Näin luot offline-listan ratkaistuista mysteereistä Geocaching.comista

Premium-jäsenet voivat tallettaa ratkaistujen mysteerien tai multien loppupisteet geocaching.comiin talteen. Tämä on siinä mielessä kätevämpää kuin geocache.fi:hin talletus, että jotkut mobiilisovellukset osaavat myös näyttää ratkaistut kätköt kartalla, jos ratkaisu on talletettu geocaching.comiin. Silloin tällöin kuitenkin tulee tarve hakea ratkaistut kätköt omana GPX-tiedostonaan, esim. käsi-GPS-laitteeseen tai vaikkapa GSAK ohjelmaan. Tässä ohjeet, joilla homma onnistuu.

1. Mene geocaching.comiin etusivulle ja syötä hakukenttään haluamasi haun keskipiste. Joko kaupungin nimi tai vaikkapa suoraan koordinaatit.

2. Klikkaa Add Filters -nappia (lisää suodattimet)

3. Suodattimen valintaikkunassa syötä haluamasi hakusäde (1). Valitse mitkä kätkötyypit otetaan hakutuloksiin mukaan (2). Esimerkissä mukana ovat multi, mysteeri, wherigo ja jostain kumman syystä myös Earthcache. Valitse kätköt, joita et ole vielä löytänyt (I haven’t found) (3). Tällöin Not Found By -kenttään ilmestyy käyttäjätunnuksesi. Jos haluat rajata tuloksia sellaisiin, jotka on myös kaverilta hakematta, voit lisätä geokamun nimimerkin Not Found By lootaan. Valitse tuloksiin kätköt, jotka eivät ole omistuksessasi (I don’t own) (4). Valitse kätköt, jotka eivät ole tällä hetkellä hyllyllä (Enabled) (kohta 5). Valitse kätköt, joihin on lisätty ratkaistut koordinaatit (6). Halutessasi voit myös rajata haun kätköihin, joissa on omia merkintöjä (kohta 7). Lopuksi paina Search -nappia (8).

4. Tuloslistaus ilmestyy ruudulle. Tästä voit valita haluamasi kätköt, jotka lisätään listaan. Jos haluat lisätä listaan kaikki kätköt, täppää ylimmän rivin ruutu, jolloin kaikki kätköt tulevat valituksi.

5. Nyt ruudulle ilmestyy painike “Add <numero> to a list”. Tämä lisää valitut kätköt offline-listalle. Klikkaa tätä painiketta

6. Ruudulle ilmestyy laatikko, josta voit valita mihin listaan haun tulokset lisätään. Voit myös luoda uuden listan antamalla listalle nimen ja painamalla Add-nappia.

Nyt offline-lista on valmis. Voit hakea listan kätköt suoraan Geocaching HQ:n viralliseen sovellukseen. Listasta voi myös helposti tehdä Pocket Queryn, josta saa GPX-tiedoston listan kätköistä. Näin kätkölistan saa myös sellaiseen sovellukseen, joka ei suoraan listoja tue. Lisäksi GPX-tiedostoa voi käyttää Garminin käsi-GPS-laitteissa tai vaikkapa GSAK-ohjelmassa.

Pocket Queryn tekeminen kätkölistasta

1. Navigoi itsesi geocaching.comin kätkölistat sivulle https://www.geocaching.com/account/lists
2. Valitse kätkölistasivulta haluamasi kätkölista ja paina sen perässä olevaa … -nappia. Aukeaa valikko, josta valitse Create Pocket Query (luo Pocket Query)

3. Aukeaa Pocket Queryn luontisivu. Anna Pocket Querylle (PQ) sopiva nimi, esim. Ratkaistut mysteerit (1). Valitse päivä jolloin Pocket Query ajetaan (2). Jos haluat luoda PQ:n heti, valitse nykyinen päivä. Huomaa, että PQ:t ajetaan Seattlen ajassa, joten tästä valittava päivä voi olla hieman eri kuin Suomessa. Valitse mitä tapahtuu kun PQ on ajettu (3). Ensimmäinen valinta “Uncheck the day of the week after the query runs” poistaa valitsemasi päivämäärän, kun PQ on ajettu kerran. Tämä tarkoittaa, että PQ jää geocaching.com sivustolle käyttöösi, mutta se ajetaan vain kerran. Sen jälkeen PQ tulee käydä aktivoimassa uudestaan, jos haluat tulokset uudestaan käyttöösi. Run this query every week on the days checked -vaihtoehto puolestaan ajaa PQ:n automaattisesti joka viikko valitseminasi päivinä. Run this query once then delete it -vaihtoehto ajaa PQ:n kerran ja sen jälkeen poistaa sen.

Valitse vielä sähköpostiosoite, johon lähetetään ilmoitus, kun PQ on valmis (4). Vakiona ilmoitus tulee sähköpostiosoitteeseesi, jolla olet geocaching.comiin rekisteröitynyt, mutta voit myös valita/lisätä toisen osoitteen. Lopuksi paina submit information -nappia (5) ja PQ ajetaan. Sähköpostilla saapuvassa ilmoituksessa on linkki, josta pääsee PQ:n lataamaan zip-tiedostona, joka sisältää GPX-tiedostot.

2 comments

  1. Muuten hyvä ohje, mutta kohdassa 5 ‘Add list’ painike ei ilmesty, joten homma tyssää siihen. Miten tämä oikein pitäisi tehdä?

    1. Juuri kokeilin uusimmalla Chromella ja Safarilla ja hyvin toimi. Toki tuon hakulaatikon ulkoasu on kahdessa vuodessa vähän päivittynyt. Mutta kokeileppa vaikka jollain muulla selaimella. Tai jos kokeilit mobiililla, niin sitten tietokoneella.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.