Earthkätkö-päivä Orinorolla

Kansainvälistä Earthkätkö-päivää tai nykyisin pikemminkin viikonloppua, vietetään aina lokakuun puolivälin tietämillä. Vuonna 2020 Earthkätkö-viikonloppu osuu megatapahtuman kanssa samalle viikonlopulle. Eli jos kirjaa löydön miltä tahansa Earthkätköltä 10.-11.10. 2020, niin saa itselleen International EarthCache Day 2020-souvenirin. Eli ei muuta kuin suunta Earthille tänään tai huomenna. Earthkätkö-viikonlopun kunniaksi Nusut esittelee tässä kirjoituksessa millainen oli hänen Earthkätkö-päivä Orinorolla vuonna 2018.

Earthkätköjen tarkoitus on opettaa ihmisille jotain maapallosta ja sen geologiasta. Earthkätkön kuvauksesta löytyy kysymyksiä, joihin vastaamalla kätkön saa logattua. Useimmiten osa vaadituista vastauksista löytyy opettavaisen kätkökuvauksen lukemalla ja osaan löytyy vastaus tutkimalla geologista kohdetta paikan päällä. Tehtävien tulee olla yksinkertaisia ja opetushenkisiä.

Earthkätkö-päivä Orinorolla

Orinoron rotko sijaitsee Leppävirralla, Mustinmäen kylällä noin 16 km kirkonkylältä. Lyhin kävely rotkolle on Hanhiahontien parkkialueelta. Täältä kävelyä kertyy yhteen suuntaan noin 900 m.

Yhdeksi Savon seitsemästä ihmeestä ylistetty Orinoro on suosittua retkeilyaluetta, joten polut ovat kunnossa ja rotkon kohdalle on rakennettu puisia kävelysiltoja. Alueella on myös laavu pienen lammen rannalla.

Orinoron rotkon yläpuolelta löytyvä opaskyltti kertoo Orinoron rotkon syntylegendaa: “Orinoron rotko syntyi, kun Luojalta loppui luomistyössä maa ja sitä piti ruveta venyttämään: maankuori repesi Orinoron kohdalta.” Paikalla sijaitsevan Earthkätkön kätkökuvauksesta löytyy geologisesti täsmällisempi selitys rotkon synnystä.

Nusut vieraili Earthkätkö-päivänä Orinorolla vuonna 2018. Autolle löytyi hyvä parkki kätkökuvauksessa annetusta p-pisteestä. Patikointi rotkolle sujui leppoisasti hyvää polkua pitkin. Varsinainen rotkon kohta ei ole kovin pitkä patikoitava, mutta syvimmästä kohdasta kyllä näyttävä näky. Rotkon pohjalla liikkuminen on helppoa pitkospuiden ansiosta. Aamuauringossa rotko näytti suorastaan sadunomaiselta paikalta. Päivä oli aurinkoinen ja ruskaiset puut hehkuivat värikkäinä rotkon ympärillä. Porukkaa oli liikenteessä melko paljon ja selkeästi valtaosa oli kätköilijöitä. Laavulla oli mukavaa istahtaa syömään eväät kätköjen etsinnän lomassa.

Neljän tyypin retkipäivä

Earthkätkön lisäksi Orinorolla on myös tradi-, virtuaali- ja mysteerikätkö, joten siellä vierailemalla saa mukavasti kokoon neljän kätkötyypin päivän. Virtuaalia suorittaessa joutuu kiipeämään sekä rotkon pohjalle, että päälle. Muut kätköt ovat tasaisemmassa maastossa. Tätä paikkaa voi suositella päiväretkikohteeksi Earth-päivänä tai milloin vaan muulloinkin. Nähtävästi talvellakin kulkijoita on sen verran, että polut ovat tallattuja, mutta lumikengät voivat olla hyvä lisävaruste.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.