Testissä: Geokätköilijän raaputuskartta

Geokätköilyyn liittyy monenmoista tilastoa. Moni hakee tilastoista tavoitteita omaan kätköilyynsä pitäen samalla harrastuksen tuoreena. Toiset taas eivät halua vilkaistakaan tilastoihin. Heille, joita tilastot kiinnostavat, viime vuosina yksi suosituimmista tilastoista on kuntakartan värittäminen vihreäksi. Tällä siis tarkoitetaan sitä, että löydetään vähintään yksi kätkö jostakin kunnasta, jolloin kunnan väri geocache.fi:n tilastojen kuntakartalla muuttuu punaisesta vihreäksi.

Geokätköilijän raaputuskartta

Tähän saumaan iskee nyt Kiven Alla -kauppa tuomalla markkinoille geokätköilijän raaputuskartan, josta pääsee raaputtamaan kuntakarttaa vihreäksi. Kartalla näkyvät kaikki Suomen kunnat kuntarajoineen ja jokaisen kunnan kohdalla on numero. Julisteen oikeassa laidassa on listana kaikki kunnat ja kuntanumerot, joiden avulla voi katsoa minkä kunnan raaputtaa vihreäksi. Kunnan kohdalla raaputuskartalla on siis kuntanumero ja kun kunnan raaputtaa vihreäksi, paljastuu vihreän alueen lisäksi kolme ensimmäistä kirjainta kunnan nimestä. Näiden lisäksi julisteessa on kohta nimimerkille ja tavoitteelle. Tavoitteena voi olla yksinkertaisesti “kaikki kunnat” tai mitä mielikuvituksellisempia tavotteita kuten “saarikunnat”, “miittikunnat”, “mysteerikunnat”, “multikunnat”, “0 km kunnat”, jne. Jos talouteen kuuluu useampia kätköilijöitä, niin nimimerkkikenttään voi merkitä kenen kartasta on kyse.

Mun täytyy raaputtaa..

Raaputuskartta saapui Kiven Alla -kaupasta hienosti pakattuna pahvituubin sisään rullattuna. Kartassa ei siten ollut taitoskohtia. Pisteet toimituksesta. Laitoin kartan jääkaapin oveen magneeteilla ja aloin meditoimaan mitä kirjoitan tavoitteeksi. Olisiko se kaikki kunnat vihreäksi, koska meillä ei vielä tuo tavoite täyty vai lähtisinkö suorilta värittämään mysteerikuntia? Aikani meditoin ja lopulta päädyin siihen, että tavoite olkoon kaikki kunnat, koska niitä puuttui säädyllinen määrä. Toisaalta se oli se isoin kynnys tuohon valintaan, koska näin karttaan jäisi melko vähän raaputettavaa.

Arvelin, että raaputtamiseen menisi tovi jos toinenkin, koska pitäisi huolellisesti tutkia geocache.fi:n kuntakarttaa, ettei vahingossa raaputa väärää kuntaa. Sitähän joutuisi sitten pian ajamaan väärin raaputettuun kuntaan kätköilemään ja korjaamaan tilanteen raaputuskartan mukaiseksi. Niinpä lykkäsin muutamia päiviä raaputtamisen aloitusta ja odotin sopivaa hetkeä.

Raaputtamiseen kului kokonaisuudessaan parisen tuntia. Tosin tauoilta ei hommassa vältytty ja varmaan huolettomampi raaputtelija selviytyy hommasta samalla kuntamäärällä huomattavasti nopeammin. Raaputuspurua kerääntyi kartalle reilusti ja se tarttui käsiin, pöytään, itse karttaan (!), ja välillä näprättyyn puhelimeen. Ja tiukkaan tarttuikin. Raaputtelun jälkeen karttaan oli tarttunut useampia yksittäisiä hiutaleita ja yritin niitä pyyhkiä kostealla rätillä. Virhe! Kartta alkoi kärsiä ja etenkin yksi nurkka otti vähän itseensä. Eli vaikka kartta on laminoitu, ei sitä kannata kostealla pyyhkiä. Varmasti parempi strategia olisi raaputtaa pieni alue kerrallaan ja siivota raaputuspuru pois. Laiskana en kuitenkaan tähän lähtenyt. Tämä ei myöskään ole ongelma, jos ei ole vielä montaa kuntaa hakenut ja kartan väritys on vasta alkuvaiheessa. Tietysti, jos jollakin reissulla sitten värittää puoli Suomea, voi tulla eteen sama ongelma.

Raaputuspuru on myöskin siitä inhottava, että jos kartta on seinällä, pitää puru imuroida lattialta raaputtelun jälkeen ja jos useampi kunta on raaputettavana, purua kertyy melkoinen määrä. Jos kartan saa kätevästi seinältä pöydälle, ei tietysti tämäkään ole ongelma. Tosin pieni lisävaiva tuosta on.

Muutamassa kohtaa kunnat ovat melkoisen pieniä. Raaputuspinnassa numero ei ole mahtunut kunnan alueelle vaan on rajojen päällä ja siten hankala lukea. Joissakin altapaljastuvissa kunnissa myöskään kunnan nimen kolme ensimmäistä kirjainta ei näy kokonaan, kun kunta on raaputettu. Isompaa ongelmaa tästä ei esteettisen haitan lisäksi kuitenkaan ole. Kunnat on yllättävän helppo raaputtaa tarkasti rajoja pitkin.

Eräs hieman ihmetyttänyt piirre on se, että kunnat näkyvät kartalla merialueineen. Ehkä tässä on haettu sitä, että kunnan alueella olevat kätköt voivat sijaita merialueella ja siten raaputettava alue sisältää myös tämän maantieteellisen alueen. Ratkaisu tekee kuitenkin kunnista hankalasti tunnistettavia etenkin kun maa-alueiden rajoja ei ole millään tavalla näkyvissä. Niinpä rannikkoalueen kuntia joutuu tosissaan syynäämään vaikka käsillä olisikin geocache.fi:n kuntakartta.

Pari kertaa menin myös hämyyn, kun raaputuskartan oikean reunan kuntalistaus on aakkosjärjestyksessä eikä kuntanumeron mukaan. Karttaa raaputtaessa isommin tulee katseltua, että mikähän kunta mahtaa jokin tietty numero olla kyseessä. Automaattisesti tulee kuntaa haettua listasta numeron perusteella, koska pääsääntöisesti numerojärjestys on myös kuntien aakkosjärjestys. Mutta listalla on kuitenkin useampi poikkeus tähän ja ne laittoivat hämäämään. Listaus on selkeästi tehty käytettäväksi hieman toisin päin eli niin, että hakee kunnan listauksesta ja katsoo sitä vastaavan numeron. Ehkä vähän makuasia kumminpäin tuon haluaa, mutta itselleni numerojärjestys olisi karttaa nykytilanteeseen värittäessä ollut mieluisempi. Aika näyttää onko loppujen kuntien värittämisessä aakkosjärjestys kivempi.

Kuntalista on aakkosjärjestyksessä – ei numerojärjestyksessä. Huomaa esim. Vantaan numero

Raaputuskartan koko on valittu hyvin. Kartta on riittävän iso ja selkeä, mutta toisaalta sen verran kompakti, että mahtuu esimerkiksi paraatipaikalle jääkaapin oveen mainiosti.

Raaputtelua vai värittelyä?

Kirjoitin nimimerkkini ja tavoitteeni nonpermanent tussilla, joka on helppo pyyhkiä. Siinä tuli mieleen, että hyvin olisi voinut käyttää permanenttiakin, koska kartta on aikalailla kertakäyttöinen. Jos taas tällaista karttaa pitäisi värittää vaikka vihreällä tussilla, voisi kartan aina tavoitteen täytyttyä pyyhkiä tyhjäksi ja värittää uudestaan. En tiedä sitten miten kartta tällaista kestäisi vai tarttuisiko nonpermanent tussikin tiukemmin kiinni, koska tavoitteen täyttymisessä voi hetki vierähtää. Mutta joka tapauksessa värityskartta ei tuottaisi raaputuspurua. Toisaalta ymmärrän Kiven Alla -kaupan ratkaisun tehdä raaputuskartta, koska värityskartta olisi käytännössä laminoitu värityskuva. Mutta ehkä Kiven Alla voisi tästä inspiroitua tekemään värityskarttojakin.

Pidän raaputuskartan ideasta tuoda jokin fyysinen objekti näkyvälle paikalle konkretisoimaan geokätköilytavotteita. Kun tavoitteet ovat seinällä, ne pysyvät mielessä ja motivoivat uusille kätköseikkailuille. Olen aikanaan D/T-taulukkoa ensimmäistä kertaa täyttäessä tulostanut seinälle väritysruudukon ja sekin motivoi kummasti keräämään puuttuvat. Varmasti kuntakartallakin on vastaava vaikutus. Miinusta kartta saa kertakäyttöisyydestä. Vihreä pohjaväri on myös sen verran tumma, että sen päälle olisi melko hankala värittää. Ehkä musta väri voisi toimia. Lisäksi raaputuspuru ei ole kivaa.

Karttaa voi kyllä suositella vaikkapa joululahjaksi geokätköilijälle. Ei edes haittaa jos kätköilijällä on kartta entuudestaan, koska toisen kartan voi valjastaa toisen tavoitteen seuraamiseen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.