Operaatio: Dwellings of Jalomäki

En ole tähän mennessä kirjoittanut blogiin omista kätköreissuista, koska niistähän voi pitkälti lukea kätkönloggauksista, jos toilailut jotakuta sattuu kiinnostamaan. Tällä kertaa teen kuitenkin poikkeuksen, koska reissusta on muutakin kerrottavaa kuin että montako kätköä löytyi ja millaisia ne olivat.

Joskus viime syksynä Harjus sai viestiä maanomistajalta, että Dwellings of Jalomäki -kätköllä on kätkön etsimisen seurauksena vierinyt kiviä ojan pohjalle ja että kivet tukkivat ojan. Maanomistaja toivoi kätkön poistamista kokonaan ja niinpä jo vuonna 2004 piilotettu kätkö arkistoitiin tarkastajan toimesta. Maanomistaja toivoi, että kätköilijät myös korjaisivat aiheuttamansa tuhot, koska maanomistaja ei siihen itse terveydellisistä syistä kyennyt.

Ilmeisesti Harjus oli ollut yhteydessä myös kätkönomistajaan, josko paikalla voisi tehdä korjaustoimenpiteitä, mutta omistajallakaan ei enää nykyisin ollut asiaa kätkön suunnalle. Syksyllä asiasta oli hieman puhe Harjuksen ja Rimajun kanssa, muttemme ehtineet käydä korjaamassa kiviä paikoilleen tai perustaa miittiä paikalle. Sitten tuli talvi ja vaikkei lunta ja pakkasta paljon ollutkaan, niin jotenkin koko juttu unohtui. Keväällä Harjus koitti innostaa paikallista väkeä Facebookin välityksellä järjestämään miitin, jossa kivet olisi porukalla nostettu paikalleen. Kukaan ei kuitenkaan innostunut tätä järjestämään, vaikka ideaa pidettiinkin hyvänä.

Eilen sitten päätimme poiketa paikalla nostamassa kivet paikoilleen, kun olimme muutenkin kätköilemässä Porin suunnalla. Vaikka kiviä oli vierinyt ojaan jonkin verran, ei hommassa vierähtänyt kuin vartti kolmelta kätköilijältä. Joten ehkä tuossa olisi ollut vähän niukan puoleisesti ohjelmaa miittiin. Joskin tietysti alueen olisi voinut siivota muutenkin samalla. Samalla poimimme myös arkistoidun maastoon jääneen purkin pois, joka siis oli muuttunut georoskaksi. Yllätykseksemme purkissa oli vielä matkaajakin, joka tuli samalla pelastettua kiertoon.

This slideshow requires JavaScript.

Tästä teosta saimme hyvän mielen loppureissuksi pienellä vaivalla. Useasti puhutaan, että kätköilijät ovat vastuuntuntoista ja fiksua porukkaa ja järjestävät siivoustalkoita ja muutoinkin matkoillaan keräilevät roskia, yms. Kuitenkin aika harvoin näin tulee itsekään toimittua, kun aina on muka vaan kiire etsiä niitä kätköjä. Jokainen voikin miettiä koska sitä onkaan viimeksi kätköreissullaan tullut siivottua tai korjattua kätkön aiheuttamia jälkiä.

Muuta reissulla vastaantullutta

Juuri viime postauksessa oli juttua siitä, että kätköpaikan valintaan on syytä kiinnittää huomiota, eikä ympäristöä saisi tuhota ilman lupaa. Eikös heti tällä reissulla tullut vastaan kätkö, joka oli propattu sillan betoniosaan kiinni. Veikkaisin, että tuolle piilotukselle ei ole kysytty lupaa ja se voitaisiin katsoa jopa vahingonteoksi. Eli kannattaa nyt muistaa, ettei kätkö anna lupaa toimia vastoin lainsäädäntöä. Myös se kannattaa pitää mielessä, että jos löytää kätkön, joka on kiinnitetty johonkin julkiseen kohteeseen, se ei automaattisesti tarkoita että niin saisi tehdä itse. Piilottaja on voinut kysyä purkilleen luvan ja silloin se on tietysti ok. Mutta jos ei itse kysy purkilleen lupaa, niin liikutaan luvattomilla vesillä.

Toinen kätkö, joka oli piilotettu kiellettyyn paikkaan oli jemmattu sähkötolppaan (kuva 9). Sähkötolppaan oli kiinnitetty sähkörasia. Sinänsä piilotus oli tässäkin kekseliäs, mutta tällainen piilotustapa on yksinkertaisesti kielletty. Vaikka tämä kätkö ei mitään ongelmia aiheuttaisikaan, niin jossain toisessa kohteessa tämä piilotus saattaa kannustaa kätköilijää avaamaan sähkörasian, jossa onkin jännite ja aiheuttaa vaaratilanteen. Onneksi kuitenkin eilisellä kierroksellamme kaikki muut kätköt olivatkin asiallisesti piilotettuja ja muutama varsin hieno toteutus tulikin vastaan.

Kuva 9 - Sähkötolppiin kätköjen piilottaminen on kielletty. Toivottavasti tämäkin kätkö vielä siirretään parempaa piilopaikkaan.
Kuva 9 – Sähkötolppiin kätköjen piilottaminen on kielletty. Toivottavasti tämäkin kätkö vielä siirretään parempaa piilopaikkaan.

P.s. Pahoittelut Kuvan 9 kätkön piilopaikan paljastamisesta, mutta tein sen vain siksi, että kätkö on luvattomassa paikassa.

One comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.