SataWattia -mega on melkein täällä

SataWattia -mega Eurajoella lähestyy kovaa kyytiä ja starttaa ensi viikon lauantaina 10.10. 2020. Aiemmin jo haastattelimme megan ydinryhmäläisiä kuulumisista, mutta ajattelimme, että ehkä on hyvä kysäistä heiltä vielä tuoreet kuulumiset megan kynnyksellä, kun tapahtuma jouduttiin siirtämään alkuperäiseltä päivämäärältään elokuusta ja varmasti edelleen COVID-19 pandemia aiheuttaa omat kiemuransa megajärjestelyihin.

Megan järjestäminen pandemia-aikana

Ei varmasti ole helppoa olla tapahtumajärjestäjä näin poikkeuksellisina aikoina kun vain epävarmuus on varmaa. Koskaan ei tiedä, mikä yllätys tulee vastaan ja voidaanko tapahtuma järjestää vai ei. Megan järjestäjille tämä on varmasti ollut viheliäinen paikka. Annetaanpa ydinryhmään kuuluvan copohontaksen kertoa tapahtuman varautumisesta viruksen leviämisen torjumiseen.

No onhan se vaikuttanut todella paljon. Heinäkuun kokoontumisrajoitusten vuoksi otettiin alkuperäiselle päivämäärälle aikalisä ja mietittiin koko paketti uusiksi. Jouduimme luopumaan kaikista sisätiloihin suunnitelluista jutuista, jotka eivät onnistu ulkona, yhteiskuljetuksia ei voida järjestää ja talkooväen sekä vierailijoiden turvallisuus pyritään maksimoimaan.

Teimme erillisen COVID-19 suunnitelman Geocaching HQ:lle ja Suomen viranomaisille, koska THL:n ohjeiden mukaan yli 500 hengen yleisötilaisuuksia voidaan järjestää, kunhan huolehditaan riittävästä käsihygieniasta ja turvaväleistä.

Olemme saaneet Teollisuuden voimalta kaikille Mega-vieraille kangasmaskit, joita jaetaan alueen sisäänkäynnillä. Samassa paikassa on jaossa myös suojakäsineitä ja on mahdollista desinfioida kätensä. Erillisiä käsidesipisteitä on alueella kaikkiaan parikymmentä kaikilla sellaisilla kohteilla, joissa voi joutua koskemaan johonkin. Lisäksi on vielä erillisiä käsienpesupisteitä ja infosta saa myös suojaimia, mikäli tulee tarvetta uusille.

Ydinryhmää koolla

Eräs asia tapahtuman ohjelman julkaisun yhteydessä kiinnitti huomiota: Sama ohjelma toistuu kahdesti päivän aikana. Väistämättä tulee mieleen, ovatko järjestäjät tehneet muutoksen ohjelmaan siksi, että vierailijat tulisivat tasaisesti tapahtumaan pitkin päivää, eikä piikkiä tapahtuman kävijämäärään näin tulisi suositun ohjelman kohdalla. Tästä ei kuitenkaan ole kyse:

Itse asiassa tämä ohjelma oli sovittu jo ennen tätä koronahässäkkää. Alunperinkin piti olla sellainen ”Kätköile Satakunnassa” -teemapäivä, jolloin on mahdollisuus käydä kätköillä ympäri Satakuntaa mm. kauniissa saaristossamme ja mielenkiintoisiin kohteisiin on tehty lyhytaikaisia labeja ja sitten on vielä mahdollisuus piipahtaa Megassa ja treffata Signal-sammakko. Toki saaristossa tapahtuu myös nyt tulevana Megaviikonloppuna. Muutamasta ohjelmanumerosta jouduimme luopumaan koronan vuoksi, mutta runko on kutakuinkin alkuperäinen.

Kiva idea, että voi vierailla kätköillä rauhassa ja valita kumpaan ohjelma-aikaikkunaan itse haluaa tapahtumaan osallistua. Ja kyllähän tämä tietysti jakaa kävijämäärää tasaisemmin koko päivälle. Tapahtuman järjestäjät toivovatkin, että vieraat tulisivat paikalle mahdollisimman tasaisesti koko tapahtuman ajan, eivätkä kaikki tulisi heti, kun tapahtuma aukeaa. Copohontas vinkkaa, että tämä olisi kaikkien etu, ettei tulisi suuria vierailijakeskittymiä. Alueella muistutetaan kyllä turvavälien tärkeydestä ja järjestäjät toivovat, että turvavälit säilyvät luonnostaan. Eli jos jossain päin näyttää kovin ruuhkaiselta, ei muuta kuin nokka toiseen suuntaan ja tutustumaan megan muuhun tarjontaan siksi ajaksi, että ruuhka helpottaa. Järjestäjät myös vinkkaavat, että käsien desinfinoinnista kannattaa jokaisden huolehtia ja kasvomaskin käyttö on vapaaehtoista.

Tässä vielä tapahtuman ohjelma

12.00 Tapahtuma alkaa. Tervetuloa MEGA SataWattia Vuojoella 2020 geokätköilytapahtumaan Eurajoelle!

12.15-12.45 MegaCorner, tapaa kätkötarkastajia

12.30-13.00 Kartano-opastukset, Eurajoen oppaat kertovat Vuojoen alueen historiasta. Opastukset kolmessa kohteessa: Lava, Kuusikuja ja Orangeria

12.30-14.30 Tallin kulmalla, oheislajiesittelyssä metallinetsintä

13.00-13.45 Lavalla elävää musiikkia, The Pint of No Return

14.00-14.30 MegaCorner, tapaa kätköilyn pioneereja

14.30-15.00 Kartano-opastukset, Eurajoen oppaat kertovat Vuojoen alueen historiasta. Opastukset kolmessa kohteessa: Lava, Kuusikuja ja Orangeria

15.00 Tapahtuma jatkuu. Tervetuloa MEGA SataWattia Vuojoella 2020 geokätköilytapahtumaan Eurajoelle!

15.00-15.30 Kartano-opastukset, Eurajoen oppaat kertovat Vuojoen alueen historiasta. Opastukset kolmessa kohteessa: Lava, Kuusikuja ja Orangeria

15.30-16.00 MegaCorner, tapaa kätkötarkastajia

15.30-17.30 Tallin kulmalla, oheislajiesittelyssä metallinetsintä

16.00-16.45 Lavalla elävää musiikkia, The Pint of No Return

17.00-17.30 Kartano-opastukset, Eurajoen oppaat kertovat Vuojoen alueen historiasta. Opastukset kolmessa kohteessa: Lava, Kuusikuja ja Orangeria

17.00-17.30 MegaCorner, tapaa kätköilyn pioneereja

18.00 MEGA-tapahtuma päättyy. MEGA SataWattia kiittää ja toivottaa turvallista kotimatkaa!

Eräs megojen perinteinen kompastuskivi on pysäköinti. Mitenkäs SataWattia megassa on geopirssien paikoitus hoidettu?

Pysäköintialue on Mega-alueen Linnamaantien puoleisella puolella eli eteläpuolella. Sitä kautta on ohjeistettu vierailijat tulemaan alueelle ja luonnollisesti suosittelemme kimppakyytejä. Talkooväki ohjeistetaan viemään ajoneuvonsa erilliselle parkkialueelle muutaman kilometrin päähän, jotta vierailijaparkissa olisi mahdollisimman paljon tilaa.

Megan reittisuunnitelmassa kannattaa huomioida, että alueen parkkialueelle on pääsy ainoastaan Linnamaantieltä. Auvintien puolelta ei siis pääse tapahtuman aikana kulkemaan ajoneuvolla kartanolle.

Kuvassa yllä on esitetty reitti Eurajoen keskustasta tapahtuman parkkialueelle. Siellä sinua odottavat liikenteenohjaajat, jotka opastavat ajoneuvosi parkkiin. Parkkialue ei ole rajaton, joten kimppakyytejä kannattaa suosia.

Eräs kiinnostava asia monille kätköilijöille megapäivänä on etsiä monta kätkötyyppiä yhden päivän aikana. Minkälaisia vinkkejä järjestäjät antavat tällaisesta haasteesta kiinnostuneille kätköilijöille?

No nythän on todellakin mahdollisuus hakea Satakunnasta samana päivänä peräti 14 erilaista kätkötyyppiä. Mega-alueen lähistölläkin on useita, mutta kannattaa kierrellä ympäri Satakuntaa – siellä on paljon hienoja  eri kätkötyypein kätkötettyjä kohteita. Ja tosiaankin tapahtumaan liittyvien labien elinkaari on aika lyhyt.

Tässä vielä lista 14 saatavilla olevista kätkötyypeistä megapäivänä:

 1. Traditional
 2. Multi
 3. Mysteeri
 4. Miitti
 5. CITO
 6. Mega (no tietysti)
 7. Community Celebration Event
 8. Wherigo
 9. Earthcache (viikonloppuna on myös Earthcache -päivä, joten lisäsouvenir tästä on luvassa)
 10. Virtuaali
 11. Adventure Lab
 12. Letterbox
 13. Locationless (Kuva signalista tai julisteesta!)
 14. Webcam (ellei ole jo haettu)

Earthcache-päivästä tulikin mieleen, että nyt kun mega osuu Earthcache-viikonlopulle. Onko jokin tietty Earthkätkö, jota suosittelette megavieraille?

Tapahtuma-alueen läheisyydessä on muutamia Earthkätköjä, mutta jos haluaa samalla nauttia kauniista saaristosta niin esim. Kuuskajaskarin saarella on todella mielenkiintoinen earth-kätkö, joka liittyy saaren läpi kulkevaan diabaasisaumaan. Tapahtumamme nettisivuilta löytyy linkkejä siihen, kuinka Rauman saaristo on tavoitettavissa Megaviikonloppuna.

Alle viikko tapahtumaan enää. Vieläkö on paljon tekemättä

vai joko kaikki on hyvällä mallilla?

Hommat rullaa aika lailla omalla painollaan, kun meillä on innokasta ja aktiivista talkooväkeä, jotka ovat olleet mukana jo ennen itse tapahtumaviikonloppua. Kaikki asiat on yritetty ottaa huomioon, mutta aina välillä muistuu mieleen jokin juttu, mikä pitää vielä hoitaa. Talkoita on pidetty ja kyllä tässä jokaisella on joka päivä jotain pientä puuhastelua tapahtumaan liittyen, mutta ei ole ainakaan vielä tarvinnut ottaa juoksuaskeleita.

Järjestelyt etenevät suunnitellusti aikataulussa.

Kiitokset copohontas ja muu ydinryhmä haastattelusta. Nähdään siis ensi viikonloppuna Satakunnan geokätköillä ja sähköisessä SataWattia -megatapahtumassa Eurajoella 10.10.2020. Vietetään yhdessä historiallinen iltapäivä upeassa kartanomiljöössä Vuojoen kartanolla. 

4 comments

  1. No kimppakyydeistä voi olla montaa mieltä. Jos muutenkin samalla porukalla kätköilee, niin eipä siinä riski merkittävästi kasva. Toki jokainen tehköön kuten parhaaksi näkee. Toivottavasti Vuokatissa ei enää tarvitse näitä asioita pohtia. Mutta rokotetta ei vielä(kään) ole ja ennen sitä ja ehkä 6-12 kk sen jälkeenkin tilanne on edelleen sama.

 1. Viimeinen kuva ehkä spoilaa, mutta loggaaminen vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta!
  Lähi öörteistä ei taida Olkiluodon vierailukeskuksen kätkö olla käytössä? Tästä olisi hyvä saada varmistus. Se toinen samalla suunnalla varmastikin ruuhkaantuu pahasti Megan läheisyyden vuoksi.
  Niin ja neljäntoista kätkötyypin lisäksi voi hakea Waymarkin vaikkapa Raumalta höyryveturista. 🙂

  1. Enpäs edes huomannut tuota spoilausta kuvasta, mutta hyvä, että on tarkkasilmäisiä lukijoita. Kuvan siis toimitti tapahtuman järjestäjäporukka. Ja hienohan se logikirja tosiaan oli!
   Valitettavasti en ennättänyt viestiisi vastata ennen tapahtumaa, mutta niinhän se oli, että Olkiluodon vierailukeskus oli suljettuna. Toisaalta kuitenkin Earth oli kuvauksesta poiketen etsittävissä tästä huolimatta. En itse siellä käynyt, mutta kuulin kollegalta, että Earthin pystyi joka tapauksessa hakemaan. Etukäteen tätä oli aika hankala tietysti tietää.
   Ja joo Waymark tosiaan on hyvä lisä moneen kätkötyyppiin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.