Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmä käyttöön

Viime viikolla (15.12.2016 tarkalleen) otettiin käyttöön Euroopan unionin ja Euroopan avaruusjärjestö ESAn yhteinen hanke Galileo, joka siis on eurooppalainen satelliittipaikannusjärjestelmä. Paikannusjärjestelmiä on siis nykyisin jo 4 erilaista: GPS, GLONASS, Beidou/Compass ja Galileo. GPS on kaikille tuttu Yhdysvaltain puolustusministeriön ylläpitämä ja rahoittama järjestelmä, joka koostuu 32 satelliitista. GLONASS puolestaan on venäläisten vastaava järjestelmä. Alunperin GLONASS toimi tarkasti vain Venäjän alueella, mutta nykyisin se toimii globaalisti. GLONASS vaatii 24 satelliittia toimiakseen globaalisti.

Beidou (BDS) on puolestaan kiinalaisten paikannusjärjestemä, joka tällä hetkellä toimii tarkasti vain Kiinan alueella, mutta on tarkoitus laajentaa myös globaaliksi paikannusjärjestelmäksi vuoteen 2020 mennessä, jolloin järjestelmässä olisi 35 satelliittia. Tästä maailmanlaajuisesta järjestelmästä käytetään myös nimeä Compass.

Nyt valmistunut Galileo -paikannusjärjestelmä on siis eurooppalainen ja koostuu 30 satelliitista. Galileo on kärsinyt monista ongelmista ja viivästyksistä ja sen piti alunperin valmistua jo vuonna 2008. Projekti aloitettiin 17 vuotta sitten ja lopulta se tuli maksamaan 5.3 miljardia euroa. Galileo eroaa amerikkalaisesta ja venäläisestä kilpailevasta järjestelmästä siten, että Galileo on täysin siivilien johtama hanke, kun taas GPS ja GLONASS ovat armeijoiden operoimia järjestelmiä.

Galileo on siis saatu vihdoin käyttökuntoon, mutta taivaalla on vasta 18 suunnitellusta 30 satelliitista. Jos kaikki menee putkeen, vuoteen 2020 mennessä kaikki 30 satelliittia pitäisi olla toimintakunnossa. Suurta muutosta Galileo ei kätköiljälle tuo, sillä vastaanottimia ei juuri tällä hetkellä ole. Esimerkiksi Garminin GPS-laitteet pystyvät muutamaa poikkeusta lukuunottamatta navigoimaan vain GPS:n ja GLONASS:n avulla, mutta eivät tue vielä Galileo:a. Älypuhelinpuolella tilanne on ilmeisesti hieman parempi ja jotkin harvat laitteet tukevat jo Galileo:a. Lisäksi Qualcomm on ilmoittanut, että älypuhelimet, joissa on heidän 820, 652, 650, 625, 617 tai 435 Snapdragon prosessorinsa, tukevat Galileota firmware-päivityksen jälkeen.

Galileo-satelliitit on suunniteltu toimimaan yhdessä GPS-järjestelmän satelliittien kanssa, mikä merkitsee loppukäyttäjille tarkempaa ja luotettavampaa paikannusta. Galileon myötä kasvava satelliittimäärä muun muassa parantaa paikannuksen tarkkuutta ja luotettavuutta erityisesti kaupungeissa, joissa korkeat rakennukset saattavat haitata signaalien kulkua. Galileo-satelliittiverkko mahdollistaa paikannuksen metrin tarkkuudella luotettavasti, kun GPS:llä se tällä hetkellä on 3-4 metrin luokkaa. Paremman tarkkuuden takana ovat tarkemmat satelliittikellot. Jos paikannussatelliitin kello heittää nanosekunnin, se tarkoittaa jo 30 sentin heittoa paikannuksessa.

2 comments

  1. Kehitys kehittyy, hienoa! Galileo-järjestelmä on saanut taivaalle yhteensä 18 satelliittia, mutta niistä toiminnassa on vain 11 kpl (https://www.gsc-europa.eu/system-status/Constellation-Information). Suomessa näistä satelliiteista on hyödynnettävissä tällä hetkellä vain kaksi, 3-D-paikannukseen vaadittavat neljä tai useampi satelliittia vain osan aikaa vuorokaudesta (http://www.gnssplanningonline.com/#/NumSats). Tilanne paranee kun uusia satelliitteja laukaistaan, ja täydessä 30 satelliittin valmiudessa Galileon pitäisi olla suunnitelmien mukaan vuoden 2020 lopussa. Tähän mennessä Galileo ei ole erityisemmin kunnostautunut aikataulujensa pitävyyden suhteen.

    Galileon – kuten muidenkin satelliittipaikannusjärjestelmien – tarkkuus riippuu täysin satelliittien näkyvyydestä, eivätkä geokätköilijöiden gepsiongelmat metsässä, jyrkänteiden tai korkeiden rakennusten läheisyydessä katoa minnekään. Parhaiten niihin voinee varustautua hankkimalla gps-laitteen, joka tukee mahdollisimman monta kansainvälisistä järjestelmistä (GPS, GLONASS, GALILEO, BEIDOU). Paras paikannustarkkuus maasto-olosuhteissa saavutettaneen käyttämällä useaa satelliittijärjestelmää samanaikaisesti.

    Galileo-tuki löytyy tällä hetkellä Suomessa myytävistä älypuhelimista vain Huawein Mate 9-mallista Samsungin vedettyä akkuongelmien takia Galaxy Note7-mallinsa pois markkinoilta. Tilanne varmaan paranee puhelinvalmistajien julkistaessa tulevia huippumallejaan, esim. tuleva iPhone 8 (http://www.gsmarena.com/). Karvalakkimalleihin Galileoa joutunee odottelemaan pitempään. Mielenkiinnolla odotan Garminin ilmoitusta Galileo-tuen lisäämisestä gps-laitteisiinsa – odotellaan.

    1. Hyviä huomioita Harrilta. Enpä tullut itse katsoneeksi tuota tämän hetken tilannetta. Nyt näyttäisi, että 28.12. on jälleen yksi satelliitti pudonnut pois pelistä ja enää 10 jäljellä. Että niin se tilanne elää koko ajan.
      Jossain lähteessä tosiaan väitettiin, että tarkkuus olisi Galileolla parempi myös “katvealueilla”, mutta en onnistunut lyhyellä etsinnällä löytämään mitään vahvistusta tälle väitteelle. Juhlapuheiksi siis pitänee tulkita ja todellisuus toinen. Mutta mielenkiinnolla odotellaan täälläkin, koska käsi-GPS:t ja älypuhelimet alkavat laajemmin tätäkin tukea.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.