Testissä: Cachetoolbox-geokätköilysovellus

Mysteerinratkontaan on olemassa mainio sivusto www.geocachingtoolbox.com, josta löytyy apuja jos jonkinlaiseen pulmaan. Sivuston lisäksi tietysti on liuta erilaisia muita työkaluja mysteerien selättämiseen ja osa näistä on löytänyt tiensä myös kätköilijöiden taskuihin mobiilisovelluksen muodossa. Androidille on tarjolla kattava Geocache Calculator, josta löytyy työkaluja joka lähtöön. iOS:lle ei kuitenkaan ole tarjolla yhtä näin kattavaa työkalua. Vai onko sittenkin? Cachetoolbox vaikuttaa melko kattavalta mysteerityökalulta, joten otimme sen testiin.

Cachetoolbox

Cachetoolbox on alunperin vuonna 2012 julkaistu SwissGEO tools ohjelma, josta löytyy työkaluja mysteerien selättämiseksi. SwissGEO tools tosin ei ollut saatavilla Suomessa, vaan ainoastaan Euroopassa Sveitsissä ja sitä ympäröivissä maissa. Tämän vuoden kesällä sovellus päivittyi versioon 6 ja samalla nimi vaihtui SwissGEO:sta Cachetoolboxiksi.

Hintaa sovelluksella on 4.49 €, joten ihan halvasta sovelluksesta ei ole kyse. Toisaalta eipä se vitsku paljoa ole, jos sovellus on oikeasti hyödyllinen ja siitähän tässä jutussa ollaan ottamassa selvää.

Sovelluksen näkymä on jaettu viiteen välilehteen eli tabiin. Tabit ovat: Nykyinen sijainti, koordinaattimuunnokset, kooditaulukot, työkalut ja lisätietoja ohjelmasta.

Sovelluksen pääset lataamaan alla olevasta linkistä:

 

Nykyinen sijainti

Ensimmäiseltä välilehdeltä löytyy GPS:n tarjoamat koordinaatit desimaalimuodossa ja asteet, minuutit ja minuutin desimaalit (DMS) muodossa. Lisäksi tarjolla on Swissgrid (CH1903+) muoto, joka on Suomessa yhtä hyödytön kuin KKJ Sveitsissä eli koordinaatteja ei ole saatavilla.. Lisäksi ruudulta löytyy korkeus merenpinnasta ja mahdollisuus tutkailla sijaintia kartalla. Lisäksi monista kätköilysoftista puuttuva GPS:n tämän hetkinen tarkkuus metreinä löytyy tästä näkymästä. Karttanäkymä avaa jonkinnäköisen OpenStreetMap elementin ruudulle. Valmis karttaelementti toimii hyvin sijainnin tarkastukseen, mutta valitettavasti karttaelementin kontrollit eivät ole tarkoitettu mobiililla käytettäväksi ja niinpä ne ovat turhan pienet isoille nakkisormille.

Asetuksista kartalle voi säätää näkyviin vaellusreittejä ja valita kartan resoluution. Suurta käyttöä näille asetuksille en löytänyt etenkään, kun en onnistunut saamaan Hiking trails -asetusta päälle. Olisihan se hyödyllistä nähdä vaikka Wikiloc-palvelun reitit kartalla, silloin kun kulkee itselle entuudestaan tuntemattomassa maastossa.

Koordinaatit

Sovelluksen toiselta välilehdeltä löytyy koordinaattimuunnoksia. Tai oikeastaan koordinaattinotaatiomuunnoksia ja DD.DDD muotoiset desimaalikoordinaatit voi konvertoida DMM ja DMS sekä Swissgrid muotoihin. Muunnos toimii mistä tahansa merkintätavasta toiseen. Jälleen mukana sama OSM karttaelementti, josta muunnettuja koordinaatteja pääsee katsomaan kartalla. Lisäksi ylälaidasta löytyy nappi, josta koordinaatit voi kopioida tai pasteta kenttiin, mikä helpottaa numeroiden kanssa venkslaamista.

Itse ehkä olisin yhdistänyt koordinaattivälilehden nykyisen sijainnin näyttävän välilehden kanssa, sillä nyt sovelluksesta menee kaksi välilehteä melkeinpä saman asian esittämiseen. Lisäksi ehkä olisin kaivannut enemmänkin koordinaattimuotoja. UTM-koordinaatit nyt vähintään, mutta mieluusti muitakin useasti mysteereissä näkyneitä muotoja. Tietysti KKJ:n ja vastaavien puuttumisen ymmärtää, koska ne eivät ole maailmalla kovin suosittuja 🙂

Muunnostaulukot

Kolmannelta välilehdeltä löytyy muunnostaulukoita. Yhteensä erilaisia muunnoksia on 80 erilaista. Sovellus myös päivittyy aika tiheästi ja kokeilujakson aikanakin sovellukseen ilmestyi uusia muunnoksia, joten lisää tulee tasaiseen tahtiin, mikä on tietysti mukavaa. Haluttu muunnos valitaan listasta, jolloin aukeaa uusi näkymä, jossa näkyy valittu “merkistö”, kuten esimerkiksi alla olevassa kuvassa keskellä olevat signaaliliput. Kun haluttua signaalilippua painaa, ilmestyy ruudulla olevaan laatikkoon sitä vastaava selkokielinen merkki. Muunnosta selkokielisestä tekstistä haluttuun merkistöön ei tueta.

Ohjelma muistaa mitä muunnoksiin on aiemmin syötetty. Ominaisuus on ihan kätevä, eikä ratkaisu katoa vahingossa, vaikka tulisikin painettua Back-nappia. Tosin tämän seurauksena jos useampana muunnokseen on kirjoitettu tekstiä talteen, ohjelma tuntuu hieman hitaalta. Ei mitenkään pahasti, mutta kun välilehden avaa, menee hetki ennen kuin muunnostaulukkolistaa pääsee vierittämään tai valitsemaan halutun muunnoksen. Toisaalta, vaikkei tekstiä olisikaan talletettu, niin muunnostaulukon avaaminen kestää aina pienen hetken. Tuntuu hieman erikoiselta, koska ei ruudulla nyt mitään kovin raskasta pitäisi kuitenkaan olla. Jos kentät haluaa kootusti tyhjentää, löytyy muunnostaulukkolistauksen oikeasta yläkulmasta asetukset-nappi, josta pääsee tyhjentämään kaikki talletetut tekstit.

 

Tässä vielä lista kaikista sovelluksesta tällä hetkellä löytyvistä muunnoksista:

 

Ancient Hylian Angelic Antiker Arcadia
Ath Atlantean Aurebesh Bacon
Baudot Blox Braille Chappe 1
Chappe 2 Circle Cirth Colors
Covenant Daedric Dagger DLI
Egyptian Finger Fingers Flags
Fonic Freemason 1 Freemason 2 Freemason 3
Freemason 4 Futurama Galactic Gargish
Gerudo Glagolitic Gnommish Greek (lower case)
Greek (upper case) Hexahue Hieratic HVD
Hylian Hylian 64 Hylian Symbols Hymmnos
Kenny Klappentelegraph Klingon Krypton
Magi Malachim Matoran Maya
Maze Moon Morse Ogham
Ophidian Pictish Swirl Pixelcode Puzzle
Quadoo Reality Romulan Runic
Sarati Semaphore Spick Sunuz
Tau Tectonese Templer Theban
Tomtom Ulog Utopian Visitor 1
Visitor 2 Vorlon Zamonic Zentlardy

Työkalut

Neljänneltä välilehdeltä löytyy työkalut. Kirjaintyökalut sisältävät ASCII-muunnoksen, Morsen, numerot tekstiksi, teksti numeroiksi ja erilaiset ROT-salaukset. Ihan riittävä kattaus maastomysteerien selättämiseen siis. Numeroihin liittyen työkaluja löytyy kahden koordinaattipisteen välisen etäisyyden laskemiseen, koordinaattiprojisioon, alkulukuihin, roomalaisiin numeroihin, lämpötiloihin ja lukujärjestelmiin. Näissäkin mielestäni on valittu mainiosti ne maastomysteereissä useimmin tarvittavat työkalut.

Työkaluvälilehden varsinainen helmi on kuitenkin multikätkötyökalu. Työkaluun voi kerralla olla talletettuna 3 eri multikätkön muuttujia. Muuttuja välilehdellä voi kerätä arvoja talteen muuttujille A-Z. Kirjaimen viereen voi asettaa numeron. Kätkölle voi antaa myös nimen, jotta muistaa miltä kätköltä kerätyt numerot ovat. Lisäksi löytyy laskin, jossa voi käyttää multikätkön muuttujien arvoja suoraan. Eli senkun naputtelee laskukaavan laskimeen (tai kopsaa kätkökuvauksesta), niin laskin osaa käyttää muuttujille talletettuja arvoja. Laskimeen saa talteen 6 eri laskutoimitusta. Tämä on varsin kätevä työkalu multien kanssa puuhasteluun. Kirjaimia ja numeroita voi syöttää ruudulta tai kirjoittaa näppäimistöllä. Laskin tukee plus-, miinus-, kerto-, jako-, potenssi- ja neliöjuurilaskuja. Lisäksi laskin ymmärtää laittaa luvut jonoon tarvittaessa. Jos siis haluaa kertoa muuttujien D ja E arvot pitää kirjoittaa D*E, mutta jos haluaa käyttää D:n ja E:n muodostamaa yhtä lukua voi kirjoitta DE. Eli jos D=3 ja E=6, niin kirjoittamalla DE luvuksi korvautuu 36. Varsin näppärää.

Itse nostaisin mainion multityökalun omaksi välilehdekseen, sillä nyt sitä joutuu hieman hakemaan työkaluvalikosta vaikka multityökalu erottautuu muista työkaluista monipuolisuudellaan.

Yhteenveto

Cachetoolbox on kehityskelpoinen mysteerityökalu iOS-laitteille. Se ei vedä vertoja Androidin Geocache Calculatorille. Etenkään, koska CacheToolBox maksaa 4,49 €. Vaikka summa ei varmasti kenellekään ole ylitsepääsemätön ja hyvien työkalujen kehittäjiä on ilo tukea, niin yli vitosen hintaan odottaisi jo hiotumpaa sovellusta. Nyt tuntuu, että välilehdet on läiskäisty siinä järjestyksessä, kun ne on tullut mieleen, eikä asiaa ole sen kummemmin pohdittu. Kaksi välilehteä koordinaateille tuntuu liioittelulta ja toisaalta multityökalu voisi olla oma välilehtensä.

Ulkoasu on melko pelkistetty. Se on selkeä, mutta ei hivele silmää. Ehkä hieman insinöörimäinen paikoitellen. Aina voi perustellusti myös kysyä, mihin erillistä mobiilisovellusta tarvitaan, kun geocachingtoolbox.com ja muut vastaavat sivustot ovat selaimella saavutettavissa. Tietysti silloin, kun datayhteyden kuuluvuus on heikko, sovellus tulee tarpeeseen. Suomessa mobiiliverkon peitto on sen verran hyvä, että näin käy melko harvoin.

Ei CacheToolBox huono sovellus ole. Se on paras mysteerityökalu mitä iOS:lle löytyy. Osin se johtuu kilpailun puutteesta, ja osin CacheToolBoxin hyvyydestä. Työkalun päivitystahti on ollut melko tiheää ja se lupaa hyvää. Jos sovellusta jatkokehitetään voi siitä tulla Cachlyn tapainen de facto -valinta aktiiviselle geokätköilijälle. Mutta tällä hetkellä se on vielä hieman raakile ja siksi hinta tuntuu kovalta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.