I <3 Geocaching - osa 2

No nyt se on mahdollista tehdä oma Lab Cache lahjaksi kätköily-ystävälle, rakkaalle, lapselle tai vaikkapa ihan tuntemattomalle kätköilijälle. Homma on varsin yksinkertaista. Tarvitset vain premium-jäsenyyden ja hieman aikaa. Suunnaksi siis I <3 Geocaching -sivu ja sieltä “Get Started“-linkkiä seuraamalla pääsee alkuun.

Linkistä aukeaa sivu, jossa voi rakentaa oman Lab cachensa (kuvat 1-3). Aluksi kätkölle valitaan sopiva teema kolmesta vaihtoehdosta (kuva 1). Teeman kuva näkyy kätkön otsikon taustalla ja pienempänä kuvana kätkön yhteenvedossa (kuva 4).

Kuva 1 - Ystävänpäiväkätkölle valitaan teema kolmesta vaihtoehdosta: auringonnousu, robottiystävät tai lemmenlukot
Kuva 1 – Ystävänpäiväkätkölle valitaan teema kolmesta vaihtoehdosta: auringonnousu, robottiystävät tai lemmenlukot

Teeman valinnan jälkeen syötetään kätkön muut tiedot. Kätkölle valitaan maksimissaan 50 merkkiä pitkä nimi. Lisäksi kätkölle voi määrittää sijainnin. Sijaintia ei kuitenkaan ole pakko määrittää koska Lab cache voi olla myös virtuaalinen ja sijainniton, esimerkiksi pelkkä arvoitus. Kätkölle kirjoitetaan myös kuvaus, jonka kätköilijä kenelle kätkö tehdään, näkee. Tässä voi antaa ohjeita siihen, miten kätkö löytyy tai vaikkapa keksiä mysteerin tai arvoituksen, jonka ratkaisuna kätkön loggaamiseen tarvittavan koodin saa selville. Tällaisessa tapauksessa tosiaan kätkön sijainnilla ei ole väliä. Eli oikeastaan vain kätköilijän mielikuvitus on rajana siinä, millainen kätköstä tulee.

Kuva 2 - Kätkölle annetaan normaaliin tapaan nimi. Sijainti sen sijaan ei ole tällä kertaa pakollinen.
Kuva 2 – Kätkölle annetaan normaaliin tapaan nimi. Sijainti sen sijaan ei ole tällä kertaa pakollinen.

Kuvauksen jälkeen määritellään koodi, jolla kätkö logataan löydetyksi. Tässä on 10 merkin rajoitus. Lisäksi voi määritellä viestin, joka näytetään kun kätkö merkitään löydetyksi. Näin kätkön “piilottaja” voi lähettää terveisiä löytäjälle löydön jälkeen.

Kuva 3 - Kätkölle määritellään koodi, jonka avulla kätkön voi logata löydetyksi. Lisäksi voi lisätä viestin, joka näytetään kätköilijälle kun hän loggaa kätkön.
Kuva 3 – Kätkölle määritellään koodi, jonka avulla kätkön voi logata löydetyksi. Lisäksi voi lisätä viestin, joka näytetään kätköilijälle kun hän loggaa kätkön.

Nyt kätkö onkin sitten valmis ja klikataan vain “save”. Tämän jälkeen ruudulle ilmestyy linkki, jonka voi lähettää kaverilleen ja jonka avulla kaveri näkee kätkökuvauksen ja pääsee etsimään kätköä. Jos ja kun haluaa itse nähdä miltä kätkö näyttää ennen kuin linkin jakaa eteenpäin, voi kätköä esikatsella testitilassa (test mode). Tässä lahjan vastaanottajalle näkyvässä näkymässä on nähtävillä kokeilun jäljellä oleva aika (kuvassa 4 26 päivää 15 tuntia). Eli siis kätkö tulee logata ennen tuota määrä aikaa. Sen jälkeen kätkön loggaaminen ei ole enää mahdollista. Lisäksi mikäli selaimen antaa välittää sijainnin geocaching.comille kuvauksessa on nähtävissä etäisyys kätkölle. Näin esimerkiksi mobiililaitteella sivun avatessaan näkee kätevästi kuinka kaukana kätkö on. Mikäli haluaa käyttää käsi-GPS laitetta kätkön etsimiseen saa sivulta ladattua GPX-tiedoston, joka siirrettään GPS:ään. Eli kätkösivun perusteella ei ole pakko kätkölle suunnistaa.

Kuva 4 - Testitilassa pääsee katsomaan miltä kätkö näyttää etsijän näkökulmasta.
Kuva 4 – Testitilassa pääsee katsomaan miltä kätkö näyttää etsijän näkökulmasta.

Lisäksi sivupalkissa on nähtävissä hashtag, jolla voi esimerkiksi Twitterissä esitellä omaa I <3 Geocaching ideaansa. Sivupalkista löytyy myös linkki kyselyyn, jonka avulla voi kertoa mielipiteensä kokeilusta Groundspeakille. Eli jos tämä kokeilu pännii kovasti tai on erityisen mieluinen kannattaa se kertoa asianosaisille tätä kautta. Lisäksi tarjolla on vielä karttanäkymä, josta näkee Lab cachen kuvauksen ja sijainnin kartalla. Tästä näkymästä en kuitenkaan laita kuvaa, koska se paljastaisi oman lab cacheni sijainnin (joskaan siellä ei kyllä ole vielä mitään).

Siinäpä se siis kokonaisuudessaan. Lab cachen tekeminen on todella helppoa, mutta ehkä sen hienon idean keksiminen on haastavampaa kuin tavallisessa geokätkössä. Koska monet kuitenkin haluavat antaa tämän lahjaksi ystävälle tai jollekin vielä rakkaammalle, niin varmasti jokainen haluaa antaa hienon kokemuksen ja mikä tahansa idea ei kelpaa. Tietysti löytyy myös niitä, jotka vain vaihtavat loggauskoodeja sähköpostilla keskenään. Hyviä Lab cache ideoita voi vaikkapa jakaa tämän kirjoituksen kommenteissa.

Tässä jälleen yksi mainosvideo aiheesta

Post scriptum

Monet ovat kritisoineet, että vain premium-jäsenet saavat näitä Lab cacheja tehdä, mutta geocaching.com on pitkään luvannut, että uusimmat sivuston ominaisuudet testataan premium-käyttäjillä ja vihdoin jotain tämän suuntaista on oikeasti toteutettu. Eli kyse ei ole niinkään elitismistä vaan siitä, että aktiiviset geokätköilijät pääsevät kokeilemaan uusia ominaisuuksia ensimmäisenä ja voivat antaa palautetta, jonka perusteella geocaching.comia sitten kehitetään. Tästä tietysti voi olla montaa mieltä, mutta mielestäni premium-jäsenten käyttäminen testipenkkinä uusille ideoille on ihan tervetullutta. Huomattavasti parempi vaihtoehto kuin se, että lanseerataan uusi ominaisuus, joka ei kiinnosta ketään ja sitten hetken päästä se poistetaan (kuten esimerkiksi Geocaching Challenges). Toisaalta kuitenkin se, että kätköt olisivat vain tietylle henkilölle suunnattuja on taas hieman kyseenalaista lajin luonteen huomioiden. Nähtäväksi jää kehittääkö Groundspeak tästä maksullisen lisäpalvelun, jolla voi merkkipäivänä muistaa ystäväänsä kätkölöydöllä. Toivottavasti ei kuitenkaan.

0 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.