Arvio: How to Puzzle Cache -kirja

Kuva 1 - Mysteerikirjassa on reilut 300 sivua, joten lukemista piisaa.
Kuva 1 – Mysteerikirjassa on reilut 300 sivua, joten lukemista piisaa.

Viime viikolla haastattelimme How to Puzzle Cache -kirjan kirjoittaja Cully Longia. Cully valoitti hieman taustoja mistä mysteerikirjassa on oikein kysymys. Nyt on aika katsoa, onko kirja niin hyvä kuin lupaa olevansa.

Tilasin kirjan Lulu.comista 15. joulukuuta ja kirja saapui lopulta 31.12. 2014. Hieman joulunpyhät sotkivat kuvioita, mutta on turvallista olettaa, että kirjaa saapuu reilussa viikossa. Lulu.com siis on julkaisualusta, jonne periaatteessa kuka tahansa voi laittaa kirjansa myytiin ja Lulu.com hoitaa jakelun ja tulostaa kirjan tilauksesta ja lähettää sen asiakkaalle. Kirjan hinta on 16.90 puntaa (21.56 euroa) kierreselkäinen versio ja 17.45 puntaa (22.26 euroa) sidottu versio. Lisäksi postikuluja kertyi 4.75 puntaa eli rapiat 6 euroa. Kirja ei siis ole kovin kallis kotiovelle kannettunakaan.

Itse tilasin sidotun kirjaversion, jonka posti oli matkalla hieman runnonut. Ei mitään isompaa vahinkoa ollut tullut, mutta yksi nurkka kirjasta on kauttaaltaan on vähän mutkalla. Sidonta ei tunnu kaikkein laadukkaimmalta mahdolliselta ja painojälki muistuttaa hieman laserprintterin tulostusjälkeä. Eli ihan oikean kirjan vaikutelmaa painojälki ei luo, mutta kuvat ja teksti on kuitenkin selkeitä ja niistä saa hyvin selvää, joten mistään ongelmasta ei voi puhua.

Kirjassa on 302 sivua eli luettavaa riittää. Heti ensi vilkaisusta lähtien on selvää, että kirja on todella laaja ja kattava. Vaikka itsekin olen jokusen mysteerin ratkonut ja etsittyjäkin mysteerikätköjä on jo miltei 1500 kappaletta, niin löysin silti kirjasta paljon uutta asiaa.

Kirjan sisältö

No mitä kirja sitten sisältää? Kun kirjan avaa, niin heti käy selväksi, että sisältöä on aivan valtavasti. Erilaisia salaustapoja, merkistöjä, pulmatehtäviä ja koordinaattiformaatteja löytyy kirjan sivuilta moneen lähtöön (kuvat 2-3)

Kuva 2 - Kirjan pulmissa on monesti hyviä esimerkkejä, miten kätkönomistajat soveltavat eri pulmatyyppejä.
Kuva 2 – Kirjan pulmissa on monesti hyviä esimerkkejä, miten kätkönomistajat soveltavat eri pulmatyyppejä.
Kuva 3 - Kuvan langalla olevat linnut taitavat morsettaa jotakin.
Kuva 3 – Kuvan langalla olevat linnut taitavat morsettaa jotakin.

Kirjan ensimmäinen luku johdattaa lukijan kätkökuvauksen saloihin. Luvussa on käyty läpi kätkökuvauksen eri elementit ja kerrottu miten niihin voi piilottaa tietoa. Esimerkkien avulla lukija johdatellaan mysteerienratkonnan maailmaan. Luku käy lävitse millaisia pulmia saattaa liittyä kätkökuvauksen attribuutteihin, linkkeihin, boguskoordinaatteihin, piilottajan nimeen, kätkössä olleisiin matkalaisiin, jne. Heti ensimmäisessä luvussa tuli vastaan pari uutta ratkaisumallia, joita en ollut tullut aiemmin ajatelleeksi. Melko varmasti sellaisen mysteerin olen joskus nähnyt, mutta en nyt sitten enää löytänyt niitä kirjan luettuani. Mutta kyllä ne taas joskus vastaan tulee kun karttaa selailee.

Jokainen luku päättyy harjoitustehtäviin. Luvun lopussa on kaksi keksittyä kätkökuvausta. Ensimmäisen luvun lopussa olevan mysteerin ratkaiseminen on selitetty seikkaperäisesti askel askeleelta. Kokeneemmalle ratkojalle näin yksityiskohtainen selittäminen on monesti hieman hidastempoista luettavaa, mutta uskoisin, että aloittelijalle tästä on hyötyä, koska tällä tavoin saa muodostettua itselleen tietyn mallin miten pulmaa lähestyy. Luvun lopun toinen mysteerikätkön kuvaus on jätetty lukijan ratkaistavaksi. Kirjoittaja on antanut tarkistussumman, jonka avulla voi tarkistaa oman ratkaisunsa oikeellisuus. Lisäksi kotitehtävään on lisävinkki, joka ei yleensä sinänsä auta ratkaisussa, mutta sen avulla pystyy tarkistamaan, että on oikeilla jäljillä.

Heti ensimmäiseen kotitehtävään jumituin hetkeksi ratkomaan. Pulma oli selkeesti hyvin laadittu, koska vaikka en ratkaisua heti saanut aikaiseksi, niin ongelma jäi mietityttämään kuin hyvä mysteerikätkö konsanaan. Hieman jäin kyllä kaipaamaan kirjan loppuun oikeita ratkaisuita, koska tarkistussumman laskeminen koordinaateista käsin on hieman työlästä. Muutenkin oikean tarkistussumman saattaa vahingossa saada väärälläkin ratkaisulla. Muutoin tehtävät tuntuivat kyllä kiinnostavilta ja tuntui mukavalta, että ratkaisuksi saadut koordinaatit tarjosivat jonkin hauskan aiheeseen liittyvän kohteen, esimerkiksi kolmosluvun lopun kotitehtävä mysteeri kertoo Studebakersin veljeksistä ja vastauksen koordinaateista löytyy kuvan 4 mukainen kuvio.

Kuva 4 - Kirjan tehtävien ratkaisut osoittavat yleensä johonkin hauskaan paikkaan kartalla.
Kuva 4 – Kirjan tehtävien ratkaisut osoittavat yleensä johonkin hauskaan paikkaan kartalla.

Toinen asia mikä jaksaa hämmästyttää kirjaa lukiessa on se, kuinka hyvin Cully on saanut jäsennettyä valtavan tietomäärän. Tätä blogia varten on tullut hieman jäsenneltyä itsekin eri pulmatyyppejä ja todennut, että homma ei ole ihan yksioikoista, koska eri pulmatyypeillä on paljon riippuvuuksia. Cully on löytänyt hyvän lähestymiskulman ja uskoisin, että vaikka lukija ei olisi eläessään ratkonut ainuttakaan mysteerikätköä, niin hän pääsee hyvin kärryille mistä on kysymys. Toisaalta konkarit löytävät helposti etsimänsä tiedon.

Kirjan luvut ovat omistettu tietyille pulmatyypeille. Alkuun kirjassa tutustutaan miten kätkönomistaja voi piilottaa tietoa kätkökuvakseen. Sen jälkeen sukelletaan erilaisten pulmatehtävien maailmaan (sudokut, ken ken,..). Koordinaattimuodoille ja muunnoksille sekä antipodien ja keskipisteiden, yms laskennalle on omistettu oma lukunsa. Omissa luvuissaan käsitellään myös yksinkertaisia ja monimutkaisempia salauksia sekä merkkien korvaamiseen perustuvia mysteereitä. Indeksointipulmia (esim. TV-sarjat, pinta-alat, yms) löytyvät omasta luvustaan. Indeksointipulmalla siis tarkoitetaan sellaisia tehtäviä, joissa kuvauksesta löytyy tarkasteltavat asiat ja sitten pitää katsoa monesko jokin juttu on. Esim. kuinka monennessa Star Trekin jaksossa tapahtui jokin tietty juttu.

Kuva 5 - Kirjan lopun liitteistä löytyy erilaisia merkistöjä. Taulukosta on kätevä tarkistaa mistä merkistöstä mysteerissä on kyse.
Kuva 5 – Kirjan lopun liitteistä löytyy erilaisia merkistöjä. Taulukosta on kätevä tarkistaa mistä merkistöstä mysteerissä on kyse.

Lukujärjestelmille ja tietokonepulmille on oma lukunsa. Täältä löytyvät selitykset eri kantaluvuista aina mayojen numeraaleihin asti reikäkortteja ja ASCII -taidetta unohtamatta. Erilaiset steganografiset eli kuviin tiedon piilottamiseen perustuvat pulmat on käsitelty omassa luvussaan. Löytyypä sieltä ratkaisu erään omaan mysteeriinikin.

Ohjelmointitehtävät ja tiedostotyypit on käsitelty omassa luvussaan. Tietysti ohjelmakoodia ei oikein kirjan sivuilla voi suorittaa, mutta lähinnä kirjassa tyydytään neuvomaan miten ongelmia kannattaa lähestyä. Matematiikka, musiikki ja lateraalista ajattelua tarvivat pulmat ovat myös jokainen käsitelty omassa luvussaan. Lopuksi kirjassa on vielä ehdotuksia mitä voi kokeilla, jos pulma ei millään tunnu ratkeavan. Lisäksi kirjan liitteissä on paljon linkkejä erilaisiin hyödyllisiin palveluihin, joista monet ovat varmasti tuttuja pulmia enemmän ratkoneille, mutta varmasti joukossa on uusiakin linkkejä. Liitteistä löytyy myös taulukko, jossa on erilaisia merkistöjä esitelty (kuva 5) sekä vuokaavio, miten mysteeriä voi koittaa lähestyä (kuva 6).

Kuva 6 - Kirjan lopusta löytyy myös mysteerin ratkomisen vuokaavio.
Kuva 6 – Kirjan lopusta löytyy myös mysteerin ratkomisen vuokaavio.

No kannattaako se ostaa?

Kirja on todella hyvin kirjoitettu ja kattava tietopaketti mysteerikätköistä kiinnostuneelle henkilölle. Jos olet geokätköilytaipaleesi alkupuolella ja mysteerikätköt kiinnostaa, mutta ne eivät vain tahdo ratketa, niin kirja kannattaa tilata saman tien. Siitä on varmasti iso apu oman geoajattelun kehittämisessä ja varmasti avaa tien mysteerien maailmaan.

Jos sen sijaan olet jo kokeneempi mysteerinratkoja, niin kirjan hyöty on selkeästi pienempi. Kirjasta kyllä löytyy uutta tietoa melko varmasti. Itse ainakin koin kirjaa lukiessani, että opin uutta siellä täällä. Välillä tietyt jutut on selitetty juurta jaksaen, mikä tietysti on aloittelijan kannalta hyvä juttu, mutta kokeneemmalle saattaa käydä hieman tylsäksi. Kukaan ei tietysti pakota lukemaan kirjaa sanasta sanaan, joten osiot, joissa on tuttuja juttuja, voi tietysti hypätä yli.

Kirja on tietysti englanniksi, joten englannin taito on tarpeen. Kirjan englanti ei ole mitenkään vaikeaa ja sanasto on melko helppoa. Täysin kielitaidottomalle kirjaa ei kuitenkaan voi suositella.

Itse koin kirjan reilun 20 euron hinnan arvoiseksi ja kirja toimii hyvänä referenssinä kun mysteereitä ratkoo. Kirjasta on nopea tarkistaa, miten jokin tuttu pulma toimi tai mistä merkistöstä on tällä kertaa kyse. Sen sijaan kartalla sitkeästi pysytelleisiin vaikeampiin mysteereihin kirjasta ei juuri apua minulle ollut. Kirjaa lukiessa oli kyllä välillä sellainen fiilis, että tällaisenkin mysteerin olen jossain nähnyt ja se luultavasti on edelleen ratkomatta. Eli voi olla, että kirja vielä osoittautuu entistä hyödyllisemmäksi.

Suosittelen kyllä lämpimästi kirjan hankkimista, jos mysteerikätköt kiinnostavat ja englanti taittuu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.