Testissä: Garmin Oregon 750t

Tässä arviossa lähden olettamuksesta, että lukija on käyttänyt Oregon 6×0 laitetta tai lukenut ko. laitteen arvostelun. Oregon 7×0 on siis päivitys aiemmasta laitteesta ja monet Oregon 6×0 laitteen ominaisuudet ovat pitkälti samoja Oregon 7×0:ssa, enkä käy niitä tässä testissä sen kummemmin läpi.

Viime vuosina älypuhelimet ovat ottaneet vallan geokätköilyssä. Veikkaisin, että varmaankin 99 prosenttia viimeisen kahden vuoden sisällä aloittaneista kätköilijöistä on aloittanut harrastuksen älypuhelimella. Aiemminkin toki älypuhelimia käytettiin, mutta koska vuosia sitten sovellukset olivat vielä huonoja, moni päätyi käyttämään käsi-GPS laitetta. Tilanne on muuttunut ja sovellukset ovat monelta osin menneet käsi-GPS-laitteiden edelle. Esimerkiksi kätköt saa ladattua suoraan älypuhelinsovellukseen, kun taas GPS-laitteeseen ne on aina tarvinnut ladata tietokoneella.

Nyt Garmin on kuromassa tuota eroa kiinni uudella Oregon 700 ja 750 laitteilla. Uusissa laitteissa on WIFI-tuki ja internet-yhteyden jako älypuhelimesta. Internet-yhteyden avulla on mahdollista ladata lennosta uusia kätköjä GPS-laitteeseen kuten älypuhelinsovelluksissa. Muutens, jos ihmettelet mitä tuo t Oregon 750:n nimen perässä tarkoittaa, niin se tulee siitä, että laitteessa on Garminin omat Euroopan laajuiset “topo-kartat” mukana.

FullSizeRenderEnsivaikutelma

Ensivaikutelma Oregon 750t:stä on tuttuakin tutumpi. Se on päällisin puolin samanlainen kuin aiempi Oregon 650. Korosteväri on vaihtunut ja kun gepsin ottaa käteen, niin kuoren sivussa huomaa pitoa lisäävät kuviot. Pieni muutos, mutta parantaa huomattavasti otetta GPS-laitteesta, koska muotoilu muutoin hieman muistuttaa saippuapalaa. Tosin eipä se aiempi 650-laite ole lentänyt kädestä kuin pari kertaa kahden vuoden aikana. Laitteen koko on tismalleen sama 650-laitteen kanssa, eikä painossakaan ole eroa. Hyvä puoli samana pysyneessä muotoilussa on tietenkin se, että kaikki 650:tä varten hankitut lisävarusteet, kuten esim. auto- tai polkupyöräteline toimivat suoraan uudessakin mallissa.

Garmin luottaa myös edelleen AA-pattereihin. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että laitteeista ei pysty kovin ohutta tekemään, mutta toisaalta itse ainakin koen AA-patterit saatavuuden vuoksi kätevämmäksi vaihtoehdoksi kuin joku Garminin oma akku. Ja tietenkin hintakin pysyy kohtuullisena. 750t:n mukana tulee samanlainen Garminin ladattava AA-patteriakkupaketti kuin 650:n kanssa. Käytännössä teippaamalla pari AA-patteria yhteen tai teippaamalla akkukotelon pohjassa olevan vivun pohjaan saa normaaleiden AA-akkuparistojen latauksen toimimaan myös. Garminin oma AA-akkupatteripaketti ei Oregon 650:n kanssa vakuuttanut. Akkupaketti ei kestänyt kuin muutaman kymmenen latausta, jonka jälkeen se ei pitänyt varausta juurikaan. En siis suosittele, että kukaan AA-akkupatteripaketin takia hankkii kalliimman mallin tai että ostaisi akkupaketin erikseen. Kannattaa käyttää Eneloop -akkupattereita tai muita vastaavia. Mukavaa 750:ssä oli se, että vaikka laitteessa on WiFi ja Bluetooth-yhteydet, niin en huomannut akun kestossa merkittävää eroa. Myös Garminin viralliset materiaalit kertovat, että akun kesto olisi 750:ssä sama kuin 650:ssä. Käytännössäkin se on ainakin lähelle samaa, jos ei ihan sama. Tätä on luotettavasti hieman hankala vertailla, kun kätköilyreissuissa GPS:n käytön määrä ei suinkaan ole vakio. Tietysti voisi molemmilla gepseillä tehdä samat asiat ja katsoa kummasta patteri hyytyy ensimmäisenä, mutta tätä en nyt lähtenyt kokeilemaan kuitenkaan. Niin ja voihan niissä pattereissakin olla eroja 😉

Garminit avattuna 750t vasemmalla. Samalta näyttää.
Garminit avattuna 750t vasemmalla. Samalta näyttää.

Pintaa syvemmältä

Olisi tylsää tehdä vain pinnallinen tutustuminen ja siksi katsoimme GPS-laitetta pintaa syvemmältä. Jos Garminin edustaja sattuu tätä lukemaan, niin kerrottakoon, että kuva löytyi internetin syövereistä, enkä purkanut testilaitetta kappaleiksi. Ainakaan paljoa.

Kuva X - Oregon 600 ja 700 piirilevyt.
Oregon 600 ja 750 piirilevyt.

Piirilevykuvassa on sinänsä eri mallit, sillä alempi on kamerallinen Oregon 750 ja ylempi kameraton Oregon 600, mutta muutamia eroja on kyllä havaittavissa. Pyysimme blogin piirilevyasiantuntija laalaata hieman analysoimaan eroja ja muutamia niitä löytyi. Oregon 750 piirilevyllä näkyy WiFi-piiri vasemman puoleisessa kuvassa kehikon sisällä oikeassa yläkulmassa. Aiemmassa mallissa piirilevyllä on vedot ja paikka WiFi-piirille näkyvissä, mutta itse siru puuttuu. Eli suunnitelmana Garminilla on ollut koko ajan lisätä WiFi-tuki, mutta ilmeisesti syystä tai toisesta se ei ole aiempaan malliin ehtinyt mukaan.

Internetin keskustelualueilla on gepseistä ollut kaikenlaista keskustelua ja niiden todenperäisyys on aina vähän niin ja näin. Joidenkin mielestä prosessori on päivittynyt ja uusi laite olisi siksi nopeampi. Näin ei ilmeisesti kuitenkaan ole, vaan molemmat GPS-laitteet käyttävät samaa prosessoria. Muistipiirien toimittaja on vaihtunut, mutta oletettavasti muistia on sama määrä kummassakin laitteessa. Suurin muutos taitaa olla GPS-antennin vaihtuminen päällypuolelle. Oregon 650-laitteessa, kun GPS-piti kädessä antenni oli alaspäin mikä heikensi tarkkuutta. Uusissa 7×0 laitteissa tämä on korjattu.

Käytössä suurimpana erona huomasin USB-portin päivittämisen. Kätkötietojen siirtö GPX-tiedostoilla oli huomattavasti nopeampaa ja samoin tietenkin karttojen lataaminen. Aiemmin isompien karttojen siirto saattoi helposti viedä vartin tai kauemminkin, mutta Oregon 7×0 laitteeseen kartat ja kätköt siirtyvät todella nopeasti. Pieni, mutta kaivattu parannus.

Näyttö on pysynyt samana kuin Oregon 6×0 laitteissa. Se on nykystandardein vaatimaton 240 x 400 pikselin näyttö ja kuten edellisenkin gepsin kohdalla toivoisin hieman tarkempaa näyttöä. Toisaalta tämä on varmasti kompromissi patterikeston kanssa, koska näyttö tunnetusti kuluttaa akkua paljon. Näytöstä saa kuitenkin hyvin selvää ja siitä saa mukavasti selvää kirkkaassakin päivän paisteessa.

Kamera on pysynyt samana 8 megapikselin kamerana kuin aiemmissa malleissa. Ylläolevat kuvat eivät ehkä täyttä oikeutta tee kameralle, mutta niistä saanee käsityksen millaisia kuvia kameralla saa hämärässä valossa. Päivänvalossa kuvista tulee parempia. Kameraan olisi ehkä toivonut pientä päivitystä, koska muutamassa vuodessa älypuhelinten kamerat ovat kehittyneet taas eteenpäin ja vaikka viimeksi olin sitä mieltä, että kuva on samaa tasoa kuin älypuhelimella, niin tilanne alkaa olla aika toisenlainen tänä päivänä. Myös tallennustilan määrä on laitteissa pysynyt samana (1.7 GB Oregon 700:ssä ja 4 GB Oregon 750t:ssä). Tätäkin olisi voinut helposti kasvattaa, mutta toisaalta koska microSD-korttien tuki on edelleen tallella, niin tämä ei sinänsä muodostu ongelmaksi. Alla vielä tarkempi taulukko Oregon 650:n ja Oregon 750:n eroista.

Ominaisuus Oregon 650 Oregon 750
Mitat 6,1 x 11,4 x 3,3 cm 6,1 x 11,4 x 3,3 cm
Paino pattereiden kanssa n. 210 grammaa n. 210 grammaa
Näyttö 3 tuumaa, 240 x 400 pikseliä 3 tuumaa, 240 x 400 pikseliä
Patterit/akut 2 x AA patterit/akut, mukana NiMH-akkupaketti 2 x AA patterit/akut, mukana NiMH-akkupaketti
Patterien kesto n. 16 tuntia n. 16 tuntia
GPS/Glonass-tuki Kyllä/Kyllä Kyllä/Kyllä
Vesitiiviys IPx7 IPx7
Yhteydet Bluetooth, ANT+, USB  WLAN, Bluetooth, ANT+, USB
Tallennustila  3.5 GB (tukee myös microSD-kortteja 8 GB asti) 4 GB (tukee myös microSD-kortteja 8 GB asti)
Reittipisteet  4000 reittipistettä, 200 reittiä 10000 reittipistettä, 200 reittiä
Jälkiloki 10000 pistettä,  200 tallennusta 20000 pistettä, 250 tallennusta
Sähköinen kompassi (3-aks) Kyllä Kyllä
Barometrinen korkeusmittari Kyllä Kyllä
Kamera 8 megapikseliä 8 megapikseliä
Garmin connect Ei Kyllä
Geocaching LIVE Ei Kyllä
Roundtrip -toiminnallisuus Ei Kyllä
Ilmoitukset älypuhelimesta Ei Kyllä

Suurin lisäys on jo edellä mainittu WiFi- ja Bluetooth-tuki. Tämä mahdollistaa datasiirron langattomassa verkossa tai sitten reissunpäällä älypuhelimen yhteyden jakamisen gepsille. Yhteyden yli saa ilmoitukset tekstareista, whatsapp -viesteistä jne ja tietenkin ladattua geokätköt. Ilmeisesti myös päivitykset on mahdollista ladata tätä kautta tai ainakin kerran testijakson aikana GPS sammui kesken kätköilyn ja käynnistyttyään alkoi päivittämään softaa ja kun kotona katsoin webupdater -ohjelmalla niin mielestä softaversio oli vaihtunut. Takuuseen en kyllä tästä mene, koska en ollut niin tarkkaan etukäteen softaversiota katsonut. Internet-yhteyden yli saa myös säätiedot GPS-laitteeseen. Geokätköjen lataaminen kuulostaa lupaavalta ja ehkä vihdoin päästäisiin .GPX tiedostojen etukäteen lataamisesta eroon. Vai päästäänkö?

Ohjelmistomuutokset

Kun laitteen laittaa päälle tervehtii käyttäjää uusi eTrex X ja touch sarjoista tuttu aktiviteetti-pohjainen menu, josta valitaan sopiva profiili sen mukaan mitä on tekemässä. Vaikka eTrex -testin aikaan en tätä vielä osannut arvostaa, niin testin jälkeen valikkoa alkoi kaipaamaan Oregon 650 laitteessa. Jos haluaa fillaroida haluaa ehkä nähdä eri tietoja kuin kätköillessä. Myös, jos asettaa reittipisteen maastoon (vaikka kätkön seuraava välipiste tai oma piilotettava kätkö), haluaa nähdä eri tietokentät kuin normaalisti kätköillessä. Tietokenttien asettaminen edes-takaisin on työlästä ja alkaa nopeasti nyppiä. Profiilien avulla voi tietokenttiä ja muitakin asetuksia vaihtaa näppärästi lennosta. Toki jos haluaa perinteisen Garmin-näkymän ilman profiileita kuten eTrexissäkin, on Oregonissa tarjolla “Classic mode”. En tuota klasikkomoodia kuitenkaan sen tarkemmin testannut vaan käytin uusia valikoita ja hyvin tuntui toimivan.

kaikki_profiilit

Kiertomatka

Yksi mielenkiintoinen ohjelmistomuutos on kiertomatkat (roundtrip) pyöräilyä tai patikoimista varten. Toiminnon avulla voit valita aloitus pisteen ja määrittää halutun matkan ja Oregon automaattisesti luo kolme reittiä, joista käyttäjä voi valita mieleisensä. Näin siis jos ei osaa päättää mihin lähtee lenkille voi homman jättää Oregonin harteille. Sitä kuinka mielenkiintoisia nämä reitit on, emme tarkemmin testanneet, kun tämä ei varsinaisesti geokätköilyyn liity, vaikka toki tarjoaa mukavan lisän kaikille ulkoilusta kiinnostuneille.

Kojetaulu

Kun ruudun ylälaidasta pyyhkäisee alas saa esiin uuden kojetaulun (dashboard). Tästä näkee laitteen tilan kätevästi yhdestä näkymästä. GPS-signaalin vahvuuden, akun varaustilanteen sekä WiFi:n ja Bluetoothin tilan. Lisäksi ruudusta voi säätää näytön kirkkauta sekä näkee säätiedot ja mitä ilmoituksia on viimeksi tullut. Myös käynnissä oleva suoritus on nähtävillä.

1371
Oregon 750t kojelauta

Tökkäämällä esim. WiFin tilaa sormella pääsee suoraan WiFin asetuksiin mikä on varsin kätevää. Samoin esimerkiksi ilmoituksia pääsee tutkimaan tarkemmin painamalla ko. kohtaa ruudulla. Alkuun kojetaulu tuntui siihen tottumattomalle oudolta, mutta pian sen kanssa oli sinut ja sitä tuli käytettyä suhteellisen aktiivisesti.

Alareunan start-menu

Ruudun alalaitaa pyyhkäisemällä ylös saa esiin “Start-menun” eTrexien tapaan. Tästä pääsee käynnistämään suorituksen, joka tallettaa mm. jälkeä kartalle. Jos suoritusta ei käynnistä pomppii se esiin eTrexien tapaan. Ehkä tämä jossain urheilukäytössä voi olla hyödyllinen, mutta en vieläkään ole täysin sisäistänyt tämän käyttöä geokätköilyssä. Toisaalta jos haluaa tarkempaa seurantaa siitä paljonko tulee käveltyä kätköillessä, niin tämän avulla se kyllä onnistuu näppärämmin.

Toinen eTrexistä kopioitu toiminnallisuus on kartan vierittämisen estäminen. Aiemmin Oregoneissa karttaa saattoi vierittää koska tahansa tarttumalla karttaan sormella ja vierittämällä sitä. Nyt Oregonissa pitää eTrexin tapaan painaa pientä nuolinäppäintä ruudulla ennen kuin karttaa voi vierittää. Ihan kiva, että kartta ei vahingossa lähde siirtymään, mutta koska olen tottunut Oregon 650 käyttöliittymään on välillä vaikea muistaa painaa tätä erillistä näppäintä. Tulee vain ihmeteltyä, että mikäs tässä nyt on kun kartta ei rullaa. Ehkä tähän tottuu, kun laitetta käyttää enemmän.

Geocaching Live

Geokätköilijöiden kannalta mielenkiintoisin uutuus on tietysti Geocaching Live -tuki. Kaikkien huulilla on kysymys, että tuoko Geocaching Live Garminin laitteet tähän päivään ja enää ei tarvitse ladata erikseen .GPX tiedostoja. Vastaus on kyllä ja ei.

Geocaching Liven avulla voi siis ladata kätkötietoja suoraan Oregon-laitteeseen ilman, että GPS-laitetta tarvitsee liittää tietokoneeseen. Lataus onnistuu, kunhan rekisteröi laitteen geocaching.comiin ja kirjautuu omilla tunnuksillaan sekä antaa laitteelle luvan ladata tietoja. Ja tietysti tarjolla pitää olla WiFi-yhteys tai Bluetooth -yhteys älypuhelimeen, jonka kautta Oregon pääsee verkkoon. Niin ja älypuhelimessa auki Garmin Connect -ohjelma (ohjelman pito taustalla riittää). Kyllähän tästä jo käy selväksi, että miksei sitten samoin tein hakisi sitä ex tempore -kätköä älypuhelimen ohjelman avulla -vaiheita on aika monta. No erillislaitteessa on hyvät puolensa kuten esim. parempi iskun- ja kosteudenkestävyys. Mutta palataan GPS vai älypuhelin aiheeseen joskus toiste omassa postauksessaan. Oregonin rekisteröinti geocaching.comiin on sujuvaa ja helppoa, eikä laitteen käyttökuntoon saamisessa tältä osin mene kovinkaan kauan. Etenkin jos tarjolla on WiFi. Bluetooth -yhteyden muodostus ensimmäisen kerran oli asteen verran hämärää. Oregon näkyy puhelimelle kahtena Bluetooth -laitteena. Ensin pitää parittaa puhelin toisen kanssa ja sitten toisen. Jos parituksen tekee väärässä järjestyksessä ei homma toimi. Kun yhteyden on saanut ekan kerran toimimaan, on seuraavat kerrat huomattavasti helpompia. Välillä tosin tuntui, että Oregon tarvitsi Garmin connect-ohjelman taustalle ja välillä taas kaikki toimi ilman sitäkin.

Kun yhteys on muodostettu, löytyy Garminista Live map -osio, jossa kätköt ilmestyvät kartalle itsekseen. Kun ensimmäisen kerran kokeilin tätä, niin sain kartalle vain 3 lähintä kätköä. En keksinyt miten saisin laitteen lataamaan enemmän kätköjä lähistöltä kerralla. Lopulta päätin tarkistaa, onko minulla uusin ohjelmistoversio ja ei ollut. Päivityksen jälkeen sain 9 lähintä kätköä ladattua Live-kartalle. Internetin tietolähteiden mukaan pitäisi olla mahdollista ladata huikeat 25 kätköä kerralla. Itse en siinä ole onnistunut, mutta empiriisten kokeiden perusteella päädyin tulokseen, että Oregon hakee aina tietyn etäisyyden sisältä kätköt ja jos lähialueella ei ole enempää suodattimen hakuehtojen mukaisia kätköjä, tulee ruudulle tuloksena pienempi määrä kätköjä. Mutta maksimi on tuo aiemmin mainittu 25. Ruutua liikuttelemalla tosin kartalle ilmestyy lisää purkkeja, kun Live hakee uudesta kohdasta kätköt. Jo aiemmin ladatut kätköt eivät tällöin poistu ruudulta, joten tällä konstin kartalle saa näkymään enemmänkin kätköjä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos itseltä ei löydy geocaching.comin premium-jäsenyyttä on kätköjen latausmäärä rajoitettu kolmeen per päivä. Premium-jäsenillä rajoitus taitaa olla 10000 kätköä päivässä, mikä riittää melko hyvin.

Kun kätkötiedot ladataan kartalle, lataa Oregon ns. kevyet kätkötiedot eli kätkön nimen, D/T-luokituksen, koon, sijainnin ja muutaman muun tiedon. Tarkemmat tiedot haetaan vasta kun kätkökuvaus avataan gepsistä. Tällöin joutuu siis hetken odottelemaan kun tiedot latautuvat. Mitään hae kaikkien ruudulla näkyvien kätköjen täydelliset tiedot -nappia ei ole. Myöskään paljon kaipaamiani asetuksia kuinka monta kätköä ladataan kerralla ja miltä säteeltä ei löydy. Eikä kätköön liittyvien kuvien lataaminen onnistu, kuten ei monissa älypuhelin sovelluksissakaan.

Live-kartta toimii suhteellisen hyvin. Välillä olen saanut kyllä yhteysvirheitäkin aikaiseksi, mutta keskimäärin homma toimii ihan hyvin. Nopeudessa hävitään kyllä älypuhelinappiksille jonkin verran. Kätkötiedot voi hakea myös suoraan GC-koodilla. Tällöin valikosta valitaan lataa kätkötiedot ja annetaan GC-koodi, jonka jälkeen ko. kätkön tiedot ladataan täydellisinä. Tämä on kätevä jos mielessä on jokin tietty kätkö, jolla haluaa kaverin kanssa käydä, mutta omasta gepsistä ei tietoja löydy.

Kolmas tapa hyödyntää Live-karttaa on kätkölistat (bookmark lists). Asetuksista geokätköilyn alta löytyy Geocache Lists -toiminto. Into piukeena tein geokätkölistan lähimmistä hakemattomista purkeista. Mutta listapa ei tullut Oregoniin näkyviin. Oregon väitti, ettei minulla ole luotuna listoja geocaching.comissa. No säädin asetuksista ensin “Jaa kaverille” (Shared list) päälle, mutta ei auttanut. Edes listan tekeminen julkiseksi ei saanut Oregonia tajuamaan, että kätkölista olisi saatavilla.

Lopulta tajusin, että ehkä kyse ei olekaan bookmark-listasta vaan Pocket Querystä. Niinpä kävin pyöräyttämässä PQ:n geocaching.comissa ja jo vain lista tuli näkyviin Oregoniin. Kun listaa klikkaa, hakee Oregon geokätköjen tiedot automaattisesti. Toiminto tosin kestää aikas kauan ja melkeinpä tuntuu nopeammalta siirtää .GPX tiedosto käsin. Ainakin jos listassa on maksimi 1000 kätköä.

img_7063Itse odotin innolla field notejen latausta geocaching.comiin. Valitettavasti toiminto on käyttökelvoton. Asetuksissa on tasan yksi asetus tätä varten ja se on “Automaattisesti lataa kätkölöydöt geocaching.comiin”. Muuten hyvä, mutta kun tämän laittaa päälle, menee loggaus suoraan kätkökuvaukseen, ei siis field noteksi. Tämä taas tarkoittaa sitä, että loggaukset tulisi naputella GPS-laitteella. Ei kiitos. GPS:n ruudulla järkevän mittaisen loggauksen kirjoittaminen ei vaan ole mukavaa. KK:n sillä vielä ehkä jaksaisi kirjoittaa mutta ei muuta. Etenkin kun ruudulla oleva näppäimistö ei ole QWERTY, vaan ABCDEF. Eli jatkossakin kätköreissun jälkeen ei auta muuta kuin laittaa USB-johdolla GPS kiinni tietokoneeseen ja käsin ladata field notet, jotta loggauksiin saa kirjoitettua järkevän mittaiset tarinat. Toivottavasti tähän tulee jotain muutosta softapäivityksissä jatkossa. Parasta muuten on, että kun Oregonilla loggaa kätkön, niin siihen tulee mukaan wanhan Trimble Geocaching Navigatorin kaltainen teksti: “Submitted via Garmin Oregon 7xx”.

 

Connect IQ

Garminin Connect IQ on palvelu, josta voi ladata sovelluksia omaan Garmin-laitteeseensa. Tämä on käsittääkseni uutta Oregon 7×0 laitteissa. Aiemmin tätä ei ole ollut tarjolla käsi-GPS-laitteissa, vaan se on ollut tarjolla fitness ja älykellopuolella. Tällä hetkellä sovellusten toiminnallisuus on hyvin rajattua ja lähinnä kaupasta löytyy uusia datakenttiä, kuten lämpötila, visuaaliset sykealueet, arvioitu patterikesto, laskuri, jne. Joidenkin lähteiden mukaan jatkossa voisi tehdä kehittyneempiäkin sovelluksia, mutta jotenkin en itse jaksa siihen uskoa. Vaikka olisihan se hienoa jos laitteeseen voisi tehdä Wherigo-ohjelman. Sitä kun ei tällä hetkellä tueta. Toisaalta jos katsoo IQ kaupasta, mitä esimerkiksi Fenixille on tarjolla, niin sieltä löytyy alkeellinen versio Google Mapsista. Joten ehkä se ei aivan mahdotonta ole, että jotain hyödyllisempiä sovelluksiakin joskus Oregonillekin tulisi.

Säätutka

Uutuutena on myös säätutkasovellus. Tämän avulla voi tarkastella internet-yhteyden yli ladattuja säätietoja. Mukavasti sovelluksesta näkee tutkaennusteen alueelle, jossa itse on liikkumassa. Näin kätköillessä voi tarkastaa, onko sadetta luvassa kätevästi suoraan gepsistä. Ainakin teoriassa. En saanut tätä sääkarttaa toimimaan alkuunkaan. Sääennusteet kyllä sain Oregonin ruudulle, mutta tutkakuva näyttii tyhjää. Kartalla kyllä animaation kellonajat vaihtuivat, mutta pilviä tai muitakaan sääsymboleita ei näkynyt.

Ilmoitukset

eTrex X -sarjasta tuttu ilmoitukset-ominaisus löytyy myös Oregonista. Ilmoitusten avulla saa ilmoituksia gepsistä Oregonin ruudulle. Kyllähän se hauska on lukea Whatsapp-viestit gepsin ruudulta, eikä tarvitse erikseen kaivaa kännykkää taskusta. Jostain syystä koejaksolla Oregon päätti ilmoittaa minulle jokaisesta uudesta twiitistä omassa henkilökohtaisessa twitter-fiidissäni. Ihan kiva, mutta en nyt välttämättä geokätköillessä ole kiinnostunut työasioista. Koitin ensin vaihtaa fiidiä 6123tampereen fiidiin, joka olisi mielenkiintoisempi geokätköillessä, mutta en onnistunut. Sitten koitin saada Twitter-ilmoitukset pois käytöstä, mutta en onnistunut. Toisaalta ihan joka kerta gepsiä käyttäessäni en Twitter ilmoituksia saanut, joten logiikka millä ilmoitukset ruudulle tulevat jäi vähän hämäräksi. Ehkä jossain on jokin asetus, mutta en sitä pienellä etsimisellä löytänyt. Kivointahan olisi, että jossain saisi valita mitkä ilmoitukset ruudulla näytetään ja mitkä ei.

Pikkuvikoja

Perinteisesti Garminin gepseissä on aina julkaisun aikaan melkoinen määrä softabugeja. Tällä kertaa tilanne on aika hyvä. Muutamia GPS:n sammuttavia bugeja on tullut vastaan kätköjen lataamisessa. Myös perinteinen bugi löytyy: seuraavan koordinaattipisteen syöttäminen kätköön kaataa silloin tällöin gepsin. Tämä korjattiin Oregon 650:een päivityksessä, mutta 750:ssä bugi taas on läsnä.

Tällä kertaa tapojeni vastaisesti käytin GPS:ää suomeksi. Suomennoksessa on muutamia käännöskukkasia. Kätkötietojen valikossa nappi, josta pääsee katsomaa aiempia lokeja. Se on nimeltään Toiminto. Ja mikä pahinta, Garmin puhuu kokoajan geokätkennästä. Onneksi käännös on helppo korjata itsekin ja luvassa onkin piakkoin korjattu kielitiedosto tällä sivustolla.

Yhteenveto

Oregon 750t on kelpo GPS-laite. Kaikki mitä aiemmin sanoin Oregon 650:stä pätee pitkälti tähän laitteeseen myös. Näyttö rullaa mukavasti ja sitä voi käyttää melko hyvin hanskat kädessäkin, jne. Jos Oregon 650 ei ole tuttu laite, ja harkitsee 750:sen ostoa, niin kannattaa lukea aiempi arvio 650:stä. Jotenkin kuitenkin uudistukset ovat lopulta melko pieniä. Geocaching Livessä on potentiaalia, mutta toteutus tällä hetkellä ei ehkää vastaa odotuksia, kun on tottunut älypuhelinsovellusten runsaaseen toimintovalikoimaan.

Jos minulla ei olisi jo Oregon 650 GPS:ää entuudestaan, niin voisin kyllä ostaa 750:sen (tai itse asiassa 700:sen, koska GPS:n kameraa on tullut lopulta käytettyä hyvin vähän 650:sessä). Hintaeroa Oregon 650:llä ja 750:llä kuitenkin on 150 euroa. Kysymys kuuluukin onko Live-tuesta ja muista pienemmistä parannuksista valmis maksamaan 150 euroa? Etenkin kun silloin tällöin vanhempaa Oregonia on ollut tarjouksessa vieläkin halvemmalla. Vaikea sanoa. Jos taas sinulla on jo Oregon 650, jää parannukset aika vähiin, enkä kiirehtisi päivityksen kanssa vaan kätköilisin hyvillä mielin 650:llä. Hyvä laite Oregon 750t on, mutta kahdessa vuodessa kehityksen olisi toivonut menevän eteenpäin enemmän. Siksi 650:n arvosanasta putoaa puolikas tähti pois.

4starsOregon 750 on kuin Oregon 650, mutta Live-tuella ja muilla pienillä parannuksilla

P.s. Garmin lähetti ystävällisesti testiin myös Suomi Pro v.3 kartan, johon palaamme hieman myöhemmin.

IMG_7146_P.p.s. Kuvasin pienen videon Oregonin käyttöliittymästä, mutta koska videosta tuli aika kämänen (eikä ollut aikaa kuvata uutta), mietin pitkään kehtaanko tämän julkaista ollenkaan. No tässä se kuitenkin on, jos siitä jotain iloa jolle kulle olisi

13 comments

  1. Kiitos testistä! Vanhasta 650t:stä kannattaa siis luopua vasta kun siitä loppuu puhti. Garminin kiinnostus Wherigoita kohtaan lienee pysynyt samana kuin geocaching.com:n. 750 ei pystyne wherigokasettien käsittelyyn. Näiden suorittamista on edelleen jatkettava älypuhelimella vai kuinka?

    1. Juurikin näin. Tukea Wherigoille ei tosiaan 750:stä löydy, joten älypuhelimella pitää ne jatkossakin hakea.

    2. Kiitos kiitoksista! Jäsen A jo vastasikin itse kysymykseen eli Wherigo tuki ei ole palannut Garmineihin vieläkään. Internetissä on haaveiltu, että joku toteuttaisi Wherigo-playerin Garmin Connect appsina, mutta enpä kyllä laskisi sen varaan paljoakaan.

  2. Eihän tuo “geokätkentä” vielä mitään, mutta Oregon 300 (joka on edelleen minulla käytössä) käytti kätköistä termiä “välimuisti.” Olisi siinä ollut ihmettelemistä ilman kohtuullista ATK-taustaa… Senkin pystyi onneksi itse korjaamaan.

    1. Moro Pehku,

      Noh, geokätköilijöille geokätkentä on perinteisesti ollut vitsi, kun jästit ei tajua lajista mitään ja käyttävät siitä nimeä geokätkentä, joten sinänsä virhe on tietenkin vakava. Tai sitten ei 😉

      Muistan itsekin Garmin Coloradostani tuon välimuisti -käännöksen. Ja joo siinäkin käännökset oli helppo korjata.

  3. Oregon 700 tuli hommattua ja vähän aikaa olen sitä nyt ihmetellyt. Sen verran huomasin että Live mapilla näkyy mysset bogusnaateissa eikä korjattuja naatteja missään vaiheessa tule gepsiin asti. Lisäksi näkyy omat kätköt eikä niitä voi piilottaa. Muuten laite tuntuu toimivan ihan jees ja muistiakin oli spekseistä poiketen 4GB eli MTK-kartta mahtuu mukavasti.

    1. Terve Paavo,

      Kommentisi olikin livahtanut huomaamatta jossain kiireisessä vaiheessa, mutta kiitoskset kommentistasi. Live map ei tosiaan osaa korjattuja koordinaatteja, mikä on selkeä puute. Kuten myös tuo omien kätköjen näyttö. Molemmat ominaisuudet olisivat olleet naurettavan helppoja toteuttaa.. No ehkä seuraavassa versiossa sitten.

  4. Sain toiminaan Oregon 750t:llä Geocaching Listat siten, että siinä näkyvät sekä PocketQueryjen tulokset että nuo ns. oikeat geocaching.com:in listat. Alussa kanssa näytti, että sinulla ei ole listoja, mutta kun tein kokeilu PQ:n, niin sen synkkaamisen jälkeen alkoi näkymään myös gc.com:in listat.

    Toimi siis esim. siten että lisään x kpl kätköjä gc.com:issa listaan, avaan listat Oregon 750t:stä ja synkkaan valitun listan, jossa ovat juuri nämä listatut kätköt. Tosi kätevä tapa siirtää muutamia kätköjä, mutta suuremman määrän siirtämiseen varmaan edelleen nopein tapa on ihan johdon kanssa.

  5. ”Submitted via Garmin Oregon 7xx”. Tuo on CO:n silmin katsottuna paskin ever loggaus, laiskuuden huipentuma. Kk ja TFTC vaatii niiden kirjoittamisen, oregonin automatiikka ei sitäkään.

    1. Mielikuvitukseni riittää vielä surkeamman loggauksen kirjoittamiseen, mutta samaa mieltä (jos ei tekstistä käynyt jostain syystä ilmi), että tuo Submitted via Garmin Oregon 7xx on surkea kätkökirjaus. Aikanaan Trimble Navigatorin kirjaukset olivat samaa tasoa ja niistä keskusteltiin moneen kertaan foorumeilla. Ihan kuin nyt KK:sta ja muista tyhjän päiväisistä kirjauksista. Mutta kukin tyylillään.

  6. Niin, ei kai kukaan (eihän?) jätä lopulliseksi loggauksekseen tuota ”Submitted via Garmin Oregon 7xx”.

    Mutta yksi kysymys ja pari mielenkiintoista huomiota (kysymyksiä kai nekin) tuohon liittyen:

    Saako tuon tekstin muokattua jossakin esim. muotoon “Logged online while caching. Details later…” ? En löytänyt paikkaa, missä tuon saisi muokattua mieleisekseen
    Osaako joku selittää, miksi Orgeonin kautta logatut kätkölöydöt ovat gc.comissa “eriarvoisessa” asemassa kuin muut loggaukset? Oregonilla logatut näyttävät gc.comissa aina menevän uudemmiksi loggauksiksi kuin esim. netissä tai geocaching.comin Android-sovelluksessa logatut kätköt vaikka Oregonilla logatut olisi logattu paljon aikaisemmin. Ei tietty haittaa, jos päivän kaikki kätköt loggaa Oregonilla ja editoi myöhemmin netissä.
    Oregon ei mielestäni osaa vaihtaa päivämäärää heti puolenyön jälkeen. Mistähän tämä mahtaa johtua? Joskus reissun päällä Oregonilla puolenyön jälkeen logatut kätköt ovat edellisen päivän puolella vaikka Oregonin kello näyttääkin jo yli puolenyön. Minulla ei tähän ole mitään tarkkaa kokemusperäistä faktaa, milloin Oregon 750t:ni sitten vaihtaa sen päivämäärän.

    1. Hyviä kysymyksiä Jyrki. Toivottavaa toki olisi, että kätköilijät muokkaisivat myöhemmin tuon tekstin järkevämmäksi, jos sillä löydön kirjaavat. Tosin melko varmasti aina on joku, joka ei näin tee. Lisäksi tuo on kätkönomistajan kannalta ikävää, koska silloin ei välttämättä oikeaa kätkökirjausta tule nähneeksi koskaan ellei erikseen käy logeja lueskelemassa kätkökuvauksessa. Sähköposti-ilmoituksessa on todennäköisesti ollut tuo automaattiteksti.

      Aikanaan hieman tutkin tuota, voiko tekstin muuttaa, mutta en silloin lyhyellä perehtymisellä löytänyt tiedostoa, jota muokkaamalla tekstin saisi vaihdettua. En myöskään ole missään nähnyt ohjetta tähän. Mutta jos tuon tekstin saisi jotenkin vaihdettua, niin sittenhän tuo olisi käyttökelpoinen ominaisuus.

      Loggauksista sanoisin, että ongelma liittynee jotenkin aikavyöhykkeisiin ja niiden käsittelyyn. Itsekin olen huomannut, että Oregonin geocache_visits.txt tiedostossa loggaukset ovat muutaman tunnin pielessä. Kun ne uppaa Drafteiksi (ent. field noteiksi) ne kuitenkin korjaantuvat oikeaksi. Ehkäpä Garminin GPS:n koodissa ei huomioida aikavyöhykkeitä oikein, kun kätköt siirretään API:n kautta geocaching.comiin. Tämä siis pelkkää arvailua ja spekulaatiota, mutta voisi selittää ongelman.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.