Miten piilotan oman geokätkön? – Osa 1 – Kätköidea

Kätköjen hakeminen on vain puolet harrastuksesta. Toinen puoli on tietysti kätköjen piilottaminen toisten geokätköilijöiden iloksi tai harmiksi. Tässä muutamaosaisessa postausten sarjassa koitan tuoda esille näkökulmia kätkön piilottamiseen ja tietenkin antaa yksityiskohtaisen opastuksen miten kätkön piilottaminen tapahtuu. Tässä sarjan ensimmäisessä postauksessa keskitytään kätköideaan. Monesti parhailla kätköillä on jokin idea, eikä purkkia ole viety maastoon ihan sattuman varaiseen paikkaan.

Ensimmäinen oma geokätkö

Kätköjen piilottaminen antaa mukavasti näkökulmaa myös kätköjen etsimiseen. Kun on piilottanut omia kätköjä alkaa arvostaa muidenkin kätköjä eri tavalla, eikä välttämättä käsittele vaivalla tehtyä purkkia niin kova kouraisesti tai täytä pientä logivihkoa kirjoittamalla oman nimimerkkinsä turhan isolla.

Geocaching.com ei sinänsä rajoita mitenkään sitä, kuka geokätkön saa piilottaa. Niinpä välillä näkyy piilottajia, joilla ei ole ainuttakaan löytöä plakkarissa ennen kuin ovat piilottaneet oman kätkönsä. Vaikka näin voi tehdä, ei se tarkoita, että niin kannataisi tehdä. Monesti tällaisten piilottajien kätköt kun tuppaavat olemaan kovin surkeita. Kirjoittamaton geokätköily-yhteisön sääntö on, että olisi hyvä etsiä noin 100 kätköä ennen oman kätkön piilottamista. Todennäköisesti 100:n kätkön joukkoon kun mahtuu jo kaikenlaista purkkia ja kätköilijän omakin geosilmä alkaa vähitellen kehittymään ja tietää millaisia kätköjä on mukava etsiä. Tietysti jos omalla kotipaikkakunnalla ei ole kovin paljon kätköjä, voi 100:n kätkön etsiminen olla työlästä. Aina voi kuitenkin tehdä opintomatkan vähän pidemmällekin – alueille, jossa kätköjä on runsaasti. Tämä on muutenkin hyvä lähestymistapa, koska kätköissä on jonkin verran alueellisia eroja. Esimerkiksi Tervakoskella on paljon mikrokätköjä, joissa ei ole sen kummempaa ideaa. Toisaalta taas esimerkiksi Virtain suunnalla on kätköissä paljon hienoja teknisiä toteutuksia ja ovelia piilotuksia.

Hyvän kätkön tekeminen vaatii aikaa. Kätkön piilottamisen kanssa ei kannata kiirehtiä vaan valmistella kätkön piilottamista ihan rauhassa. Kuten tässä postausten sarjassa tulemme huomaamaan, on piilon valmistelussa monta vaihetta, jotka vievät aikaa kukin. Toki kätkön voi piilottaa nopeallakin tahdilla, mutta piilottamiseen väkisinkin kaikkine vaiheineen vierähtää muutama tunti nopeimmassakin tapauksessa.

Aina voi myös pyytää apua, jos piilottaminen tuntuu hankalalta. Kokeneemmat harrastajat auttavat mielellään ja heihin voi olla yhteydessä vaikkapa foorumien tai sähköpostin välityksellä tai sitten ihan kätköilytapahtumissa. Olipa tänä keväänäkin tapahtuma, jossa sekä kokeneemmat että aloittelevat geokätköilijät palasivat koulunpenkille kuulemaan opastusta erilaisissa kätköilyasioissa ml. kätkön piilottaminen.

Ajatus on tärkein

Maailmassa on jo lähes 2.5 miljoonaa aktiivista kätköä (tätä kirjoitettaessa). Niinpä on hyvä miettiä vähän mikä voisi olla hauska kätköidea. Tässä muutamia vinkkejä mielenkiintoisten kätköjen tekemiseen.

Mielenkiintoiset paikat

On aina hyvä idea esitellä joku historiallinen tai muuten vaan kaunis paikka. Ikävä kyllä monet mielenkiintoiset paikat, joita voisi kätköjen avulla esitellä on jo kätkötetty ja esitelty kätkön avulla. Ehkä kuitenkin jokin kohde on vielä sellainen, jossa ei ole kätköä tai aiemmin paikalla ollut  kätkö on jo arkistoitu. Esimerkiksi Tampereelta tulee mieleen Pispalan portaat, joiden kätkö on jo arkistoitu. Pienemmällä paikkakunnalla, jossa kätköjä on vähemmän, on kätköttämättömien hienojen paikkojen tai historiallisten kohteiden  löytäminen helpompaa. Tällaisen tunnetun kohteen esitteleminen kätkön avulla on aina hyvä idea. Tietysti vielä parempi kohde on sellainen, mikä on monille tuntematon, mutta esittelemisen arvoinen.

Kiinnostava teema

Jos sopivaa esiteltävää historiallista paikkaa ei löydy voi kätkön rakentaa jonkun muun teeman ympärille. Usein kätkön teema liittyy kätköstä löytyviin vaihtotavaroihin. Esimerkiksi Pulmapelikätkön teemana on pulmapelien vaihtaminen tai Haalarimerkkien vaihtokätköllä nimensä mukaisesti voi käydä vaihtamassa kangasmerkkejä. Jos vaihtarit eivät ole se juttu, voi teeman löytää ihan vaikka juhlapäivästä: Halloween, pääsiäinen tai vaikka aprillipäivä voi toimia kätkön innoittavana teemana. Ehkäpä tämmöisessä kätkössä voi purkki ja logikirja olla teemaan liittyvästi koristeltu tai vaikkapa muuten jännittävä. Esimerkiksi Halloween -kätkö voi olla pääkallon muotoinen tai vaikkapa verinen kuminen käsi voi toimittaa purkin virkaa.

Isompi on parempi

Purkin kokoon kannattaa kiinnittää myös huomiota. Ei pelkästään siltä osin, että merkitsee kätkökuvaukseen oikean purkin koon, mutta myös miettiä millainen purkki aiottuun piilopaikkaan sopii. Liian monesti näkee mikropurkin piilotettuna paikkaan, johon isompikin kätköpurkki olisi mahtunut. Lähtökohtaisesti kätköilijät arvostavat isompaa purkkia enemmän: sinne mahtuu matkaajia ja vaihtotavaraa ja vaikkapa asiallisen kokoinen logivihko, jota on mukavampi käsitellä. Ei siis kannata lähteä mikropurkin kanssa metsään, vaan valita ensin kätköpaikka ja miettiä millainen purkki siihen sopii ja mahtuu. Ja jos lähtee metsään piilotusretkelle, kannattaa mukaan varata vähintään small-kokoinen kätköpurkki, koska metsästä kyllä aina löytyy sopiva piilopaikka isommallekin purkille. Toki joskus pienikin purkki metsässä voi olla hyvä, jos sille löytyy jotenkin erityisen hieno paikka. Mikro kiven kolossa metsässä ei yleensä ole kovin onnistunut piilotus – toki on poikkeuksiakin.

Nanokätköä taas kannattaa pyrkiä välttämään. Vaikka se saattaa tuntua hienolta ja ajatus pienestä purkista kiehtovalta, eivät nanokätköt yleensä ole kovin miellyttäviä käsitellä. Logikirjaa on useasti hankala saada purkista ja pienen login käsittely pimeässä tai -20°C pakkasessa alkaa jo pänniä. Lisäksi nanokätköä joutuu huoltamaan useammin, koska piskuiseen logikirjaan ei mahdu kovinkaan montaa nimeä. Ja vielä nanossa on sekin huono puoli, että logiliuska kastuessaan katkeaa helposti.

Nanokätköä käyttäisin itse vain paikassa, mihin ei mitenkään muutoin saa kätköä piilotettua tai sitten osana multikätköä, esimerkiksi siten että loppupisteen koordinaatit löytyvät nanokätköstä ja loppupisteellä sitten odottaa isompi purkki.

Hieno tekninen toteutus

Monet kätköilijät arvostavat hienoa kätkötoteutusta. Tämä ei välttämättä ole kovin realistinen vaihtoehto ensimmäistä kätköä piilotettaessa, koska alkuvaiheessa ei välttämättä ole vielä syntynyt kovin hyvää käsitystä mikä on mahdollista ja mikä ei. Tai oikeastaan aloittelijalle ei välttämättä ole selvää mikä kestää kätkönä. Monesti ovelasti naamioidut tai hienosti tehdyt kätköt ovat herkkiä vierailijoiden kovakouraiselle käsittelylle. Eli jos lähtee tekemään erikoista kätköä kannattaa se suunnitella kestäväksi. Jos purkista varisee osia jo kotona, ei se tule kestämään viikkoa maastossa kun kätköilijät siellä vierailevat. Erikoisiin teknisiin toteutuksiin palataan varmasti myöhemmin tässä blogissa, joten ei niistä tässä vaiheessa sen enempää. Yksinkertainen hieman tavallisuudesta poikkeava toteutus on esimerkiksi piilottaa kätkö ontoksi koverretun keskeltä katkaistun tukin sisään. Tietysti myös omaa luovuutta voi korvata rahalla ja ostaa valmiiksi toteutetun erikoisemman kätkön.

Hyvä idea mysteerikätköksi?

Eräs vaihtoehto on tietysti tehdä oma mysteerikätkö. Mysteerikätkön ei välttämättä tarvitse sijaita kauniilla paikalla, vaan idea on enemmänkin siinä mysteeriosuuden ratkaisemisessa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mysteereitäkin on kätkökartalla jo aika paljon ja monet hyvät mysteeri-ideat onkin jo käytetty. Tietysti samaa ideaakin voi käyttää uudestaan, mutta ehkä useampi samalla idealla tehty mysteeri samalla paikkakunnalla ei ole kovin järkevää. Joten ennen mysteerikätkön piilottamista kannattaa tutustua oman paikkakunnan mysteereihin ja katsoa, ettei siellä ole jo ihan samalla idealla tehtyä mysteeriä. Toinen tärkeä asia mysteerin tekemisessä on se, että tehtävä on järkevä. Monesti (pientä) oivaltamista vaativat tehtävät ovat kätköilijöiden mieleen. Toisaalta mysteerit, joissa ratkaistava tehtäväkin pitää arvata on monesti lähinnä vain ärsyttävä ja usein tällaisilla mysteereillä ei ole paljon kävijöitäkään.

Enemmän haastetta?

Yksi vaihtoehto on toteuttaa maastoltaan haastavampi kätkö. Nämä jakavat mielipiteitä ja osa kätköilijöistä rakastaa hankalissa paikoissa olevia kätköjä ja toiset taas inhoavat niitä. Tavallisimmin ns. terrain-kätkö on sijoitettu puuhun ja kätköilijän on kiivettävä puuhun logatakseen kätkön. Toinen tyypillinen vaihtoehto on luola, johon pitää ryömiä sisään. Myös muita vaihtoehtoja on sukellusta vaativista kätköistä, talviuintikätköjen kautta aina hylätyn puhelinpylvään päässä nököttävään purkkiin asti. Terrain-kätköä piilotettaessa kannattaa erityisesti ottaa huomioon maaston kuluminen, josta puhumme postaussarjan kakkososassa enemmän. Kannattaa yrittää arvioida, mikä vaikutus kätköllä on puuhun, luolaan, yms. piilopaikkaan, jos kätköllä käy se satakin vierailijaa.

Jatkoa kätkösarjalle

Yksi vaihtoehto on tietysti tehdä jatkoa johonkin olemassa olevaan kätkösarjaan. Esimerkiksi rautatieasemat tai kaupunkien nollapisteet ovat usein kätkötetty. Tällaisiin paikkoihin piilotettuihin kätköihin usein liittyy haastekätköjäkin, joten kätköilijät mielellään toivottavat tällaiset kätköt tervetulleiksi. Myös muihin kätkösarjoihin voi tehdä lisäosia. Esimerkiksi oma Cache Culture -sarjani idea on esitellä eri maiden kätköilykulttuureita, joskaan tämä sarja ei ole aloittelijalle realistinen vaihtoehto, koska hänellä ei välttämättä vielä ole käsitystä edes kotimaan kätkökulttuurista.  Jonkun toisen aloittamaa sarjaa jatkettaessa on aina kohteliasta kysyä sarjan aloittajalta lupaa sarjan jatkamiseen omalla kätköllä, ellei kuvauksessa ole erityisesti toivottu muiden jatkavan kätkösarjaa.

Lopuksi

Yllä siis muutama idea siitä millainen on onnistunut kätköidea. Monia muitakin hyviä ideoita varmasti on, eikä lista ole mitenkään kattava. Pääsääntönä kätköjen piilottamisessa voisi pitää sitä, että piilota vain sellaisia kätköjä, joiden löytämisestä itse nauttisit. Jos laskumultit eivät ole mieleesi, älä myöskään piilota sellaisia. Tai jos et pidä puukiipeilykätköistä, älä piilota niitä. Sarjan seuraavassa osassa mietimme miten valitaan kätkölle sopiva paikka maastossa. Sitä odotellessa voi katsella, vaikkapa Geocaching.comin tekemään ohjevideota kätköjen piilottamisesta.

Juttusarjan seuraavassa osassa perehdymme kätköpaikan valintaan.

8 comments

  1. Moi! Onko ihan pakko etsiä 100 kätköä? Yks kaveri sanoi mulle ett 100 kätköä pitää löytää ennenkuin voi tehdä omia kätköjä.

  2. Moi Joni-Pekka

    Ei ole pakko etsiä 100 kätköä. Se on vain suositus, jotta piilottajalle olisi muodostunut jokin käsitys geokätköilystä ja kätköistä. Jos on ennen omaa nimimerkkiä, vaikka kulkenut jonkun matkassa niin kokemusta kätköistä on kertynyt, vaikkei löytöjä olisikaan sataa. Siitä vain piilottamaan kätköä, vaikka löytöjä olisi vähemmän. Kannattaa kuitenkin muistaa piilottaessa miettiä esim. millainen purkki kestää kosteutta piilopaikassa ja saisiko paikalle isommankin kätkön. Sekä tietysti katsoa, että paikka on sellainen, ettei kätköilijät vierailuillaan esim. häiritse alueen asukkaita tai aiheuta geoeroosiota.

  3. Hei,
    jos piilottaa kätkö puuhun ja ehkä jopa korkeaan semmoiseen, niin miten siitä kannattaa ilmoittaa kätkötiedoissa/kuvauksessa.

    1. Oikein mainio kysymys Geokalliolta. Itse laittaisin kätköön “Requires tree climbing” attribuutin, jos puuhun on tarve kiivetä. Myös kuvauksessa voi mainita, että kätkö vaatii puuhun kiipeämistä, niin ei tule turhaan lähdettyä kätkölle tai ainakin osaa henkisesti valmistautua koitokseen. Lisäksi tietenkin kätkön maastoluokitus olisi hyvä olla kohdallaan. Riippuen vähän korkeudesta laittaisin maastoluokitukseksi 3.5 tai 4 tähteä. Jos kiipeily on todella vaarallista ilman turvavarusteita, niin sitten 4.5 tähteä. Jos taas tarvitaan köysikiipeilyvarusteita tai slingejä niin maasto voisi olla 5 tähteä.
      Sitten jos kätkö on taas pitkällä onkivavalla tai vastaavalla poimittavissa jalat tukevasti maan pinnalla, niin voisi laittaa mahdollisesti “special tool required” attribuutin ja miksei sitten se puukiipeilykin jos se kätkö on kiipeilemälläkin mahdollista hakea. Erona tässä on se, että purkki ei ole kiinnitetty puuhun siten, etteikö sitä saisi alas sieltä työkalulla. Joka tapauksessa mainitsisin tämänkin kuvauksessa, että kätkö on mahdollista hakea työkalulla niin helpottaa kätköilijöitä arvioimaan tarvittavan varustuksen oikein.

      Mukavia purkin piilotushetkiä ja jos herää lisää kysymyksiä, niin sopii kysyä.

  4. Suunnittelen oman ensimmäisen kätkön piilottamista, mutta en meinaa mistään löytää listaa “kielletyistä paikoista”. Tiedän että liikennevirasto kieltää liikennemerkkeihin piilottamisen ja VR on kieltänyt kaikki ratasillat yms. Olen myös kuullut että monumentit/patsaat ovat kiellettyjä ja kätkö pitäisi olla jossain lähistöllä? Tästä ei vain löydä mustaa valkoisella. Olen myös kuullut puhetta että lasten leikkipuistojen välineisiin kuten vaikka keinut tai kiipeilyteline, ei tulisi kätköä laittaa. En kuitenkaan löydä tästäkään mitään mainintaa vaikka googlailen sekä suomeksi että englanniksi. Mietin myös, kuinka paljon ympäristöä saa muokata kätköä varten. Olen itse löytänyt kätköjä joissa esimerkiksi jonnekin puurakenteeseen on lisätty ruuvein tai saranoin jotain ylimääräistä, joten tämän tapainen lie sallittua? Entä reiän poraaminen PET-purkkia varten johonkin puisen rakenteen turhaan osaan vaikkapa ilmoitustaulussa?

    En löydä vastauksia ja muutama oiva kätköidea polttelee taskussa!

    1. Erittäin hyvä kysymys RaiiRai. Sen verran hyvä, että ajattelin että tuostahan voisi kirjoittaa vaikka oma blogauksensa. Ei ole nimittäin ihan yksinkertainen asia tuo. Olet oikeassa, että liikennemerkit, rata-alueet, maanteiden suoja-alueet ja merimerkit ovat kiellettyjä piilotuspaikkoja. Patsaat, leikkipuistot taas ovat sarjassa, ei kiellettyjä, mutta ei kovin hyviä piilopaikkoja. Itse en niihin lähtisi purkkia piilottamaan. Sitten taas ympäristön muokkaus ruuvaillen, poraillen, tms on mielestäni täysin luvanvaraista hommaa eli pitäisi pyytää lupa ilmoitustaulun pystyttäjältä tai kiinteistönomistajalta. Toki jos kohde on hylätty, niin sitten ehkä ilman lupia voisi edetä. Tässä nopeat vastaukset mielenpäältä, mutta koitan kirjoittaa aiheesta pidemmin pikapuoliin, koska nyt kun sanoit, niin aiheesta ei ole liikaa kirjoitettu.

      1. Kiitos nopeasta vastauksesta! Jään mielenkiinnolla odottelemaan kirjoitustasi, ja samalla kypsyttelen näitä jo syntyneitä ideoitani.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.