Cached out – rikoksia ja geokätköilyä

Russell Atkinson on geokätköilijä ja kirjailija, joka on kirjoittanut kahdeksan geokätköilyaiheista mysteeriromaania. Sarja tunnetaan nimellä Cliff Knowles mysteries. Aiemmin kirjat ovat olleet myynnissä Amazonissa 10 dollarin molemmin puolin riippuen kirjasta. Keväällä Atkinson kuitenkin laittoi kaikki kirjansa vapaaseen levitykseen ja ne on ladattavissa täällä. Lukaisimme näistä Cached Out -nimisen kirjan.

Atkinson on ollut 25 vuotta FBI:n palveluksessa. Hän on työskennellyt ratkaistakseen kidnappauksia, ottaakseen kiinni murhaajia ja huumediilereitä. FBI uransa jälkeen Atkinson on toiminut lakimiehenä ja koska hänellä on tutkinto oikeustieteessä ja matematiikassa, hän on auttanut useita korkean teknologian yrityksiä. Sittemmin hän on eläköitynyt ja viettää eläkepäiviään Piilaaksossa käyttäen aikansa juoksemiseen, kitaran soitteluun ja geokätköilyyn.

Tiimimme jäsen A lukaisi yhden kirjoista ja kirjoitti arvion. Tästä siis oiva lukuvinkki, vaikka laiturin nokkaan loppukesän lämpimiin keleihin.

Cached out

Kuulin, että Cliff Knowlesin geokätköilyaiheisia kirjoja olisi mahdollista lukea netistä ilmaiseksi. Päätin lukea yhden kokeeksi, vaikka harvemmin englanniksi kirjoja luen. Valitsin nopeasti selvästi kätköaiheisen kirjan nimeltä Cached out. Ilmeisesti se on sanonta, joka tarkoittaa myös olla nääntynyt. Jotkut toiset kirjat olivat saaneet parempia arvosteluja Amazonissa, mutta tällä silti mentiin.

Alkuun tuntui siltä, että kirjassa käytettiin paljon minulle uusia englanninkielen sanoja ja se vähän häiritsi lukemista. Kun juonesta alkoi saada kiinni, tuntemattomat sanat pystyi ohittamaan helpommin tai niiden merkityksen pystyi arvaamaan.

Sitten itse tarinaan

Kirja kertoo eläköityneen FBI-agentin seikkailuista ja geokätköilyllä on tarinassa yllättävän suuri rooli. Päähenkilö kätköilee ja esittelee kätköilyä melkein kaikille sivuhenkilöille. Rikoskin selviää suurimmaksi osaksi hiljalleen kätköjen myötä.

Se jopa vie tarinalta hieman uskottavuutta, kun kätköt liittyvät niin monen ongelman ratkaisuun. Toisaalta kirjan avulla pääsee tutustumaan hyvin kätköilyn eri ulottuvuuksiin. Mysteerikätköjen lisäksi kerrotaan ainakin tradeista ja multeista sekä miiteistä.

Loppujen lopuksi pidin kirjan tavasta kertoa kätköilystä ja siitä, että kirjassa kätköiltiin paljon. Hauska oli myös huomata millaiset asiat nousevat eri maissa merkityksellisiksi. Myrkkymurattia saa varoa kirjassa useaan otteeseen, kun kirjan suomalaisversiossa kenties kätköiltäisiin kohmettunein sormin -30° pakkasissa.

Kerran poliisi, aina poliisi

Kirjassa puhutaan myös paljon erilaisista poliisien työhön liittyvistä asioista, kuten siitä, miten työ jakautuu eri poliisivoimien osa-alueiden välille. Poliisislangia käytetään myös jonkinverran ja teksti vilisee lyhenteitä. Minulle olisi riittänyt vähempikin.

Kaiken kaikkiaan kirjasta välittyy kuva, että kirjailija tietää paljon siitä, mistä kirjoittaa. Myös maantieteellisiä yksityiskohtia selitetään tarkasti.

Kirjailija

Russell Atkinson on itse ollut FBI-agentti, geokätköilee ja harrastaa kryptologiaa. Amazon kuvailee häntä kokeneeksi geokätköilijäksi, sillä hän on löytänyt lähes 3000 ja piilottanut 99 kätköä. Hänen nimimerkkinsä on The Rat. Hän kertoo haastattelussa toisaalla, että osa tarinoista perustuu tositapahtumiin ja että myös tässä kirjassa on tositapahtumiin perustuvia juonenkäänteitä.

Tuhti paketti

Kirja on täynnä melko uskomattomia sattumuksia ja se on selkeästi rikosromaani. Mukana on hieman romantiikkaakin. Kirja on melkein 400-sivuinen, joten luettavaa riittää. Mysteereistä kiinnostuneille tässä kirjassa löytyy sopivia haasteita rikoksen lisäksi.

Tämä kirja ei ollut sarjan ensimmäinen ja melkein suosittelisin aloittamaan Cliff Knowlesin tarinan alusta, vaikka kirja toimi toki itsenäisenäkin romaanina. Kätköilyä ei ainakaan tästä kirjasta puutu, joten tässäpä kesälukemista kaikille kätköileville kirjatoukille.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.