille ilman Facebookiin kirjautumista. Sama tietysti koskee myös muita palveluita. Myöskään ratkojien ei pitäisi tarvita lähettää sähköpostia tai muutoin olla yhteydessä kätkönpiilottajaan saadakseen koordinaatit.

Samalla tavalla ratkaisu ei tulisi vaatia jonkun tietyn ohjelman asentamista omalle tietokoneelle vaan mysteerin tulisi olla ratkaistavissa netistä löytyvin, ilmaisin ja vapaasti saatavilla olevin työkaluin (tai sitten vaikka ihan kynällä ja paperilla). Se on sitten eri asia, josko ratkaisun saa helpommin asentamalla työkalun. Se on tietysti ihan hyväksyttävää, mutta se ei saa olla ratkaisun esiehto. Tiedän kyllä muutamia mysteereitä, jotka eivät työkalua asentamatta ratkea, mutta tarkastajien on hankala tätä aina tarkastaa julkaisua harkitessaan. Lisäksi pitää huomioida, että normaalit, miltei joka tietokoneesta löytyvät ohjelmat, esim. kuvankäsittelyohjelma, ovat sellaisia, joita ratkaisussa voi vaatia. Mikäli mysteerisi ratkaisu vaatii jonkin työkalun, voi siitä mainita kätköä reviewer notessa ja kertoa esimerkiksi millä webistä löytyvällä työkalulla tehtävän saa ratkaistua tai että mysteeri ei tarvitse erityisiä työkaluja. Mysteerin ratkaisua ei tarvitse sen kummemmin kertoa reviewer notessa. Jos tarkastajat epäilevät, ettei tehtävä ole ohjenuorien mukainen, he kyllä kysyvät tarkentavia tietoja.

Käytä gepsiä

Mysteerikätköä tehdessään tulee myös muistaa, että kätkön etsimiseen tulee liityä GPS:n käyttö. Mysteerin ratkaisuna tulisi siis saada tarkat koordinaatit kätköpaikalle, eikä esimerkiksi kahta kadun nimeä, joidenka risteyksessä purkki sijaitsee. Myöskään pelkkä purkille johdattava loru ei riitä. Esimerkiksi Suuret vuoret, pieni purkki -kätkössä, joka onkin jo arkistoitu, ei alunperin koordinaattien käyttö toteutunut. Sittemmin omistaja lisäsikin reittipisteen kuvaukseen, jotta koordinaattien käyttö jollain tapaa toteutuisi.

Helppo tapa lisätä koordinaattien käyttö mysteeriin on käyttää Geocheckeriä. Geocheckeriin voi määritellä tietyn kohtuu isonkin alueen, jonka sisällä ratkaisu on oikein. Jos siis mysteerin ratkaisuna olisi se kaksi kadun nimeä, niin ratkaisuun saisi lisättyä koordinaattien käytön katsomalla risteyksen summittaiset koordinaatit kartalta ja syöttämällä ne geocheckeriin. Geocheckeristä ratkoja sitten saisi kätkön tarkat koordinaatit.

GPS:n käytön toteutumisen lisäksi kannattaa muistaa, että jos kuvauksen koordinaatit ovat boguskoordinaatit, eikä paikalta löydy mitään kätkön tekijän piilottamaa, tulee nykyisten ohjeiden mukaan boguspiste lisätä Reference point -tyyppiseksi reittipisteeksi (Additional waypoint) kätköön. Tästä kirjoitinkin jo aiemmin.

Kaverille kanssa

Hyvän mysteerin tekeminen vaatii aikaa ja työtä. Mysteeriosuus kannattaa suunnitella huolella ja testata useampaan kertaan. Lopuksi vielä triplatsekkaa kaikki tehtävät ennen kuin laitat kätkön julkaisujonoon. Näin varmistat, että mysteeritehtävä ja ratkaisuna syntyvät koordinaatit ovat varmasti oikein. Kun kätkösi julkaistaan, FTF:n metsästäjät todennäköisesti ryntäävät purkillesi heti ratkottuaan mysteerin, joten virheiden korjaaminen julkaisun jälkeen voi olla jo liian myöhäistä. Mikään ei harmita niin paljon kuin se, että kotona ratkotut koordinaatit osoittautuvat maastossa vääriksi ja kätkö ei löydykään.

Hyvä tapa onkin testauttaa mysteeri kaverilla. Tai mielummin muutamalla. Näin saa hieman kuvaa myös mysteerin vaikeusasteesta. Itse esimerkiksi testautin Hymiöt -kätkön pekkak:lla ennen julkaisua. Hän sai oikeat koordinaatit ja antoi arvion vaikeudesta. Näin sain hieman tietoa mysteerin toimivuudesta jo ennen julkaisua ja kuulin, ettei tehtävä olisi liian vaikea.

Kuinka vaikea mysteerini sitten on?

Mysteerin vaikeusluokitus määräytyy tehtävän vaikeuden mukaan. Itse purkin vaikeusluokituksen voi halutessaan kertoa kuvauksessa tai vaikkapa Geocheckerin ratkaisuviestissä. Yleensä mysteerien vaikeustaso lähtee kolmesta tähdestä. Joskus joku helppo mysteeri voisi olla 2.5 tai jopa 2, mutta ei kyllä juuri vähempää. Joskus vaikeusluokitusta on vaikea arvella etukäteen ja siitä voikin pyytää kuvauksessa palautetta vierailijoilta. Tällöin voi merkata mysteerin alkuun vaikka 3 tähden vaikeusluokituksella ja jos FTF-loggausta ei ala heti kuulua, niin voi nostaa vaikeutta. Myös kävijämäärä kertoo aika paljon mysteerin vaikeudesta, mutta tämä mittari antaa tietoa vasta viikkojen päästä kätkön julkaisusta. Vaikka mysteereillä on tradeja vähemmän kävijöitä, niin jos kätkölläsi on vain 10 kävijää vuodessa on se todennäköisesti ainakin 4 tähden mysteeri. Tietysti myös loppupisteen sijainti vaikuttaa kävijämäärään – syrjäisellä paikalla kun käy aina vähemmän kävijöitä.

Seuraavassa postauksessa perehdymme mysteerien ratkontaan ja koitan listata muutaman vinkin niille, jotka vasta aloittelevat mysteerien ratkontaa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.