Perjantain purkkivinkki: Vesitiivis ja iskunkestävä rasia

purkki1
Kuva 1 – Perjantain purkkivinkki: Bilteman IP68 -luokiteltu iskunkestävä rasia.

Onko sinullakin purkki, joka ei tahdo pysyä millään kuivana? Niin minullakin. Aikanaan vaellusmiitin yhteydessä piilotettu Suohonvajonneiden muistolle -kätkö ei tahdo millään pysyä kuivana ja kunnossa. Alkuun purkki olikin sattumalta vaelluksella mukana ollut eväsrasia, joten kosteus ei yllättänyt. Sittemmin vaihdoin paikalle kunnon Curver-rasian. Silti kätkö tahtoi kastua. En tiedä sitten mikä syynä oli, koska ei purkki mitenkään erityisen kosteudelle alttiissa paikassa ollut. Ehkä se jäi vierailijoilta vain auki useasti tai oli joku muu syy. Vaikka märkä logi sinänsä sopii kätkön teemaan, ei se silti ole hyväksyttävää, koska se antaa ikävän kokemuksen vierailijoille. Päätinkin kokeilla kätköllä jotain ihan muuta.

Perjantaipurkki

Kuva 2 - Purkki on IP68-luokiteltu
Kuva 2 – Purkki on IP68-luokiteltu

Niinpä perjantain purkkivinkkinä onkin Bilteman myymä vesitiivis ja iskun kestävä rasia. Satuin sattumalta huomaamaan, että ko. putiikista löytyy tällaisia rasioita, kun olin ostamassa jotain ihan muuta. Heräteostoksilta ei siis vältytty vaan tämä 7.99 euroa maksava rasia lähti mukaani. Kaupassa rasioita on kahden kokoisia hankkimani 138 x 100 x 56 mm (7.99€) ja hieman pidempi 186 x 120 x 44 mm rasia (8.99€). Itse ostin tuon halvemman ja lyhyemmän  rasian.

Rasia on IP68-luokiteltu, joka tarkoittaa pölynkestävyyttä (numero 6) ja vedenkestävyyttä metrin syvyyteen 30 minuutin ajan (numero 8). Lisäksi Biltema mainostaa, että rasia on myös iskunkestävä. Molemmat ominaisuudet ovat hyviä kätköilyn kannalta. Vesitiiviys nyt on selkeä etu, mutta myös iskunkestävyys lupaa hyvää, jos purkin edessä on camo-kivi. Varmasti purkin kivellä rikki saa, mutta ehkä se ei hajoa ihan niin helposti kuin perinteiset rasiat.

Kuva 3 - Purkin sulkemismekanismi saattaa olla heikko lenkki - aika kertoo.
Kuva 3 – Purkin sulkemismekanismi saattaa olla heikko lenkki – aika kertoo.

Purkki vaikuttaakin varsin tukevalta ja laadukkaalta. Purkin ja kannen välissä on kumitiiviste ja purkki suljetaan vivulla. Vipu on aika jäykkä ja ehkä tämä on purkin heikoin osa. Kun purkkia auotaan paljon, niin salvan kestävyys on kysymysmerkki. Aika näyttää kuinka purkki kestää siltä osin. Purkin saranat sen sijaan vaikuttavat siltä, että kestävät hyvin.

Purkissa on mukana myös kantohihna, josta purkin saa tarvittaessa roikkumaan vaikka puusta. Kantohihna vaikuttaa ihan laadukkaalta punokselta ja uskoisin sen kestävän hyvin. Tarvittaessa hihnan saa tietenkin purkista irti, joten koloon piilottaessa ei tarvitse välittää homehtuvasta kantohihnasta.

Purkista tulee mieleen paljon laadukkaat Pelican-rasiat, joita saa ainakin Geocache.fi putiikista ja aiemmin myös Varuste.netistä. Näitä Groundspeak aikanaan myi kätkörasioiksi. Pelican -rasiat tekevät vaikutuksen aina kun sellainen tulee vastaan. Niitä ei kuitenkaan tusinapurkkien aikakaudella juurikaan näy, koska ne ovat varsin arvokkaita. 14,70 x 11,50 x 5,30 cm kokoinen Pelican -rasia, joka siis vastaa Biltemasta ostamani rasian kokoa, maksaa putiikissa 23.90 eur. Medium -kokoinen rasia Varuste.netissä puolestaan yli 30 euroa. Bilteman rasiat maksavat 8-9 euroa eli huomattavasti vähemmän. Jos vertaa tavalliseen Curveriin tai Lock’n’Lock -rasiaan, niin hinta tietysti on aika kova.

Siksipä tätä rasiaa ei kannata ihan joka paikkaan hankkia, mutta jos purkki on kovien olosuhteiden armolla (kostea paikka tai camo-kivi voi antaa osumaa) kannattaa tätä purkkia harkita. Yksi iso miinus rasiassa on sen väri. Kirkkaan oranssi purkki loistaa piilostaan – myös jästeille. Niinpä kannattaakin miettiä voisiko rasian camota jotenkin, jos sitä ei saa muutoin huolellisesti piiloon. Alunperin tämä purkki kun on tehty löydettäväksi, vaikka sen laskisi käsistään maastossa.

Purkki vaatii myös hieman tuunausta ennen kuin se on valmis piilotettavaksi. Purkin sisällä on pehmuste, joka on tarkoitettu pehmentämään iskuja, jos purkissa säilyttää vaikkapa älypuhelinta. Vaahtokumipehmuste kuitenkin lähtee helposti irti purkista, vaikka alkuun vaikuttaa, että se on liimattu paikoilleen huolella. Pehmuste on kuitenkin vain kaksipuoleisella teipillä kiinni reunoistaan ja purkin pohjasta. Muutaman minuutin askartelulla se lähtee irti helposti. Pehmuste kannattaa ottaa irti, sillä jos purkki kuitenkin sattuisi kastumaan, niin pehmuste säilyttää kosteuden purkissa tehokkaasti, eikä purkkia ole helppo kuivata. Kun pehmuste on pois, mahdolliset huoltotoimetkin on helpompi suorittaa.

Palataan asiaan jos näyttää siltä, että purkki ei pidäkään kosteutta poissa Suohonvajonneiden muistolla -purkilla. Jaa omat purkkivinkkisi kommentoimalla blogiin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.