Kokeilu USA:ssa – Inaktiivisten kätköilijöiden kätköt arkistoidaan

Kätköjen huolto on tärkeä osa geokätkön omistamista. Geocaching HQ haluaa tähdentää sitä, että sitä myös edellytetään kätkönomistajilta. Niinpä tammikuussa 2020 Geocaching HQ on aloittanut kokeilun USA:ssa Georgian ja Pohjois-Carolinan osavaltioissa. Kokeilun tavoitteena on pitää huoli siitä, että maastossa olevat kätköt ovat hyvässä kunnossa ja niistä pidetään huolta.

Inaktiivisten kätköilijöiden kätköt arkistoidaan

Mainituissa osavaltioissa Geocaching HQ on hyllyttänyt fyysiset kätköt, joiden kätkönomistaja ei ole osoittanut mitään toimintaa geokätköilytunnuksellaan viiteen vuoteen. Tällaiset kätköt on hyllytetty ja viestissä on kehoitettu suorittamaan kätköhuolto ja aktivoimaan kätkö uudestaan. Tai jos kätkönomistaja ei enää halua ylläpitää kätköään, he voivat arkistoida sen tai antaa adoptoitavaksi aktiivisemmalle kätköilijälle. Jos kätkönomistaja ei tee mitään 30 päivän kuluessa kätkö arkistoidaan automaattisesti.

Aika mielenkiintoinen lähestymistapa HQ:lta, sillä tällaisessa automaattiarkistoinnissa kätkörasiahan jää maastoon ja on etsittävissä. Mielenkiintoista nähdä, kuinka moni näistä kätköistä päätyy “zombeiksi”, joita kätköilijät etsivät ja kirjaavat löydetyksi arkistoinnista huolimatta. Toisaalta tämä avaa kätköpaikkoja uusille piilottajille. Tämä myös toimii perälautana sille, jos kätköilijä vaikkapa kuolee, eikä kukaan ole arkistoimassa tai katsomassa kätköjen perään. Täytyy vain toivoa, että innokkaat kätköilijät hakevat georoskat pois maastosta, eivätkä ne jää sinne lojumaan.

Poikkeukset vahvistaa säännön

Kokeilu on siis toistaiseksi voimassa vain kahdessa USA:n osavaltiossa. Kokeilussa on kuitenkin kolme poikkeusta, jolloin kätköä ei automaattiarkistoida:

  1. Kätkö on piilotettu ennen tammikuun 1. päivää 2004
  2. Kätkössä on matkalaisia
  3. Muut erikoisolosuhteet

Kohta 1 on ymmärrettävä siinä mielessä, että Geocaching HQ haluaa suojella geokätköilyn esihistoriaa ja että näihin päiviin säilyneet vanhat kätköt säilyvät jatkossakin. Toisaalta erityiskohtelu herättää kysymyksiä, etteikö näiden kätköjen perään olisi hyvä jonkun katsoa? Mutta toisaalta tämä antaa armoa suositun Jasmer-haasteen suorittajille ja muille, joita vanhat kätköt kiinnostavat.

Toinen kohtakin on melko selkeä. Jos kätkössä on matkalainen, on hyvä, ettei kätköä arkistoida, jotta todennäköisyys, että matkalainen pääsee vielä kiertoon säilyy hyvänä. Tietysti tästä herää kysymys, että arkistoidaanko kätkö heti, kun matkalainen on siitä poistunut? Eli oikeastaan kysymys on, kuinka usein näitä inaktiivisten kätkönomistajien kätköjä hyllytetään? Tapahtuuko se päivittäin, jolloin matkaajan poistuminen hyllyttäisi kätkön pian. Vai onko se kuukausittainen eräajo? Sitten tietenkin on vielä se melko yleinenkin tapaus vanhojen kätköjen yhteydessä, että kätkökuvaus näyttää, että kätkössä olisi matkalainen, vaikka todellisuudessa se on jo lähtenyt jonkun mukaan kätköltä. Ainakin omilla suosituilla kätköilläni tämä on enemmän sääntö kuin poikkeus, että kuvaus näyttää kätkössä matkalaisen, vaikka sitä ei oikeasti kätköllä enää olekaan. Tässä tapauksessahan kätkönomistajan tulisi merkata matkalainen kadonneeksi. Eli kuinka hyödyllinen automaattiarkistointi lopulta onkaan?

Kohta 3 jättää eniten arvailun ja tulkinnan varaa. Mitkä ovat ne erikoisolosuhteet, jolloin kätköä ei arkistoida? Veikkaan, että tämä on jätetty takaportiksi kätkötarkastajille palauttaa kätkö, jos automaattiarkistointi aiheuttaa suurta tunnekuohuntaa paikallisessa kätköilijäyhteisössä. Voin kyllä helposti kuvitella keskustelun, joka syntyy kun kätkötarkastaja palauttaa kätkön etsittäväksi:

Kätköilijä: Miksi kätkö palautettiin hyllytyksestä?
Tarkastaja: Siinä oli sellaiset erikoisolosuhteet.
Kätköilijä: Ai, millaiset?
Tarkastaja:

No ei tämä niin vakavaa ole.

Kokeilu koskee 1-3 % kätköjä niissä USA:n osavaltioissa, joissa tätä menettelyä kokeillaan. Geocaching HQ on luvannut analysoida kokeilun tulokset ennen kuin se päättää otetaanko vastaava menettely käyttöön ympäri maailmaa. Kriteereitä onnistuneelle kokeilulle tai aikataulua Geocaching HQ ei ole päättänyt, mutta on hyvin mahdollista, että tällainen menettely nähdään myös Suomessa myöhemmin tänä vuonna. Kun asiasta tihkuu lisätietoa, niin palaamme asiaan jos käytäntö on tulossa myös Suomeen.

Lisätietoja inaktiivisten kätköilijöiden kätköjen arkistoinnista löytyy HQ:n sivuilta.

Mitä mieltä olet? Onko tällainen inaktiivisten kätkönomistajien kätköjen automaattinen hyllytys ja arkistointi hyvä juttu vai ei? Kommentoi alle.

4 comments

  1. Mielestäni tässä jutussa on enemmän hyviä puolia kuin huonoja puolia. Tällä saadaan ehkä vapautumaan paikkoja joista olisi enemmänkin kerrottavaa kuin mitä nykyinen kuvaus kertoo. Kannatan

  2. Ekan 30 päivän jälkeen voisi olla 30 päivää aikaa jonkun adoptoida kätkö vain ilmoittamalla asiasta. Koko tämän 60 päivää voisi olla kirjauskohdassa ” haluan adoptoida” kohta kuten ilmoita ongelmasta. Sillä säilyisi hienot ja fafo rikkaat kätköt.

  3. Hyvä juttu! Ehkä pientä hiomista vielä, mutta idea on oiva. Tuo viisi vuotta inaktiivisena on kuitenkin aikas pitkä aika. Suomessa (ainakin) tulee vastaan turhankin paljon huonokuntoisia kätköjä, vaikka kätköttäjä ei ole vielä kovin kauaa passiivisena ollutkaan. Jos omistaja on passiivinen, tai ei pidä kätköistään huolta, niin arkistoon vaan ja tilaa uusille. Thymallus Thymallus tekee tässä tärkeää työtä, mutta mielestäni se arkistointirima saisi olla matalammalla nykyiseen nähden. Samoin hyllytys- ja arkistointinopeus on joskus turhankin aikavaa. Huonokuntoiset tai hävinneet kätköt kartalla kun ei palvele enää ketään, ja saattaa jopa aiheuttaa hallaa harrastajia ja harrastetta kohtaan.

    Olisi myös hyvä, jos adoptointi olisi mahdollista tuommoisissa tapauksissa ilman omistajan lupaa, jos omistajaan ei saa enää yhteyttä (ilman vuosimallirajoitteita). Monta vanhaa purkkia on tälläkin hetkellä “heitteillä”, eikä kukaan niitä huolla saatika käy lokivihkoja läpi, pitääkö kirjaukset kutiansa nettiloggausten kanssa. Sillä jos sitä ei kukaan valvo, niitähän voi kirjata löydetyksi käymättä oikeasti purkilla eikä kukaan virtuaalilogeja ole poistamassa (vaikka itseänsä siinä vain huijaa)..

    Kyllä aktiivisella kätköllä pitää olla aktiivinen huolehtija!

  4. 1) Ei noilla “säännöillä”.
    2) Ei automaattisena.
    3) Paperilla ajatuksena kylläkin hyvä vähentää tuota georoskan määrää.

    Kalvoapina: Mistä alkaen jossain muualla, kuin ehkä rajattua määrää poikkeuksia lukuun ottamatta Suomessa, joku on valvonut tuota? 😀 Ei, se että Lauri ja Liisa ja sitten vielä Kertun tuntema Rane tarkastaa logit, menee siihen “poikkeuksien” -määritelmään. Kyllä tämä on jo vuosia ollut muualla geovierailua, ei geokätköilyä. Viimeisen voitelun suomalaistenkin edes kohtuullisesta rehellisyydestä antoi se, kun tuossa tovi sitten seuraavaa kätkökiekkaa suunnitellessani osui silmään parin *kokeneen kätköilijän* loggaus, joka yleensä aloittelevilta kätköilijöiltä on niin kovin tuttu: “Ei löytynyt purkkia, mutta loggasimme silti löydetyksi, onhan se ok?”

    Nopeampi arkistointi sitä edeltävällä adoptointimahdollisuudella ilman omistajan hyväksyntää olisi hyvä. Jos ei vuoteenkaan ole käynnyt sivustolla ja purkilla on huoltopyyntöjä jonoksi asti, niin hittoako sitä roskaa pitää roikkumassa. Saati muiden huollettavana. Viisi vuotta on aika naurettavan pitkä aika. Jos nyt sitten selviää myöhemmin, että omistaja on ollut sen vuoden koomassa ja siksi estynyt huoltamaan, mutta nyt sitten olis ok ja jatkaa harrastusta, niin eks se vois sitten olla sellainen “Muut erikoisolosuhteet”…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.