Testissä: Garmin Montanan polkupyöräteline

Pyöräilykausi on saatu jo startattua ja keväthuollot suoritettua. Toki kovimmat polkupyöräillen kätköilijät ajavat läpi vuoden. Itsekin olen jo muutamia pyörälenkkejä tehnyt kätköjen perässä. Noilla lenkeillä on jokin aika sitten testaamani Garmin Montana 750i jäänyt kotiin ja pyöränohjaustangossa on ollut kiinni uskollinen Oregon 750t. Ihan siitä syystä, että minulta on puuttunut sopiva Montanan polkupyöräteline. Montanahan ei sovi Oregon sarjan pidikkeisiin mitenkään päin. Tilanne piti ensi tilassa korjata ja lopulta automaattiin saapuikin postipaketti, josta tuo kiinnike löytyi.

Unboxaus

Kiven Alta tilattu paketti saapui ja otin sieltä heti pyöräpidikkeen tarkasteluun. Avasin laatikon ja laatikosta paljastui vaahtomuoviin kääritty teline ja muovipussillinen osia sekä asennusohje. Tai ohje on vähän juhlallinen termi, sillä läpyskässä oli vain kuvien avulla havainnollistettu miten teline asennetaan. Lisäksi tekstinä kerrottiin, että jos pyörän ohjaustanko on hiilikuitua, niin tämä ei ole sopiva kiinnike. Onneksi en ihan niin hifistelyyn ole vielä sortunut vaan tankona on Race Face Ride 35, 760mm. Vähän kyllä jännitti, että miten teline pysyy profiililtaan kapenevassa tangossa. No ei muuta kuin osat mukaan ja testaamaan. Työkaluja asennuksessa ei tarvitse.

Asennus

Taskut kiinnikettä pullistellen pyörän luokse ulos asennushommiin. Toki ennen asennusta oli ladattu Montanaan kätköt, vaihdettu kätköilyvaatteet ja pyöräilykypärä kiristetty pääkopan turvaksi. Odotuksissa siis oli, että asennus on nopea ja kätköilyreissuun päästään kurvaamaan alta aika yksikön.

Kiinnitys on helppoa. Teline haluttuun kohtaan ohjaustankoon ja kaksi ruuvia valmiisiin hahloihin. Hahlot pitävät ruuvin kuusikulmaisen pään aloillaan, joten ne eivät pääse pyörimään. Vastakappaleeseen asetellaan kumipehmuste ja sojottavat ruuvit pujotetaan vastakappaleesta läpi. Tämän jälkeen vain kiristetään mutterit paikoilleen. Muttereissa ei ole kummempaa kanttia vaan ne pyöritetään käsipelissä paikoilleen. Muttereiden karhennus antaa lisää pitoa ja mukavan kireälle ne käsipelissä saakin. Tadaa! Homma on jo valmis ja aikaa kului ehkä ihmettelyineen ja mutterin maasta etsimisineen yhteensä parin minuutin verran. Varsin helppoa siis! Ja jotta asennusta ei tarvitse aloittaa alusta kannattaa jo ensimmäisellä kerralla huomioida, että telineessä oleva vapautinnappi tulee asentaa ylös päin 😉

GPS asetetaan hieman vinottain telineeseen ja painetaan paikoilleen. Onnistunut suoritus palkitaan pienellä napsahduksella, josta tietää, että valmista tuli. Kun Montanan haluaa irrottaa kätköllä käyntiä varten, painetaan ylöspäin sojoittavasta vapautinnapista. Vaikuttaa, että laite kyllä pysyy paikoillaan tukevasti.

Jos aikoo valita hieman pomppuisempia reittejä kätkölle (eli jonkinasteisia pöljänpolkuja), voi laitteen kiristyksen vielä varmistaa kiristysruuvilla. Telineen mukana tulee sopiva ruuvari, jolla kiristysruuvin voi ruuvata kiinni ja tämän jälkeen laite ei lähde irti edes vapautinnappia painamalla. Ainoastaan ruuvaria kiristysruuville uudestaan näyttämällä GPS vapautuu telineestä. Kätevää!

Maastossa

Kun Montanan polkupyöräteline oli asennettu, oli aika käynnistää GPS ja suunnata kohti kätköjä. Ensin asfalttiteitä, sitten hiekkatietä ja lopulta polkuja. Telineen kanssa tuli ajeltua sellainen n. 20 kilometrin lenkki, jossa yli puolet oli maastossa ajamista. Koeajon aikana huomasin kerran kokeillessa, että ruuvit olivat hieman löystyneet ja kiristin ne huolella. En vielä tässä kohtaa tajunnut mistä oli kyse.

Toisella kertaa hieman haastavassa paikassa, jossa kuusen oksat läpsivät polullapyöräilijää näpeille ja melkein naamaankin, huomasin telineen olevan selkeästi löystynyt, sillä Montana ei enää ollut asennossa, jossa sen halusin olevan. Ja niinhän siinä oli käynyt, että laite oli tangossa siirtynyt oksien vaikutuksesta hieman sivusuunnassa ja mennyt tangossa ohuempaan kohtaan. Pysähdyin ja löysäsin muttereita hieman ja asettelin kiinnikkeen taas haluttuun kohtaan. Tällä kertaa kiristin ihan tosissaan. Tuli myös mieleen, että ehkä jotkut pihdit auttaisivat kiristämään kiinnikkeen kunnolla paikoilleen. Tämän kiristyksen jälkeen ei teline kuitenkaan enää löystynyt testijaksolla.

Jäin kuitenkin pohtimaan, että jos kiinnike vielä meinaa löystyä, täytyy kiinnikkeen kohdalle viritellä erkkaa tai jotakin muuta vastaavaa sopiva pala, jotta tangosta tulisi kiinnikkeen kohdalta hieman suorempi.

Tästä ongelmasta huolimatta teline on todella hyvä. Sitä on ilo käyttää. GPS:n saa paikoilleen ja pois nautinnollisen helposti. Oregon pyörätelineen kanssa irrottaminen ja kiinnittäminen oli aina säätöä. Montanan telineen kanssa ei sen sijaan tarvitse arpoa miten GPS tulisi asettaa tai irroittaa. Lisäksi oma Oregonin teline kiinnitettiin kahdella nippusiteellä ohjaustankoon ja se kärsii vielä Montanan telinettä enemmän “valumisongelmasta”. Montanan telineen kiinnityskohta on suhteellisen kapea, joten siltä osin valumisongelmaa on yritetty muotoilun keinoin ratkaista. Tietysti jos omistaa tasapaksun ohjaustangon, ei tällainen ole ongelma alkuunkaan.

Montanan polkupyöräteline kustantaa noin 30 euroa, joten kovin halpa se ei ole, mutta tuote on laadukas ja sitä voi kyllä suositella kaikille, jotka haluavat fillaroida kätköille ja omistavat 700-sarjan Montanan.

8 comments

 1. Hommasin vastaavan laitteen omalle Montana 680T gepsille. Pyöränä on Tunturin Sähköpyörä, jonka ohjaustangossa ei ole suoraa osaa kuin päissä, missä kahvat sijaitsevat. Tämä kiinnike ei sitten sovellu sellaiseen mitenkään. Olen koettanut käyttää monenlaisia täytteitä kiinnikkeen ja tangon välissä, mutta aina tärinän myötä asento elää ja gepsi kääntyy epäedulliseen asentoon käytön kannalta. Nyt ei auta kuin hankkia pieni aputanko ohjaustankoon kiinnitettäväksi, johon gepsin saa kiinni. Kiinasta näitä näkyy saavan hankittua. Hyvä puoliaputangossa on että gepsin saa sen avulla aivan keskelle tankoa kannattimen kohdalle. Yhteenvetona voisin kokemuksesta todeta että jämäkkä kiinnike, joka sopii vain suoralle tangolle.

  1. Kiitos Garbanomi kokemustesi jakamisesta. Kuulostaa siltä, että ongelmasi on vielä isompi kuin omassa ohjaustangossani, jossa sain kyllä telineen pysymään suhteellisen hyvin. Voi toki olla myös, että 600-sarjan telin (joka siis on hieman erilainen kuin 700-sarjan) kärsii tuosta ongelmasta enemmän. Kiitokset vinkistä tuon aputangon suhteen, sillä rupeaa olemaan tanko jo täynnä kaikenlaista härpäkettä, joten ei siitä haittaa olisi. Tosin mietin, että pysyykö se aputanko sen paremmin paikoillaan?

 2. Tämän uskoisin olevan pätevä ratkaisu telineen liikkumiseen https://www.motonet.fi/fi/tuote/600238/Liukuesteteippi-musta-5-m ja löytyy biltemasta ja varmaan kaikista sälämyymälöiden teippihyllystä. Tuota palanen kiinnikkeeseen niin olen melkoisen yllättynyt mikäli vielä pääsee liikkumaan.

  Toki tuon karkeat “hiekanjyvät” voivat tangon pintakäsittelyyn jättää pistemäisiä jälkiä. Jos teline kaikesta huolimatta pääsee kääntymään niin silloin myös naarmut lienee hyvinkin mahdollisia.

  1. Itse itselleni vastaten: tietty sen teipin voipi pistää tankoon jolloin naarmut sun muut kohdistuvat sitten telineen kiinnikkeisiin.

 3. Itselläni on Tunturin sähköpyörä, jossa ei ohjaustangossa juuri suoraa putkea ole missään kohdassa. Tämähän aiheutti ongelmaa kun siinä ei toiminut erkka, eikä mitkään sisärenkaasta tehdyt kuminauha patentitkaan. Teline eli koko ajan tangossa retken aikana.
  Sitten löysin netin syövereistä kiinan ihmeen eli noin 20cm pitkän aputangon, jonka sai kiinnitettyä kahdella kiinnikkeella ohjaustangon kannattimen molemmille puolille ja se todella toimii. Ainoa ihmetyksen aihe ole ettei moista kapinetta löytynyt tuolloin mistään erikoisliikkeeistä omasta maasta.
  Nyt tätä näkyy ainakin E-Ville kauppaavan eli kiinan tuontia sekin.
  Tässä linkki tuotteen sivuille.
  https://www.e-ville.com/fi/3196-pyoraily-telineet/54056-lisatanko-polkupyoran-ohjaustankoon.html?gclid=Cj0KCQjwssyJBhDXARIsAK98ITSXuq3aAtE2avrcMg5mYjykl5x4lb-3hqcz36OlOb1dz9oWIyhg7lAaAucLEALw_wcB

  1. Joo itsekin hankin tuollaisen lisätangon. Siinä pysyy kyllä kätevästi, kun tuossa minun Cubessa on myöskin tanko, jossa ei oikein suoraa kohtaa ole

 4. Olinkin jo näköjään jo aiemmin kommentoinut tätä asiaa, mutta yhteenvetona edelleen että jämäkkä kiinnike joka toimii parhaiten suorassa tangossa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.