Kartat ulkomailla kätköilyä varten

Ulkomaille lähtiessä on hyvä varustautua kätköilyyn etukäteen. Palaamme aiheeseen blogissa myöhemmin, mutta tässä postauksessa keskitymme melkeinpä tärkeimpään juttuun eli siihen, miten saa asennettua GPS:ään ulkomaan kartat. Tietysti maksamalla saa varmasti  tarkat kartat GPS:ään, mutta ilmaisiakin vaihtoehtoja on. Tässä postauksessa keskityn yleiseen ohjeeseen, miten gepsiin saa OpenStreetMap:iin pohjautuvan katukartan. Se on monesti täysin riittävä kartta kätköjen etsimiseen, ellei sitten tarkoitus ole lähteä enemmänkin patikoimaan maastoon. Jos satut tietämään mistä löytyisi ilmaisia topo-karttoja ulkomaille, niin laitathan kommenttia.

Kartat Garmin käsi-GPS:ään

Itse olen käyttänyt Garminin käsi-GPS:ässä  http://garmin.openstreetmap.nl/ -karttoja ja  Openmtbmap.org:n tarjoamia maastopyöräilyä ja patikoimista silmällä pitäen tehtyjä karttoja. Molemmat kartat perustuvat OpenStreetMapin aineistoon. Kumpaa niistä haluaa käyttää, on oikeastaan makuasia. Garmin.openstreetmap.nl:n karttojen siirtäminen laitteeseen on ehkä hieman suoraviivaisempaa. Garmin.openstreetmap.nl palvelun kartoissa voi joskus olla sellainen ongelma, että karttoja ei ole valmiina irrotettuna saatavilla ja palvelimilla on ruuhkaa. Tällöin karttojen saaminen voi kestää pahimmillaan jopa päiviä. Yleensä tilanne ei kuitenkaan ole näin paha.

Alla kuvia molemmista kartoista helpottamaan valintaa siitä, kummat lataa omaan käyttöönsä. Kuvat on suurinpiirteina samalta kohdasta karttaa. Etenkin kauemmissa zoomaustasoissa (5km ja 3km), Open MTB on hieman sekavamman näköinen. Garmin OSM -kartat ovat selkeämmät, koska niissä on vähemmän näkyvissä kerralla. Toisaalta MTB -kartoissa näkyvät esimerkiksi katujen yksisuuntaisuudet, jotka ovat joskus tarpeen autoillessa. Tietysti voi ladata molemmat kartat ja vaihdella niiden välillä maastossa.

Rautalankaohje OpenMTB -karttojen siirtämiseen gepsiin.

1. Suuntaa osoitteeseen https://openmtbmap.org/download/odbl/#Maps ja valitse maa, jonka kartat tarvitset.

Kuva 1 - Valitse haluamasi maan kartat
Kuva 1 – Valitse haluamasi maan kartat

2. Valitse lataa kartat lahjoittamatta, jos et halua tukea sivustoa lahjoittamalla rahaa.

Kuva 2 - Valitse alempi vaihtoehto, jos et halua lahjoittaa rahaa sivuston ylläpitoon.
Kuva 2 – Valitse alempi vaihtoehto, jos et halua lahjoittaa rahaa sivuston ylläpitoon.
kartat3
Kuva 3 – Avautuvasta dialogista paina continue.

3. Kuittaa turvallisuusvaroitus ja lataa tiedosto (Save File). Tiedosto tallentunee tietokoneesi Downloads -kansioon.

kartat4
Kuva 4 – Tallenna tiedosto haluamaasi paikkaan.

4. Käynnistä ladattu tiedosto (.exe), jolloin käynnistyy kuvan 5 mukainen asennusohjelma.

Kuva 5 - Open MTB kartat pitää asentaa tietokoneelle.
Kuva 5 – Open MTB -kartat pitää asentaa tietokoneelle.

5. Klikkaile asennusohjelman läpi. Vakioasetukset riittävät hyvin, mutta voit tietenkin vaihtaa karttojen hakemistoa jne. mieleiseksesi. Kartta-asettelussa valitse Wide jos käytät karttoja Garminin gepsissä.

Kuva 6 - Oletusvalinnat ovat ok, joten voit vain klikkailla nextiä.
Kuva 6 – Oletusvalinnat ovat ok, joten voit vain klikkailla nextiä.

6. Seuraavaksi avaa Windows Explorer (tiedostojenhallinta) ja suuntaa hakemistoon, johon purit kartat.

Kuva 7 - Etsi tiedostojenhallinnasta hakemisto, johon asensit kartat ja sieltä
Kuva 7 – Etsi tiedostojenhallinnasta hakemisto, johon asensit kartat ja sieltä kuvan mukainen tiedosto.

7. Näet kuvan mukaisen tiedostolistauksen (kuva 7). Etsi tiedosto create_gmapsupp_img.bat ja tuplaklikkaa sitä (suorita se).

8. Avautuvaan komentorivi-ikkunaan syötä 2 (wide) ja paina enter. Tämän jälkeen sinulta kysytään kartan nimeä. Nimi voi olla mikä vaan 1-12 merkkiä pitkä sana. Yleensä olen käyttänyt maan nimeä ilman ääkkösiä. Eli esim. Itävalta => Itavalta.

Kuva 8 - Komentoriviohjelma luo gepsiin sopivan karttatiedoston. Valitse vaihtoehdoista Wide layout ja anna kartallesi nimi.
Kuva 8 – Komentoriviohjelma luo gepsiin sopivan karttatiedoston. Valitse vaihtoehdoista Wide layout ja anna kartallesi nimi.

9. Sulje komentorivi painamalla mitä tahansa näppäintä. Palaa tiedostojenhallintaan ja huomaat, että karttojen hakemistoon on ilmestynyt tiedosto, jonka nimi on gmapsupp.img. Tämä on karttatiedosto, joka pitää kopioida gepsiin.

Kuva 9 - Nyt hakemistoon on ilmestynyt gmapsupp.img niminen tiedosto, joka siirretään gepsiin.
Kuva 9 – Nyt hakemistoon on ilmestynyt gmapsupp.img niminen tiedosto, joka siirretään gepsiin.

10.Klikkaa tiedoston nimen päällä hiiren oikealla napilla ja valitse Kopioi (copy). Navigoi gepsin muistikortille. Luo sinne Garmin -niminen hakemisto, jos siellä ei jo sellaista ole ja kopioi kartta sinne. Halutessasi voit luoda myös GPX nimisen hakemiston muistikortille ja kopioida kätkötiedot sisältävän .gpx tiedoston sinne. Tästä on se hyöty, että jos gepsin kanssa tulee ongelmia, voi muistikortin (ja kätkötietojen) irrottaminen auttaa ja gepsin saa henkiin ilman tietokonettakin.

Kuva 10 - Karttatiedosto kopioidaan joko gepsin sisäiseen muistiin tai muistikortille (suositus).
Kuva 10 – Karttatiedosto kopioidaan joko gepsin sisäiseen muistiin tai muistikortille (suositus).

11. Huomaa, että uudemmissa gepseissä kuten Garmin Oregon 650 voit nimetä tiedoston minkä nimiseksi tahansa. Tämä on kätevää, jos haluat säilyttää muistikortillasi useampia tiedostoja. Kuvassa 11  ovat oman gepsini muistikortin kartat.

kartat12
Kuva 11 – Uusien gepsien muistikortille voi tallettaa useammatkin kartat yhtä aikaa eri nimillä.

12. Käynnistä GPS ja kokeile, että kartat näkyvät oikein.

Rautalankaohje Garmin OSM -karttojen siirtämiseen gepsiin.

1. Lataa haluamasi maan kartat osoitteesta http://garmin.openstreetmap.nl/. Valitse kartan tyypiksi “Generic Routable (new style)”. Valitse haluamasi maan kartta vetovalikoista. Kuvassa 12 valittuna Belgia. Voit myös klikkailla haluamasi alueet kartalta. Tämä on näppärää, jos haluat säästää muistikortilta tilaa, etkä halua ladata koko maan karttoja kerralla.

Kuva 12 - Garmin OSM karttojen lataussivu näyttää tältä.
Kuva 12 – Garmin OSM karttojen lataussivu näyttää tältä.

2. Jos karttasi on valmiiksi irrotettu (=valmiina ladattavaksi), ilmestyy latauslinkki sivulle. Jos karttoja ei ole valmiina, tulee sinun antaa sähköpostiosoitteesi. Saat sähköpostiisi ilmoituksen, että pyyntöäsi käsitellään. Kun karttasi ovat valmiina ladattavaksi, saat uuden sähköpostin asiasta. Älä huolehdi, sivusto ei spämmää postilaatikkoasi tukkoon. Huomaa kuitenkin, että joskus jos palvelimella on ruuhkaa, voi karttojen latauslinkin saapuminen kestää kauankin. Tätä juttua tehdessäni sain Viron kartat sivulta kuudessa minuutissa.

3. Lataa tiedosto. Helpoimmalla pääset, kun lataat osm_generic_gmapsupp.zipin. Kuvassa 13 ladataan Belgian karttoja.

Kuva 13 - Karttoja voi ladata eri muodoissa.
Kuva 13 – Karttoja voi ladata eri muodoissa.

4. Pura lataamasi zip -paketti haluaamasi hakemistoon.

5. Kopioi purettu gmapsupp.img tiedosto gepsiisi, kuten Open MTB-karttojen kohdassa 10.

6. Irrota GPS tietokoneesta ja katso, että kartat toimivat. Itselläni on välillä ollut näiden karttojen kanssa hieman hankaluuksia saada ne toimimaan. Yleensä gepsin uudelleen käynnistys on kuitenkin auttanut.

Kartat CacheBirdiin

Aiemmin kirjoitin siitä, miten CacheBird -kätköilysovellukseen voi ladata offline -vektorikartat. Yllä oleva Garmin OSM -ohje toimii myös CacheBirdiin. Eli voit siis ladata yllä esitellyllä tavalla haluamasi maan kartat ja siirtää ne aiemman postauksen ohjeiden mukaan kännykkääsi. Näin sinulla on offline-kartat ulkomaita varten valmiina myös puhelimessa, eikä niitä tarvitse ladata kalliin data-yhteyden yli.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.