Testissä: Vedenkestävä kopiopaperi

IMG_0186Päätimme testata vedenkestävää kopiopaperia (A4/75g/m²) ja sitä kuinka hyvin se käytännössä toimii. Tarkoituksena siis selvittää soveltuvuutta logipaperiksi custom -kätköön tai vaikkapa paperiksi kätkötiedotteen tulostamiseen. Jos vedenkestävä kopiopaperi toimisi kuten lupaa, niin ehkäpä kätkötiedotteita ei enää tarvitsisi laminoida vaan voisi käyttää pelkkää vedenkestävää paperia. Vertailukohdaksi otimme ihan tavallisen A4 kokoisen 80 grammaisen kopiopaperin. Joskin molemmista papereista testasimme vain pientä palaa.

Geokätköissä logit usein tuppaavat Suomen olosuhteissa kastumaan. Joko purkki jää hieman reunasta auki tai se ei ole alunperinkään vesitiivis tai sitten purkki on mennyt aikojen kuluessa rikki. Lisäksi talvella purkkiin saattaa joutua lunta, joka keväällä sitten sulaa ja kastelee login, kun minigripistä on kynän kärki mennyt läpi tai minigrip on jäänyt auki talvella pakkasessa kohmeisin sormin sitä sulkiessa. Vedenkestävän paperin pitäisi tietysti tämä ongelma ratkaista, joten testasimme sitä.

Paperi siis on vedenkestävää kopiopaperia, jota esimerkiksi Kiven Alla -verkkokauppa myy Rite in the Rain -tuotemerkin alla. Paperille voi kopioida ja tulostaa lasertulostimilla, mutta mustesuihkulle paperi ei sovellu. Olettaisimme, että tässä saattaa olla kysymys siitäkin, että mustesuihkun jälki saattaisi levitä kastuessaan.

tiedotteet_rinnan
Kuva 1 – Kaksi geokätkötiedotetta tulostettuna. Vasemmalla vedenkestävä kopiopaperi ja oikealla tavallinen kopiopaperi.

Vedenkestävä paperi on väriltään hieman kellertävämpi kuin tavallinen paperi. Tämä tietysti saattaa johtua esim. erimittaisista varastointiajoistakin. Kuvassa 1 väriero on havaittavissa joskin kuva saattaa hieman vääristää tilannetta. Tuntuma vedenkestävässä paperissa on selkeästi jämäkämpi ja hieman muovinen. Pinta vedenkestävässä paperissa tuntuu sileämmältä ja tavallinen kopiopaperi vertailtaessa jopa hieman karhealta. Vedenkestävä paperi repeää kuten tavallinenkin paperi, joskin aivan aavistuksen verran enemmän pitää voimaa käyttää, mutta suurta eroa ei ole.

Aloitimme tarkemman paperien testauksen tulostamalla Laser -tulostimella molemmille paperille tavallisia geokätkötiedotteita. Tulostimena toimi tavallinen joka kodin Samsung -monitoimitulostin. Kuvassa 1 voimme nähdä tulostusjäljen. Tulostusjäljessä ei näin amatööripohjalta voi suuria eroja nähdä. Lähinnä tulostimen jäljen laatu on rajoittava tekijä kummassakin tapauksessa.

Kuva 2 - Koejärjestely. Neljä erilaista kynää ja kaksi paperia ja vettä.
Kuva 2 – Koejärjestely. Neljä erilaista kynää ja kaksi paperia ja vettä.

Kuvassa 2 näemme koejärjestelyn. Eli testasimme kumpaakin paperia neljällä erityyppisellä kynällä. Testissä käytimme tavallista kuulakärkikynää, punaista täytekynää (tai mustekynää), lyijkynää ja permanent -tussia. Avaruuskynä (tai Ritr-kynä) jäi tällä kertaa testistä ikävä kyllä pois. Omien kokemustemme perusteella sillä kuitenkin pystyy kirjoittamaan minkälaiseen paperiin tahansa, vaikka se paperi olisi läpimärkä.

Kirjoitimme kullakin kynällä papereihin “nimimerkin”, kun paperi oli vielä kuiva. Sitten upotimme paperin veteen ja katsoimme kuinka paljon tekstit leviävät tai katoavat. Kun paperi oli märkä kirjoitimme myös kullakin kynällä molempiin papereihin, jotta näimme miten paperi käyttäytyy, kun se on kastunut ja siihen kirjoittaa. Kirjoitustestin jälkeen kokeilimme rullata paperit, koska monesti logipaperit ovat kätköissä rullalla. Avasimme rullan ja katsoimme kuinka käy. Tämän jälkeen rullasimme logit uudelleen ja laitoimme ne kahdeksi tunniksi -15°C pakkaseen. Sitten toimme logit takaisin lämpimään ja koitimme avata ne. Testin näet oheiselta videolta.

Kuten videolta näemme, täytekynä leviää vedenkestävällä kopiopaperilla vedessä. Nimet oli kirjoitettu paperille 15 minuuttia ennen videon kuvaamista, joten musteen olisi pitänyt ehtiä kuivua tarpeeksi. Muutaman sekunnin vedessä huuhtominen saa melkein koko tekstin katoamaan. Näin voimme olettaa, että täytekynällä tehty merkintä ei pidemmän päälle pysy vedenkestävässä paperissa. Eli siinä vaiheessa kun kätkönomistaja käy purkkiaan huoltamassa voi oma loggaus olla jo kadonnut. Tämän voi tietysti jokainen estää omalta osaltaan käyttämällä jotain muuta paremmin soveltuvaa kynää. Muihin teksteihin vedessä huiluttelu ei vaikuttanut, mikä ei muiden kun ehkä tussin osalta ollutkaan suuri yllätys.

Seuraavaksi kirjoitimme nimimerkit märälle vedenkestävälle paperille uudestaan. Kuten videolta näkyy paperi hylkii hyvin vettä ja sen pinnalle muodostuu vesipisaroita. Se ei siis ime itseensä vettä juurikaan. Täytekynällä kirjoitettu teksti leviää hieman ja samoin tussi ei meinaa tarttua märkään vedenkestävään paperiin. Tämä voi johtua osin tussistakin.

Märälle tavalliselle kopiopaperille kirjoitettaessa kuulakärkikynällä jää kohtalaisen hyvä jälki. Täytekynän väri sen sijaan alkaa levitä ja leviäminen pahenee paperin kostuessa lisää “nimimerkkien” kirjoittamisen edetessä. Paperi siis kostuu koko ajan lisää. Lyijykynän jälki on kohtuullisen samanlaista kuin kuivaan paperiin kirjoitettaessa, mutta testaajamme valitteli, että tekstistä meinasi tulla isompaa ja kirjoittaminen vaati tarkempaa kättä. Tussi oli huonoin vaihtoehto märkään paperiin kirjoittamisessa ja teksti levisi pahasti sekä kirjoittaminen rikkoi paperin. Osin tämä tulos saattoi kyllä johtua myös siitä, että paperi oli ehtinyt vettyä enemmän.

Kirjoitustestin jälkeen rullasimme molemmat paperit kuten rullalogeille tehdään. Rullaus sujui molemmilla papereilla helposti, mutta kuten videolta näimme tavallinen paperi repeytyi todella herkästi rullaa avatessa. Vedenkestävä paperi pääsi tässä testissä näyttämään kyntensä.

IMG_0202
Kuva 3 – Tavallinen kopiopaperi testin jälkeen.
Kuva 4 - Vedenkestävä paperi testin jälkeen.
Kuva 4 – Vedenkestävä paperi testin jälkeen.

Kuvissa 3 ja 4 näemme tilanteen testin jälkeen. Kuvassa 3 tavallinen kopiopaperi ja kuvassa 4 vedenkestävä vastineensa. Märässä kopiopaperissa täytekynä ja märkänä kirjoitettu tussin jälki ovat levinneet ja täytekynän punainen värjännyt paperia kohdista, joissa paperi on ollut rullalla. Lisäksi märälle paperille kirjoitettu lyijykynän jälki on selkeästi hailumpi kuin kuivalle paperille kirjoitettu. Vedenkestävässä paperissa täytekynällä kirjoitetut nimet ovat haalistuneet pahasti ja punaista vettä on jäänyt paperin pinnalle. Kuivuessaan tämäkin jättäisi paperiin jäljen, mutta muilla kynillä kirjoitetut merkinnät olisivat vielä selvästi luettavissa. Huomattavaa on myös, että vedenkestävä paperi kipristyi sen verran, että sitä ei meinannut rullaustestin jälkeen enää saada suoraksi. Tämä kyllä tapahtuu myös kuivalle vedenkestävälle kopiopaperille.

Kuva 5 - Logirullat kahden tunnin pakastuksen jälkeen.
Kuva 5 – Logirullat kahden tunnin pakastuksen jälkeen.

Pakastustestissä rullat makasivat jään päällä kaksi tuntia. Paperilogi oli tarrautunut tiukasti jäähän, mutta pienellä lämmittelyllä ja suostuttelulla se irtosi. Vedenkestävä paperi ei ollut juurikaan tarrannut jäähän kiinni. Tämän jälkeen rullat saivat lämmitä pari minuuttia ennen kuin koitimme avata niitä. Kuten videolta näimme, tässä testissä vedenkestävä paperi oli ylivoimaisesti parempi ja tavallinen kopiopaperi hajosi käsiin kun rullan ydin oli jäässä ja päällimmäiset kerrokset sulat. Vedenkestävä paperi rullautui auki ongelmitta.

Hinta ja mistä paperia saa

Tavallinen 80 grammainen kopiopaperi maksaa noin 3-5 euroa 500 kpl riisi. Vedenkestävä kopiopaperi sen sijaan maksaa huomattavasti enemmän. Kiven alla myy 25 kpl A4:sia hintaan 16.90 eur ja 200 kpl hintaan 59 eur (jutun tekemisen alussa hinta oli vielä 99 eur). Kannattaa huomata, että esimerkiksi Pieni Lokikirjapuoti myy myös säänkestäviä kätkötiedotteita ja logikirjoja, vaikka irtopaperia ei olekaan myynnissä. Taulukosta 1 näemme paperien yksikköhinnat. Tavallisen kopiopaperin hinnaksi on valittu keskiverto 4 euroa / riisi. Vertailun vuoksi mukana myös muutama kauppa muualta Euroopasta. Euroopan unionin ulkopuoliset kaupat on jätetty pois, koska päälle pitäisi laskea mahdolliset tullimaksut.

Taulukko 1 – Paperien hinnat ja ostopaikat vertailussa.

Tuote Kappalehinta
Tavallinen kopiopaperi 0,008 eur / kpl (4 eur riisi)
Vedenkestävä kopiopaperi 25 kpl 0.676 eur / kpl (Kiven alla)
Vedenkestävä kopiopaperi 200 kpl 0.295 eur / kpl (Kiven alla)
Vedenkestävä kopiopaperi 25 kpl, valkoinen 0.604 eur / kpl (All weather paper)
Vedenkestävä kopiopaperi 200 kpl, valkoinen 0.212 eur / kpl (All weather paper)
Vedenkestävä kopiopaperi 200 kpl, valkoinen 0.242 eur / kpl (Geosupplies)
Vedenkestävä kopiopaperi 200 kpl, valkoinen 0.176 eur / kpl (=tarjous) (Patrolstore)

Vaikka ulkomaisissa verkkokaupoissa hinnat ovat hieman halvemmat kuin kotimaisessa, täytyy muistaa, että ulkomailta tilatessa tulee päälle vielä postikuluja. Toki kotimaisestakin kaupasta tilatessa postikuluja tulee ellei käy itse noutamassa kaupasta tai saa sovittua tilauksen toimitusta miitin yhteyteen. Patrolstoresta tilatessa postikulut Suomeen ovat 5.99 puntaa ja Allweatherpaper -verkkokaupasta posteja tulee peräti 18 puntaa. Etenkin jälkimmäisen kaupan postikulut tasoittavat tilanteen selkeästi kotimaisen kaupan eduksi.

Ulkomaalaisista verkkokaupoista on saatavilla myös muita vedenkestäviä vaihtoehtoja. Allweatherpaper -kaupasta saa myös mustesuihkulle sopivaa vedenkestävää kopiopaperia ja kestävämpää DuraCopy -paperia. Joskin DuraCopyn hinta on jo selkeästi korkeampi. Valitettavasti testiin ei näitä papereita tällä erää saatu. DuraCopysta on jonkin verran omia kokemuksia ja paperi on selkeästi muovisempaa ja siihen on vaikea kirjoittaa esim. tavallisella kuulakärkikynällä. Lyijykynä siihen kuitenkin tarttuu hyvin. Näitä eksoottisempia vaihtoehtoja ei kotimaisista kaupoista tällä hetkellä löydy. Tavallinen voipaperi myös toimii hyvin vedenkestävänä logikirjana, joskin kirjoituksesta on hieman vaikea välillä saada selvää, koska paperin väri on melko lähellä lyijykynän jäljen väriä. Lisäksi voipaperiin ei pysty kirjoittamaan kuin lyijykynällä ja esimerkiksi kuulakärkikynä tarttuu siihen todella huonosti.

Tuomio

Vedenkestävä kopiopaperi on selkeästi parempilaatuista kätkön logikirjana tai kätkötiedotteena. Se ei repeä kastuttuaan läheskään niin helposti eikä muutu selluloosamössöksi kuten tavallinen paperi. Hinta on kuitenkin huomattavasti tavallista paperia korkeampi, joka rajoittaa hieman sen käyttöä. Vedenkestävällä kopiopaperilla on ehdottomasti käyttönsä kätköpurkeissa, jotka eivät muuten tahdo pysyä kuivina. Jos purkin kanssa on ollut kosteusongelmaa on vedenkestävä kopiopaperi selkeästi hintansa arvoinen.

Testiryhmämme antaa vedenkestävälle kopiopaperille neljä gepsiä viidestä. Viimeinen gepsi jää saamatta, koska jotkut kynät leviävät paperin kastuessa. Lisäksi hinta rajoittaa käyttöä kaikissa purkeissa. Vedenkestävä kopiopaperi kuitenkin on selvästi kestävämpää märissä olosuhteissa ja pakkasessa, eikä hajoa niin helposti kuin tavallinen paperi.

4gps5sta4  / 5

Erittäin kattava testi vedenkestävästä kopiopaperista löytyy myös täältä.

8 comments

  1. Joillain kätköillä on vastaan tullut myös leivinpaperia, sekä muuta muovinsekaista kirjoitusliuskaa, joten testiä voisi jossain vaiheessa jatkaa näihin (enemmän tai vähemmän) “tee se itse” -vedenkestoisiin? En ole itse ennen kokeillut, mutta esim. rautakaupan muovinsekainen suojapaperikin voisi myös olla hyvä testattava.

  2. Laitetaanpa idea korvan taakse ja palaamme asiaan lähitulevaisuudessa. Ainakin tuo leivinpaperi. Toki jos muita papereita löytyy, niin niitä voi meille lähetellä ja testiryhmämme testaa 😉

  3. Heh, näemmä oli mennyt sentit ja eurot vähän sekaisin. Nyt on kohdillaan. Kiitokset jollekulle painovihreen paikantamisesta 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.