Pull together – matkaraporttia megasta

Tämän vuoden mega järjestettiin lauantaina 7.7. Haapajärvellä Ronkaalassa. Geokansa sai nauttia mahtavista lab-kätköistä ja yllätysohjelmasta koko aurinkoisen päivän. Ja mikä parasta, lysti ei maksanut mitään.

Logikirja. Logikirjan edessä pääsi poseeraamaan ja vetämään yhtä köyttä. Köysi kuvassa vasemmalla

Alueena oli Haapajärven pesäpallokenttä. Hiekkakentällä lämpö nousi, kun aurinko porotti taivaalta. Onneksi varjopaikkoja oli riittämiin tarjolla. Ruokakojuja ei pienen kioskin lisäksi ollut, vaan mega luotti Haapajärven keskustan tarjontaan. Keskustan kaupat ja ravintolat olivatkin vain muutaman sadan metrin päästä tapahtumapaikalta, joten ruokapaikan löytäminen ei ollut ongelma. Sinänsä ratkaisu oli onnistunut, että porukka hieman hajaantu eri ravintoloihin, eikä pitkiä jonoja syntynyt. Paitsi ABC:llä kuulemma oli ruuhkaa 🙂

Tapahtuma-aluetta

Geokolikoita arvottiin will attend -loggauksen kirjanneiden kesken joka tasatunti. Samoin kätköilijähaastatteluja oli tasatunnein. Itse olisin ehkä arvostanut hieman tiivimpää ohjelmaa, mutta toisaalta tällä tavoin ohjelmaa riitti koko päiväksi, eikä tarvinnut pitkiä aikoja putkeen olla kuuntelemassa haastatteluja. Yllätysohjelmassa oli myös paikallinen taikuri. Geobingossa sen sijaan tutustuttiin uusiin kätköilijätuttavuuksiin keräämällä bingoa ruudukkoon, jossa tuli löytää kätköilijä, joka on esimerkiksi käynyt gigassa tai jolle Pull together oli se ensimmäinen mega. X marks the spot -kisassa taas pääsi tarkastamaan oman gepsinsä tarkkuuden verrattuna annettuun sijaintiin.

Kiven Alla -kaupassa ja JP’s GeoDesignsilla riitti asiakkaita.

Kätköilijähaastattelut tuli talletettua videolle ja yhtä lukuunottamatta olen jo julkaisuluvankin saanut. Kunhan ensin kotiudutaan megamatkalta, niin editoidaan videot ja eiköhän ne pätkähdä ihmeteltäväksi. Täytyy vain toivoa, että haastateltavien ääni niissä kuuluu. Välillä haastatateltavat puhuivat hieman hiljempaa, eikä puhetta tahtonut paikan päälläkään kuulla katsomon takarivelle.

Lab-kätköt

Tänä vuonna megassa oli ensi kertaa Suomessa 20 lab-kätköä. Lab-kätköt oli jaettu kahteen 10 kätkön ryhmään, joista 10 ensimmäistä löytyi mega-alueelta ja toiset 10 ympäri Haapajärveä erilaisilta nähtävyyksiltä. Alueen Lab-kätköissä oli näkyvillä vahvasti tapahtuman teema: yhteistyö. Tänä vuonna lab-kätköihin oli todella panostettu. Jaut5:ltä oli lab-kätkö, jonka koko oli jo huikaiseva. Arviolta nelisen metriä korkea pienistä hirsistä koottu rakennelma, jonka huipulla oli pesukone. Kaveri tarvittiin vetämään narusta ja avaamaan pesukoneen luukku, jotta itse voi heittää koripallon pesukoneen sisään. Kun pallo kolahti sisään, niin pesukoneen luukku aukesi paljastaen loggauskoodin.

Myös muita mahtavia labeja löytyi. Löytyi kaksi erilaista vedellä täytettävää putkea, jossa tarvittiin kavereita tukkimaan putken vuotokohtia tai vuotavia letkuja. Löytyi myös labyrintti, jossa muutama kaveri tarvittiin kääntelemään labyrinttiä, jotta labyrintissä lymyilevä kiekko saadaan ulos ja koodi esille. Hauska rasti oli myös Tiivistunnelma -lab, jossa tarvittiin kuusi osallistujaa paikalle yhtä aikaa tietylle webbisivulle, jotta loggauskoodi paljastuu.

Kuaizi-lab puolestaan toi mieleen erään tehtävän Prison Island -seikkailusta, jossa piti syömäpuikkojen näköisillä tikuilla nostaa pientä kätköä ja ojentaa se tikkujen avulla kaverille, joka nosti purkkia reittiä pitkin ylemmäs ja taas piti antaa purkki kaverille. Tarkkuutta ja rauhallisuutta vaativa tehtävä oli yllättävän vaikea ja tämä oli ehkä ainoa rasti, jolle hieman kertyi enemmän jonoa. Muuten labeille ei juuri tarvinnut jonotella ja pääsi itse suorittamaan tehtäviäkin, vaikka melkeinpä ruuhkaisimpaan aikaan tehtävät kierrettiinkin.

Mukana oli myös parittoman kirjanmerkin etsintää, teelaadun etsimistä, QR-koodin lukemista pimeän kuution sisältä ja ukkelin energisointia. Näistä viimeisessä siis tarvittiin kaveri painamaan nappia, jotta itse näki mihin valoon syttyy merkkivalo osoittamaan loggauskoodia.

Paikan päällä olleet lab-kätköt olivat ehkä hienoimpia Suomen megojen historiassa. Haapajärveä esitelleet labit puolestaan olivat enemmän perinteistä koodin metsästystä kaupungin nähtävyyksien liepeiltä.

Kaiken kaikkiaan tämän vuoden mega oli jälleen kerran varsin onnistunut tapahtuma, josta ei suurempaa valitettavaa keksi. Hinta-laatusuhde on kokolailla kohdallaan, etenkin kun järjestäjien toimesta oli tarjolla grillimakkaraa ja lättyjä osallistujille. Siis ilmaiseksi tietenkin.

Ensi vuonna kolme megaa

Tämän vuoden megatapahtuman pölyt ovat tuskin asettuneet, kun jo ympäri Suomea suunnitellaan kovaa vauhtia tulevia megoja. Tällä tietoa ensi vuonna saamme nauttia Suomessa peräti kolmesta megatapahtumasta. Tosin näistä vasta yksi on virallisesti mega ja kaksi muuta havittelevat tuota titteliä. Vuoden 2017 Kiilopään mega saa jatkoa ja pääsemme vuonna 2019 nauttimaan uudestaan pohjoisen keskiyön auringosta 15.6. Tapahtuma on siis saanut perintönä megastatuksen ja tapahtuman kätkökuvaus löytyy täältä.

Toinen megaksi aikova tapahtuma järjestetään Oulussa ja kulkee nimellä Tar’n’Tech Oulu 2019. Tapahtuman kätkökuvaus on jo julkaistu ja on tähän mennessä kerännyt vajaat 250 will attendia. Eli vielä tarvitaan vetoapua ennen kuin tapahtuma saa megastatuksen. Jos edes harkitset meneväsi tapahtumaan, laita will attend. Näin autat tapahtuman järjestäjiä rakentamaan tapahtumasta megan. Oulun suurtapahtuman päivämäärä on 25.5. 2019.

Kolmas vuoden 2019 megatapahtumaksi aikova suurtapahtuma järjestetään syksyllä 2019 Lahdessa. Mastojen loisteessa -tapahtuman järjestelyt ovat kovassa vauhdissa, mutta tapahtuman kätkökuvausta ei ole vielä julkaistu. Tämä oletettavasti siitä syystä, että kuvausta ei HQ:n sääntöjen mukaán voida julkaista kuin vuosi etukäteen, jos tapahtumalla ei ole perittyä megastatusta.

Ensi vuonna siis ei megoista ole Suomessa pulaa. Ei muuta kuin valitsemaan oma suosikki tai vaikka osallistumaan kaikkiin kolmeen. Ensi vuoden megoihin palataan vielä tarkemmin myöhemmin.

Pull together oli sen verran hyvä tapahtuma, että kyllä kelpaa tiimimme jäsen K:n heittää yläfemmat Geo Taon kanssa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.