Katsaus päättyneeseen geokätköilyvuoteen 2016

Jälleen uusi uljas geovuosi on täällä. 2017 on jännittävä kätköilyvuosi itselle, koska meille tulee tänä vuonna täyteen 10 vuotta tätä harrastusta. Se on yllättävän pitkä aika. Ja vieläkin sitä muistaa ne ihan ensimmäiset kätköilyreissut kovinkin tarkkaan. Hyviä muistoja heti alkumetreistä lähtien. Mutta katsotaanpa hieman millainen kätköilyvuosi päättynyt 2016 oli. Alla olevassa ei ole huomioitu mahdollisesti 31.12.2016 julkaistuja kätköjä.

Tilastokatsaus vuoteen 2016

Vuosi 2016 oli jälleen varsin vilkas kätköilyvuosi. Saimme nauttia 12011:stä uudesta kätköstä tänä vuonna. Se on yli 1000 enemmän kuin viime vuonna, jolloin julkaistiin 10741 uutta kätköä. Vertailun vuoksi 2014 julkaistiin reilut 9500 kätköä, joten kasvuvauhti uusien kätköjen määrässä on pysynyt samana.. Kätköjä julkaistiin 355 päivänä eli vain 10 päivää jäi ilman uutta kätköä. Julkaisutahti noudattelee aiempia vuosia ja esimerkiksi 2014 uusia kätköjä julkaistuun 356:na päivänä. ISO kiitos siis kätkötarkastajille ja kaikille uusia kätköjä tehneille kätköilijöille! Teidän ansiostanne etsittävää riittää. Jokaista julkaisupäivää kohden tuo nimittäin tekee miltei 34 kätköä ja se on enemmän kuin keskimäärin ehtii etsimään päivässä. Aktiivisimpana julkaisupäivänä 12.9. 2016 kätköjä julkaistiin peräti 272 kappaletta. Huh! Tämä on muuten kaikkien aikojen ennätys Suomessa.

Powertraileja saimme taas huomattavasti lisää ja tuntuu ainakin kävijämäärillä mitattuna, että se on suunta mihin kätköily on edelleen menossa. Löytömäärää pitää kasvattaa nopeasti. Onneksi vielä tulee kuitenkin uusia maisemapurkkeja ja jonkin verran myös purkkeja, joissa pääsee harrastamaan vaihtoja. Ainakin, jos on kävijäjoukon alkupäässä.

Eri kätkötyyppien suhteellinen lukumäärä julkaistuissa kätköissä on pysynyt melko samana kuin aiemminkin, eikä tässä asiassa ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Muutama huomio asiasta voidaan kuitenkin tehdä. Miittien määrä on jatkanut suurta kasvuaan, joka alkoi oikeastaan loppu vuonna 2012. Ja toden totta Tampereen seudullakin on tuntunut välillä, että joka viikonlopulle ja välillä arkipäivällekin on kätköilytapahtuma jos semmoiseen haluaa mennä. Eli ihan hyvä tilanne lajitovereiden tapaamisen kannalta. Toinen muutos, joka oikeastaan tapahtui jo vuonna 2015, on wherigoiden määrän kasvaminen. Wherigoiden määrä on mennyt selkeästi ohi Earthcacheista ja jatkaa kasvuaan. Onko Suomen geokohteet jo esitelty?

Tilastofaktaa eri kätkötyypeistä. Lähteenä geocache.fi

Premium-kätköjen määrä alkoi räjähdysmäisesti kasvaa vuonna 2014. Sama kasvu on jatkunut myös vuonna 2016, joskin ihan vuoden lopussa pieni notkahdus premium-kätköjen määrään on tullut. Hiljaa mielessäni mietin, että mikäköhän tämän määrän kasvun yhteys on geokätköilyn mobiiliappisten suosion kanssa. Oma villi veikkaukseni on, ettei näiden kahden asian kehitys ole täysin irrallaan toisistaan.

Premium-kätköjen määrän kehitys Suomessa. Lähde geocache.fi

Suomen eniten logattu kätkö on edelleen Market Square / Kauppatori (GC238FX) Helsingissä. Loggauksia kätkölle on kertynyt 7580 kappaletta. Muutoinkin logatuimpien kätköjen lista on vähemmän yllättäen kovin pääkaupunkiseutupainotteinen. Vain Turun Tuomiokirkko (GCGH0M) sijalla 6 ja Pyynikin näkötorni (GC1E90C) sijalla 12, mahtuvat top 12:een.

No entäs sitten kätköilijöiden määrä? 2014 katsauksessa tilanne oli se, että uusia kätköilijöitä oli tullut joukkoomme 30 % lisää ja aktiivisia (=vähintään yhden kätkön vuoden aikana löytäneitä) kätköilijöitä oli 41115. Vuonna 2015 kasvua olikin enää 2000 kätköilijää ja aktiivisia kätköilijöitä oli 43330. Vuonna 2016 olikin sitten ensimmäinen vuosi varmaan ikinä, kun rakkaan harrastuksemme suosio oli hiipumaan päin. Aktiivisia kätköilijöitä oli 41512 eli sama parisen tuhatta vähemmän. Prosentteina tiputusta on 4 %. Eli ei lajilla hätää ole, mutta rajuimmat kasvun vuodet saattavat nyt olla takana päin. Toki varmasti keväällä taas saamme joukon uusia harrastajia lajimme pariin.

Pitkään kätkötiheydessä ykkösenä pysytellyt Kerava on saanut väistyä ja nykyisin Kauniaisissa asuvia kätköilijöitä hemmotellaan suurimmalla kätkötiheydellä, joka on 6.8 kätköä per neliökilometri. Kerava toki on edelleen hyvä kakkonen, mutta jää tiheydessä kauas taakse 3.6:lla kätköllä neliökilometriä kohden. Asukaslukuun suhteutettuna nykyisin ykköskunta on Rautavaara, jossa on 222.16 kätköä tuhatta asukasta kohden. Aiemmin kärkisijaa piti Pyhäranta, jossa kätköjä on nykyisin 79.77 tuhatta asukasta kohden.

Geocache.fi:n tilastojen mukaan edelleen on 20 kuntaa, jossa ei asu yhtään kätköilijää. 2014 tällaisia kuntia oli 22. Kuntakohtaisiin kätköilijämääriin kannattaa kuitenkin suhtautua sopivalla pilkeellä silmäkulmassa, sillä läheskään kaikki tai oikeastaan suurin osa kätköilijöistä, ei ole kotikuntaansa tietolähteenä toimineeseen geocache.fi:hin ilmoittaneet.

Mitä uutta vuosi 2016 toi kätköilyyn?

Vuosi 2016 ei tuonut juuri muutoksia kätköilyyn. Haastekätköt tekivät keväällä paluun, kun niiden tauko päättyi. Haastekätköjä rajoitettiin rajusti ja uusia haasteita on Suomeen saatu 14 kappaletta tauon jälkeen. Määrä on vähemmän kuin vuonna 2015, jolloin haasteita sai tehdä vain kolmasosan vuotta ennen kuin haasteet laitettiin jäähylle.

Vuonna 2016 geocaching mobiiliappis ja geocaching.com saivat monta päivitystä, mutta lajiin ei tuotu uusia elementtejä. Souvenireja jahdattiin harva se viikonloppu: CITOiltiin, kesällä etsittiin agenttiseikkailuun liittyviä kätköjä, jne. Tuntui, että vähän liikaakiin oli souvenireja tarjolla. Elokuussa sen sijaan kisailtiin matkaajien kanssa DuckDash -kisassa, joka oli virkistävää vaihtelua souvenir-jahtiin. Kesällä Virossa järjestettiin ensimmäinen mega ja Suomessakin megailtiin Kalajoella.

Vuonna 2017

Vaikea on jälleen ennustaa mitä tuleva vuosi tuo tullessaan kätköilyyn. Sen voi varmuudella sanoa, että ensi kertaa Suomessa järjestetään kaksi megatapahtumaa. Toinen Kiilopäällä Lapissa ja toinen Porvoossa. Lisäksi ainakin sata kätköä on luvassa Suomi 100 – geokätköilijän silmin -projektin tiimoilta. Lisäksi saamme selville miten käy hiljan löytyneelle kadoksissa ollelle Project A.P.E kätkölle. Ehkä jatkossa ei enää tarvitse lähteä Brasiliaan puuttuvan kätköikonin jahtiin vaan ihan U.S.A riittäisi 😉 Katsotaan kuinka käy.

Vuosi 2017 tarjoaa varmasti kaikille uusia jännittäviä kätköilyseikkailuita. Itse lähden juhlistamaan 10 vuotista geokätköilyuraa Geotripille. Kirjoitellaan aiheesta lähempänä sitten tarkemmin, kun jotain kerrottavaa aiheesta on. Mutta jo nyt kannattaa laittaa http://www.geotrip17.com ja https://www.facebook.com/geotrip17 seurantaan. Millainen oli oma kätköilyvuotesi? Kommentoi ja osallistu keskusteluun.

Hyvää ja kätkörikasta uutta vuotta 2017 kaikille lukijoille!

2 comments

  1. Pari vuotta ehti olla tunnukset ennen kuin toukokuussa aloitin tosissani tämän harrastuksen. Eikä ensimmäinen ollut suinkaan se siltakätkö, jota olin vähän katsellutkin. Se osoittautui yllättävän haastavaksi, mutta antautui lopulta heinäkuussa (Pattijoen silta – Pattijoki Bridge GC16QHN). Hissuksiin vauhti kiihtyi ja vuodenvaihteessa olikin jo yli 200 löytöä Hyvinkäältä Ouluun ja Kokkolasta Lappeenrantaan. Nyt ollaan siinä vaiheesssa, jotta ensimmäisen oman kätkön laatiminen on mietintämyssyn alla. Useampi idea pohdinnassa.

    1. Ei ollenkaan huonompi saldo “ensimmäiselle” vuodelle. Muistaakseni itselle kertyi ensimmäisenä kätköilyvuonna 2007 noin 150 kätkölöytöä. Nyttemmin niitä onkin jo sitten tuhansia 🙂
      Ei muuta kuin omaa kätköä suunnittelemaan. Sekin on varsin mukavaa puuhaa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.