Miten piilotan oman geokätkön? – Osa 2 – Kätköpaikan valinta

Kun omalle kätkölle on syntynyt jokin idea, on aika etsiä sille sopiva piilopaikka. Perussääntönä kätköjen piilotuksessa on se, että kätköjen etäisyyden tulee olla toisistaan vähintään 161 metriä.  Hieman erikoiselta vaikuttava luku tulee tietysti siitä, että se on 1/10 osa mailia. Mikäli aiot piilottaa useampiosaisen kätkön, esimerkiksi multin, niin kannattaa huomata, että saturaatiosääntö koskee myös välipisteitä, joille on piilotettu purkki tai koordinaattilappu tai muu vastaava. Aiemmin Suomessa välipisteille sovellettiin kevennettyä versiota ja välipisteiden sallittiin olla lyhyemmälläkin etäisyydellä purkeista tai muista välipisteistä. Nykyisin kuitenkin 161 metrin saturaatiosääntö koskee myös välipisteitä. Mikäli välipiste on täysin virtuaalinen ja kätköilijän pitää etsiä tietoa vaikkapa muistolaatasta tai patsaasta, ei saturaatiosääntö koske välipistettä.

Mikäli olet huolestunut siitä, onko tulevan kätkösi lähellä muita kätköjä, voi tilanteen tarkistaa helposti joko geocaching.comista tai geocache.fi -palvelusta. Geocache.fi -palvelusta saturaatiorajojen tarkastelu onnistuu navigoimalla etusivulta “Kätköt->Kartalla“. Tästä näkymästä valitaan välilehti “Hakulomake”. Tällöin ruudulle ilmestyy ehkä hieman sekavankin näköinen hakulomake. Kuvassa 1 on esitetty saturaatioiden tarkastamisen kannalta tärkeät kohdat.

Kuva 1 - Geocache.fi:ssä voi tarkastella kätköjen saturaatiorajoja kuvassa näkyvien hakuoptioiden avulla.
Kuva 1 – Geocache.fi:ssä voi tarkastella kätköjen saturaatiorajoja kuvassa näkyvien hakuoptioiden avulla.

Keskipisteeksi valitaan siis haluttu paikkakunta (tässä tapauksessa tiätysti Tampere). Myös tiettyjen koordinaattien ympäriltä voi haun suorittaa. Sädeympyrät kohdasta valitaan 160 metriä, koska se on likimain saturaatioraja. Lisäksi voi halutessaan rajata kätkön tyypin vain haluttuihin kätkötyyppeihin. Saturaatiot eivät esimerkiksi koske miittejä tai Earthcacheja. Lisäksi jos epäilee, että lähistöllä on hyllytetty kätkö, voi valita “Lisäehdot” kohdasta näytettäväksi myös hyllytetyt kätköt. Haun jälkeen tuloksena saadaan kuvan 2 mukainen kartta josta näkee helposti missä päin on vielä tilaa omalle kätkölle. Geocache.fi:n käyttöön palataan varmasti vielä myöhemmissä postauksissa.

Huomaa, että vaikka paikka näyttää vapaalta, siinä voi olla mysteerin tai multin välipiste tai loppupiste. Niinpä tiheästi kätkötetyllä alueella on hyvä koittaa hakea ensin alueen multeja tai mysteereitä ennen kuin piilottaa omaa kätköään. Mikäli siitäkin huolimatta paikalla sattuisi olemaan toinen kätkö, huomaa kätkötarkastaja tämän ja pyytää sinua siirtämään kätköäsi ennen kuin se voidaan julkaista.

Kuva 2 - Karttahaun tuloksena nähdään alueen kätköt. Kätköjen ympärille on piirretty punainen ympyrä, joka indikoi saturaatiorajaa. Ympyrän sisälle ei toista kätköä voi piilottaa.
Kuva 2 – Karttahaun tuloksena nähdään alueen kätköt. Kätköjen ympärille on piirretty punainen ympyrä, joka indikoi saturaatiorajaa. Ympyrän sisälle ei toista kätköä voi piilottaa.

Kätkönpaikan valinnassa on tietysti saturaatiosäännön lisäksi muitakin huomionarvoisia asioita, joita ei ehkä tule heti ajatelleeksi, kun ensimmäistä kätköään piilottaa. Alla on puitu vähän eri näkökulmia siitä, mitä kannattaa huomioida piilopaikkaa valitessaan.

Luonto kiittää luonnon ystävää – ei geotankkia.

Kätköpaikan valintaan ei voi kiinnittää liikaa huomioita. Tässäkin asiassa näkemys kehittyy kätköjä etsiessä paljonkin, jos asiaan vain kiinnittää huomiota. Mikäli ajattelit piilottaa kätkön metsäiseen paikkaan kannattaa miettiä maaston kulumista. Kätköllä saattaa vierailla satoja tai jopa tuhansia kätköilijöitä vuosien aikana. Lisäksi ensimmäisten viikkojen ryntäyksen aikana purkilla todennäköisesti käy lyhyen ajan sisällä paljon väkeä.

Kannattaa siis miettiä kestääkö luonto vierailijat. Mikäli paikalla on komeat jäkälät, on hyvin todennäköistä, että jossain kohtaa ne vauriotuvat kun paikalla vierailee lukuisia kätköilijöitä. Myös monesti kätkölle muodostuu polku(ja). Kannattaa myös miettiä, että jos purkki on talvilöydettävä, kiinnittääkö piilopaikalle hangessa johtava polku ulkopuolisten mielenkiinnon.

Jos kätkö on pienikokoinen purkki, joka on haudattu sammaleeseen, saattaa kätköpaikka pian näyttää enemmän sotatantereelta kuin luontokohteelta, kun kätköilijät myllertävät sammaleet. Vaikka tuskin kukaan kätköilijä tahallaan luontoa vaurioittaa, on kivien alle kepillä tökkimisellä ja sammaleiden alle kurkistelulla vaikutusta ympäristöön pidemmällä tähtäimellä. Kepillä kiven alle kun saattaa tosiaan tökkiä se muutama sata kävijää.

Geoeroosiota, eli maastonkulumista kätköilyn johdosta, voi koittaa hillitä piilottamalla purkki mahdollisimman näkyviin tai muutoin selkeään paikkaan. Jos paikalla kulkee ulkopuolista väkeä harvakseltaan , ei purkkia välttämättä ole tarve piilottaa kovinkaan kummoisesti. Esimerkiksi puun oksalta roikkuva pieni purkki ei välttämättä kovin helposti osu ulkopuolisen silmiin, koska ulkopuoliset eivät tiedä, että jotain pitäisi etsiä. Lisäksi kätkön vinkki voi lieventää maaston kulumista. Vinkki kannattaakin olla selkeä. Esimerkiksi, jos kätkö on kivikossa, ei “Kiven alla” ole kovin hyvä vinkki, koska se ei oikeasti jouduta purkin löytymistä – päin vastoin vain turhauttaa kätköilijää. Jos purkin on tarkoitus olla helppo peruspurkki, kannattaa siihen lisätä purkin paikan paljastava vihje.

Urbaaniympäristö kestää kulutusta hieman paremmin, eivätkä kätköilijöiden jäljet näy siellä niin helposti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hautausmaiden kiviaidat kuuluvat kätköilijöiden inhokkikohteisiin ja kätköily saattaa aiheuttaa kiviaidan äkillistä murenemista. Esimerkiksi Dwellings of Jalomäki -kätkö jouduttiin aikanaan arkistoimaan, koska paikalla olleet kivet olivat vierineet pois paikoiltaan kätköilijöiden toimesta ja maanomistaja toivoi siksi kätkön poistamista.

Location, location, location

Kannattaa myös miettiä millaiseen paikkaan purkki kätköilijän johdattaa – oli paikka sitten urbaani tai luontokohde. Kannattaa miettiä voiko kätköilijä hämätä jästejä luonnollisella käyttäytymisellä vai kiinnittääkö ihminen piilopaikassa helposti ulkopuolisten huomiota. Toki vierailijoidenkin tehtävä on pysytellä huomaamattomana kätköllä käydessään, mutta monet eivät nykyisin paljon piittaa jästeistä vaan kätkölle mennään oli paikalla ulkopuolisia tai ei. Niinpä piilottajana tähän kannattaa varautua tekemällä kätköllä käynnistä pakollakin huomaamatonta. Näin purkki ehkä säilyykin hieman pidempään paikalla jästimättä. Esimerkiksi keskellä suojatietä liikennemerkkiin sijoitettu kätkö ei välttämättä ole paras mahdollinen, koska harvoin kukaan jää keskikorokkeelle seisomaan. Saatikka sitten kopeloimaan liikennemerkkiä. Tällainen paikka on omiaan herättämään autoilijoiden kiinnostuksen. Parasta on siis valita hieman huomaamattomampi paikka, johon kätköilijä voi livahtaa ja logata purkin katseilta suojassa.

Muutenkin liikenteen keskellä olevat paikat eivät ole kovin järkeviä piilopaikkoja. Suomalaiset kätkötarkastajat ovatkin tehneetlinjauksen, että paikat, joihin ei kävelytietä pitkin pääse eivät ole soveltuvia piilopaikkoja, eikä tällaisiin paikkoihin sijoitettuja kätköjä julkaista. Esimerkiksi liikenneympyröiden keskustat, yms eivät siis ole sopivia piilopaikkoja. Kannattaa huomata myös, että nykyisin geokätköjen piilottaminen liikennemerkkeihin on myös kielletty. Vaikka tällaisia kätköjä tulee paljon vastaan maastossa, on ne piilotettu ennen kuin asiasta oli liikenneviraston päätös. Lisäksi myös nykyisin ohjeistus sanoo, ettei kätköjä saisi piilottaa maanteiden tie- ja suoja-alueille. Kätkön etäisyyden tulee olla 20 metriä tien keskilinjasta. Joten senkään puolesta monet teiden lähistöt eivät ole sopivia piilopaikkoja. Toki tässä kannattaa käyttää myös omaa harkintaa. Merimerkkeihin ei myöskään geokätköjä saa kiinnittää.

Päiväkotien ja koulujen lähistöt eivät mielestäni sovi myöskään kätköjen piilopaikoiksi. Monesti olen miettinyt itse tällaisella kätköllä vierailleessani, että mitä tapahtuisi jos kävisin kätköllä päiväsaikaan. Kiinnittäisikö joku huomiota miksi aikuinen mies seisoskelee päiväkodin tai koulun aidan vieressä. Varmasti joku melko pian puuttuisi tähän. Ei kuulosta kivalta. Lisäksi lapset ovat luonnostaan uteliaita ja kiinnittävät varmasti huomiota kätköllä päiväsaikaan vieraileviin kätköilijöihin. Tästä seurauksena on se, että lapset käyvät katsomassa mitä siellä paikalla on ja saattavat löytää kätkön. Tietämättömyyksissään vielä jästivät sen. Myöskään leikkipuistot eivät ole samoista syistä sopivia piilopaikkoja.

Aiemmin piilotettuja kätköjä etsiessä monesti tulee vastaan myös sähkötolppiin ja sähkökaappeihin tai muuntajiin kiinnitettyjä kätköjä. Nämä monesti hengenvaarakyltillä varustetut kohteet eivät kuitenkaan ole soveliaita geokätköjen piilotuspaikkoja. Myöskään rautatiealueelle ei kätköä saa piilottaa.

Pysäköinti?

Yksi asia mitä Parking_attributekannattaa miettiä kätköpaikkaa valittaessa on myös pysäköinti. Kannattaa muistaa, että vaikka itse kulkisit kävellen, julkisilla tai pyöräillen kätköille, muut kätköilijät eivät välttämättä niin tee vaan tulevat autolla kätkölle. Vaikka kyseessä on ulkoiluharrastus, osa kätköilijöistä ajaa niin lähelle kuin mahdollista autolla. Eli jos perille vie pieni tie, kätköilijät (tai ainakin osa) ihan varmasti ajavat sitä kätkölle. Jos tie johtaa vaikkapa jonkun pihaan, on syytä miettiä miten turha pihaan ajelu voitaisiin estää. Asiasta on syytä mainita kätkökuvauksessa ja antaa sopiva parkkipaikka reittipisteenä (engl. waypoint). Samoin myös kätkölle johtavat polut, yms kannattaa antaa reittipisteinä kuvauksessa, koska tällöin on suurempi todennäköisyys että kätköilijät lähestyvät purkkia reittiä, mitä suosittelet. Vaikka polunpäät ja parkkipaikat olisikin reittipisteinä, niin silti osa saattaa lähestyä kätköä jotain kummallista reittiä. Tämäkin siis kannattaa ottaa huomioon kun mietit onko paikka sopiva kätkölle vai ei.

Lupa-asiat

Geokätköily ja geokätköjen piilottaminen on jokamiehen oikeuksien piirissä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos geokätkö mahdollisesti aiheuttaa häiriötä alueella on hyvä pyytää maanomistajalta lupa. Myöskin jos julkaisun jälkeen maanomistaja on yhteydessä tai laittaa viestiä kätkörasiaan, että purkki olisi parempi poistaa, on syytä tehdä näin, eikä ruveta vänkäämään vastaan. Kukaan ei kuitenkaan halua, että kätköllä vierailevat kollegat joutuvat kahnauksiin alueen asukkaiden kanssa.

Metsähallitus suhtautuu kätköilyyn positiivisesti ja sen maille voi piilottaa kätkön, kunhan se ei aiheuta häiriötä luonnolle tai muille alueen käyttäjille. Metsähallitus muistuttaa, että mitään rakenteita, kuten esimerkiksi rakennuksia, siltoja tai opastauluja, ei saa vahingoittaa kätköä piilottaessa. Tämä tietysti pätee muihinkin alueisiin. Liian usein nykyisin näkee, että geokätkö on piilotettu poraamalla reikä johonkin puiseen opasteeseen, tms. Tämän kaltaisiin piilotuksiin pitäisi aina olla lupa maanomistajalta.

Mikäli haluat piilottaa kätkön kansallispuistoon tai luonnonsuojelualueelle tulee piilotuksesta tehdä ilmoitus metsähallituksen luontopalveluihin. Palataan tähän aiheeseen joskus myöhemmin tarkemmin.

Joka tapauksessa, jos pyydät kätkölle luvan maanomistajalta tai vastaavalta, mainitse siitä myös kätkön kuvauksessa. Näin etsijät tietävät, että kätkölle on lupa ja sitä on mukavampi etsiäkin, kun tietää, että alueenomistaja on tietoinen kätköstä.

Lähellä parempi

Purkkia ei kannata myöskään piilottaa kovin kauaksi kotoa. Kannattaa muistaa, että kätkö tulee tarvitsemaan huoltoa jossain vaiheessa. Vaikka piilotettaessa saattaa tuntua, että intoa ja energiaa riittää myös myöhemmin käydä huoltamassa purkkia kauempanakin, saattaa siitä kuitenkin tulla aikojen saatossa rasite. Etenkin jos purkilla pitää vierailla useasti tekemässä huoltotoimia.

Niinpä on järkevää piilottaa kätkö suhteellisen lähelle kotia tai reittiä, jota kulkee melko säännöllisesti. Ns. lomakätköä ei edes saa tehdä. Lomakätköllä tarkoitetaan purkkia, jonka piilottaja piilottaa lomamatkansa yhteydessä, esim. Lappiin tai ulkomaille. Lomakätkö on mahdollista tehdä silloin, jos saa jonkun paikallisen huoltamaan kätköään. Tässäkin tapauksessa voisi kuitenkin olla parempi, että jos tämä joku paikallinen on itsekin kätköilijä, niin hän ottaisi kätkön tunnukselleen.

Muutama muu huomioitava seikka vielä

Kannattaa huomata, että Suomessa on usein kosteata. Syksy on pitkä ja talvellakin on lunta tai muuten vaan märkää. Kannattaa siis miettiä mihin koloon sen purkkinsa laittaa, sillä kiven kolotkin saattavat keväällä olla vettä täynnä ja purkki kellua siellä. Tai jos ei kellu, niin sitten se on puolillaan vettä. Onkin hyvä koittaa valita sellainen kätköpaikka, ettei vesi pääse tekemään tuhojaan purkissa tai valita sellainen purkki joka on todellakin vesitiivis. Tosin joskus tällaisenkin purkin kansi saattaa huolimattomalta vierailijalta jäädä raolleen ja vesi pääsee sisään.

Kaupunkialueella kannattaa välttää piilopaikkoja, joiden läheisyyteen saatetaan virtsata. Tällaista kätköä ei ole koskaan mukava etsiä tai vahingon jo käytyä käsitellä. Lisäksi myös kaupunkialueella saattaa vastaan tulla huumeneuloja, eikä tällaisetkaan paikat ole kovin mukavia piiloja. Myöskin pitää muistaa, ettei kätköä saa koskaan haudata.

Lopuksi

Kannattaa muistaa PekkaR:n viisaus: “Kätkö harvoin tekee paikan mielenkiintoiseksi.“. Se pitää hyvin paikkansa. Yleensä mielenkiintoinen paikka tekee kätköstäkin hyvän, mutta hyvin harvoin toisin päin. Poikkeuksia toki on. Seuraavassa osassa kätkönpiilotuspostausten sarjassa perehdymme hieman kätköpurkin valmisteluun, sisältöön ja purkin valintaan.

Niin ja kätköt ovat muuten sallittuja avaruudessa, avaruusaluksilla ja muilla planeetoilla!

Nyt olemme pohtineet kätkön piilottamisesta kertovassa juttusarjassa osassa 1 kätköidean ja nyt kätköpaikan valinnan. Seuraavassa postauksessa keskitymme kätköpurkin valintaan.

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.