Premium -jäsenille mahdollisuus tehdä yksi Lab Cache

Tänään saimme kuulla jännittäviä uutisia. Groundspeak ilmoitti, että premium-jäsenet saavat mahdollisuuden tehdä yhden Lab Cachen helmikuussa. Ideana tässä Lab cachessa on, että kukin premium-jäsen voi piilottaa yhden Lab Cachen ja voi antaa koordinaatit kaverilleen. Lab cache ei tule näkymään piilotustilastoissa, mutta Lab cachen löytäjä saa siitä normaalin löydön. Kuitenkin, kuten kaikkien Lab Cachejen tapauksessa, tuo ei tule näkymään käyttäjän tilastoista. Tämä ominaisuus onkin aiheuttanut sen, että monet eivät pidä koko kätkötyypistä, koska se sekoittaa tilastot – siitä tulee löytö, mutta se ei näy tilastoissa.

Tällä hetkellä asiasta ei ole kovin paljon tietoja, mutta huhujen mukaan mahdollisuus piilottaa Lab cache alkaa 3. helmikuuta. Kätkö voi olla millainen vain, se voi olla sisällä talossa tai ulkona maastossa. Siellä voi olla purkki tai kätkö voi olla virtuaalinen. Kätkö logataan käyttämällä kätköstä saatavaa koodia ja kun koodi on kerran käytetty ja kätkö ensimmäisen kerran logattu, koodi ei enää toimi. Eli tämän Lab cachen voi löytää vain yksi kätköilijä.

Varmasti tässä on taustalla ajatus, että kätköilijät voisivat piilottaa toisilleen ystävänpäivälahjaksi Lab Cachen. Mutta varmasti tulemme näkemään FTF-jahteja, kun piilottaja antaa kätkön tiedot useamalle kätköilijälle. Tässä jahdissa vain ensimmäinen löytäjä voi logata piilotetun Lab Cachen. Myöskään Lab cachejen kuvaukset eivät tule näkyviin normaalisti geocaching.comiin vaan kuvaukseen pääsee vain piilottajan antamalla linkillä.

Mikä ihmeen Lab Cache?

Lab cache on uusi kätkötyyppi tai kätkökategoria, joka esiteltiin viime vuonna 17. elokuuta vuotuisen Geocaching Block Party tapahtuman yhteydessä. Lab cachella on oma ikoni (kuva 1), mutta kätkö voi olla minkä tyyppinen vain. Kätkötyyppi on kokeellinen ja jokainen Lab Cache voi olla erilainen. Esimerkiksi block partyssa oli esillä Lab Cache, jossa pihalla oleviin suihkulähteisiin oli laittettu kumiankkoja uiskentelemaan ja yhdessä näistä ankoista oli pohjassa koodi, jonka avulla Lab cachen sai logattua löydetyksi. Eli yhteistä näillä kätköille on se, että “kätköstä” oli se sitten mitä hyvänsä löytyy koodi, jolla löytö kuitataan geocaching.comiin.

Kuva 1 - Lab cachen ikoni korostettuna keltaisella värillä.
Kuva 1 – Lab cachen ikoni korostettuna keltaisella värillä.

Nimensä mukaisesti Lab cache on kokeellinen kätkötyyppi, jonka avulla Groundspeak kokeilee uusia ideoita kätkötyypeiksi. Aiemmin ennen helmikuuta 2014, Lab Cacheja saattoi löytää vain Mega-tapahtumien yhteydessä. Esimerkiksi täällä on listaa tapahtumista, jossa Lab cacheihin voi törmätä. Suomesta käsin lähimmät Lab cachet on taitanut löytyä Ruotsin Fumble After Dark 2013 -tapahtumasta.

Kuten aiemmin mainittu Lab cacheista saa muiden kätkötyyppien tapaan löydön. Lab cachesta ei kuitenkaan voi saada Souveniria, eikä ne kartuta suosikkipisteitä (favorite points). Lisäksi myöskään Lab cachet eivät näy tilastoissa, joten aukkopäivää ei Lab cachen avulla voi paikata. Halutessaan Lab cachet voi poistaa profiilistaan.

Yksi alkuperäisistä ajatuksista Lab cachejen takana oli mahdollistaa väliaikaisten kätköjen tekeminen. Monesti Mega-tapahtumissa ja miksei tavallisissakin eventeissä, on tarve tehdä väliaikainen kätkö tapahtuman vierailijoita varten. Ohjenuorat eivät kuitenkaan salli väliaikaisten kätköjen tekemistä, joten tällä uudella kätkötyypillä haluttiin mahdollistaa väliaikaiset kätköt. Vaikka Lab Cachen FAQ kertoo, että Lab cacheissa on aina logikirja tavallisten kätköjen tapaan, ovat monet Lab cacheja hakeneet sanoneet, ettei tämä pidä paikkaansa ja Labra -kätköissä ei aina logivihkoa ole ollut.

Nähtäväksi jää millaisena nämä helmikuun Labra-kätköt näyttäytyvät. Itsestäni hieman tuntuu elitistiseltä ajatus siitä, että Premium-jäsenet tekevät toisilleen kertalöydettäviä kätköjä. Tietysti Groundspeakin näkökulmasta on ymmärrettävää, että he haluavat mahdollisimman monen maksavan Premium-jäsenyydestä, mutta hieman tämä on ajatusta harrastuksen ilmaisuudesta ja avoimuudesta vastaan.

Tässä vielä alkuperäinen ilmoitus mahdollisuudesta tehdä yksi Labra-kätkö. Ilmoituksen tekivät kohtuullisen ärsyttävän oloiset herrasmiehet.

7 comments

  1. Lisätietona että Lab cachen kuvauksen tekeminen pitäisi olla helpompaa kuin tavallisen kätkön, eikä ne mene tavallisen tarkastusprosessin läpi. Lisäksi saturaatiorajat eivät koske Lab cacheja.

  2. ihan hyviä vloggaajia ovat molemmar herrasmiehet. kiva että, vlogit ovat energisisiä, eikä niitä tehdä naama näkkärillä

    1. Joo enerigisiä kavereita ovat. Ja pakko sen on sanoa, että Geocaching Vlogger on kehittynyt huimasti kahden vuoden aikana ja on nykyään ihan mukavaa seurattavaa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.