Logivihkon tarkastaminen

Geokätköilyssä on oikeastaan vain yksi keskeinen sääntö, jota toivoisi kaikkien noudattavan: Nimi logivihkossa on löytö. Kätkönomistajalle tämä tietenkin tarkoittaa, että varmistaakseen löydön, pitäisi logikirjoja tarkastella aika ajoin. Logivihkon tarkastaminen kuuluukin kätkön piilottajan velvollisuuksiin. Tässä kirjoituksessa ajatus on pureutua tähän aiheeseen pintaa syvemmältä.

Blogaaja on onnistunut kirjaamaan löytönsä erityisen himmeästi ja vaikeuttanut täten login tarkastajan työtä.

Logivihkon tarkastaminen – kätkönomistajan velvollisuus

Aina välillä näkee keskusteluryhmissä kysymyksen: “Oletteko kätkönomistajina tarkastaneet logivihkoista onko nimimerkit kirjoissa ja kansissa?”. Sinänsä asia ei ole mielipidekysymys, eikä sitä tarvitse tiedustella, sillä tämä kuuluu ohjenuorien mukaan kätkönomistajan velvollisuuksiin. Ohjenuorat sanovat asiasta seuraavasti:

To keep the online cache page up-to-date, the cache owner must:

  • Delete logs that appear to be false or inappropriate.

Eli vapaasti suomennettuna yksi kätkönomistajan velvollisuuksista liittyen kätkösivun kunnossapitoon on sopimattomien tai väärien logien poistaminen. Sopimattomia logeja varmaankin olisivat sellaiset, joissa esim. on kiroilua, haukkumista, kiusaamista, jne. Jotkut ovat tulkinneet tätä myös niin, että kätköpaikan spoilaavat loggaukset voidaan poistaa, mutta tästä ei ohjenuora mainitse mitään. Itse olen mysteerin tai kätköpaikan spoilaavissa logeissa aluksi “kryptannut” loggauksen ja sen jälkeen ollut yhteydessä login kirjoittajaan voisiko hän muuttaa kirjaustaan.

Väärät loggaukset ovatkin sitten hankalampi tapaus. Käytännössä niiden tunnistaminen vaatii logikirjan läpikäyntiä ja logikirjan nimimerkkien vertaamista nettiloggauksiin.

Login kryptaus on yhtä helppoa kuin poisto: Gc.comista klikkaa View log halutun loggauksen kohdalla ja painaa lukon kuvaa. Tadaa – logi on kryptattu. Poisto onnistuu roskakorikuvakkeesta.

Koiranvirka vai apinahommaa?

En yhtään ihmettele, etteivät monet kätkönomistajat jaksa käydä logikirjoja kätköistä läpi, sillä homma on hankalaa ja varsinainen koiranvirka. Alla tiivistettynä nimimerkkien tarkastuksen liittyvät ongelmat.

  • Logikirja on muhjua
  • Logikirjaa ei ole täytetty järjestyksessä
  • Kirjaukset eivät ole järjestyksessä
  • Kirjattu väärälle päivälle
  • “Tiiminimimerkit”
  • Nimimerkin vaihdot
  • Osaa kirjauksista ei löydy netistä
  • Osaa kirjauksista ei löydy vihkosta

Siihen, että logikirja on muhjua, voi itse vaikuttaa aika paljon. Valitsee hyvän laadukkaan säänkestävän vihkon, kuten esim. Purkiton purkki -kätkössä testattu vihko. Pitkiä luiskamallisia logeja ja nanopurkkeja puolestaan kannattaa välttää.

Välillä jästitkin päätyvät logikirjan sivuille vaikeuttamaan tarkastusta. Tässä mukana oli Saana, joka ei halunnut tehdä tunnusta ja aloittaa kätköilyä.

Siihen, mihin järjestykseen nimet vihkoon päätyvät ei voi juuri vaikuttaa. Välillä jollain jää kiireessään tai epähuomiossa logivihkon sivu välistä ja myöhemmin, joku päättää avata pelin ja tämän jälkeen kirjaukset ovat parilla eri sivulla sekaisin. Oma lukunsa ovat sankarit, jotka kirjaavat vihkoon vierailupäivän ja muistavat nettikirjauksen joskus myöhemmin ja kirjaavat nettiin eri päivän. Kätkönomistajan tarkastusvelvollisuutta tämä vaikeuttaa aika paljon, kun vihkoa joutuu pläräämään edes takaisin etsiessään nimimerkkiä. Lisäksi tämä on tilastokätköilijän painajainen, koska tällainen vaikuttaa haasteissa käytettäviin tilastoihin paljonkin, mutta eipä tuolle oikein mitään voi. Ja tämä on valitettavan yleistä.

Oma lukunsa ovat erilaiset “tiiminimimerkit”, joita käytetään, kun mennään kaverin kanssa kätköille ja tuntuu vaivalloiselta kirjoittaa molempien nimimerkit vihkoon. Weellu, Harjus muuttuu muotoon WH. Tätä perustellaan usein tilan säästämisellä. Palataan tähän aiheeseen joskus ihan oman kirjoituksen muodossa. Tässä vaiheessa näistä voi kuitenkin sanoa, että tällaiset loggaukset aiheuttavat harmaita hiuksia logivihkon läpikävijälle. Pitää osata tulkita, ketkä ovat milläkin lyhenteellä käyneet purkilla. Onneksi monet logissaan nykyään osaavat mainita asiasta. Välillä tosin mukana on ollut vähän enemmänkin väkeä kuin logi kertoo ainakin kysyttäessä miksi nimeä ei vihkosta löydy ja lisäksi muutenkin työläästä login läpikäymisestä tulee näiden johdosta vieläkin työläämpää.

Tilan säästämisellä on tiiminimimerkkejä tai lyhenteitä vaikea perustella. Kuvassa logi, jossa erityisen paljon lyhenneloggauksia, kuten TA, MS, HA, M&T, li. Kaikki isompia ja enemmän logikirjan tilaa vieviä kuin minun ja Harjuksen loggaus.

Joskus on käynyt myös niin, että kätköilijä on vaihtanut nimimerkkiään tai geovarusteet on laitettu jakoon ja yhdestä nimimerkistä on tullut kaksi. Nämä usein selviää, kun laittaa kätköilijälle viestiä ja fiksuimmat ovat maininneet asiasta omassa kätköilijäprofiilissaan, jolloin asiasta ei edes erikseen tarvi kysellä.

Oma yllättävän iso ryhmänsä ovat he, jotka kirjaavat löydön logivihkoon, mutta eivät nettiin. Ehkä ovat huolissaan yksityisyydestään tai jokin muu hyvä syy toimia näin, mutta kätkönomistajan vinkkelistä ovat harmittomia otuksia. Lähinnä kätkön vierailijatilastot eivät kerro koko totuutta vierailumääristä, mutta harva niitä seuraa muutenkaan.

Viimeinen ryhmä on sitten he, jotka kirjaavat nettiin, mutta nimeä ei löydy logivihkosta. Heitä uhkaa loggauksen poisto, mutta suoraan loggausta ei saisi lähteä poistamaan.

Geokätköilyä opettamassa

Ohjenuorat kertovat, että kätkönomistaja ei saisi suoraan poistaa kenenkään loggausta, vaan heihin pitäisi olla ensin yhteydessä. Käytännössä heille pitää siis laittaa viestiä viestikeskuksen kautta ja koittaa kysellä, että mikä on, kun nimi ei löydy logista, mutta nettilöytö on merkattu.

Tämä kysely on hermoja raastavaa hommaa. Ensinnäkin viestikeskus ei salli viestien lähettämistä kovin monelle kätköilijälle. Tämä on ilmeisesti tehty spammauksen estämiseksi. Mutta kun logivihkoa tarkistaa, niin suositulta kätköltä, johon on tullut vaikkapa muutama sata loggausta löytyy helposti reilu pari kymmenentä kirjausta, joita ei logivihkosta löydy. Kaikille saman viestin lähettäminen nopeasti ei onnistu viestikeskuksen kautta, koska rajoitin iskee päälle. Käytännössä homma on tehtävä osissa.

Logia veistellessä ei tarvitse olla kiire. Joskus ehtii kirjata vaikka jokaisen kirjaimen eri värillä ilahduuttaakseen muita kätköilijöitä ja kätkönomistajaa.

Viestittely tästä asiasta ei myöskään ole maailman mukavinta hommaa. Monesti vastaanotto on aika nuiva, kun kerrotaan, että jos ei pysty todistamaan vierailuaan kätköllä, lähtee löytöloggaus pois. Joskus homma menee viestin vastaanottajalla rankasti tunteisiin ja vastauksena voi saada painokelvotonta tekstiä. Joskus taas vastauksena on ystävällinen viesti, jossa kerrotaan, että pitääpä vierailla purkilla sitten uudestaan. Itse olemme yrittäneet pitää melko leppoisaa linjaa, että jos osaa kertoa missä purkki oli piilossa ja kertoa, että sai sen auki ja löysi logivihkon, niin emme ole lähteneet poistamaan kirjausta. Sitten taas jos selitykset eivät oikein osu oikeaan, niin olemme löytömerkinnän toki poistaneet.

Monesti sitä kätkönomistajana joutuu opastamaan aloittelijoita tässä kohtaa aika paljonkin mitä se kätköily oikeastaan tarkoittaa. Ei riitä, että näkee purkin, vaan nimi pitää saada vihkoon tai että ei ole riittävä selitys, että kynä jäi matkasta.

Tilastot vinoon

Tietenkin löytömerkinnän poistaminen on kurjaa vierailijasta. Kätköllä vierailijaa voi ihmetyttää, kun kuukausien tai jopa vuosien jälkeen hänen löytönsä poistuu. Entistä isompi suru iskee puseroon, kun tajuaa, että se 1000. löydöksi tähdätty kätkö ei enää osukaan virstanpylvääseen haluttuun tapaan. Toisaalta kätkönomistajaa harmittaa kova homma feikkiloggausten tarkastamiseksi.

Oma kynä on syytä ottaa mukaan. Taskuun mahtuu vaikka IKEAn tai tämän blogin mainoskynä, jos ei halua panostaa paineistetun tankin avaruuskynään (joka on kyllä suositeltava hankinta)

Toisaalta tarkastaminen olisi opetus mielessä tärkeätä, kun keväisin aina suuri joukko uusia kätköilijöitä aloittaa harrastuksen. On tärkeää, että myös heille kerrotaan löydön kriteereistä. Ei se silti ihmetytä, että tämä sama aihe toistuu joka vuosi keskusteluryhmien palstoilla – se närästää niin kätköjen etsijöitä kuin omistajiakin.

Ratkaisuksi voisi helposti tulla Lab -kätköistä tuttu kysymys, jolla varmistettaisiin kätköllä vierailu. Kätköpurkkiin saisi geocaching.com sivustolla, jonkin uniikin koodin, joka sitten syötettäisiin sovellukseen, joka varmistaisi, että kätköilijä on käynyt purkilla. En kuitenkaan usko, että HQ tällaista ikinä ottaisi kätköihin käyttöön. Koodi pitäisi käydä lisäämässä olemasa oleviin kätköihin, ellei siitä tehtäisi vapaaehtoista vanhoissa kätköissä. Lisäksi tällainen vierailun tarkastuksen automaatio vaatisi koodaamista sekä emosivustolle, että sovelluksiin. Ja kaiken lisäksi, ei menisi kuin hetki, niin netissä olisi palvelu, jossa näitä loggauskoodeja jaettaisiin kavereille. Toimivaa ratkaisua odotellessa taidan siis jatkossakin tarkistaa logivihkot käsin, vaikka siinä kova homma onkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.