Suomen parhaat kätköt 2017

Geocache.fi:ssä on ollut käynnissä muutaman viime viikon ajan äänestys Suomen parhaista kätköistä 2017. Nyt äänestys on päättynyt ja vuoden 2017 parhaat kätköt ja miitit ovat selvillä. Tuloksia pääsee katsomaan täällä.  Tämän vuoden äänestyksen voittajaksi nousi Team_Wildwaterin piiloittama Alarannan arvoitus -mysteeri. Kätkö on tällä hetkellä talviteloilla, mutta keväällä siihen taas pääsee tutustumaan.

Vuoden 2016 kätköistä äänestettäessä viime vuonna ykkösenä oli Sea Sand Sun Mega. Tämän vuoden megat ovat molemmat molemmat kärkikympissä, mutta eivät nousseet mitalisijoille. Myös perinteisesti hyvin äänestyksissä pärjännyt jaut5 ei tällä kertaa löydy top10:stä. Sen sijaan viime vuonnakin listoilla keikkunut copohontas on tänä vuonna myös top10:ssä vahvasti. Lisäksi vähemmän yllättäen PorvooGT eli nimimerkki, jolla Porvoon Geotour on piilotettu on listalla ykkösenä äänimäärän perusteella. Jos taas katsoo kätkömäärän perusteella lista näyttää hieman toiselta. Toki PorvooGT on tälläkin listalla mukana, mutta listalta löytyy sitten KoplaKopo, ibikset <3, ismo485, Tenukko, jotka ovat aiempinakin vuosina keikkuneet äänestyksen kärkisijoilla ja tunnetusti tehneet laadukkaita kätköjä.

 

 

Reilu 10 % suosikkeja

Yhteensä 1250 kätköä sai ääniä. Tämä jää viime vuoden luvusta hieman, mutta toisaalta vuonna 2017 julkaistiin kätköjä vähemmän kuin vuonna 2016. Kun vuonna 2017 julkaistiin yli 10000 kätköä, niin jälleen tänäkin vuonna yli 10 % niistä sai vähintään yhden äänen. Tämä on ilahduttavaa, koska se kertoo, että laatukätköjä tehdään edelleen. Tämä hyvin heijastelee suosikkipisteiden jakamistahtia – joka kymmenennelle kätkölle voi antaa pojon. Ehkä tämä kertoo siitä, että äänestyksen pohjana toimiva geocache.fi:n lista näyttää kätköt, joille on antanut suosikkipisteitä. Tai sitten ei. Mutta tässä valossa tarkasteltuna se, että suosikkipisteitä voi antaa yhden per 10 löydettyä kätköä on juuri sopiva.

Omia kätköjä ei tullut viime vuonna tehtyä taaskaan kuin 2. Lisäksi tuli järjestettyä muutama miitti.  Mukavaa oli, että kätköni ja miittini olivat saaneet ääniä. Kiitokset äänestäneille! Ja keikkuipa Tampereen GIFF -miitti Pirkanmaan top10:ssä. Eiköhän tänäkin vuonna GIFF-miitti järjestetä, vaikka se jonkin verran maksaakin.

Jos tarkastellaan missä päin Suomea parhaat kätköt sijaitsevat, niin suhteellisesti eniten vuonna 2017 julkaistiin hyviä kätköjä Satakunnassa, Kymenlaaksossa, Kainuussa ja Lapissa sekä Etelä-Savossa. Nämä voivat siis olla hyviä suuntia tuleville kätköilyreissuille. Edelliseen vuoteen verrattuna suhteellinen määrä ääniä saaneita kätköjä laski Varsinais-Suomessa (0.5 % pudotusta) ja Pohjois-Pohjanmaalla (pudotusta 0.8%). Myös Kainuussa oli pudotusta viime vuodesta 1.1 % eli eniten. Viime vuoden tuloksissa tosin oli bugi ja kaikista maakunnista ei ollut prosenttiosuuksia, joten tarkka vertailu on hieman vaikeaa.

Äänestyksen tuloksista on se hyöty, että niiden avulla voi kivasti suunnitella tulevia kätköilyretkiä. Tai jos sattuu vierailemaan jollakin paikkakunnalla, voi äänestyksestäkin hakea osviittaa suosikkipisteiden lisäksi siihen, mikä on juuri se kätkö, jolla on ihan pakko ehtiä vierailemaan.

 

2 comments

  1. Jos taas katsoo kätkömäärän perusteella lista näyttää hieman toiselta. Toki PorvooGT on tälläkin listalla mukana, mutta listalta löytyy sitten KoplaKopoa ja Tenukkoa, jotka ovat tunnetusti tehneet laadukkaita kätköjä. – ibikset?

    1. Toki ibikset olisi voinut mainita. Kiireessä ilmaisin itseäni vähän huonosti. Tarkoitus oli sanoa, että erikseen mainitut nimimerkit ovat ennenkin keikkuneet top-listoilla äänestyksessä. Pitääpä päivittää juttua tältä osin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: