Uusi uljas kätköilyvuosi 2015 on täällä. Katselin kuitenkin hieman taaksepäin jo vierähtäneeseen vuoteen. Mitä geokätköilymaailmassa oikeastaan tapahtui? Alla hieman tilastojen ihmeellistä maailmaa ja loppuvuoden sääntömuutoksia.
Tilastokatsaus vuoteen 2014
Vuosi 2014 oli varsin vilkas kätköilyvuosi. Viime vuonna julkaistiin lähes 10000 kätköä (tilanne 31.12. klo 13:00 oli 9595 kätköä). Vertailun vuoksi vuonna 2013 julkaistiin 7200 geokätköä eli julkaistujen kätköjen määrä on kasvanut lähes 25 prosenttia. Se on paljon se! Kätköjä julkaistiin 356 päivänä. Eli vain yhdeksänä päivänä ei uusia kätköjä tullut. Keskimäärin päivittäin julkaistiin siis 27 purkkia. Se on enemmän kun keskiverto harrastajaa ehtii päivässä etsimään, joten kaukana takana ovat ne ajat kun edes saattoi haaveilla jonkin alueen kaikkien purkkien etsimisestä. Tarkastajat ovat siis paiskoneet vapaaehtoishommia ihan urakalla, josta heille kuuluu ISO kiitos! Pisin julkaisutauko (17.-20.7.) osui kesälomien ajalle, keskelle parasta kätköilykautta. No etsivät kätköjä ne tarkastajatkin.
Parhaana päivänä (1.4.2014) Suomen kätkötarkastajat julkaisivat yhteensä 158 kätköä. Tässä luvussa kuitenkin jäätiin viime vuoden ennätyspäivästä (1.7.2013), jolloin julkaistiin peräti 185 kätköä. Vuonna 2014 kuitenkin useana päivänä julkaistiin yli 100 kätköä ja tässä onkin jonkin verran muutosta aiempiin vuosiin. Varmasti tuossa näkyy myös Powertrailit, jotka tuntuivat iskeneen suomalaisiin kätköilijöihin tänä vuonna lujaa. Saimme monta uutta pidettyä ja vihattua powertrailia. Sen voisikin nostaa viime vuoden trendiksi kätköilyssä. Eli ikävä kyllä suunta on sama kuin muuallakin maailmassa – enemmän tusinapurkkeja.
Eri kätkötyyppien suhteellinen lukumäärä julkaistuissa kätköissä on pysynyt melko samana kuin aiemminkin, eikä kätkötyyppien suhteellisessa määrässä ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Suomen eniten logattu kätkö on nykyisellään Market Square / Kauppatori (GC238FX), joka on mennyt loggausmäärässä ohitse pitkään paalupaikkaa pitäneen Helsinki Railway Stationin. Syykin on selvä, sillä Helsingin rautatieaseman kätköä kutsui arkisto heinäkuussa 2014. Tampereen alueen logatuin kätkö on Pyynikin näkötorni (GC1E90C), joka löytyy Suomen tilastosta sijalta 16.
No entäs sitten kätköilijöiden määrä? Joko laji on huippunsa nähnyt ja harrastajamäärät ovat laskussa? No ei nyt ihan. Aktiivisten kätköilijöiden määrä vuonna 2014 oli 41115:n. Tämä siis tarkoittaa, että yli 40 000 kätköilijää on logannut kuluneen vuoden aikana vähintään yhden kätkön. Vastaava luku vuonna 2013 puolestaan oli 26453 aktiivista kätköilijää. Eli meitä kätköilijöitä on vuoden 2014 lopussa 30 % enemmän. Laji ei siis ole hiipumassa vaan päin vastoin. Suomen kätköilijätihein kunta on Kerava, jossa löytyy 2.4 kätköilijää neliökilometriä kohden. Asukasmäärässä taas katsottuna Pyhäranta on ykkönen ja siellä löytyy 4.4 kätköilijää tuhatta asukasta kohden. Vielä löytyy kuitenkin 22 kuntaa, jossa ei asu yhtään kätköilijää. Kuntakohtaisiin kätköilijämääriin kannattaa kuitenkin suhtautua sopivalla pilkeellä silmäkulmassa, sillä läheskään kaikki tai oikeastaan suurin osa kätköilijöistä, ei ole kotikuntaansa tietolähteenä toimineeseen geocache.fi:hin ilmoittaneet.
Eräs mielenkiintoinen trendi vuodelta 2014 on Premium-kätköjen määrän huikea lisäys (kuva 1). Selkeä piikki osuu suurin piirtein huhtikuulle. Keväällä olikin pieni kätköjen tuhomiasaalto ja Tampereellakin jästittiin useita purkkeja. Monet reagoivat tähän muutamalla kätkönsä vain premium-jäsenten saataville. Kevään piikin jälkeen premium-kätköjen määrä on ollut suorastaan räjähdysmäisessä nousussa ja premium-kätköjen määrä onkin kaksin-, miltei kolminkertaistunut vuodessa. Ehkä viimeistään ensi jouluna kannattaa toivoa joulupukilta premium-jäsenyyttä.
Muutoksen tuulia
Monenmoista isompaa ja pienempää muutosta tuli myös kätköilyyn vuonna 2014. Eräs hauska kokeilu oli helmikuun Lab cachet. Helmikuun jälkeenkin niihin on voinut törmätä Mega-eventeissä.
Geocaching.com saatiin myös vihdoin käännettyä vapaaehtoisvoimin suomeksi (myös ohjesäännöt). Tästä ISO kiitos kuuluu kaikille vapaaehtoisille kääntäjille. Wikissä lisäohjeita ja rajoituksia. Lisäksi tarkastajat saivat julki suomenkielisen lisäohjeistuksen koskien Suomen kätköjä. Ohje löytyy täältä. Noihin Suomen lisäohjeisiin palataan tässäkin blogissa vielä varmasti.
Myös miittejä koskeva ohjeistus muuttui, eikä miittejä saisi enää pinota (stacking). Tuo siis tarkoittaa sitä, ettei samalla alueella voi pitää useampaa miittiä samaan aikaan tai peräkkäin. Tämä olikin hyvä muutos, koska minuutin miittien peräkkäin järjestäminen oli jo lähtemässä lapasesta. Tietysti Mega-eventtien yhteydessä järjestettävien miittien kannalta muutos oli ikävä, koska nyt esim. siivoustalkoot eivät välttämättä onnistu erillisenä miittinä. Toisaalta tuntuikin vähän hölmöltä, että Megan yhteydessä oli aina kymmenkunta pienempää miittiä.
Toinen vuoden 2014 muutos ohjeistuksissa koski saturaatiosääntöä. Eli Suomessakin tarkastajat siirtyivät noudattamaan kansainvälistä linjausta, että kaikkien fyysisten kohteiden saturaatio (kätköjen väli) on 161 metriä. Ennen muutosta Suomessa multin välipisteet, jotka sisälsivät vaikkapa maaston piilotetun numerolaatan saattoivat olla 100 metrin päästä kätköstä, mutta muutoksen jälkeen myös välipisteiden välimatka lähimpään kätköön (tai välipisteeseen) tulee olla 160 metriä. Ideana tässä oli selkeyttää käytäntöä ja olla samassa linjassa muiden maiden kanssa.
Toinen tapahtumia koskeva tarkennus vuonna 2014 oli miittien maasto- ja terrainluokitus. Tapahtumien vaikeusluokitus tulisi olla D1 aina. Yleensä kun miitin löytäminen ei paikalle päästyään ole ongelma. Lisäksi maastoluokitus pitäisi olla tapahtumissa todellisuutta kuvaava. Jos vaikkapa kiipeilytapahtumaan voi osallistua kiipeilemättä, ei miitti ole silloin T5. Vaikuttaa loogiselta ja estää turhan kikkailun miittien vaikeus- ja maastoluokituksella.
Vuoden 2014 loppupuoliskolla Groundspeak ilmoitti myös, että jatkossa pyörätuoliattribuutti voi olla myös kätkössä, jonka terrain on 1.5. Aiemminhan pyörätuoliattribuutti oli sallittu vain kätköissä, joissa terrain on 1. Muutoksen taustalla on se, että jos kätkölle pääsee pyörätuolilla, mutta rullailtavaa kertyy vaikkapa kilometri, niin terrain voisi olla 1.5 ja kätkössä pyörätuoliattribuutti. Mielestäni tämä muutos on hieman turha, koska se aiheuttaa vaan hämmennystä aloittelevissa piilottajissa. Selkeämpää olisi ollut, että pyörätuoliattribuutti olisi vain T1 -kätköissä. Tietysti taustalla on se, että halutaan korostaa, että myös matka autolta kätkölle vaikuttaa maastoluokitukseen.
Vuoden lopussa kantautui myös uutinen, että Suomessa aloittaa oma geokohteiden eli Earthcachejen tarkastaja. Voi olla hieman liioiteltua hankkia Suomeen oma tarkastaja geokohteita varten, kun kätköjä on Suomessa 100 kappaletta. Toisaalta omasta tarkastajasta on se ilo, että hän osaa Suomea eikä siten kuvauksen välttämättä tarvitse olla englanniksi. Mutta erittäin suositeltavaa olisi jatkossakin kirjoittaa geokohteisiin englanninkielinen kuvaus, koska monesti geokohteet ovat sellaisia, joilla ulkomaalaisetkin haluavat vierailla. Toivottavasti suomalaisen tarkastajan värvääminen ei johda tästä hyvästä tavasta lipsumiseen. Toivottavaa on myös, ettei uusi geokohdetarkastaja aiheuta geokohdetulvaa. Jonkin verran nimittäin on kuulunut nurinaa siitä, ettei samasta aiheesta saa tehdä lähialueelle toista geokohdetta. Mielestäni on ihan hyvä, ettei joka notkossa ole Yoldianmeren ranta -nimistä Earthcachea, vaan geokohde oikeasti tarjoaa jotain uutta nähtävää. Saa nähdä mihin tämä jatkossa kehittyy.
Entä vuonna 2015?
Ennustaminen on vaikeata. Etenkin tulevaisuuden. Muutenkin kristallipalloni on sen verran sumea tänään, etten pysty sanomaan millainen geokätköilyvuosi tästä vuodesta tulee. Todennäköisesti kätköjä tulee jatkossakin kiihtyvällä tahdilla ja samalla lieveilmiöt, kuten jästiminen lisääntyy. Määrän lisäksi varmasti myös hienoja toteutuksia ja paikkoja tulee taas nähtyä. Blogin kirjoittaminen jatkuu ja hyviä juttujen aiheita on varastossa vaikka kuinka paljon, mutta uusiakin saa ehdottaa kommentoimalla postauksia. Toiveet otetaan huomioon.
Onnellista ja kätkörikasta vuotta 2015!
Sen verran kommenttia geokohdetarkastuksesta että tarkastaja(t) varmasti tarkastavat ohjesääntöjen mukaan, joten tuo jokaisen yoldiameren rannan geokohteistus on jo sitä kautta epätodennäköistä. Geokohteiden ohjesäännöt vaativat tuota ainutlaatuisuutta ja myös jonkinlaista etäisyyttä samaan aiheeseen liittyvien geokohteiden välille.
Ja miittien pinoamisesta että megojen yhteydessä sallitaan todennäköisesti rakennusmiitti edeltävänä päivänä ja purkumiitti jälkeisenä päivänä jotta megan järjestäjät saisivat sitä kautta helpommin talkoolaisia auttelemaan. Se on vielä epäselvää saako purkumiitti olla CITO
Kiitos Maitomies kommenteista. Varmasti tosiaan tarkastaja(t) tekevät hommansa ohjenuorien puitteissa. Yoldiameri tuli vain mieleen koska se on tullut vastaan aika monessa kätkökuvauksessa. Tarkistin asian, eikä Suomessa edes ole kuin 4 aiheeseen liittyvää kätköä, joista kaksi on aktiivisena. Mutta toisaalta Yoldiameri ja Ancylusjärvi mainitaan todella monessa geokohteessa, mikä tietysti on ymmärrettävää, koska niillä on ollut paljon vaikutusta maaperämme muodostumisessa.
Miiteistä olen samaa mieltä, että on ihan hyvä, että Suomessa megan järjestäjille annetaan mahdollisuus hoitaa rakentaminen purku miittien talkooväen avulla. Itse megapäivänä tapahtuvat sivumiitit onkin sitten asia erikseen. Prahan Mazessa tuli osallistuttua miittiin, jossa kolmen sadan metrin jono kiemurteli logikirjalle ja kun nimi oli vihkossa niin miitti oli siinä. Samantapaisia eventtejä oli pitkin päivää, niin ei se kyllä kovin mielekästä ollut. Samoin Prahassa oli oma miitti “TB-juoksulle”, mutta ihan hyvin ko. tapahtuma olisi voinut olla osa Megaa. Idea oli vain saada porukalle extralöytö tuostakin. Ei kovin tarkoituksenmukaista mielestäni.