Suuri UV-testi: Osa 1 – UV-lamput

Hieman kuin Jäätteenmäen faksi Kiven Alla lähetti ihan pyytämättä ja yllättäen testiimme kaikki valikoimissaan olevat UV-lamput. Tai ei ihan. 12-Ledinen UV-valo jäi pois matkasta. Kiven Allan mukaan kyseessä oli hyvin pitkälle sama tuote kuin geneerinen yhdeksänledinen lamppu, joka on mukana testissä. CacheFire UV Pro2 on myös poistunut Kiven Allan valikoimista testin aikana, mutta pidin sen mukana testissä, koska ajattelin, että monella voi sellainen jo olla hankittuna ja ehkäpä voi sitten verrata sitä omaa lamppuaan muihin tarjolla oleviin. Lisäksi minulla sattui olemaan tämä lamppu itsellänikin, joten halusin nähdä miten se pärjää muihin lamppuihin nähden.

Kiven Allan valikoiman lisäksi heitin mukaan testijoukkoon vielä oman kiinalaisen brändäämättömän lampun. Kiinasta löytyy jos jonkinlaista UV-valoa ja niiden laadussa ja tasossa on paljon vaihtelua. Mutta ehkä oma kiinalainen lamppuni antaisi hieman osviittaa siitä, mitä Kiinasta saa. Testasimme siis yhteensä seitsemän lamppua: CacheFire UV Pro2 , CacheFire UV Focus, Generic 9 Led, GeoDox, CacheFire UV Focus compact, Maxell UV ja nimettömän kiinalaisen UV-lampun. Komea kattaus, vaikka itse sanonkin.

uv_pupuTämä postaus potkaisee blogissa liikkeelle suuren UV-testipostausten sarjan. Seuraavassa sarjan osassa (ei seuraava blogipostaus) katsomme UV-kyniä ja maaleja ja millaista jälkeä niillä syntyy eri alustoille. Palaamme myöhemmin sarjan päättävässä kolmannessa osassa siihen, miten UV-merkinnät kestävät aikaa kulutustestissä.

Aloittelijan info

 

UV
Kuva 1

Miten UV-lamput liittyvät kätköilyyn? Joissakin kenttämysteereissä (field puzzle) on tarpeen käyttää UV-lamppua. Koordinaatit on kirjoitettu paperille tai muuhun kohteeseen tussilla, joka näkyy vain UV-valolla. Tai sitten UV-valolla maalattuja nuolia tai vihjeitä pitää seurata kätkölle. Usein tällaiset pulmat on merkitty erillisellä UV-attribuutilla (kuva 1) ja ne ovat yleisimmin mysteerikätköjä. Joitakin multejakin kuitenkin löytyy, joissa UV-valon avulla saa koordinaatit seuraavalle välipisteelle.

Testatut UV-lamput

Kuusi testiin otetuista lampuista ovat mustia ja tehty lentokonealumiinista (kuva 2). Ainoa joukon eri värinen lamppu on sininen Maxell. Kuudessa lampussa on mukana rannelenkki. Ainoastaan CacheFire UV focus compactissa on vyöklipsu eikä rannelenkkiä. Alla olevasta taulukosta käy ilmi kaikkien testin lamppujen perustiedot, jotta niiden vertailu olisi hieman helpompaa.

Ominaisuus CacheFire UV Pro2 CacheFire UV focus CacheFire UV focus compact GeoDox 21 LED Maxell Generic 9 LED Kiinalainen unbranded
Pituus  152 mm  115 mm 95 mm 97 mm  190 mm 87 mm 132 mm
Halkaisija (ilmoitettu, ei mitattu) 35 mm 35 mm 25 mm 36 mm  35 mm 30 mm 30 mm
Paino 77 g  99 g  52 g  68 g  194 g 35 g 70 g
Paino akkujen kanssa 130 g 134 g  80 g 103 g  148 g 71 g 111 g
Akut 2 x AA 3 x AAA 1 x AA 3 x AAA 2 x AA 3 x AAA 1 x 18650
Ledejä  12 kpl 3 W High Power UV-LED 1 W High Power UV-LED 21 kpl  1 (ei kerrottu) 9 kpl 1 x CREE UV (ei välttämättä pidä paikkaansa)
Hinta 24.90 eur 41.90 eur 32.90 eur
19.90 eur 19.90 eur 9.90 eur n. 4.60 eur

Lampuissa on aikalailla koko hintahaitari edustettuna. Geneerinen 9-ledin lamppu on halvin Suomesta saatava lamppu ja UV focus on kallein. Muut jakautuvat välimaastoon melko tasaisesti. Kiinalainen on joukon edullisin, joskin hinta vaihtelee sen mukaan mistä tilaa ja mikä on euron kurssi jne.

Alla tarkemmin testiraporttia jokaisesta lampusta. Kuvat lamppujen valokeiloista on otettu kaikki samalta 1.5 metrin etäisyydeltä. Lampuilla osoitettiin talon seinää samalta kohdalta. Kuvia ei ole muokattu muutoin, kuin poistettu kohinaa (jos joku haluaa sponssata mulle paremman kameran, jolla saa parempia kuvia pimeässä, niin tiedätte mistä mut löytää).  Kaikille kuville on ajettu sama kohinanpoisto. Pidemmän matkan valokeilasta ei omalla kameralla ollut mahdollisuutta ottaa riittävän hyvää kuvaa, joten tällä kertaa tyydymme lähikuviin 🙁

Sitä kauanko patterit lampuissa kestävät en lähtenyt testaamaan, koska se ei yleensä ole UV-lamppujen tapauksessa merkityksellistä. Kätköilyssä kuitenkin UV-lamppua käytetään pidemmälläkin reissulla vain murto-osa ajasta – toisin kuin tavallista taskulamppua pimeän aikaan. Jos UV-lampussa on täyteen ladatut akut se yleensä kestää kätköilyreissun tarpeisiin hyvin. Lampuissa on testeissä käytetty Eneloopin -akkuja (AA ja AAA) ja KeepPowerin 18650 akkua.

Kuva 2 - Testin lamput rinnakkain pisimmästä lyhimpään.
Kuva 2 – Testin lamput rinnakkain pisimmästä lyhimpään.

Cache Fire UV Pro2

CacheFire UV Pro (kuva 3) käyttää perinteisiä AA-pattereita (kuva 4). Lamppu on myös testijoukon toiseksi pisin eikä välttämättä mahdu pienimpiin taskuihin pituutensa puolesta. UV Pron kädensija on joukon ohuin. Paksumpi lamppu istuisi paremmin käteen, mutta tämäkin menee. Pituuden ansiosta lampusta saa hyvän otteen.

Patteritilan kierre on vesitiivistetty vahvalla kumitiivisteellä ja kierre vaikuttaa laadukkaalta. Lampun saa ruuvattua auki myös ledien päästä kahdestakin kohtaa: patterikotelon toisesta päästä tai lampun leveämmästä osasta. Jälkimmäisestä pääsee käsiksi ledeihin ja teoriassa ne voisi vaihtaa. Käytännössä en sitten tiedä, miten tämä on mahdollista – veikkaisin, että ei kannata. Molemmissa LED-osan kierteissä on myös asianmukainen tiiviste, joten lamppu on vähintäänkin roiskesuojattu.

Rannelenkki on rungossa kiinni pienellä metallilenkillä. Metallilenkki vaikuttaa melko kestävältä pienestä koostaan huolimatta. Rannelenkki sen sijaan on käyttökelvoton. Ainakin aikuiselle miehelle, nimittäin lenkki on sen verran pieni, että aikuisen miehen käsi ei siitä mahdu (kuva 5). Jäsen A:n hennompi käsi sen sijaan sujahti lenkkiin ongelmitta. Tiimimme jäsenen K (jr) kädestä nyt puhumattakaan.

Lampun päässä oleva painonappi on kumipäällysteinen ja vaikuttaa jämäkältä. Napsauttamalla nappia lamppu menee päälle ja pois. Lampun ollessa päällä toimii nappi “taktisena” eli painamalla nappia kevyesti lampun saa pois päältä ja lamppu syttyy taas kun napin päästää. Toisin päin tämä ei toimi, mikä olisi ollut kätevämpi toiminnallisuus, jollon valoa olisi voinut näyttää hetken ilman lampun naksauttamista päälle.

cachefireuvpro
Kuva 6 – Cache Fire UV Pron keila on pieni ja himmeneväreunainen. Valoteho ei ole hääppöinen.

Cache Fire UV Pro:n elektroniikka vaikuttaa olevan ok tasoa. Ei mitään hifistelyä, mutta pattereiden jouset ja muut eivät repsota erityisesti.

12 Lediä tuottaa UV-valoa jonkin verran. Valokeila on kuitenkin yllättäen testijoukon heikoin (kuva 6). UV-valo kantaa juuri ja juuri 5 metriin asti, mutta keila leviää rankasti. Käytännössä lampulla pitää katsoa etsittävää kohdetta läheltä. Lähietäisyydelläkin valokeila on aika himmeä ja pieni, joten kätköilyssä piilotettuja koordinaatteja etsiessä alueen saa käydä lampulla sohien läpi melkoisen tarkasti tai muuten missaa numerot. Lampun valoteho on pienempi kuin 9-ledin geneerisen lampun. Tämä johtunee akuista. Kaksi AA-akkua (tai patteria) tuottaa maksimissaan 3 voltin jännitteen, kun taas 3 AAA-patteria on yhteensä 3.6 volttia, joten veikkaisin, että tästä johtuen 9-ledisen lampun valoteho on parempi.

CacheFire UV Focus

CacheFire UV Focus on joukon kallein lamppu ja myös valotehoisin (kuva 7). Vain Maxell UV yltää hyvin lähelle samaa valotehoa. Lamppu on sulavalinjainen, mutta viimeistely ei täysin vakuuta. Kierteet eivät ole tavallisten taskulamppujen luokkaa vaan hieman kevyempää tekoa. Toimivat kyllä hyvin ja ajavat asiansa, mutta eivät huou laatua. Tiiviste vaikuttaa kuitenkin ihan kestävältä ja lamppu on roisketiivis. Veteen en sitä ehkä pitkäksi aikaa upottaisi kuitenkaan. Ledin edessä olevan linssin saa myös kierrettyä auki, eikä siellä ole alumiiniholkin ja rungon välissä mitään tiivistettä.

Patterikotolon sisällä ledien puoleinen pää on hieman heppoiselta vaikuttavalla jousella toteutettu. Lampun takaosassa oleva metallinen liitinnasta vaikuttaa jo laadukkaammalta (kuva 8). Lampun elektroniikka näyttää samalla tavalla halvalta kuin muissakin lampuissa. Patterikelkan ledien puoleisessa päässä on myös jousitettu metalliliitin. Patterikelkan jouset törröttävät vähän miten sattuu, joten rahalla ei ainakaan näiltä osin saa vastinetta.

Painonappi on kumipäällysteinen ja napin voi tuntea kumin sisällä. Kumipäällyste tuntuu heppoiselta, mutta ainakin omassa tavallisessa taskulampussa tällainen on kestänyt yllättävänkin hyvin. Rannelenkki kiinnitetään lamppuun suoraan pujottamalla lenkin ohut naruosuus itsensä ympäri. Rannelenkki vaikuttaa kestävältä ja mahtuu käteen hyvin. Miinuspuolena rannelenkissä ei ole kiristinrengasta, joten sitä ei saa kiristettyä ranteeseen.

CacheFire UV Focus on pikkuveljensä Compactin kanssa joukon ainoita, joissa valokeilaa voi säätää. Lampussa on linssi, jonka etäisyyttä säätämällä voi muuttaa lampun valokeilaa kapeammaksi (kuva 9) tai leveämmäksi (kuva 10). Leveimmällä keilallakin lampun valo kantaa helposti yli viiteen metriin avoimessa (pimeässä) tilassa, kuten metsässä. Kapeimmillaan valokuvio muuttuu neliöksi, eikä se ole kovin hyödyllinen lähietäisyydeltä. Mutta kantamaa kapealla valokeilalla on yli 15 metriä ja koska keila hajoaa tuolla matkalla aika paljon, saa valaistua ison alueen kerralla. Jos etsit valoteholtaan hyvää UV-lamppua, niin ei tarvitse etsiä kauempaa. Tämä on sinun valintasi. Lisäksi UV Focus on joukon ainoa violetin värinen valo, jossa leveä valokeila on tasainen väriltään. Muissa lampuissa valokeilan keskellä on kirkkaampi kohta. Pois lukien CacheFire UV Pro, jossa ei ole kuin “kirkas” kohta keskellä.

CacheFire UV Focus Compact

CacheFire UV Focus Compactin (kuva 11) kun ottaa käteen, niin tulee heti fiilis, että nyt on kädessä laadukas lamppu. Lamppu tuntuu jämäkältä. Patterikotelon kierteet liukuvat mukavasti eivätkä rohise kierrettäessä. Paterikotelon tiiviste näyttää kestävältä. Samoin patterin paikallaan pitävä jousi tuntuu jämäkältä ja voimakkaalta. Se on myös pinnoitettu (kullattu?) johtavuuden takaamiseksi (kuva 12).

Lampun elektroniikkaa ei helpolla näe purkamatta lamppua. Mutta sen mitä siitä näkee vaikuttaa laadukkaalta. Lampun linssin saa irti kiertämällä ja toisin kuin UV Focuksessa, tässä lampussa tästäkin päästä löytyy tiiviste. Joskin linssin kierteet ovat muiden lamppujen kierrettäessä rohisevaa hieman heikompilaatuista tasoa.

Isoveljensä tapaan myös compactissa voi valokeilaa säätää siirtämällä linssiä. Compactissa mekanismi tuntuu todella jäykältä. Voi olla, että se käytössä ajan myötä löystyy hieman. Se olisikin ihan tervetullutta, sillä alkuun luulin, ettei lampussa ole “zoomaus” toimintoa, kun kärki ei liikkunut, vaikka voimaa käytti aika tavalla. Lopulta sain kuitenkin säädön toimimaan kun lisäsin tarpeeksi voimaa.

Compact on joukon ainoa, jossa on vyöklipsu. En kyllä itse ehkä pitäisi lamppua vyöllä katoamisvaaran takia. Klipsua ei voi irroittaa vaan se on kiinni parilla pienellä pultilla, joiden kanta on eksoottisempi. Lampun muotoilu ohjaa pitämään lampusta kiinni sormenpäillä. Itse olen tottunut pitämään lamppua kämmenen sisällä, joten sormenpääote vaatii vähän totuttelua kätköillessä. Toki lamppua voi pitää koko kädelläkin kiinni, mutta se ei oikein istu miellyttävästi tällä tavoin.

Lampun nappi on samanlainen kuin UV Focuksessa. Kumipäällysteinen ja toimii samaan tapaan. Nappi on hieman upotettu lampun pään sisälle, jolloin se ei mene niin helposti päälle itsekseen esimerkiksi repussa.

Suurin yllätys tulee kun lampun naksauttaa päälle. Valo ei olekaan muiden testin UV-valojen tapaan violettia vaan melkein valkoista oudolla violetilla säväyksellä (kuva 15). Alkuun piti oikein katsoa, että tuliko Kiven Alta oikea lamppu testiin vai ei, kun väri oli niin outo. Kun lampulla osoittaa UV-värillä kirjoitettuja tekstejä ne kuitenkin tulevat näkyviin ongelmitta. Lamppua voisi melkein käyttää varataskulamppuna värisävyn vuoksi. Lamppu ei kuitenkaan yllä kirkasta valoa tuottavien taskulamppujen valoteholle lähellekään, mutta hätätapauksessa tälläkin jotain tekisi.

Leveä valokeila on todella leveä: jo puolen metrin etäisyydeltä keila on halkaisijaltaan miltei puoli metriä. Keila siis hajoaa paljon ja on melko himmeä (kuva 13). Kuva ehkä antaa hieman himmeämmän kuvan kuin mitä valo todellisuudessa on. Kapeimmillaan keila muuttuu neliöksi ja keilassa näkyy ledien osat sekä jonkin verran halua keilan ulkopuolella (kuva 14). Portaattomalla säädöllä tietysti löytää aina tilanteeseen sopivan valokeilan koon. Kapeimillaan valokeila ei hajoa ja sillä voi tuikkia 15 metrin päähän. Joskaan ei ihan niin kirkkaasti kuin isoveljellään UV Focuksella tai Maxellin tai GeoDoxin lampulla.

Kuva 13 - Uskottava se on - kyllä tällä UV-tekstit näkyy, vaikka valo on eri väristä kuin testin muissa lampuissa.
Kuva 15 – Uskottava se on – kyllä tällä UV-tekstit näkyy, vaikka valo on eri väristä kuin testin muissa lampuissa.

Geodox

Geodox (kuva 16) -lamppua Kiven Alla myy vain 21 ledisenä lamppuna ilman sen kummempaa merkkiä. Omat odotukseni lampun suhteen eivät olleet kovin kovat. Ajattelin, että tämä olisi samanlainen kuin 9-ledinen lamppu, mutta vain hieman tehokkaampi. Kuinka väärässä olinkaan.

Geodox ei vaikuta laadukkaalta. Kierteet ovat perus ok-tasoa eikä tiiviste näytä kovin kestävältä. Ennemminkin näyttää siltä, että kun lampun patterikotelon ruuvaa auki useamman kerran, niin jossain kohtaa tiiviste pettää. Patterikotelossa jouset vaikuttavat kehnoilta ja kotelo haisee palaneelta. Ensimmäisenä tuli mieleen, että olisivatko ledit käyneet lämpimänä, mutta mikään ei viittaa tähän. Lampun ledit sisältävä osuus ei juurikaan haise palaneelta, ainoastaan patterikotelo.

Lampun elektroniikkaan ei pääse rikkomatta lamppua käsiksi, joten siitä en osaa sanoa. Patterikotelo kyllä lähtee irti myös ledien päästä, mutta mitään hyötyä tästä ei ole (kuva 17). Patterikelkka ei vaikuta kovin laadukkaalta ja liittimissä näkyy epämääräisiä jälkiä. Kelkka kuitenkin ajaa asiansa, eikä valo pätki heilutellessa.

Lamppu on hieman lyhyt kämmenessä pidettäväksi, mutta jos rannelenkin ottaa irti niin se istuu melko hyvin. Rannelenkki on lampussa kiinni metallirinkulalla, joka tuntuu heikolta ja voi venyä auki ajansaatossa. Toisaalta rannelenkki ei mahdu ranteeseen, joten sen voi hyvällä omalla tunnolla poistaa turhana.

Painonappi lampun päässä on yksi joukon tukevimmista ja on miellyttävä käyttää. Naksauttamalla lamppu menee päälle ja pois ja päällä ollessa nappia kevyesti painamalla se sammuu hetkellisesti.

Kuva 14 - Geodox lamppu on yllättävän tehokas. Valokeila on melko pieni, mutta kantaa pitkälle.
Kuva 18 – Geodox -lamppu on yllättävän tehokas. Valokeila on melko pieni, mutta kantaa pitkälle.

En odottanut Geodoxilta paljoa, mutta valoteholtaan lamppu olikin yllättävän tehokas (kuva 18). Aivan Cache Fire UV Focuksen ja Maxellin kintereillä. Geodoxin valokeila on suhteellisen pieni 1.5 metrin etäisyydellä n. 30 cm. Niinpä tällä joutuu kätköilykäytössä kampaamaan kohteita melko läheltä. Mutta koska tehoa on enemmän kuin 9-ledisessä lampussa tai UV Prossa ei koordinaattien etsiskely ole ollenkaan niin tuskaisaa. Kapeasta valokeilasta on myös hyötyäkin. Yllättäen Geodoxilla näkee 15 metrin päähän miltei yhtä hyvin kuin UV Focuksella. Valokeila pysyy lampussa hyvin nipussa ja valoa riittää pidemmällekin. Geodox jää kuitenkin hieman UV Focuksen tai Maxellin valotehosta. Lamppu vuotaa valoa kärjen sivusta, joten kätköillessä tällä lampulla seuraa aina halo, joka häiritsi itseäni testissä jonkin verran.

Maxell UV-lamppu

Maxell on joka suhteessa testijoukon erilaisin lamppu (kuva 19). Se on väriltään sininen ja joukon pisin ja painavin lamppu. Pituutta lampulla on omaan makuuni hieman liikaakin, koska lamppu ei mahdu mukavasti taskuun. Maxell on myös joukon ainoa, jossa on kumipäällystetty varsi. Siitä plussaa! En tajua miksei Fenixin TK20:sen jälkeen ole taskulampuissa ollut juurikaan kumipäällysteistä vartta. Kumi lisää pitoa märissä olosuhteissa ja lisäksi kumi ei ole pakkasessa kylmä käteen toisin kuin metallirunkoinen lamppu. Tällä on paljon merkitystä pakkasella vaikka olisi hanskatkin kädessä.

Maxellin painonappi on lampun rungon sivussa, kun taas toisissa lampuissa se on päässä. Jotenkin päässä olevaan nappiin olen niin tottunut, että tässäkin lampussa haen nappia aina päästä, kunnes muistan, että se on rungossa. Muutoin paikka on ihan toimiva, mutta repussa lamppu saattaa mennä vahingossa päälle. Nappi on kumipäällysteinen ja kumi vaikuttaa pehmeältä ja heppoiselta. Muuten nappi on mukavan jämäkkä, mikä osaltaan estää lampun menemistä päälle vahingossa.

Rannelenkki on suoraan lampussa kiinni ja se on sopivan kokoinen isompaankin käteen. Tässäkään rannelenkissä ei ole lukitusmekanismia. Lamppu aukeaa kolmesta kohtaa: patterikotelon molemmista päistä ja ledien päästä (kuva 20). Kaikissa kolmessa kohtaa on kuminen tiiviste, joka vaikuttaa yhtä laadukkaalta kuin UV Focus compactissa. Uskoisin, että lamppu on vähintään roisketiivis. Valmistaja sanookin lampun luokituksen olevan IP44 (roiske- ja likatiivis). Tämä on helppo allekirjoittaa.

Lamppu käyttää kahta AA-patteria (tai akkua). Lampun mukana tulee testijoukon ainoana patterit. Ledipään liitin vaikuttaa laadukkaalta. Takaosan jousi on hieman löysä ja patterit hölskyvät hieman lampun sisällä, mutta valo ei pätki, vaikka lamppua ravistaa voimakkaasti. Elektroniikka vaikuttaa testijoukon laadukkaimmalta.

Lampun runko on vahva ja valmistaja lupaa pakkauksessa, että lamppu kestää 1 metrin pudotuksen. Uskoisin, että kestää enemmänkin, mutta tietysti sitä ei voi luvata. Huvittavana yksityiskohtana lampun mainosteksteissä esitellään tärkeänä ominaisuutena suomenkielistä pakkausta 🙂

Kuva 15 - Maxellin valokeilassa on keskellä kirkaspiste ja himmeämpi reuna-alue.
Kuva 21- Maxellin valokeilassa on keskellä kirkaspiste ja himmeämpi reuna-alue.

Maxell UV on valoteholtaan todella hyvä (kuva 21). UV Focuksen luokkaa. Valokuvio vain ei ole tasainen ja valossa on keskellä kirkkaampi kohta ja keila himmenee reunoja kohden. Valokuvio muistuttaa kovasti kiinalaista UV-lamppua. Reuna-alueet Maxellin valokeilassa ovat aavistuksen himmeämpiä kuin UV Focus leveimmällä valokeilalla. Sen sijaan Maxellin valokuvion keskipiste on taas hieman kirkkaampi kuin UV Focus kapeimmalla valokeilalla. Eli hyvin lähellä samaa valotehoa liikutaan. Maxellilla näkyy vaivatta 15 metrin päässä oleviin kohteisiin.

Kuva 15 ei tee täysin oikeutta Maxellin valokeilalle. 1.5 metrin etäisyydeltä valokeila on iso, noin metrin halkaisijaltaan. Kuvassa 21 keila näyttää kapeammalta, mutta jos kuvaa katsoo tarkkaan, niin reuna-alue näkyy kokonaan. Erittäin kirkas keskikohta vain aiheutti ongelmia kameralle (ja kuvaajalle).

9-led geneerinen UV-lamppu

Tältä lampulta en suoraan sanottuna odottanut yhtään mitään. Tämän näköisiä LED-taskulamppuja on tullut vastaan ennenkin ja ne ovat järjestäen menneet kirpparille, koska ei niillä kätköilyssä oikein mitään ole tehnyt heikon valotehon vuoksi. 9-ledinen geneerinen ei brandattu lamppu kuitenkin yllätti minut, eikä se ollut testin huonoin. 9-ledinen lamppu pieksee CacheFire UV Pron valotehossa.

Lamppu on muutoin pelkistetyn putkilomainen muotoilultaan. Se istuu käteen suhteellisen hyvin, vaikka kämmenotteeseen se voisi olla hieman pidempi. Rannelenkki on niin pieni, ettei siihen mahdu kuin lapsen käsi. Rannelenkki on kiinni heikon oloisella metallilenkillä, mutta koska rannelenkillä ei aikuinen kätköilijä mitään tee, niin sen voi ottaa pois häiritsemästä. Lampun sisällä on vahva elektroniikan tuoksu, mikä on kuitenkin miellyttävämpi kuin Geodoxin palaneen tuoksu. Elektroniikka näyttää siistiltä ja patterikelkkakin asialliselta, joskaan ei huippulaadukkaalta (kuva 23). Patterikotelon jouset eivät näytä laadukkailta vaan törröttävät vähän miten sattuu. Pitävät kuitenkin patterit paikoillaan, vaikka lamppua ravistelee, eikä valo pätki. Patterikotelon kierteessä ei ole tiivistettä. Välillä kotelon kantta on vaikea saada kierteelle ja sitä joutuu yrittämään muutaman kerran ennen kuin se saa kierrettyä takaisin kiinni.

Lampun painonappi on samanlainen jämäkkä nappi kuin Geodoxissa. Painonappi toimii samalla periaatteella kuin testin muissakin lampuissa. Valoteho on parempi kuin UV prossa, mutta jää silti testin muista lampuista jälkeen (kuva 24). Valokeila leviää pidemmällä matkalla ja kantaa juuri ja juuri 5 metriin. Silti kauempana olevia UV -kohteita en tällä lähtisi etsimään. Koordinaattien lukuun lähellä olevasta lapusta lamppu toimii mainioisti.

Kuva 15 - 9-ledinen nimetön lamppu ei ollut testijoukon huonoin. Valotehoa on enemmän jos vertaa UV PRohon
Kuva 24- 9-ledinen nimetön lamppu ei ollut testijoukon huonoin. Valotehoa on enemmän jos vertaa UV PRohon

Kiinalainen UV-lamppu: Unbranded WF-501B

Mietin jonkin aikaa otanko kiinalaisen lampun mukaan testiin, mutta koska moni varmasti on lampun Ebaysta tai muuta kautta Kiinasta tilannut, niin ajattelin, että se on järkevää ottaa vertailuun mukaan. Lisäksi tämä on joukon ainoa lamppu, joka käyttää led-taskulampuissa nopeasti yleistynyttä 18650 akkua (kuvat 25-26).

Kiinalaisista lampuista kirjoitin aiemminkin. Tämän lampun kanssa kävi niin, että tilasin ensimmäisen, mutta sitä ei kuulunut. Reklamoin asiasta, eikä lamppua kuulunut sittenkään. Rahat meni sinne, kun eBay:n rahat takaisin -takuu meni umpeen aiemmin. Tilasin saman lampun toiselta toimittajalta ja tällä kertaa se tuli perille. Joskin kesti kuukauden päivät. Kannattaa myös huomata, että Kiinasta tilatessa laatu vaihtelee ja joskus voi saada hyvän tuotteen ja joskus taas ei.

Lampun muotoilu on pelkistetty ja varsin onnistunut. Lamppu istuu käteen hyvin. Valaisinpään “kruunun” reunat ovat huomattavan terävät. Tuntuu, että näillä voi helposti repiä takin tai housun taskuun reiän, jos lamppua pitää siellä. Pituuden puolesta lamppu kyllä mahtuu taskuun hyvin.

Lampun patterikotelon kierteet ovat keskitasoa – eivät luo laadukasta vaikultemaa, mutta ajavat asiansa. Patterikotelon jousitus lampun perässä on  hoidettu samanlaisella liitimellä kuin UV Focuksessa. Lampun päässä on heppoinen tavallinen jousi. Elektroniikka näyttää lampussa varsin siistiltä. Patterikotelon saa irti led-osasta. Tässä kierteessä oli jotakin rasvaa, eikä siihen tehnyt mieli koskea.

Rannelenkki on suoraan kiinni lampussa ja se mahtuu käteen mukavasti. Painonappi on monien muiden lamppujen kaltainen eli pehmeää kumia, jonka pinta tuntuu hieman heppoiselta. Nappi on kuitenkin jämäkkä ja sen verran upotettu lampun sisään, ettei vahinkopainalluksia esim. repussa helposti tapahdu.

Valoteholtaan kiinalainen lamppu on keskijoukkoa (kuva 27). Valokuviossa on erittäin kirkas piste keskellä ja tasaisen himmeä leveä keila. Käytännössä kätköilykäytössä kirkas keskiosa on se, jota tulee käytettyä piilotettujen UV-tekstien löytämiseen. Himmeästä osuudesta voi ehkä jotain pientä apua olla.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Kiinan pojat ovat ottaneet elektroniikan ilmeisesti jostain tavallisesta taskulampussa, sillä lampussa on joukon ainoana useampi eri moodi: täysteho, puoliteho, strobo. Kun lampun laittaa päälle ja kevyesti painaa nappia, niin lamppu sammuu. Kun napista päästää se syttyy uudestaan ja vaihtaa moodia. Eri moodien välillä pitää “kelata” tällä tavoin. Strobo on UV-lampussa aivan turha (ja sitä se on myös tavallisessa lampussa). Myöskään puolitehosta ei ole merkittävää etua, koska kätköilyssä yleensä UV-valoa käytetään niin vähän aikaa kerrallaan. Lamppu myös vaihtaa moodia kun sen sammuttaa joksikin aikaa ja laittaa päälle uudestaan. Niinpä moodien välillä kelailu pitää tehdä joka kerta kun lamppua käyttää.

Kuva 17 - Kiinalaisen lampun valokuvio.
Kuva 27 – Kiinalaisen lampun valokuvio.

 

Yhteenvetoa

Kaikki testatut seitsemän UV-lamppua toimivat kätköilyssä. UV-lampun käyttö on kuitenkin lopulta melko vähäistä. Pääosin UV-kätköissä luetaan UV-kynällä merkattuja koordinaateja paperilapusta tai muusta objektista. Näihin kätköihin riittää hyvin mikä tahansa testatuista lampuista.

Vastaan on tullut muutamia yösuunnistuskätköjä, joissa on seurattu UV-maalilla merkattua reittiä. Näihin kätköihin eivät pienempitehoiset lamput riitä. Testijoukosta tällaisia kätköjä pystyy hakemaan CacheFire UV Focus, Geodox, Maxell ja kiinalaisella UV-lampulla. CacheFire UV Focus compact saattaa toimia, mutta tällöin fokusta saa säätää aika kapeaksi ja kohteiden löytäminen on haastavaa. Myös heikko valoteho voi vaikeuttaa Compactin käyttöä UV-suunnistuskätköillä – etenkin jos ei ole täysin pimeää.

Kuvassa 20 on kaikkien lamppujen valokuviot rinnakkain vertailun helpottamiseksi. Kuvaa klikkaamalla se aukeaa isompana. Siitä käy aika hyvin selväksi lamppujen kirkkaudet, joskin kuva ei ihan koko totuutta kerro ja antaa todellisuutta huonomman kuvan CacheFire UV Focus Compactista ja Maxel UV:sta.

Kuva 20 - Kaikkien lamppujen valokuviot rinnan.
Kuva 20 – Kaikkien lamppujen valokuviot rinnan.

Lamppujen paremmuusjärjestykseen laittaminen ei ole helppo tehtävä, koska se riippuu vähän siitä mitä hakee. Alla olevassa taulukossa olen kuitenkin koittanut tiivistää jokaisen lampun plussat ja miinukset ja muut huomiot. AA-pattereita suosin siksi, että niitä on yleensä mukana matkassa jos käyttää erillis GPS-laitetta. Näin ollen ei tarvitse kantaa kuin yhden sorttisia varapattereita matkassa. Paitsi jos tavallinen taskulamppu syö jotain muita pattereita kuin AA:ta.

CacheFire UV Pro2 CacheFire UV focus CacheFire UV focus compact GeoDox 21 LED Maxell Generic 9 LED Kiinalainen unbranded
Plussat Käyttää AA-pattereita Valokeilan koon säätö, näkee lähelle ja kauas

Tehokas

Tasainen valokuvio

Sopivan kokoinen

Pieni, kulkee helposti matkassa

Toimii yhdellä AA -patterilla

Vaalea värisävy miellyttävä

Laadukkaan tuntuinen

Tehokas

Sopuhintainen

 Aidosti erilainen lamppu

Tehokas

Kumipäällyste varressa

Käyttää AA-pattereita

Sopuhintainen

Pieneen kokoonsa nähden valoteho on ok

Halpa

Valoteho riittävä

Miellyttävä muotoilu

Laatu hintaan nähden ok

Halpa

Miinukset Liian pitkä taskuun

Heikko valoteho

Rannelenkkiin ei mahdu käsi

Käyttää AAA-pattereita

Kallis

Hinta ei näy laadussa

Heikko valoteho Valo vuotaa sivuista, ärsyttävä halo

Patterikotelo haisee palaneelta

Rannelenkkiin ei mahdu käsi

Pitkä

Epätasainen valokuvio

Valoteho ei riitä pitkälle

Rannelenkki liian pieni

Turhat moodit

Terävät reunat lampun kärjessä

Epätasainen valokuvio

Muuta Poistunut Kiven Allan valikoimista Hieman erikoinen UV-lamppu, mutta toimii Saatavilla myös esim. Motonetistä. Aloittelijalle tai halpaa lamppua etsivälle Tilaaminen arpapeliä
Sijoitus 7. 1. 5. 4. 2. 6. 3.

Testin voittajaksi julistan CacheFire UV Focuksen. Aivan tuntumassa on kuitenkin puolet halvempi Maxell UV-valo. Sanoisin, että Maxell UV on hyvä valinta suurimmalle osalle kätköilijöistä. Se ei ole liian kallis aloittelijalle ja valoteho riittää kaikille kätköille. Jos hakee taskuun sopivaa tehokasta lamppua, niin sitten valinta on CacheFire UV Focus. eBaysta tilattu kiinalainen lamppu on myös ok-tasoa, jos haluaa pihistellä. Joskin on hieman arpapeliä millaisen lampun sattuu saamaan ja tuleeko se perille. Geodox on myös tehokas lamppu, mutta koska Maxellin saa samaan hintaan, en näe juurikaan syytä sitä ostaa. 9-ledisellä lampulla pääsee myös alkuun. Jos haluaa erikoisen lampun niin sitten kyseeseen tulee CacheFire UV Focus Compact, mutta koska se on melko hintava, ei sitä oikein voi suositella, kun parempiakin vaihtoehtoja on tarjolla halvemmalla. Tietty jos etsii todella pientä lamppua, niin sitten Compact on hyvä valinta.

P.S.

Jaa omat UV-lamppuihin liittyvät kokemuksesi kommentoimalla. Suuri UV-testi jatkuu lähitulevaisuudessa (aikataulu tosin avoin) ja seuraavassa osassa käsitellään UV-maaleja ja kyniä.

Lue testin toinen osa UV-tusseista ja -maaleista.

5 comments

 1. Hei!

  Kiitos mielenkiitoisesta artikkelista! Haluaisin kuitenkin tuoda esiin näkemyksen siitä, että oikeasti varsinainen UV-valo on ihmissilmille näkymätöntä. Testaamissasi lampuissa on käytetty heikkolaatuisia UV-ledejä, joissa syntyy usein jonkin verran näkyvää valoa. Näissä tapauksissa se on väriltään sinertävää / violettia. Tämä on siis oikean uv-lampun tapauksessa ei-toivottu ominaisuus!

  Edellä mainitusta johtuen, pidän pääosin tarpeettomana testiosiota, jossa mittaat näkyvän valon osuuden muodostamaa valokeilaa. Ideahan olisi saada mahdollisimman paljon lyhytaaltoista UV-valoa eikä ollenkaan näkyvää valoa. Paras UV-lamppu on siis sellainen, josta et pysty paljaalla silmällä sanomaan onko se päällä vai ei. Testin perusteella vaikutta, että CacheFire UV Focus Compact on vertailun paras, koska siitä tulee vähiten näkyvää valoa.

  Käytännössä UV-valon aallonpituudet asettuvat 10nm-400nm välille, josta A-tyyppiä on noin 315-400nm. Pääsääntöisesti halvat UV-ledit pääsevät vain vaivoin UV-alueelle osuen noin 395nm paikkeille (hajonta voi olla esim 395nm-440nm). Tästä johtuen osa valosta tulee väkisin näkyvänä valona(400nm+). UV-laserit taas säteilevät tarkasti tiettyä aallonpituutta, esimerkiksi 355nm, mutta säde on hyvin kapea.

  UVB (noin 280-315) ja UVC (100-280) ovat sitten jo vaarallisempia ja tietääkseni näitä aallonpituuksia ei ledeillä tuoteta. UVC-tyyppiä lyhyemmät aalonpituudet ovat jo voimakkaasti ionisoivia ja mitä lyhyempään mennään, sen lähemmäs röntgensäteilyä päästään. Raja menee noin 10nm paikkeilla.

  Testiä voisikin kehittää siten, että testaat miten pitkältä matkalta UV-maalilla värjätty kohde alkaa hohtamaan.

  1. Kiitos JK asiantuntevasta kommentista. Olet ihan oikeassa UV-valon aallonpituuden suhteen. Se ei näy silmälle. Teksti ei ehkä kerro ihan kaikkea testattua ja tosiaan tuli testattua myös tuo kuinka pitkältä matkalta UV-maalilla värjätty kohde alkaa hohtamaan. CacheFiren lamput olivat tässä hyviä, mutta ei Maxellkaan kehno ollut. Lopulta homman ratkaisi hinta/laatusuhde. Mutta on totta, että tämä olisi pitänyt systemaattisemmin mitata ja kirjoittaa ylös arvosteluunkin. Otetaan tämä jatkossa huomioon lamppuja testatessa.

   Valokeilat sinänsä ovat turhia UV-valaisutehon kannalta, mutta niistä saa hieman osviittaa siitä, miten lampun rakenne hajauttaa/keskittää UV-valon. Jos keila on leveä, ei kantama välttämättä ole pitkä, vaikka UV-teho olisikin muutoin hyvä. Tietysti sitten lampuissa, jossa keilan saa fokusoitua, tämä ei ole iso ongelma.

   Mutta joka tapauksessa, kiitos asiantuntevasta palautteesta ja kun seuraavan kerran taas UV-lamppuihin palaan, niin otetaan tämä huomioon.

 2. Geodox on myös ihan geneerinen kiinan UV lamppu.
  Ebaysta haulla Led UV Flashlight 21LED

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.