Garmin Oregon 650 – Katsaus 5 kk myöhemmin

Noin 5 kuukautta sitten julkaisin pienen arvion Garmin Oregon 650 käsi-GPS -laitteesta. Nyt on vettä virrannut Tammerkoskessa sen verran ja kätköjä tullut haettua laitteella useampia satoja, että on aika palata arvosteluun ja katsoa miten tilanne ja mielipide on muuttunut vajaan puolen vuoden aikana. Alla keskityn sellaisiin uusin huomioihin, jotka ovat tulleet mieleen kun gepsiä on käyttänyt hieman pidempään. Eli en rupea toistamaan hehkuttelua ja käymään kaikki hyviä ominaisuuksia läpi. Keskityn asioihin siis muutamiin ongelmakohtiin, joita gepsin käytössä on vastaantullut. Toivottavasti näistä on apua jos olet miettimässä kannattaako tämä GPS ostaa vai ei.

Patterikotelon vipu ja USB-liittimen kumisuojus

5 kuukauden aikana olen hieman huolestuneena seurannut patterikotelon suljinvipua. Kuten kuvista 1 ja 2 näemme, on siitä irronnut pientä metalliputua ympäriinsä. Toki myös muuta likaa koteloon on hieman kertynyt, mutta vivusta lähtevä metalli on sinänsä huolestuttavaa, että jossain kohtaa suljin mekanismi varmasti löystyy, koska vipu ei enää istu tiiviisti. Vielä siitä ei suurempaa ongelmaa ole kehkeytynyt, mutta jossain vaiheessa tuosta saattaa vielä olla harmia.

Osasyyllinen ongelmaan on varmasti se, ettei patterikotelon kansi tahdo istua paikoilleen kovin nätisti ja vipua joutuu renkalaamaan hieman. Usein joutuu myös avaamaan USB-liittimen kumisuojuksen, jotta kannen saa asettumaan nätisti. Geokätköilijöiden Facebook-ryhmässä Diksi valittikin, että hänen Oregon 650:stään kumisuojuksen kiinnityslenkki hajosi. Itsekin on tullut ihmeteltyä, kuinka ohut tuo lenkki onkaan. Varaosia on onneksi saatavilla ainakin Ebaystä, jos ei takuu ei ole enää voimassa tai tuo osa ei sen piiriin kuulu.

Garminin akkupaketti

Kuva 3 - Garminin akkupaketti
Kuva 3 – Garminin akkupaketti

Kuten arvostelussa todettiin, Oregon 650:n mukana tulee Garminin oma akkupaketti, jonka voi ladata laitteen USB-portin avulla. Käytännössä akkupaketti painaa patterikotelon pohjassa olevaa pientä nappia, joten muidenkin patterien lataaminen laitteella onnistuu. Tuota ei ole vieläkään itse tullut kokeiltua, mutta blogin kommenttien perusteella se toimii moitteetta.

Itselläni on ollut Garminin akkupaketti melko aktiivisessa käytössä. Käytön myötä on tullut huomattua, että akkupaketilla käyttöaika jää huomattavasti lyhyemmäksi kuin Eneloop -akuilla. Tällä hetkellä Garminin akkupaketti alkaa olemaan jo käyttökelvoton. Se ei ota kunnolla latausta vastaan. Kun GPS:n laittaa latautumaan akkupaketti sisässään, menee ehkä 30 minuuttia kun GPS ilmoittaa akkujen olevan täynnä. Käytännössä akut eivät kuitenkaan ole latautuneet juuri ollenkaan ja hyytyvät nopeasti käytössä. Kun laitteen ottaa latauksesta pois ja sammuttaa ja laittaa takaisin lataukseen ottavat akut jonkin verran lisää varausta ja tällöin niissä riittää puhtia vähän pidempään. Käytännössä kuitenkin akkupaketti alkaa olla kelvoton ja pitäisi vaihtaa uuteen. Akkupaketilla on Kivenalla.fi:ssä hintaa 24 euroa. Samaan hintaan saa 8 kpl pakkauksen Eneloop -akkuparistoja, jotka kestävät varmasti monta kertaa pidempään. Eli akkupaketin takia ei Oregon 650:tä kannata valita.

Muotoilusta

Jo testin aikaan mainitsin, että Garminin muoto muistuttaa saippuapalaa. Se on kyllä tullut käytännössä huomattua muutamaankin kertaan ja tuntuu, että Oregon 650 on kokenut pudotustestin viimeisen 5 kk aikana huomattavasti useammin kuin aikaisemmat GPS:t koko elinikänsä aikana. Eli maastossa on tullut huomattua, että saippupalan muotoinen GPS tuppaa luiskahtamaan käsistä milloin mistäkin syystä. Joko kädet ovat hionneet tai GPS on luistanut hanskasta. Ongelmaa voi toki helpottaa pitämällä  karbiiniklipsiä gepsissä kiinni. Oregon 650 on kuitenkin kestävää tekoa ja muutamaa naarmua kummempaa ei siihen ole pudotuksista huolimatta tullut.

Ohjelmoitavat napit

Ohjelmoitavat napit tuntuivat hyvältä uudistukselta 5 kk sitten. Se on kuitenkin myönnettävä, että aika vähän niitä on tullut käytettyä lopulta. Silloin tällöin tulee mieleen nappeja käyttää, mutta välillä on vaikea muistaa missä napissa oli mikäkin toiminto ohjelmoituna. Taskulamppuominaisuus on ollut toisessa napissa ja sitä on jonkin verran tullut käytettyäkin. Muita hieman vähemmän.

Kamera

Kamera on 5 kk aikana osoittautunut hyväksi avuksi. Aina ei jaksa kaivaa puhelinta taskusta kuvan ottamista varten. Etenkin talvella puhelin on monesti ollut povarissa, eikä sen kaivaminen käy kovin helposti. Joskus puhelin on myös unohtunut autoon, kun pitäisi ottaa kuvaa hienosta kätkötoteutuksesta tai vaikka bonuskätkön koordinaattien palasesta. Oregonin kamera on osoittautunut hyväksi työkaluksi tällaiseen dokumentointiin. Lisäksi kuvat tulee vieläpä purettua GPS:stä valokuvakansioon tietokoneella samalla kun siirtää muistiinpanot (field notes) GPS:stä geocaching.comiin.

Kameran kanssa ei ole suurempia ongelmia ollut ja kuvien laatu on ollut hyvä. Ehkä pienenä miinuksena kameratoiminnossa on se, että jos gepsin ruudulta haluaa saada selvää ottamistaan kuvista täytyy taustavaloa pitää melko kirkkaalla. Se taas syö akkuja. Mutta taustavaloakin on helppo säätää lennosta kun kameratoiminnallisuutta tarvitsee ja laittaa sitten takaisin tummemmalle kun tarve on ohi.

Ohjelmisto

Edellisen testin aikaan Garminin ohjelmisto tuntui harvinaisen bugiselta. Arvion jälkeen on tullut kaksi versiota 3.9 ja 4.1. Versio 4.1 tuntuu varsin vakaalta ja vihdoin myös GPS:n useasti kaatanut “Next stage” -bugi on saatu korjattua. Bugi siis ilmeni silloin kun kätkölle syötti seuraavan pisteen koordinaatteja. Esim. multikätkössä vaihtoi koordinaatit osoittamaan kakkospisteelle, niin GPS saattoi sammua. Koordinaatit eivät aina tallentuneet ja ne piti syöttää uudestaan. Heinäkuun alussa julkaistussa versiossa 4.1 tämä on siis korjattu. Silti vajaan kuukauden testijaksolla GPS on jumittanut pari kertaa niin pahasti, että on pitänyt ottaa akut irti ennen kuin gepsi on toennut. Näissä jumeissa GPS on yksinkertaisesti jumittanut ja GPS ei vastaa ruudun tökkimiseen tai nappien painamiseen, vaikka kuva ruudulla näkyykin, joskin ei päivity. Onneksi tämä ongelma esintyy verrattain harvoin. Muutoin version 4.1 vaikuttaa toimivan hyvin.

Garminin muutosloki sanoo, että seuraavat muutokset on tehty versiossa 4.1:

  • Korjattu ilmapuntarin ongelma, joka ilmeni kun automaattinen kalibrointi oli pois päältä.
  • Kyrilliset suuntaa merkitsevät merkit korjattu reittipisteen editoinnissa.
  • Nousu-, lasku- ja elevaatiotilastot korjattu tiettynlaisten jälkien tarkastelussa.
  • Korjattu ongelma “Next stage” -ominaisuudessa.
  • Korjattu mahdollinen laitteen sammuminen kun käyttää kustomoituja reittipisteen symboleita.

Geocache Dashboard

Kartta läheltä
Kuva 4 – Geocache dashboard Oregon 650:ssä.

Geocache Dashboard (kuvassa 4) tuntuu edelleen katoilevan aina silloin tällöin ja samalla myös kaikki kartan asetukset tuntuvat katoavan. Kyse ei ole kuitenkaan bugista, vaan siitä, että nappien sijoittelu ruudulla on sellainen, että vahingossa tulen aina painaneeksi menua ja sieltä vaihtoehtoa “Restore defaults”. Eli selkeästi menu-nappi on sijoitettu hieman huonoon kohtaan ja ainakin omassa kädessä juuri näitä kahta menu-valintaa tulee vahingossa painettua. Niinpä asetuksia saa olla vähintään kerran kätköilyreissussa säätämässä takaisin kuntoon. Tämä ikävä ominaisuus on ruvennut hieman risomaan pidemmän päälle.

Yhteenveto

Yllämainituista puutteista huolimatta olen silti edelleen varsin tyytyväinen Oregon 650 gepsiin. Se on selkeästi paras Garminin gepsi mitä minulla on ollut käytössä ja kun sitä on oppinut käyttämään, kätköily tällä gepsillä on mukavaa ja helppoa. Muutamat pienet ongelmat tietysti vähän heikentävät käyttökokemusta, mutta silti gepsin kanssa tappeluun ei mene kohtuuttomasti aikaa. Edelleenkin pidän erityisen paljon gepsin valikoiden nopeasta vasteajasta ja kartan vierittäminenkin on sujuvaa. Monet aiemman arvion hyvät puolet ovat säilyttäneet arvonsa ja muutamia uusia hyödyllisiä ominaisuuksia olen gepsistä löytänyt. Joten edelleen kyllä suosittelen gepsiä melko varauksetta kaikille, jotka harkitsevat uuden kapulan hankkimista.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.