Siniset Ajatukset 2022 – haastattelussa järjestäjät

Pitkästä aikaa tänä keväänä on tuntunut siltä, että miittien järjestämisessä ei tarvitse jännittää, että saako miitin pitää vai ei. Mahtava megatapahtumien kesä odottaa. Suomessa ainakin kaksi tapahtumaa on luvassa ja elokuussa vihdoin vietetään geokätköilyn 20-vuotisjuhlia Seattlessa. Saimme tapahtumista ensimmäisen Vuokatin Siniset Ajatukset -megan järjestäjäporukan haastatteluumme ja kertomaan vähän mitä Vuokatissa on kesäkuun 10-12. päivä on luvassa.

Ensimmäisenä tietenkin kiinnostaa, ketkä Vuokatin megaa ovat järjestämässä. Millainen ydinporukka on megan takana?

Siniset ajatukset -megatapahtuman järjestää kätkölijänimimerkki kajaaninlatu. Taustalta löytyy Kajaanin Latu ry:n geokätköilyn työryhmä, jaos, jossa toimii aktiivisesti 15 kätköilijää. Järjestäjätiimiin  kuuluvat kätkölijät MalluFin, Vike91, ibis64, ibis66, hiltsun, Lumikello, rantamänty, jpkruska, pikkusepe, inclusus, sekupa, janoinen, madras52, ja rosvo. Tämän kainuulaisen kätköilijäjoukon lisäksi tapahtuman järjestelyissä on mukana nauskis Keravalta ja Pohjois-Pohjanmaalta yhdistys nimeltään Geonautit ry, joka osallistuu tapahtuman järjestelyihin mm. koordinoimalla tapahtumaviikon kätköilykurssit.

Järjestäjätiimiä

Kajaanin Latu ry:n tavoitteena on aktivoida yhdistyksen jäseniä hoitamaan kuntoaan liikunnan avulla niin luonnossa kuin kaupunkiympäristössäkin terveellisesti liikkuen ja yhdessä toimien. Vuodenaikojen mukaan kävellään, hiihdetään, pyöräillään, melotaan, lumikenkäillään ja geokätköilyä harrastetaan ympäri vuoden. Kajaanin Latu ry on Suomen Latu ry:n jäsenyhdistys. Kajaanin Latu ry on perustettu v. 1972 ja vuosi 2022 on yhdistyksen 50. toimintavuosi. Nyt mukana jo 650 jäsentä.

Hyvältä vaikuttaa. Porukkaa on ydinjoukossa mukavasti, joten sillä varmasti homma saadaan järjestettyä. Entä mistäpä megan paikaksi valikoitui Vuokatti? Mikä mahtaa olla tarina megan takana eli mistä kaikki sai alkunsa?

Kainuun kätköilijät ovat pitkään haaveilleet megasta. Kun Kajaanin Latu otti geokätköilyn yhdeksi lajikseen muutama vuosi sitten, palaset loksahtivat kohdilleen. Organisoituminen tuki mahdollisuutta megan järjestämiseen. Ja niinpä sitten päätettiin järjestää mega. Vuokatti oli heti alusta asti selkeä paikka megalle, koska se on todella ainutlaatuinen ympäristö retkeilyyn ja liikuntaan liittyville harrastuksille ja siellä on päätä huimaavan kauniita maisemia.

Vuokatti on kyllä varmasti mainio paikka megalle. Entäpä tapahtuman nimi Siniset Ajatukset, mistä se juontaa juurensa?

Havukka-ahon ajattelija on Kainuuseen sijoittuva Veikko Huovinen romaani. siinä päähenkilö on Konsta Pylkkänen, joka etsii romaanissa sinistä ajatusta ja pohtii maailmaa kirjavin sanakääntein. ”Sininen ajatus vaatii syntyäkseen vaaran lakisen ja järven selän, joka tapauksessa vähimmilläänkin jommankumman.” (Veikko Huovinen)

Ja sitten oma tunnelmointimme tähän teemaan:

Anna mielesi levätä, seesteinen olla,
Liidellä vapaana, nautinnolla.
Syrjäytä arki, irtaudu siitä,
Unohda tunne, että mikään ei riitä.

Pois ahdistus, olo kiireinen
Ota sieluusi ajatus sininen.
Olosi silloin on levollinen
Sielu lepää, mieli on rauhallinen.

Vaaroilla Kainuun samoillen,
Ajatuksin sinisin haaveillen,
mielesi päästä sä lepäämään,
tule Kainuuseen kätköjä etsimään.

Oho, Kainuussahan ollaan taiteellisia sen lisäksi, että siellä ollaan innokkaita geokätköilijöitä. Mutta palataanpa taiteellisista sfääreistä vähän lähemmäksi käytäntöä. Miten ydinporukalla tapahtuman järjestelyt sujuvat? Onko tullut yllätyksiä ja onko valmistelut vielä aikataulussa?

Koronan vuoksi tapahtumaa jouduttiin siirtämään vuodella eteenpäin alkuperäisestä
suunnitelmasta. Tapahtuma olisi voitu järjestää “riisuttuna” versiona jo vuonna 2021, mutta koska järjestäjätiimi halusi taata osallistujille megamahtavan tapahtuman, ei mistään haluttu tinkiä. Niinpä tapahtuman siirto vuodella eteenpäin oli hyvä ratkaisu ainutlaatuisen tapahtuman takaamiseksi.


Valmistelut ovat sujuneet aikataulussa ja kevään ajalle on aikataulutettua suunnitelmaa jo olemassa, jotta yllätyksiä ei pääsisi ainakaan aikataulun suhteen tulemaan. Yllätykset ovat oikeastaan olleet pelkästään positiviisia. Olemme saaneet matkan varrella lisää kätköilijöitä järjestäjätiimiin – he ovat itse pyytäneet päästä mukaan. Tämän lisäksi olemme saaneet monilta yhteistyökumppaneilta pyyntöjä, että voivatko he olla jotenkin tapahtumassa mukana. Kaikki on otettu vastaan avoimin sylin, ja se takaa ikimuistoisen tapahtuman järjestämisen.

Kuulostaa hyvältä. Entä jos haluaa auttaa megajärjestelyissä onko se vielä mahdollista? Tarvitaanko jossakin tietyssä osa-alueessa vielä apuja?

Ilman muuta vielä pääsee mukaan, mitä enemmän porukkaa, sen hienompi tästä tapahtumasta tulee. Järjestäjätiimi on kokoontunut jo vuoden ajan joka torstai-ilta teamsiin ja tämä käytäntö jatkuu edelleen. Joten olipa sitten missä päin Suomea tahansa, on helppo tulla mukaan osallistumaan järjestelyihin. Kuuluttajat meillä on vielä hakusessa, joten jos jollakin on taitoa ja halua toimia tapahtumapäivänä kuuluttajana, niin nyt on hyvä mahdollisuus auttaa. Toki nyt ollaan jo niin lähellä tapahtumaa, että kaikkien tarpeellisten toimintojen resurssit on varmistettu. Talkoolaislistat on julkaistu täällä ja varsinaisena tapahtumapäivänä tarvitaan tähän porukkaan muutaman vuoron tekijä. Halutessaan voi olla yhteydessä tapahtuman sähköpostiin sinisetajatukset@kajaaninlatu.fi

Entä sitten millainen mega-alue Vuokatissa on luvassa?

Pääpaikkana on Vuokatin urheiluopisto, joka sijaitsee Vuokatinvaarojen juurella. Opisto on kuuluisa mm. isoista urheilukisoistaan, maailman luokan urheilijoiden harjoittelumestana. Alueella on kaikki palvelut lähellä: majoitus, parkkipaikat, tapahtumakentät, yhteistyökumppanit. Opistolla on mm. hiihtoputki, joten megapäivänä kesäkuussakin pääsee hiihtämään oikealle lumelle, jos sellainen kiinnostaa. Tapahtuma-alueen ympäristössä on lyhyiden matkojen päässä eri palveluiden tarjoajia, joita voi tarkemmin tsekkailla https://vuokatti.fi/ Tapahtuma-alueella on aktiviteetteja kätköilijöille jo ennen pääpäivää, kuten mm. kätköilijäkursseja ja miittejä. Oheisohjelmaa päivitetään sitä mukaan kun niistä saadaan varmuus. Ohjelmasta voi lukea tarkemmin tapahtuman sivuilta täältä.

Tapahtuma-alue ilmasta käsin kuvattuna.

Mikä erottaa Vuokatin Siniset Ajatukset-megan muista aiemmin Suomessa järjestetyistä tapahtumista?

Vuokatti on alueena hyvin poikkeuksellinen, koska se on keskellä kaikkea mahdollista palvelua, jota kätköilijät saattavat tarvita. Alueella on paljon laadukkaita kätköjä ja hyvien yhteistyökumppaneiden avulla saadaan mm. järjestettyä erilaisia kilpailuja. Vuokatissa on myös paljon aktiviteetteja, joista voi tulla nauttimaan pidemmäksi aikaa ja ohjelmaa riittää koko perheelle. Luonto on todella lähellä, ollaan ihan luonnon keskiössä ja silti siellä on kaikki, mitä megassa tarvitaan.

Kilpailuja? Kerro ihmeessä lisää. Entä onko muuta ohjelmaa luvassa?

Joukkuekisoista voi tässä vaiheessa kertoa, että on tulossa ainakin Pakohuonemestaruus-kisa ja Kiipeilykisa. Järjestelyt ovat vielä siinä vaiheessa, että tarkempia tietoja täytyy vielä julkaisuun odotella.

Ohjelmasta on tarkempia tietoja nettisivuillamme https://www.kajaaninlatu.fi/sinisetajatukset/ohjelma/ Joukkueet pääsevät kisaamaan mysteerin ratkonnassa. Ilmoittautuminen on vielä auki, joten mukaan ehtii hyvin. Megoissa on perinteisiä tapahtumia, joita emme tietenkään ole unohtaneet, joten askartelupaja, kirjanurkka ja bingot ovat luvassa edelleen. Sinisissä ajatuksissa tosin pelataan myös Lasten bingoa, joten pienimmätkin kävijät pääsevät mukaan omilla bingosäännöillään.

Oheisohjelmista on julkaistu jo Ärjäpäivä, joka järjestetään Oulunjärven paratiisisaarella Ärjänsaarella, jossa on kätköjä (mm. Earth, miittejä, tradeja…). Saareen on järjestetty höyrylaivaristeily, joka on nyt myyty jo ennakkoon loppuun. Toinen yhteistyökumppani tarjoaa nopeita ja turvallisia pienvenekyytejä, joihin voi varata paikkansa suoraan palveluntarjoajalta

Ohjelmapuoli vaikuttaa monipuoliselta oheisohjelmineen. Entäpä sitten Adventure Lab -niminen oheisohjelma. Onko labeja tulossa Vuokattiin megan yhteyteen ja jos niin kuinka monta?

Pääkallopaikalle tulee 10 labia ja 20 labia tulee alueen ulkopuolelle. Ulkopuolisista 10 sijaitsee Sotkamon kunnan alueella ja 10 Kajaanin kaupungissa. Ulkopuoliset labit aktivoituvat jo keskiviikkona 8.6.2022. Tämän lisäksi Vuokatissa ja lähiympäristön kunnissa on myös muita labeja, jotka eivät liity Sinisiin ajatuksiin.

Entä onko suosituksia missä kannattaa majoittua?

Vuokatin alueella on yli 10.000 majoituspaikkaa, joten kukaan ei varmasti jää ilman majoitusta! Vuokatin urheiluopiston majoituskapasiteetti on varattu geokätköilijöille kiintiöllä, valittavana on hotellimajoitusta tai lomahuoneistoja. Nämä majoituspaikat ovat tapahtuma-alueella. Tämän lisäksi monet yhteistyökumppanit tarjoavat majoitusta omista kiintiöistään. Asuntoautolla ja -vaunulla tulijoille sekä telttailijoille on tapahtuma-alueen vieressä Kattivankkurit-leirintäalue. Tarkemmin majoitustietoja löytyy täältä.

Entä miten paikalle kannattaa saapua? Onko hyvät julkiset yhteydet vai tarvitaanko oma auto? Onko omalle autolle hyvin tilaa parkkialueella?

Julkiset kulkuyhteydet tulevat Kajaanin kautta. Esimerkiksi junalla tuleville on järjestyy linja-autokuljetus jokaiselta junavuorolta Kajaanista Vuokattiin. Lentoasemalta tulee myös kuljetuksia Vuokattiin, kätköilijöitä silmällä pitäen lentoaikatauluja on sovittu lentoyhtiön kanssa niin, että ajankohdat sopivat hyvin tapahtumaan. Omalla autolla pääsee parhaiten perille ja parkkitilaa on paljon (opiston koko parkkikapasiteetti on megan käytössä). Erillisiä kauempana olevia parkkialueita ei edes aiota ottaa käyttöön.

Löytyykö mega-alueen läheltä paljon kätköjä etsittäväksi megavieraille? Onko jotain tärppejä sen suhteen, millä kätköllä ehdottomasti kannattaa käydä?

Kajaanin Latu on tehnyt 301 purkkia käsittävän powertrailin Kajjjaanista Vuokattiin. Sitä pitkin on hyvä lähteä lähestymään Vuokattia jo vaikka keskiviikkona. Kätköjä alueella on paljon, eri tyyppejä löytyy lähialueelta haettavaksi. Kainuulaiset kätköntekijät ovat menestyneet vuosittaisissa kätköäänestyksissäkin, joten kätköt ovat laadukkaita ja niitä on eri tasoisia. Haastavampiakin kätköjä löytyy todella paljon. Urheiluopiston läheisyydessä sijaitsee mm. Vuokatin Seikkailupuisto, jonne on puiston omistajan luvalla tehty kätkö, jossa tarvitaan kiipeilyvälineet.

Järjestäjätiimi tekee listoja kätköistä eri teemoilla ja julkaisee listat tapahtuman nettisivuilla toukokuussa. Tämän lisäksi huhtikuun jälkeen tapahtuman blogisivuilla esitellään mielenkiintoisimpia kätköjä ja traileja ennen tapahtumaa. 

Tällä tietoa tänä kesänä Suomessa on 2 mega tapahtumaa. Miksi kannattaa osallistua juuri Vuokatin tapahtumaan? 

Vuokatti tarjoaa todella ainutlaatuiset puitteet tapahtuman järjestämiselle. Majoitukset, palvelut, kätköt, tapahtumat ovat kaikki lähellä toisiaan. Vuokatti on matkailuvaltaista aluetta, ja siellä on monenlaista extremelajia tarjolla kätköilyn lisäksi. Vuokattiin kannattaa tulla pidemmäksikin aikaa ja mukaan voi ottaa muutkin perheenjäsenet, jos he eivät kätköile, sillä heillekin löytyy taatusti tekemistä. Ja Ärjänsaari perjantain kätköilykohteena on todella ainutlaatuinen! Saari on Oulujärven paratiisisaari ja näkymät ovat sen mukaiset.

Lapset kannattaa ottaa myös mukaan, koska heillekin on luvassa omaa ohjelmaa megassa ja Vuokatti tarjoaa lapsillekin ohjelmapalveluita ja kokemista ja nähtävää todella paljon. Sinisissä ajatuksissa voi kokea uudenlaista oheisohjelmaa mm. nallebongausta. Vaikka kaikki on lähellä, tilaa on valtavasti, joten tapahtuma voidaan turvallisesti järjestää.

Edelliset vuodet COVID-19 on aiheuttanut harmia tapahtumille. Nyt rajoitukset on poistettu onneksi ja tapahtumia päästään järjestämään. Mitä haluatte kertoa heille, joita edelleen mietityttää terveysturvallisuus?

On päivänselvää, että tilanne pitää järjestäjien edelleen huomioida. Järjestelyjä on tehty koko ajan niin, terveysturvallisuus on merkittävässä roolissa. Tapahtumapaikalta on varattu tiloja ja alueita siten, että pääasiallisesti toimitaan ulkona ja esimerkiksi lab-kierrokselle ei muodostuisi jonoja vaan tilaa kaiken ympärillä tarpeeksi. Kainuussa ei tällä hetkellä ole mitään rajoituksia koronan suhteen, joten se helpottaa sekä järjestäjiä että megaan saapuvia. Ihanaa, kun mega saadaan maaliin tänä vuonna mahtavana kokonaisuutena ilman rajoituksia!

Kuulostaa todella hyvältä. Tuskinpa tässä malttaa odottaa, että pääsee matkaan kohti Kainuuta ja mega-tapahtumaa. Nähdään megassa!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.